Graphilla.com :: Преглед на тема - България в Световното кино... шега или реалност :)

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

България в Световното кино... шега или реалност :)

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ky3Mu4

Местожителство: Germany

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 2:30 am    Заглавие: България в Световното кино... шега или реалност :) Отговорете с цитат

Значи от доста време насам, по някои от немските канали като Pro7 и SAT1 се показват филми които са снимани ама ИЗЦЯЛО в България. Друг е въпроса, доколко качествени са те : "Queen's Messenger", "Operation Delta Force 4", и някакъв с Долф Лундгрен дето така и не му запомних името. Хех, толкова ми беше забавно да видя как се гонят с коли из Парка на Свободата, карат лодки по Панчарево, стрелят се из разни улички с Витоша за фон, даже успях да видя сградата на КНСБ докато командосите летяха с хеликоптер... всичко това ме караше да се смея, и така и не забелязах доколко тъпи бяха филмите - докато не почнаха да ги повтарят. Та си мислех, дали наистина един чужденец възприема същите тези филми, по начина по който и аз? Става въпрос, че всеки който иска да направи "филм": кеф ти с Долф или Ван Дам, може да дойде да го направи в БГ. Имаме си планини, имаме си бандитски мутри в изобилие за статисти, имаме си Иван Иванов - който просто се убива да играе във всеки подобен филм /малеее как се е наклал тоя, станал е като Марлон Брандо/... наистина ли малкото ни останали актьори от "онова" време се превърнаха в нископлатени статисти с по-една реплика, къде отидоха хубавите ни филми? Толкова ли не ни останаха ражисьори които да направят хубав филм, с който да се покажем в друга светлина пред Европа... гледам си тука филми отпреди повече от 20 години и ми става хем хубаво хем тъжно... басси :( Най-интересното е, че в тези филми ни представят или като руснаци, или като босненци, или като някакви цигански племена дето помагат на главния герой с коне, ракия и шопска салата, добре беее... АМА СВЕТЪТ НЕ Е ЛИ ЧУВАЛ И ЗА БЪЛГАРИТЕ ДЕБА? Та така, тъпо ми е и ми се искаше да си излея мъката :-/
themagician

Местожителство: Sofeto

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 2:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

otvariash bolna i tejka tema. vseki ima kvo da kaje i moje bi vseki v niakva stepen shte e prav. az sum na mnenie che koj kvo sam si napravi - nikoj ne moje da mu go napravi. no v nas e silata da go promenim. moje bi...
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 4:13 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво ли щеше да се случи ако тия, които взимаха пари от чуждите продукции, дадяха същите тия пари за направата на български филми?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
wicky

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 4:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mim написа:
Какво ли щеше да се случи ако тия, които взимаха пари от чуждите продукции, дадяха същите тия пари за направата на български филми?

де да мислеха така всички, които взимат пари от чужбина...
на мен не ми харесва да гледам как загива и българската анимация и как аниматорите ни не могат да си позволят да направят собствени филмчета, а младите аниматори бягат да работят за Румъния (предимно)...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ky3Mu4

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 5:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами mim, мисля че тези които взимат парите от чуждите продукции, си ги слагат в джоба без въобще да се замислят за българското кино. За повечето от тях това е начина да си изкарват прехраната, и никой не е дотолкова идеалист че да си даде хляба за една индустрия/която все още не е индустрия/ с съмнително бъдеще /става въпрос за БГ киното/. Съвсем логично е повечето български аниматори, артисти и т.н. да бягат да работят за чужденците, след като тук няма кой да им дава кинти с които да си платят ако щеш квартирата или софтуера с който работят. Освен това ама наистина не се сещам за нито един български режисьор който да е направил наистина стойностен филм в последните 10 години. Учудих се като видях по Берлиналето участници от какви ли не забити държавици да печелят награди - кеф ти Сърбия, Македония, Хърватска, бившите Съветски републики... ето вчера гледах един турски режисьор взе за втори път награда тая година, и това са все държави които нямат кой знае какви традиции в правенето на кино. /тук може и да греша, все пак не съм много на ТИ с кинематографията/ Просто вчера като гледах онзи ми ти "Queen's Messenger" и си мислех, че с половината праи които са вложили, един български режисьор ще вложи много повече талант и идея в филма, от западния режисьор който го беше снимал. Щото "филмът" беше под всякаква критика - бърз преразказ в две думи: Героят пребива лошите казахстанци /мда точно такива сме ;)/ и спасява света с помощта на един Калашников, бойни изкуства и две лимонки... е как да не се издрайфаш :-/
mim

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 5:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

