Graphilla.com :: Преглед на тема - [photo] Стерео-фотография

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

[photo] Стерео-фотография
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Silver

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 4:36 pm    Заглавие: [photo] Стерео-фотография Отговорете с цитат

Тези дни си направих експеримент по тази тема.
Спомних си как преди време бяха излезнали разни книжки, "Магическо око" май се казваха, които съдържаха скрити стерео-картини, правени на компютър. В момента в Интернет е пълно с тях, дори има програми, които генерират такива.
Не знам дали на форума е пускана такава тема, затова с риск да повторя нещо или да досадя на тези, които знаят за какво става дума, ще обясна накратко начина на "гледане".

Та значи, принципът е абсолютно същия, както при споменатите стерео-картини, така че който умее да ги разглежда, не би трябвало да има проблем и със стерео-фотографията. Погледът трябва да се фокусира не върху равнината на снимката, а пред или зад нея. При правилно фокусиране на погледа фактически се получава така, че лявото око наблюдава едната част на снимката, а дясното другата и мозъкът смесва двете изображения както прави това при нормалното възприемане на околния свят и в крайна сметка от "съединените" две изображения изплува една стерео-картина, която изглежда абсолютно реалистично, ако разбира се е направена както трябва.

Ето и една тестова, съвсем семпла композиция, с която може да се тренира :):

... и стъпките, през които трябва да минат тези, които не знаят как става номера:
1. На картинката се виждат две почти еднакви снимки. Това фактически е една и съща композиция, но снимана два пъти под леко различен ъгъл (т.е. разстояние между двете "точки на снимане", което съответства приблизително на разстоянието между очите на човек). На практика, лявата снимка е това, което виждате като си затворите лявото око, а дясната - дясното (или обратното, но за това после).
2. Когато погледът е фокусиран върху обект пред монитора, всяка от двете снимки се раздвоява. Това е все едно да сложите два пръста един зад друг - като "гледате" единия, другия е "двоен".
3. Стерео-снимката се получава, когато гледайки пред равнината на монитора (т.е. някаква точка във въздуха между вас и него :)), успеете да "съберете" в едно раздвоените снимки, но десния двойник на лявата с левия двойник на дясната. При такова положение"събраната" картинка мозъкът ще възприеме като абсолютно реалистична триизмерна сцена. Звучи идиотски, за което не си давах сметка като седнах да пиша топика, но ако някой може да го обясни по друг начин, да заповяда.
4. Значи, най-лесният начин да видите това, за което става дума е следният: отдалечете се леко от монитора и поставете пръст горе долу пред границата между двете снимки. След това отдалечавайте пръста от монитора и го приближавайте към вас, като през цялото време държите на фокус пръста, а раздвоените снимки отзад следите с "периферното зрение". В момента, в който централните две (от общо четирите снимки) се съединят, тримерното изображение трябва да изплува на мястото на съединяването. С повече тренировки човек може да мине и без пръст. Просто събирате очи в необходимата степен и готово! :)

Не знам доколко стана ясно (то ще се види, де :)), но засега по обясненията - толкова.

Ето няколко от първите ми опити:

Две гъбаркания с ника ми:

... един MP3 плейър, заради повърхността на преден план:

... купчина от хапчета:

... и две глухарчета, които по мое мнение са най-успешни от гледна точка на степен на дълбочина, когато се получи стерео-картината:

А тези хапчета:

са направени така, че за да се види стерео-картината трябва да фокусирате, т.е. да кръстосате (което е по-правилно) погледа си не пред, а зад равнината на монитора. Това принципно е по-трудно, затова и изображенията са по-малки.

Всички фотографии са правени така, че стерео-ефектът да бъде засилен, което предполагам е допустимо особено при пейзажи (за момента не мога да пусна такива, защото нещо не ми се получиха както трябва). Освен това, не съм съвсем сигурен не води ли продължителното разглеждане на такива неща до странични ефекти. До умора на очите със сигурност води, така че - на час по лъжичка. :)

Ами това е засега от мен.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Silver

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 4:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

А ето и линк, който намерих, след като се зарибих по това:
http://www.3dphoto.net/stereo/stereo.html
Върнете се в началото
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 4:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

хубаво че си се сетил, няма друга тема за стерео фотографията
миналата година гледах снимки с едно просто устройство, което представляваше кутия, отворена за да влиза светлина към снимките, пред тях на определено разстояние обикновени очила за четене, мисля че 2 диоптъра
пейзажите определено изглеждаха внушителни, нищо че сами по себе си не бяха нещо особено
и наистина после болят очи и глава като се прекали
Върнете се в началото
piks

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 5:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

zavi mi se svqt... :))))
10x, 4e spodeli
i welcome :))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
PERO!

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 5:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За стереото всъщност може да се снима от всякакъв ъгъл до 45 градуса. Това зависи от обема на предмета.
Само тъпото е че можеш да гледаш снимките само с... абе има си една джаджа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
maceman
nightWoWalker

Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 6:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз само I-ата и последната мога да фиксна - явно си е и до големина на снимката....
Aragorn A.

