Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
de_si

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 12:06 am Заглавие: ps suvet, pls |
|
|
ne znam tochno zashto, obache edna priqtelka mn haresa tazi snimka i iska da i q printiram. na men obache ne mi izglejda dostatchno silna i si mislq che moje da i se pomogne v shopa, no ne znam tochno kak. ako na nqkoi mu se zanimava da spodeli nqkakva ideq za tova kak moje da se izkara maximumut ot tozi kadur, mnogo shte se radvam da gi spodeli :)
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
the jester

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 10:52 am Заглавие: |
|
|
Ми не съм сигурен, че разбирам точно в какъв смисъл искаш да изкараш максимума на тази снимка. При мен си изглежда добре и на контраст и на тонове. Иначе стандартните неща - малко шарпън, не знам оригиналът на колко dpi е, но най-добре е да го вдигнеш на 300 и да го дадеш да ти го извадят в една от дигиталните лаборатории на Fuji - на Мария Луиза, срещу ЦУМ до МакФак или на попа до Мимас. И на двете места имат най-модерната цифрова машина на Fuji за момента. И в зависимост от това колко Mpix ти е оригиналът, не прекалявай с увеличението, за да не загубиш качество. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 10:55 am Заглавие: |
|
|
притеснява ме това, че хоризонта ти минава точно през средата
май ще е по-добре да има повече небе
а какво точно да му се прави ще трябва да се види на голямо май |
|
Върнете се в началото |
|
 |
piks

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 11:28 am Заглавие: |
|
|
neshto takova maj... _________________ °
°In an unseen forest they can hide
just like a child's hidden minds° |
|
Върнете се в началото |
|
 |
de_si

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 12:50 pm Заглавие: |
|
|
the jester, tochno na tiq mesta nqma da moga da otida, zashtoto jiveq v pld, no poprincip na Fuji dig. laboratorii po-dobri li sa ot kodak?
az dosega samo v kodak sum davala, obache sa super nerazbrani, kolkoto i da im obqsnqvam, che ne iskam da mi cropvat snimkite ili da promenqt cvetovete, vse neshto shte precakat
osven dase promeni na 300 dpi, kakvo drugo e dobre da se pravi na dig snimki, predi da se dadat za pechat vuv photo?
pix, taka naistina izglejda po-gotino |
|
Върнете се в началото |
|
 |
the jester

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 2:25 pm Заглавие: |
|
|
de_si, сори, не съм разбрал, че не си в Сф. Аз лично на Fuji дигиталните лаборатории от серията Frontier ги намирам за най-добрите по принцип. В Кодак никога не си давам дигитата :)
За кропването - ми то има няколко основни положения - първо повечето не-огледално рефлексни дигитални камери снимат в съотношение 3:4 - за да пасват на стандартните компютърни монитори. Хартията за познатите ни размери снимки - 10х15см, 13х18см, 20х30см и т.н. е в съотношение 2:3 - т.е. ако дадеш една диги снимка за печат директно на 10х15, да кажем, това неминуемо ще доведе или до кропване на горната и долната част на кадъра по хоризонтала, или ще бъде целият кадър, но ще останат две бели полета от двете страни. Тук в София във Фуджи поне винаги питат как предпочитате.
Най-добре е ако нямаш режим за снимане 2:3 (някои апарати имат такава опция), да си кадрираш снимката в шопа на 2:3, така че ти да си решиш коя част от кадъра да отпадне.
За цветовете - това е малко по-мъчно. Най-добре е да си работиш с една лаборатория като ако могат да ти кажат точно в какъв цветови профил копират е добре, но ако всеки път ти дават един тип отклонения, помоли ги да направят именно такива корекции при копирането - намалете синьото, малко повече червено и т.н. Ако всеки път мажат различно - просто смени лабораторията.
Аз лично след като си направих две-три проби си направих един custom setting на монитора, който винаги включвам когато подготвям снимки за печат и от доста време нещата, които ми принтят са ми 1:1 с това, което съм искал.
И последно - ако държиш на всеки милиметър от кадъра е добре да вземеш информация за точните размери на хартията и да си оразмеряваш кадъра максимално точно предварително. Там, където аз давам снимките си 10х15, например, е 10,2 х 15,2 см. В другите размери също има разлики и то непропорционални - т.е. за всеки размер си правя отделни кропове :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 3:23 pm Заглавие: |
|
|
de_si gotin kadyr :))))
...
mozje bi neshto takova... ?
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
the jester

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 4:31 pm Заглавие: |
|
|
Добре бе, печка! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
de_si

|
Пуснато на: Вто Авг 10, 2004 6:00 pm Заглавие: |
|
|
jester, merci!
54ka, kefqt me cvetovete, kak gi dokara
obache horizontalno prosto s poveche nebe mislq che e po-dobre |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2004 4:14 pm Заглавие: |
|
|
54ka написа: | de_si gotin kadyr :))))
...
mozje bi neshto takova... ? |
be da go beshe mazal pone s tvurda 4etka...glei kva mutnya e nastanala gore..... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
Пуснато на: Сря Авг 11, 2004 4:47 pm Заглавие: |
|
|
minimiro ideqta mi e da vizualiziram tova, koeto inache bih obesnqval s 1000 dumi ... a ne da napravq zavyrshen kadyr !!!
... taka che smqtam, che i tazi chetka mi vyrshi rabota. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|