то това моето беше риторичен въпрос
ето още 1:

Защо комиията, която определя, кой проект да вземе парите, за да се филмира, не си преразгледа собствените критерии за "хубаво" и "стойностно", преди на пазара да се появи поредния булшит, който да ни представя пред света?
Върнете се в началото
Ky3Mu4

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 5:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Сложна работа... Нека снимат глупости колкото си искат, но да се впрегнат поне половината пари които ни влизат в джоба за направата на един български филм на година... айде на две години, сигурен съм че все някой щеше да успее да режисира достатъчно стойностна продукция за да се представим и ние пред света в подобаваща светлина :(
wicky

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

До тук излиза, че проблема не е само в парите, но и в хората от които се очаква да правят филми... става твъде сложно;)
За да се субсидира един филм от държавата трябва да мине през комисия и тогава се получава поредното кандидатстване от което не се знае какво ще излезе.
Най-лошото е че после хората си чакат парите доста време... започват да им ги дават на части и се получава едно проточване - на човек му се отщява, а и вече са му хрумнали куп нови идеи, а е принуден да "стои на едно място"...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mim

МнениеПуснато на: Нед Юни 20, 2004 5:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

това важи за всички, които очакват пари от някакви държавни или не организации за да правят някакво изкусто
не знам как е по света, но определено е трудно, за тия които могат да правят хубави неща
за бездарниците честно казано не ме интерисува, ама те са май тия, които успяват
за съжаление
Върнете се в началото
Дими

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 12:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

wicky написа:
До тук излиза, че проблема не е само в парите, но и в хората от които се очаква да правят филми...

mislq, 4e ste inteligentni horica i se 4udq... seriozno li mislite 4e problema NE E v lipsata na pari??? :/ za da se napravi edin dobar ama naistina dobar film, trqbva v Bulgaria da ima mo6tna ikonomika ili pone dostata4no dobra, 4e da ima stabilna i razvita finansva borsa, kadeto producentite da prodavat akcii ot filma i taka da se saberat sredtstvata... da ne mislite 4e gigantski filmi kato matricata ili spider man ili star wars sa gi pla6tali ke6 edna li ne..?
sa6to taka vi 4uh da tvardite 4e v Bulgaria ima talantlivi rejisiori.... emi ok... v poslednite 10 godini se se6tam za dva BG filma koito bqha "big deal"... "Dunav most" i "klinika na tretiq etaj" .. komentari i po dvata nqma da pravq, sami znaete za kakvo stava vapros... emi dobre! az mislq, 4e qvno tezi dva pati Boqna films ili koito i da bilo e sabral nqkakvi pari za film, nael e golemi aktiori i VSE PAK LIPSATA NA REJISIORKSKI TALANT mnogo qrko izpakva i v dvata primera...!!! kade, kade e togava tva koeto ni lipsva?? qvno nqmame DOSTATA4NO DOBRI REJISIORI i gi nqmame imenno za6toto tazi industirq ne se stimulira i razviva dostata4no... dori i ako nqkoi koito ima takav talant toi 6te se orientira kam 3D da kajem, za6toto e dale4 po prespektivno... malko sa horata koito biha bili dostata4no ambiciozni 4e da stisnat zabi i naistina da uspeqt i preuspeqt ...
ne me razbiraite pogre6no...!!! ne kazvam 4e Bulgarskite rejisiori ne sa talantlivi... naprotiv! eto, dori moga da se setq za dostata4no hora v tozi forum koito biha naprabili dobar film (animacionen i s hora) ako imaha parite... no prosto VSE O6TE lipsva stimula spored men... a solidna 4ast ot tozi stimul idva ot finansovata stabilnost koqto tazi profesiq predlaga na horata ...

az li4no mislq 4e mojem da 6a6nem evropata ne samo s kino (ot aktiorska gledna to4ka) ami i s teatar... specialno sofiiskite piesi i teatri sa edni ot NAI DOBRITE v koito sam bil..!!!! i nai me kefi tva 4e imenno bez pari (sprqmo dekorite i obstanovkata sadq) ami s talant aktiorite ospqvat da napravqt SUPER piesi!!! ;)))
mim

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 12:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

