x-lab

Регистриран на: 18 Фев 2004 Мнения: 164 Местожителство: otvud aleyata zad shkafa
|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2004 2:54 pm Заглавие: The Hidden Power of Flash |
|
|
Edna izkliu4itelno interesna statia, koqto zaslujava vnimanie.. i vurho koqto trqbva da se zamislim..
Код: | The Hidden Power of Flash
Автор: Barry Munden, Превод: Боби Димитров
Flash разви странна репутация в интернет. Може да се каже, че се превърна в синоним на “мултимедия”, носейки и всички нежелани значения, които вървят с този термин. Когато спомена Flash пред клиентите ми, в съзнанието на повечето от тях изникват неща като loading bars, техно музика, лошо нарисувани анимации и измъчена типография в постоянно, безмислено движение. И след това изчезват ужасени.
Не ги обвинявам. Ние, Flash разработчиците, със сигурност сме заслужили подобно отношение. Признавам, че лично аз съм направил повече от необходимото за поддържането на тази репутация. Защото докато оформях епични анимирани преходи и зашеметяващи интрота, изведнъж ми просветна, че пропускам истинки силните страни на SWF формата. Нещата, които го правят много по-добър от повечето други решения за уеб дизайн. И точно това прозрение ми помогна да намеря начини да увелича производителността си като уеб дизайнер и да имам щастливи клиенти. Вече знам как да направя Flash сайт, който ще се хареса на почти всеки клиент, че дори може и на Якоб Нилсън!
Моята тайна? Не казвам на никого.
Това е, не казвам на никого, че използвам Flash. И не само това, правя сайтове, за които обикновения потребител никога не би заподозрял, че са направени на Flash.. Няма шарени анимации, няма музика, няма предупреждения, че ви трябва най-последната версия на plug-in-а, няма loading bars... само чист интерфейс със четими бутони с нормално поведение.
Аха, виждам, че се спекохте. Потрайте ме още малко! Сигурно си мислите: “Каква е целта?! Защо да използваш този готин софтуер за анимации, само за да направиш елементарен интерфейс, който всеки с HTML редактор може да дублицира?”
Защото не могат. Не и такъв, който ще се зарежда толкова бързо. Не и такъв, който ще изглежда напълно индентично на различните браузъри и монитори. Не и такъв, който ще се разпечатва чисто и ясно без части от него да бъдат отрязани. И не само това, ами и е лесен за поддържане. Пробвайте и се уверете.
Работя с Flash 4. Притежавам копие от Flash MX, но не го ползвам много и така ще е докато не си купя 6 монитора, за да имам достатъчно място за всичките палитри. Освен това ми допада идеята сайтовете ми да работят без проблеми с 90% от браузърите, в които ще се зарежда. Ще мине известно време преди Flash MX plug-in-a да достигне подобна популярност, а и много платформи въобще не поддържат шестата версия на плеъра.
Открил съм редица трикове, които ми помагат да продуцирам такива сайтове и смятам да ги споделя с вас. Защото бих искал да видя повече хора да правят същото. Защото харесвам Flash. Харесвам простотата. Харесвам малки като обем решения. Харесвам сайтове, които запазват вида си дори някой оттегчен от pop-ups потребител да е изключил JavaScript в браузъра си. Харесвам сайтове, които ми дават свободата да творя, без да бивам набутан в правоъгълни рамки. И съм убеден, че след като разгледате тези техники, вие също ще ги харесате и ще се появяват все повече подобни сайтове. И тогава аз ще остана без работа, така че ще мога да изпълня мечтата си да зарежа всичко и да заживея щастливия живот на Luddite в северозападните Скалисти планини, където въздуха е чист и няма кой знае какви занимания, освен туризма, ските и правенето на малки Luddites.
Както и да е, ето ги и триковете ми:
1) Всяка страница от моя сайт е отделен HTML файл. Точка по въпроса. Да, това значи да останете без готини преходи, без продължаваща музика и прочие. Но това също значи, че търсачките ще индексират сайта, бутоните “Back” и bookmarks работят и интегрирането на друго, не-Flash, съдържание е по-лесно.
2) Ограничавам навигационните елементи до една единствена лента в горния (или понякога долния) край на екрана, която запазвам като отделен Flash файл. Така мога да използвам един файл за целия сайт, без значение дали ще предпочета да го поставя над съдържанието директно в HTML-a, дали ще го зареждам на отделно ниво във Flash-а със съдържанието, или ще използвам два фрейма. По този начин имам само един (или 3 в най-лошия случай) файл, който трябва да обновя когато добавям нови връзки в навигацията, без значение от размера на сайта.
Това има и положителен ефект върху скоростта на зареждане на сайта. Тъй като навигацията се кешира при първото показване на сайта, всяка следваща страница се показва значително по-бързо. Като позиционирам навигацията в горния край на екрана, мога да добавя обикновени HTML страници към сайта, както и да се възползвам максимално добре от мястото в страници, които не се скролират.
3) Когато е възможно, изработвам цялата страница във Flash. При правилно настроени Publish Settings, страниците ми запълват прозореца на браузъра, без значение от резолюцията или разположението на прозорците на потребителя. За размери на сцената във Flash предпочитам 780x410 пиксела. Въпрос на дискусия е какви точно размери са с най-правилни пропорции, но този конкретен размер за мен е добро компромисно решение.
4) Често използвам векторна програма за рисуване (например Adobe Illustrator), за да създам визията за сайта. Това ми позволява да се концентрирам върху дизайна, а не да се притеснявам за техническото изпълнение, поне не преди да имам някаква креативна насока. Това ми позволява, също така, да експортирам и променям дизайна по усмотрение на клиента, доста преди да достигне етапа на програмиране. След като получа дизайн, който се харесва на всички, лесно мога да импортирам графичните елементи във Flash и да сглобя всичко. А програма като Adobe Illustrator ме принуждава да мисля във вектори, което значи, че по-голяма част от дизайна ще бъде много изчистен и ще се зарежда бързо.
5) Избягвам ActionScript като чума. Flash 4 ми помага до някъде в това, защото възможностите му за скриптинг са много ограничени, а когато е възможно, програмирам и за Flash 3. По мое мнение, колкото по-малко код - толкова по-малко бъгове. А и е по-малко вероятно обновяванията да породят някакво неочаквано или нежелано поведение. Ако трябва да избирам между десет реда код или десет допълнителни кадъра, ще избера кадрите без да се замислям. Или пък ще намеря друг начин да бъде решен проблема.
6) Всичко, каквото правя, си има причина. Помислете колко много хора влагат значителни усилия (и КБ-ти) в правенето на някаква странна анимация, която следи курсора (например). Защо? С какво тази анимация подобрява сайта ви? По-добре отделете това време на съдържанието на сайта или други задачи. Това не е точно Flash-техника, а по-скоро съвет за всеки дизайнер. Но гъвкавостта на Flash изкушава дизайнерите да забравят този принцип. Не се изкушавайте.
7) Същото важи и за анимираните интрота. Те са просто визуални надувки. Зад лъскавата фасада няма нищо. Изискват време и пари, а не дават никаква информация. Аналогия може да се направи с пристрастеността на игровата индустрия към cut сцените: колко часа интересен геймплей са били жертвани в полза на направата на една такава cut сцена, през която ще преминавате кликайки забързано след първия път? Нямаше ли да е по-добре, ако прекараха това време в усъвършенстване на играта? Е, посетителите на вашия сайт най-вероятно изпитват подобни чуства по отношение на интрото. Ако ще правите филм - правете филм. В противен случай просто направете сайт. Не бъркайте понятията.
8) Използвам шрифтове умерено. Явно поради липса на друг обект, много дизайнери се кефят да се гаврят със шрифта, а едновременно с това и с очите на посетителите на сайта. Нямам представа кога или защо микроскопичния движещ се текст стана модерен, но това е безсмислено и аз лично заемам противоположна позиция, когато се отнася за моите сайтове. Ако въобще използвам текст. В крайна сметка, какъв е смисъла да имаш изображения, ако те не изпълняват някаква функция! Едно изображение струва колкото хиляда думи... и е много по-лесно преводимо на идиш.
Това е. Нищо ново, наистина. Просто малко въздържание и умисъл, както и аргументите ми за прилагането им. Тези трикове ми вършат работа, надявам се, че и на вас ще ви свършат.
С три думи: простотата е хубава. Представете си, че това е движението Bauhaus във Flash дизайна. Стига вече “шарено и да дрънка”. Изградете сайт, който хората ще сметнат за по-привлекателен и използваем. Направете го за вашите посетители. Направете го за вашите клиенти. Направете го за себе си. Направете го за майка си.
Сериозно. Ако майка ви може да използва сайта ви, значи сте си свършили работата. Ако вашия три годишен син може да го ползва, значи сте си свършили работата още по-добре. А ако някое три годишно хлапе от Китай може да го ползва, значи наистина сте Lazy Luddite Zen Webmaster.
Може да бъде красиво без да бъде сложно. Помислете над това. | [/code] _________________ Contemporary Design Ideas - cosmopolitdesign.com |
|