Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
pipi

Регистриран на: 16 Дек 2002 Мнения: 2991 Местожителство: на работа - предимно
|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 2:34 pm Заглавие: анимационни сценарии |
|
|
Искам да отправя въпрос към аниматорското присъствие във форума. Предполагам, че вие колеги аниматори правите авторски филми, въпросът ми е сами ли пишете сценариите или работите заедно със драматурзи, всъщност до колкото знам само във НАТФИЗ има специалност драматургия и тя е нова. От къде вземате идеи за сценариите. Ще се радвам ако споделите впечатления, опит проблеми и така нататък. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 4:51 pm Заглавие: |
|
|
Всъщност и в НБУ има драматургия... а и Стоян Дуков дава едни темички - всяка седмица да измислиш стрипче или карикатура по дадена тема. Ако почнеш всеки ден да се опитваш да измисляш сценарии става ротина накрая. Но все пак и сценаруването;) си е отделна професия - трябва да ти идва отръки ако искаш сам да си вършиш и таз задача:)
Както при комиксите е - може един да си прави всичко, а може да има сценарист и отделно художник... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 5:01 pm Заглавие: |
|
|
ami az ne sam sigurna che mi e savsem otraki, ne boravia osobenno dobre sas slovoto i mi e trudno da razkazvam istorii i otdavna tarsia chovek to na ti sas pisaneto s koito da rabotim zaedno, za sega obache tarseneto e bezuspeshno. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 5:05 pm Заглавие: |
|
|
В НАТФИЗ във всяка режисьорска специалност включително и анимационна режисура се набляга доста на драматургията, както на анимационна драматургия така и на драматургия за игрално кино. Все пак не е идеята тук да си рекламираме университетите нали ?
Отговорът на твоя въпрос е малко разностранен. По пределно ясни причини аниматорите и режисьорите на анимация в България правят късометражни филми. По принцип в този род филми е нормално режисьорът да има много повече участие в процеса като е препоръчително и сам да направи сценария си. Естествено хубаво е да не се забравя че има разлика между сценарий и история/сюжет.
Но това си е само препоръчително. Можеш да си вземеш драматург да направи всичко ти само да си направиш сториборда. Ама честно да ти кажа драматурзи за късометражна анимация - трудна работа. Тва си е много специфичен жанр. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 5:44 pm Заглавие: |
|
|
Za reklama ne e stavalo duma. Az samata ucha v NATFIZ i imam predstava kak stoiat nestata tam. Napisvaneto na zavrshenia scenarii sas razpisvaneto scena po scena pri vsichki polojenia si go pravia az sled kato filma e moi i az ste rejisiram i v po-goliamata chast ste animiram sobstvennorachno. No vij za predvaritelnata ideia, sinopsisa, tritmenta i drugite etapi pone za momenta se obrashtam za pomosht i korekcii kam prepodavatelite si, tai kato zadachkata e dosta slojna i e svarzana s literaturni i dramaturgichni poznania ne vinagi pasvashti na misleneto na edin hudojnik.
Lichno az ste se radvam da rabotia zaedno sas dramaturg. Smiatam che ste se poluchi nesto dosta smislenno i interesno, no za sega tova si e samo fantazia.
Za filma varhu, koito rabotia v momenta ste rabotim zaedno s edin aktior i opredeleno nauchavam mnogo nesta ot nego. Toi ne se e zanimaval sas animacia do momenta i na nego mu e interesno da vidi efektite, koito mogat da se poluchat pri tozi fid filmi.
Abe mnogo pisane stana. Niakoi tuk pravi li filmi, pishe li scenarii, ima li kakvo da kaje ili pokaje po vaprosa? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 5:51 pm Заглавие: |
|
|
Ami to ne e bez znachenie i za kakuw wid animatsia goworime :)))) _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Чет Май 27, 2004 9:30 pm Заглавие: |
|
|
v moia konkreten sluchai stava duma za kysometrajna-do 6 minuti animacia. az ne znam v momenta druga avtorska da se pravi v Balgaria.
Kolkoto do tehnika e piksilacia i izrezkova. S klasicheska risuvana az pone ne se zanimavam. No vseki edin vid animacia se nujdae ot dobar scenarii, e osven ako ne govorim za proizvolna vizualizacia na muzika da kajem, nesto koeto poslednite versii na winamp poddarjat. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 12:41 pm Заглавие: |
|
|
Хай ви!
Тая работка със сценариите и късометражните филми е малко объркана. Аз в момента... с един френд се опитваме да направим филмче (1 мин) и... нещата вървят сравнително гладко засега (само паричките ни ги няма :( иначе сме готови да почнем да снимаме :). Малко е брутално щото става дума за една гилотина ама смятям, че ще стане готино
заглавие: Една минута любов очаквайте в нета тази есен! :))
Аз по принцип пиша много такива къси неща, дето са мислени за кино видео или анимация. Ако някой проявява интерес можем да направим нещо. Имам историики и за комикс, но пак ми трябва художник щото ръцете ми са... някъде, като стане дума за рисуване |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 12:47 pm Заглавие: |
|
|
Liubopitno mi e da vidia scenarnite ti umenia. Predlagam ti ako te pritesniava da postnesh neshto koeto si pisal prati mi na lichno saobshtenie niakv link ili na maila simo@simoworks.com _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 12:51 pm Заглавие: |
|
|
Samo ne razbrah kakvo e obarkano. Sasto taka smiatam che ednominuten lubitelski film niama nujda ot tvarde goliam budjet, aide be hora snimaite nesto po-semplo kato za nachalo. Mnogo ste se radvam da procheta tvoi nesta vapreki che se otnasiam s goliamo opasenie kam filmi chieto opisanie vkluchva brutalno, gilotina i gotino, no znae li chovek moje i da barkam. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:25 pm Заглавие: |
|
|
парички трябват щот това ше го снимаме на лента... най-малкото за да видим как се работи на лента. При снимане, монтаж и тн.
А за сценарните ми умения... :))
Нещата са като разкази, но са такива, че понякога стига да отделиш изреченията всяко на нов ред, за да придобиеш представа.
http://nowhere.host.sk/novels.php?file=youry/night.htm |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:39 pm Заглавие: |
|
|
aha, lenta, mnogo mnogo iako, obache naistina skapo. predpolagam i kamerata ste ia naemate, posle i montaja..........slojna rabota. davat se obache razni subsidii za filmi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:41 pm Заглавие: |
|
|
linka e schupen, hostinga e premesten na drugo miasto, molia te da dadesh rabotesht link |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:42 pm Заглавие: |
|
|
Linka raboti v momenta cheta neshtata _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:47 pm Заглавие: |
|
|
Някои от историите са добри други не съвсем, но общото между тях е че нямат нищо общо със сценарий. Тва са си разкази, художествена литература. Но някои стават идеално за екранизиране. Декстър "закуска" ме кефи и бих се включил по всеки възможен начин в реализацията на един такъв игрален шорт. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 4:59 pm Заглавие: |
|
|
за филма на лента не ше си снимаме, и ше си монтираме (разбира се ше прехвърлим материала :р, че ръчно маи вече никой не монтира).
бюджета е готов ( 7054лв.) и кандидатстването е в ход сега чакаме парички |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pipi

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 5:01 pm Заглавие: |
|
|
kak da kaja-tova s kucheto, bezsmislenno nasilie. niama istoria, niama geg samo gaden vkus v ustata. triabva da se razvie za da stane za ekranizirane.
zakuskata, po stava, za animacia e idealna ima si nachalo, razvitie i krai i geg i sichko de si trebe, no az ne si padam tochno po tozi vid gadosti. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 5:05 pm Заглавие: |
|
|
Spodelqm mnenieto ti izcqlo no naistina zakuskata ima zariad, kucheto ne e doizkusureno _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 5:07 pm Заглавие: |
|
|
тиа неща са стари (а закуската не е мое). Казах и по-рано, че ги пиша като разкази, които после (ПРИ НУЖДА) да станат сценарии или поне база за сценарии. По-горе казахте, че е хубаво при късометражните неща режисьора сам да разработи сценария.
http://nowhere.host.sk/novels.php?file=youry/novels_i.htm |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nightsleeper
|
Пуснато на: Пет Май 28, 2004 6:22 pm Заглавие: |
|
|
pipi ti mai ima6 izpit pri marin4evska a:))) |
|