проблемите са основно 2
пари и качество
като за мен парите идват на 2-о място защото мегапродукциите не са символ на качество, а само на голяма шумотевиса
ако ония там горе, които имат бюджет за 2 филма годишно, примерно (дунав мост и клиниката са на повече от 2 години, но явно никой не гледа панорами и фестивали, където все пак се показват нови бг филми), то те не ги дават на правилните хора
ако пък имаше достатъчно пари - то сред многото продукции може би щеше да се вреди и някой кадърен да направи нещо
един филм не се прави само от режисьор, или само от актьори, или само от сценаристи, или само от чичко-паричковци - специални ефекти, един филм се прави от стотици хора, които работят в екип
ако сценарият е тъп, кастингът е скапан (дори сами по себе си актьорите да са добри), ако режисьорът е некадърен, ако операторът не става за никакъв, ако на осветителят му е гръмнал бушона... и т.н.
но по дяволите не мога да не отблежа, че филм може да се направи от 10 човека и той да е добър - само че това е трудно
сещам се за 1 нискобюджетна копродукция от преди 3 или 4 години, която ме изпълни - Тувалу
аз ще съм доволна ако на 4-5 години поне се появяваше 1 такъв филм, но изцяло наш си
и дълбоко подозирам че на тазгодишния София филм фест съм изтървала нещо, което не е било за изтърване
Върнете се в началото
Ky3Mu4

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 12:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си, ама не ставаше въпроса да правиме Матрицата или Междузвездни войни. Не ставаше въобще въпрос да ритаме към подобни суперпродукции - а да заснемем нещо малко, но с идея и качество. Защото както и ти каза, с онези ми ти сериалчета, просто се опитваме да копираме запдните подобни... ама и това не можем да направим като хората... :-/
TheViolator

Местожителство: Beverly Hills, CA

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 12:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Защо комиията, която определя, кой проект да вземе парите, за да се филмира, не си преразгледа собствените критерии за "хубаво" и "стойностно", преди на пазара да се появи поредния булшит, който да ни представя пред света?

Zashtoto spored men ako po4nat da se pravjat na interesni, tija shte otidat da go snimat v Hyrvatsko naprimer i nashte shte si ostanat syvsem bez nishto! Njamat izbor spored mene (pyk i ne im puka), po dobre vse pak da ima njakoi koito da dava malko pari za taja zagubena ikonomika, pyk i bilo to i za "bullshit" daje.
mim

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 12:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

имах пред вид парите, които се дават от българските комисии за български проекти
какво правят чуждите тук, ме интерисува до толкова, колкото си плащат, за да осигуряват пари за горепосочените неща
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 9:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много често по-пробивните хора не са най-добрите в областа си...
Тези които се добират до субсидиите от държавата - не винаги са най-добрите...
Това, че филмовия център едва едва отпуска някакви пари, а телевизията направо казва, че няма!?!?! (аз това не го разбирам) също малко разубеждава хората да правят кино!
На мен определено ми е криво непрекъснато, за филмчето, което съм почнала преди четири години и за което непрекъснато си мисля, но определено скоро няма да мога да завърша, защото не мога да го правя, като му отделям на ден по 5 мин... или като съм се срутила изтощена от цялата работа през деня, която и без това продължава и вечерта, защото за да се издържа в нашата родина човек не може да работи от 9 до 5 и в свободното си време да прави друго, а трябва да бачка, като луд...
а аз не съм от тези, които се вдъхновяват да правят кино, когато са гладни и не могат и на един филм да отидат...
пробвала съм да работя така - е не си е работа!
А относно копирането на американските сериали - в момента са почнали сериал, който ще е българската версия на "Приятели" :)))
Ох - дано да не е побългарената представа за сериала:)))) Ще се появи по ТВ през зимата...
Върнете се в началото
abbadon

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 9:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Kakto vinagi stava vapros za pari i al4ni politici.
Ako ste slu6ali novini skoro znaete za konkursa za "privatizaciata" na Boiana, koito po4ti sigurno NuImage 6te spe4eliat, taka 4e "BG kino" skoro savsem niama da ima!!!

Otnosno filmite koito si gledal, sam iznenadan 4e sa gi davali vaob6te po tezi kanli obiknoveno "filmite" koito snimat tuka sa za kabelarki(US, Asia i dr.) ili homevideo.
Ky3Mu4

МнениеПуснато на: Пон Юни 21, 2004 10:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

abbadon написа:
Kakto vinagi stava vapros za pari i al4ni politici.
Ako ste slu6ali novini skoro znaete za konkursa za "privatizaciata" na Boiana, koito po4ti sigurno NuImage 6te spe4eliat, taka 4e "BG kino" skoro savsem niama da ima!!!

Otnosno filmite koito si gledal, sam iznenadan 4e sa gi davali vaob6te po tezi kanli obiknoveno "filmite" koito snimat tuka sa za kabelarki(US, Asia i dr.) ili homevideo.

Хехе, ами предполагам че ги дават като бонус, ако закупят някой сериал като да речем "Friends" :))))))
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети