dabe
|
Пуснато на: Съб Сеп 25, 2004 11:34 am Заглавие: princip za dogovariane s klienti |
|
|
Здравейте ,
Начинаещ freelancer съм и реших да се посъветвам с професионалистите за нещо важно .
Интересувам се от принципите за договаряне с клентите когато става въпрос за мащабни(и не само) проекти . Какви са вашите изисквания към тях когато работите по сайт с голям обем информация , която трябва да ви се предоствя от клиента?
Предполагам не се доверявате сляпо и има редица финансови уговорки от рода "при 50% свършена работа - 50% от заплашането" . Самоче как тогава обяснявате на клиентите кога е 50% свършена работата? Защото от една страна цялостния дизайн и оформление на един новинарски сайт примерно ... може да се сметне за 80% от работата , но пък пълненето му с информация може да отнеме още повече време . Въобще това понятие "свършена работа" може да е разтегливо, докато не се стигне до край.
Как се справяте с допълнителните искания( прищевки ) на клиентите възникнали по време на работа ? Слагате ли някаква граница , след която се заплаща допълнително ?
Ако клиента се бави с информацията която е нужно да даде, слагате ли вие някакви срокове/изисквания, за да не се протаква прекалено много във времето, и заплащането ви да се забави?
Ще съм много благодарен ако ми дадете някакви примерни договорености . Не се интересувам колко взимате на клиентите си , а как се договаряте и как работите съвместно .
Благоря за вниманието
~ |
|