beyond
|
Пуснато на: Пон Дек 06, 2004 5:43 pm Заглавие: otnosno bratushkite |
|
|
про4етох тема за това как е в русия, и как е тук. и понеже нямам права за тоя топик, но искам да си кажа мнението, та за това отварям тая тема.
не съм ходил в чужбина, и няма да се сравнявам с "там" и с "тях".
искам само да представя виждането си относно как е "тук". и най-вече защо е така. ето и линк към темата за да не се налага да преразказвам вси4ко: http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=8363
не съм професионален дизайнер, с 3Д се занимавам от 2 год за собствено удоволствие. професионално оба4е съм вързан точно с такива хора от които зависят нещата, т.е. с търговци, мениджъри, маркетиг мениджъри.
мога да ви кажа, 4е положението е толкова отчайващо, че постоянно се чудя как въобще съществуват и оцеляват големи, известни и уважавани фирми в БГ. мисълта ми е, че сега повече от всякога нещото което се изисква за да напредне човек, това са така наречените "връзки". ако си казвате, че все пак трябва да се върши работа, то това е така и за това се наемат кадърни хора, които работят по 12-14 часа и в най- добрия случаи взимат до 1600 лв. аз лично не им искам работата и парите, нито липсата на личен живот и съсипано здраве. тези хора се изхабяват за максимум 4 години.
ина4е няма какво да говоря за парашутистите, за красивите секретарки, за пълните некадърници и роднини на шефа. наситил съм се на такива хора - има ги навсякъде. не че човек, ако е упорит няма да успее, но много често такива мижитурки провалят и пречат на работата.
та така и при дизайнерите - ако трябва да се свърши работа се търси кадърен човек - няма как. парите? ми те много често се взимат от друг.
имам 2 приятели които правят 3Д за един грък, който плаща много добре като за БГ, а самия грък печели 6 пъти повече.
лошото е че тук тия 6 пъти в повече няма кой да ги даде, а гърка е поне коректен за разлика от много сънародници. проблема е, че от труда на много кадърни хора, но с липса на търговки нюх, пе4елят пълни мошенници. то не е само в БГ.
но тук няма авторски права и т.н. |
|