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 6:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Идеята ми е ясна но... успявам да "слея" централните картинки (пръст и без пръст) само в някакъв крайно размит и нефокусиран вариант и реално смисъл няма, защото тримерните и двуизмерните изображения, когато не са ми на фокус, ги виждам по абсолютно един и същи начин - мъгла :)
В моите очи ли е проблемът, или наистина това става доста трудно без устройство?
Върнете се в началото
maceman
nightWoWalker

Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 6:55 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

кат ги намаля на шопа се виждат идеално- интересното е че жълтурчетата ги виждам с обратна перспектива - далечните планове на снимката стават близки и обратното - баси и шантавото.....
Juana

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 6:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз пък изобщо не мога да ги слея, нито тези, нито никои.. Що туториали изчетох и нищо..
явно съм дефектна
Aragorn A.

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 7:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда... Само с последните хапчета успявам - странно, че се водят по-трудни (май трябва да си направя извод какви очила ми трябват ;))
Върнете се в началото
Silver

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 7:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря на модераторките за правата. :)

PERO!, и без джаджи става, трябва само тренировка. Иначе има проектори, които ти покзават двете снимки една върху друга с поляризирана светлина и после с различни филтри за двете очи виждаш каквото трябва, без да се тормозиш с кръстосвания. Май на този принцип действат и в IMAX, когато прожектират 3D филми.
Едно време имаше детски набор от оптически елементи - Optic Cabinet май се казваше. Там се конструираше съвсем проста оптична система, нещо като бинокъл, само че за гледане на диапозитиви с двете очи. Така снимките хем излизат увеличени, хем не правиш никакви усилия, за да видиш стереото.

maceman, в такъв случай би могло да помогне, ако се отдалечиш от монитора. Жал ми беше да рисайзна глухарчетата, защото точно тичинките, които се виждат доста ефектно като кръстосаш поглед, щяха да идат на кино.
Върнете се в началото
Silver

МнениеПуснато на: Пон Май 31, 2004 7:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Докато си напиша отговора и сте изписали сума неща :). Значи основното: Има 2 типа кръстосване - пред и зад равнината на монитора. Всички снимки без последните хапчета са направени така, че да се виждат с нормална перспектива, ако кръстосате поглед пред равнината на монитора (т.е. между вас и него). Ако върху тях кръстосате погледа си зад монитора и по този начин "слеете" снимките, ще получите инверсно 3D, т.е. близкия план става далечен и обратно. Повечето хора свикват по-лесно с кръстосването пред равнината на снимката, така че затова пуснах повече такива и една от другия тип за проба.
Преходът от единия вид в другия става много лесно - просто разменяте местата на двете снимки и готово. :) maceman, можеш да пробваш с глухарчетата във Фотошоп - тогава всичко ще си дойде по местата. Между другото, фокусирането зад равнината на мен ми допада повече, защото създава илюзията за уголемяване на снимката (при другото фокусиране е обратното).
Върнете се в началото
Ying

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 12:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Охо, имам талант. Виждам четири 2D изображения, вместо едно 3D.
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 12:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

az sam MONO :(
Върнете се в началото
sebastianz55

Местожителство: yellow submarine a.k.a. office

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 12:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ееее, не съм само аз значи :).
Иначе инфото за стерео фотографията е много интересно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dreamer

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 1:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

АААААААААААААА успях :))))))))))))))))) определно глухарчетата са най-ефектни :)))

един съвет - ползвайте CD плейъра за настройка на погледа :)

ПС:после обаче трудно превключвам на 2Д...... малеее, пощата ми как изглежда в 3Д :))))

Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
sebastianz55

Местожителство: yellow submarine a.k.a. office

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 1:23 am    Заглавие: Отговорете с цитат

аааааа, стана....ама много се разфокусирах... :)
Върнете се в началото
themagician

Местожителство: Sofeto

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 1:45 am    Заглавие: Отговорете с цитат

samo edna preporaka - kato izkliuchim najparvata s chasovnika - vsichki kartinki sa tvarde golemi - chovek krivogled stava dokato si razkrachi pogleda tolkova. edni resize pomanichki i stava perfektno.
Върнете се в началото
evil_kornholio

Местожителство: earth-Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 11:22 am    Заглавие: SOME TESTS Отговорете с цитат

M-u drugoto nomera stava mnogo dobre i s povecheto filmi (tcva silno zavisi ot kamerata) prosto vzimash dva freima s razlika m-u tjah 3-4 kvadrata slagash gi edna do druga i nomera stava, nai dobre se poluchava kogato kamerata pravi PAN ko vurvi napred ne staa nisto. Idejata e che kogato kinolentata snima razlikata vuv vremeto ti dava 2 te gledni tocki ot koito imash nuzda. Da kazem v matricata onja tup kadar sus freezing time e perfecten za celta stoto tam ne samo kamerata sa dvizi kato trjabva a i targeta i e na edno i susto mjasto, potestvai ako si njamsh rabota stava dosta dobre I PAZI OCHITEEEEEEE 8)))))
Silver

МнениеПуснато на: Вто Юни 01, 2004 12:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По повод пазенето на очите, май всичко е фалшива тревога:
http://www.3dphoto.net/stereo/text/eye_strain/eye_strain.html

evil_kornholio, за това не се бях замислял. Верно че може да стане номера, ако камерата в дадена сцена се движи в точно определена посока. Ако обаче си я смени, перспективата ти моментално ще се обърне. Така че, цял филм едва ли можеш да изгледаш по този начин, но отделни сцени като споменатите в "Матрицата" наистина ще изглеждат зашеметяващо. Остава само една малка подробност - с какво да синхронизирам плейърите, така че да започнат двата приготвени откъса едновременно.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети