Graphilla.com :: Преглед на тема - Еvolution

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Еvolution
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Гарван

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 8:12 pm    Заглавие: Еvolution Отговорете с цитат

Какъв е проблема грапхлла да си направи галерия във всеки раздел?
Артист на месеца?
Разни такива?

Мисли некви ми се въртят из репата. Ако е до липса на време - има хора - все вътрешни - без да са модератори - които ще помагат, тва съм убеден.

Ще вдигнем нивото, не друго.

Еvolution един вид...
morgoth
Dark Lord

МнениеПуснато на: Вто Май 17, 2005 9:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Тази идея сигурно стана на 2 години вече... много говорихме за това, ако се поразровиш назад ще видиш доста теми по въпроса :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
LoveHate
ta tatau

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 11:24 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Mi problema e, che sme marzelivi oiadeni tipove deto samo se nalivat s mastika /v niakoi sluchai min. voda/ i samo prikazvat kvo bilo hubavo da sa napravi edikvo si ili edikvosi... pak posle se praviat na mnogo zaeti... predpolagam ti e poznato:)))
maceman
nightWoWalker

Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 1:33 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

...ама ако имаш желание и възможности - ние сме насреща !!!! ако не друго, то поне акъл на килограм можеме да даваме ;)))
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 2:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

LoveHate написа:
Mi problema e, che sme marzelivi oiadeni tipove deto samo se nalivat s mastika

На мен ми звучи като извадка от "Животът, такъв какъвто трябва да бъде" - не като проблем! :-)

Проблема е в организацията на нещата, принцино много хора го искат, много хора биха участвали... но докато не се стигне до реализацията, защото тогава някой трябва да преформатира Графилата 1 месец, вместо да изкарва пари.

Голямо количество неплатена работа... желаещи?!
Гарван

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 3:01 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Това с неплатената работа и обема й ...не мисля, че е проблем. Хора има.

Ето аз например - научих много неща тука. От моя гледна точка Графила е СТРАШНО полезно място. И понеже се чувствам неудобно само да се възползвам от съществуването на форума, се записвам в списъка на желаещите. На мига.

Всъщност - който мисли, че може да отдели време за подобно начинание, нека постне.

Morgoth - Разтърсих се, но не намерих тема ТОЧНО по тоя въпрос.
LoveHate
ta tatau

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 3:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tia taia tema tuka ne misla che e raziskvana mnogo... po razni krachmi obache beshe baia odsajdana.

Na parvo vreme trebe DEVALOPER-PROGRAMIST...
Nixon

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 3:32 pm    Заглавие: хмм Отговорете с цитат

LoveHate написа:
tia taia tema tuka ne misla che e raziskvana mnogo... po razni krachmi obache beshe baia odsajdana.

Na parvo vreme trebe DEVALOPER-PROGRAMIST...

оправдания...

не може ли примерно да се напише на един бел лист точно как нещата би се искало да изглеждат, да се даде за оферта на тоя-оня и като се достигне някаква цена, примерно да се търси външна финансова подкрепа.

Според мен има възможност, аз лично бих дал пари (нещо като членски внос например) за да се подобрят нещата. Ей ги побратимите от CGTalk как направиха CG Society, що да няма подобно нещо и в БГ?
LoveHate
ta tatau

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 3:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

hmmm... takovata... to pari i az sam sklonen da davam, ama v sluchaia trebe niakoi deto da organizira neshtata... pak tva nito mi e po silite, nito vreme imam
Гарван

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 4:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да помоля някой от модераторите - тези които са го мислили това начинание - да напише:

1. Какво конкретно е нужно. Това, това и това.
2. Какъв финансов ресурс ще е необходим. Конкретно.

Знам че и ТОВА изисква време и усилие и ме е много яд, че не отбирам от поддръжка и девелопмънт на сайтове...

Ще пуснем един конкурс, ще съберем пари, ще му платим на човека, той ще свърши работа и готово.

Или пропускам нещо?
scrape

Местожителство: graveyard

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 5:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

predlojenieto mi se struva mnogo dobro :) az lichno sum ZA i ako ima s kakvo da sum polezen sum 1va pista :))
n1x0n

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 5:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ами пропускаш Гарване :-)
Колкото по-разширен става един форум, колкото повече неща му се лепват допълнително, толкова повече се усложнява поддръжката му, скача трафика и други подобни неща, като проблемите нарастват в геометрична прогресия спрямо добавените неща. Тоест ще трябва да му се отделя много повече време за поддръжка, ще струва много повече пари да се хоства и т.н. Реално правенето на някаква нова "обложка" е най-малкия проблем.

Версията със събиране на пари я забравете - няма да стане. Версията с безплатния труд, мисля споменах горе от какви проблеми страда.

Отделно е въпроса с организацията:
- да се напише "какво конкретно е нужно" изобщо не е лесна работа, дори това само по себе си ще отнеме куп време за да се развие като концепция.
- да се търсят изпълнители, да се събират оферти - това също не е за 1 час работа.

Не ме разбирайте погрешно, аз съм много "ЗА" едно такова развитие, просто идеалистичния подход в случая не е много полезен, трябва да се подходи много сериозно за да не стават простотии.
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Сря Май 18, 2005 6:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За мен въпроса е доста интересен - да, развитие - супер, но... така бих казал преди 3 години. Сега не е никак лоша идеята, напротив - но имам горчив опит от фото-сайтовете в България...:

Прреди 3 години се събирахме само във форума на дир.бг (тогава нямаше нищо общо със сегашното положение), доста приличаше на графила, но по-неорганизирано... група любители и професиолналисти показваха нещата си качени на произволни сървъри и течеше дискусия под отделния кадър, чести бяха смислените коментари... почнахме да се срещаме на живо, показана бе първата изложба и всичко беше доста добре, нооо решихме, че и ние искаме развитие, искаме наша си галерия и го направихме - появи се фото-култа, един пише рнр, друг дизайнер, трети друго и нещата пак си бяха доста културни, но един ден дойде лошата идея да се пишат точки, да се определят снимки на седмицата, автори на месеца, топ20 и т.н.... лека-полека се скарахме по селско му, една групичка изненадващо пусна нов сайт със сходни функции и неустено спряхме да седим на една маса, да се събираме заедно всеки четвъртък в Баба Яга... мислех, че простотията в един момент ще спре, но не - почнаха да се организират конкурси (не казвам, че конкурсите са простоия) и там всеки втори се бори за точки, титли, похвали - почти изчезнаха смислените критики и бяха заместени от:
"Ей, браво бе! Отличник, ти си моят фаворит!"
"Шестица"
"Злато"
"Боза..."
и не стигаше това, ами вече често дори няма букви,а само "+++++++"...
Да не говорим пък за уговорките по кю-то "Айде де, аз нали гасувам за тебе, ти за мене няма ли да гласуваш???" (това върви в комплект с линк и усмивка)...
Във форума смислените теми бяха на моменти почти напълно изместени от всевъзможни простотии от сорта на "Защо ми изчезнаха 7 точки,а ?", "Лицето Х пуска кадри, които не са по темата!" или "Алоууу, модератора?"...
След това се появи трети сайт, "алтернативен" с прием на юзери и за определен тип фотография. Там нещата са по-културни, заради малкия брой членове.
И така, сега аз посещавам тези сайтове по-рядко и графила редовно, защото тук си почивам от точкогонството, титлите, оценките и шуробаджанащината...

Не казвам, че тук би станало същото, просто споделям горчив опит, защото и ние преди 3 години си казвахме, че е време за развитие и си говорехме, че ще сме като някой от руските фото-форуми с галерии, но уви... - фото-култ и фото-форум никога няма да бъдат като фото.нет, както графила няма да бъде GGtalk, язък...

Та да не опуснем питомното, гонейки дивото...

