Graphilla.com :: Преглед на тема - HDRI нещо не мога да схвана...

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

HDRI нещо не мога да схвана...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Dark Shadow

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 6:03 pm    Заглавие: HDRI нещо не мога да схвана... Отговорете с цитат

Значи това HDRI ще ми вземе здравето. Сумати време търсих уроци, накрая намерих 1, който горе-долу да е по добър и да не е основен, но не мога да си дръпна примерната сценка. Както и да е. Почнах да рендвам и докарах те този резил :

Обаче не съм използвал в този случай истинка HDRI картинка ами LDRI. Правя всичко по урока, и там пише да свържа .hdr image към ambient and color, но когато го направя сцената става прекалено светла. Предположих, че е от настройките на материалите, но колкото и да си играх с тях най доброро което докарах беше следното :

Според мен първата изгелжда по-добре.А и при втората за да не е прекалено светло свързах мапа само с ambient.
Не съм използвал никакъв източник на светлина и при двете сцени, т.е. използвал съм, но интензивността е 0.0 за да се изключи default осветлението.
Рендвано е с Mental Ray само с
FG 350
min 1.0
max 10.0
Ако имате някаква идея къде е проблема ми пишете че наистина ми пламна главата вече :!:
А това е картинката от урока :

Чакам някакви отговори, ако някой изобщо знае как да се коригира това нещо.
10х предварително
abbadon

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 6:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

search "maya game" v bubu.to
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 7:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

abbadon написа:
search "maya game" v bubu.to

Няма нищо в тия директории. Поне на мен ми показва,че са празни
deinterlance

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 10:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Gledai sega s mentalray + Final Gathering v animatzia poluchavash
flickering prosto polzvai ambient occlusion shader + HDR environmenta v maya 6 po gotov ot nego niama i basic mejdu drugoto
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ovendelon

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

deinterlance написа:
Gledai sega s mentalray + Final Gathering v animatzia poluchavash
flickering prosto polzvai ambient occlusion shader + HDR environmenta v maya 6 po gotov ot nego niama i basic mejdu drugoto

ne e zadyljitelno za flickeringa. Zavisi ot nastroikite, toest moje da se iz4isti np

a vidah 4e si napisal, 4e polzvash LDRI, koeto avtomati4no ozna4ava 4e ne e HDRI :)))))
a prosto normalen bitmap koito prosto shte ti dade cvetna svetlina s niva 0-1. Pri HDRI nivata otivat 1 - X :)))))

ot pitaneto ti ne razbiram kakvo to4no iskash da postignesh?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами проблема е, че според мен с LDRI картинката изглежда много по-добре отколкото с HDRI. А с LDRI го докарвам почти като на урока по които съм го правил.Проблема е, че ако e с НDRI сцената става прекалено светла и трябва да линкна само към амбиент и вече настройките са съвсем различни, независмо от това не мога да докарам по добър резултат от втората картинка... а според мен наистина първата изглежда по-добре...
Мисълта ми е, дали знете какви настройки да направя за да докарам по-добър резултат с НDRI-то. Настройки на материалите или де да знам и аз какво.
Благодаря ви предварително...
ovendelon

МнениеПуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

mi mnogo e prosto:
pyrvo vmesto ambient mojesh prosto da q mapnesh na IBL sphere ili na nqkoi obekt no s surface shader.

vtoro ako e prekaleno qrka prosto mojesh da namalish COLOR GAIN v color balance i namalqsh procentno celiq intenzitet na HDRI-to

kato slagash LDRI gubish smisyla na cqloto neshto shtoto ideqta e da simulira sreda v koqto razlikata v otrazenata/izly4ena svetlina e po-golqma ot 0-1/0-255
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 1:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ovendelon написа:
mi mnogo e prosto:
pyrvo vmesto ambient mojesh prosto da q mapnesh na IBL sphere ili na nqkoi obekt no s surface shader.

vtoro ako e prekaleno qrka prosto mojesh da namalish COLOR GAIN v color balance i namalqsh procentno celiq intenzitet na HDRI-to

kato slagash LDRI gubish smisyla na cqloto neshto shtoto ideqta e da simulira sreda v koqto razlikata v otrazenata/izly4ena svetlina e po-golqma ot 0-1/0-255

Има глупави хора, ама толкова тъпи като мене няма :)
Значи попрнцип знам че като се ползва LDRI се губи цялата идея на НDRI-то и втората картинка съм я рендвал точно като съм си играл с COLOR GAIN за да я направя по тъмна... ама проблем ми беше че използвах обикновен lambert а не surface shader .Eто какво се получи най-накрая след малко игра с настройките. Благодаря ти за съвета ovendelon :!:

Zing

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 8:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

начи четем тук
http://edharriss.com/tutorials/tutorial_xsi_hdrinxsi_english/hdrinxsi_eng.html

теглим си тоолчето ХДРИ то МАП и рендим със страшна скорост

доне! :)
Върнете се в началото
Divaise

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 10:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ne znam no ima neshto kofti v tiq kartinki dazhe i kartinkata ot tutoriala kogato pogledna reflectnatite obekti i te sa nqkvi izchisteni nqma nito reflections nito nishto na tqh sqkash sa si s defualt material sichki podobni sa edin cvqt... ne znam shto tka ?!??
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 11:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

fatwalker написа:
начи четем тук
http://edharriss.com/tutorials/tutorial_xsi_hdrinxsi_english/hdrinxsi_eng.html

теглим си тоолчето ХДРИ то МАП и рендим със страшна скорост

доне! :)

Ako знаеш само от колко време се опитвам да си го дръпна това нещо. Незнам дали си опитвал скоро да го теглиш точно от там, но на мен ми дава грешка. Както и да е. Дръпнах го от дата.бг
Резултата обаче е напълно еднакъв. Очаквах да има някаква разлика, но нито във времето за рендване нито в самата картина. Напълно са еднакви...
Zing

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 1:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ето ти още четиво кликни дано да помогне
Върнете се в началото
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря ти за линка fatwalker. Аз работя на Мауа, но пак до някъде ми върши работа да разбера основните неща.
Drone

Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Dobre, az ne moga da wdena zashto polzwash 256 Bitmap wmesto HDRI? Nyamash li HDRI-ta? Ako nyamash, kazhi da ti kacha nyakolko!

there ain't no way but the hard way
Върнете се в началото
Dark Shadow

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Drone написа:
Dobre, az ne moga da wdena zashto polzwash 256 Bitmap wmesto HDRI? Nyamash li HDRI-ta? Ako nyamash, kazhi da ti kacha nyakolko!

Ами ползвах LDRI защото не можех да докарам приличен вид с НDRI, но сега ги оправих нещата. Иначе не бих отказал малко НDRI. Мисля че никому няма да са излишни.
Drone

Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

OK, koito iska -- PM :))))

there ain't no way but the hard way
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Сря Окт 13, 2004 3:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Dark Shadow написа:
Благодаря ти за линка fatwalker. Аз работя на Мауа, но пак до някъде ми върши работа да разбера основните неща.

да де то същата елка ползват и Мая и ХСИ - само че ХСи ползва менталската елка от около 12 години и са с доста повече опит в изчисленията с него - но тва де принципите са едни и същи само туловете различни :)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети