Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 6:03 pm Заглавие: HDRI нещо не мога да схвана... |
|
|
Значи това HDRI ще ми вземе здравето. Сумати време търсих уроци, накрая намерих 1, който горе-долу да е по добър и да не е основен, но не мога да си дръпна примерната сценка. Както и да е. Почнах да рендвам и докарах те този резил :
Обаче не съм използвал в този случай истинка HDRI картинка ами LDRI. Правя всичко по урока, и там пише да свържа .hdr image към ambient and color, но когато го направя сцената става прекалено светла. Предположих, че е от настройките на материалите, но колкото и да си играх с тях най доброро което докарах беше следното :
Според мен първата изгелжда по-добре.А и при втората за да не е прекалено светло свързах мапа само с ambient.
Не съм използвал никакъв източник на светлина и при двете сцени, т.е. използвал съм, но интензивността е 0.0 за да се изключи default осветлението.
Рендвано е с Mental Ray само с
FG 350
min 1.0
max 10.0
Ако имате някаква идея къде е проблема ми пишете че наистина ми пламна главата вече :!:
А това е картинката от урока :
Чакам някакви отговори, ако някой изобщо знае как да се коригира това нещо.
10х предварително _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
abbadon

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 6:30 pm Заглавие: |
|
|
search "maya game" v bubu.to _________________ ..the pieces of the puzzel are waiting... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 7:08 pm Заглавие: |
|
|
abbadon написа: | search "maya game" v bubu.to |
Няма нищо в тия директории. Поне на мен ми показва,че са празни _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
deinterlance
|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 10:04 pm Заглавие: |
|
|
Gledai sega s mentalray + Final Gathering v animatzia poluchavash
flickering prosto polzvai ambient occlusion shader + HDR environmenta v maya 6 po gotov ot nego niama i basic mejdu drugoto |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:11 pm Заглавие: |
|
|
deinterlance написа: | Gledai sega s mentalray + Final Gathering v animatzia poluchavash
flickering prosto polzvai ambient occlusion shader + HDR environmenta v maya 6 po gotov ot nego niama i basic mejdu drugoto |
ne e zadyljitelno za flickeringa. Zavisi ot nastroikite, toest moje da se iz4isti np
a vidah 4e si napisal, 4e polzvash LDRI, koeto avtomati4no ozna4ava 4e ne e HDRI :)))))
a prosto normalen bitmap koito prosto shte ti dade cvetna svetlina s niva 0-1. Pri HDRI nivata otivat 1 - X :)))))
ot pitaneto ti ne razbiram kakvo to4no iskash da postignesh? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:23 pm Заглавие: |
|
|
Ами проблема е, че според мен с LDRI картинката изглежда много по-добре отколкото с HDRI. А с LDRI го докарвам почти като на урока по които съм го правил.Проблема е, че ако e с НDRI сцената става прекалено светла и трябва да линкна само към амбиент и вече настройките са съвсем различни, независмо от това не мога да докарам по добър резултат от втората картинка... а според мен наистина първата изглежда по-добре...
Мисълта ми е, дали знете какви настройки да направя за да докарам по-добър резултат с НDRI-то. Настройки на материалите или де да знам и аз какво.
Благодаря ви предварително... _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Вто Окт 12, 2004 11:37 pm Заглавие: |
|
|
mi mnogo e prosto:
pyrvo vmesto ambient mojesh prosto da q mapnesh na IBL sphere ili na nqkoi obekt no s surface shader.
vtoro ako e prekaleno qrka prosto mojesh da namalish COLOR GAIN v color balance i namalqsh procentno celiq intenzitet na HDRI-to
kato slagash LDRI gubish smisyla na cqloto neshto shtoto ideqta e da simulira sreda v koqto razlikata v otrazenata/izly4ena svetlina e po-golqma ot 0-1/0-255 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 1:24 am Заглавие: |
|
|
ovendelon написа: | mi mnogo e prosto:
pyrvo vmesto ambient mojesh prosto da q mapnesh na IBL sphere ili na nqkoi obekt no s surface shader.
vtoro ako e prekaleno qrka prosto mojesh da namalish COLOR GAIN v color balance i namalqsh procentno celiq intenzitet na HDRI-to
kato slagash LDRI gubish smisyla na cqloto neshto shtoto ideqta e da simulira sreda v koqto razlikata v otrazenata/izly4ena svetlina e po-golqma ot 0-1/0-255 |
Има глупави хора, ама толкова тъпи като мене няма :)
Значи попрнцип знам че като се ползва LDRI се губи цялата идея на НDRI-то и втората картинка съм я рендвал точно като съм си играл с COLOR GAIN за да я направя по тъмна... ама проблем ми беше че използвах обикновен lambert а не surface shader .Eто какво се получи най-накрая след малко игра с настройките. Благодаря ти за съвета ovendelon :!:
 _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Divaise
|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 10:50 am Заглавие: |
|
|
ne znam no ima neshto kofti v tiq kartinki dazhe i kartinkata ot tutoriala kogato pogledna reflectnatite obekti i te sa nqkvi izchisteni nqma nito reflections nito nishto na tqh sqkash sa si s defualt material sichki podobni sa edin cvqt... ne znam shto tka ?!?? _________________ Hehehehe |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 11:56 am Заглавие: |
|
|
Ako знаеш само от колко време се опитвам да си го дръпна това нещо. Незнам дали си опитвал скоро да го теглиш точно от там, но на мен ми дава грешка. Както и да е. Дръпнах го от дата.бг
Резултата обаче е напълно еднакъв. Очаквах да има някаква разлика, но нито във времето за рендване нито в самата картина. Напълно са еднакви... _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 1:41 pm Заглавие: |
|
|
ето ти още четиво кликни дано да помогне |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:12 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря ти за линка fatwalker. Аз работя на Мауа, но пак до някъде ми върши работа да разбера основните неща. _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:22 pm Заглавие: |
|
|
Dobre, az ne moga da wdena zashto polzwash 256 Bitmap wmesto HDRI? Nyamash li HDRI-ta? Ako nyamash, kazhi da ti kacha nyakolko! _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:36 pm Заглавие: |
|
|
Drone написа: | Dobre, az ne moga da wdena zashto polzwash 256 Bitmap wmesto HDRI? Nyamash li HDRI-ta? Ako nyamash, kazhi da ti kacha nyakolko! |
Ами ползвах LDRI защото не можех да докарам приличен вид с НDRI, но сега ги оправих нещата. Иначе не бих отказал малко НDRI. Мисля че никому няма да са излишни. _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 2:41 pm Заглавие: |
|
|
OK, koito iska -- PM :)))) _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Сря Окт 13, 2004 3:00 pm Заглавие: |
|
|
Dark Shadow написа: | Благодаря ти за линка fatwalker. Аз работя на Мауа, но пак до някъде ми върши работа да разбера основните неща. |
да де то същата елка ползват и Мая и ХСИ - само че ХСи ползва менталската елка от около 12 години и са с доста повече опит в изчисленията с него - но тва де принципите са едни и същи само туловете различни :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|