П.С. Знам, че давам пример с free сайтовр, а тук сме с прием в групите, но хората са еднакви по цялото земно кълбо.... с много редки изключения :(
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Nixon

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 10:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

n1x0n написа:
Версията със събиране на пари я забравете - няма да стане. Версията с безплатния труд, мисля споменах горе от какви проблеми страда.

Има ли желание, има и начин... стар ТВ лаф. Преди месец беше приет закона за меценатството, съществуват всякакви фондации за какво ли не, дават се пари за какво ли не. Според мен, ако има едни добре разписани документи и планове ще се намерят пари за няколко месеца.

n1x0n написа:
Отделно е въпроса с организацията:
- да се напише "какво конкретно е нужно" изобщо не е лесна работа, дори това само по себе си ще отнеме куп време за да се развие като концепция.
- да се търсят изпълнители, да се събират оферти - това също не е за 1 час работа.

Да, съзнавам, но аз лично това съм го правил и преди. Ако има още 2-3 ма души, смятам че най-много за две седмици мислене и писане в една затворена, невидима секция примерно ще се направи сентенцията. И примерно 1-2 работни срещи в офис (не на бира). Намираме някой познат да състави бюджет, план на развитие (трябва да е човек, който мениджърски да подходи към това) и за най-много месец ще има разработена стратегия, при това почти безплатно (все пак оценявам, че времето на хората струва пари).

n1x0n написа:
Не ме разбирайте погрешно, аз съм много "ЗА" едно такова развитие, просто идеалистичния подход в случая не е много полезен, трябва да се подходи много сериозно за да не стават простотии.

е хубаво де... сериозно, колко се е развила Графилла от създаването си? В забързаното ежедневие ВСЕКИ от създателите мисли повече за себе си, отколкото за групата. Съжелявам за критиката, но смятам че е така... даже една секция новини няма, никакви прес съобщения, никакъв PR. Абе, вече сме 21-ви век, хората ги очакват тези неща...
n1x0n

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 11:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Прес съобщения, PR... комсомолски работи са това и само комсомолците ги очакват.
Снупъра даде 2 съвсем реални примера с това докъде стигна "развитието" на 2 подобни форума.
Графила е форум, а не портал и идеята е да е форум на професионалисти, а не новинарска страница.
Ако може да се направи нещо /като галерии например/ което да облекчи работата на форума - ОК, но да се обръща Графила на dir.bg - аре нема нужда!

Пък ако някой има желанието да се изживява като PR работник, новинар, публицист - вярвам ще си намери изявата и по друг начин.
maskone

Местожителство: майна таун

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 12:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ей момчета, това е Графила, по дяволите... тук влизат хора които са в десетката на таргет групата за всеки хостинг провайдър в България!!!

Напишете оферти в които искате фрее хостинг от водещит БГ хостинг провайдери, с неограничен трафик и всичко както си му е реда, а в замяна предлагает мощно реклама. Не мисля че е толкова трудно да се ореди това, самият аз скоро си оредих подкрепа на една от новите БГ фирми за далеч по-скромен проект.

След това като искате, инсталирате един Coppermine и всичко е 6+, какъв е проблема?...виж вече ако го мислите нещо като девиантарт, тука си трябват програмисти, PR и редица други...
Viktor M.

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 12:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Zdraveite. Tova koeto napisa Snooper e mnogo vqrno, ideqta za nqkukuv vid oficiqlno ocenqvane na tvorbite 6te pokvari foruna, ne e neobhodimo, osven ako ne e prednazna4eno za komersialni celi - kakto v CG. O6te pove4e kakuv 6te bude kriteriq za ocenka?? Moze li da se slagat pod ob6t znamenatel edin da kazen na4inae6t 3D animator i takuv s 10 godini opit?? Vsi4ko tova me navezda na misulta 4e razni TOP-ove klasacii sa nenuzni.
Drug e vuprosa za galeriq kudeto samo 6te budat izladani tvorbite, da kazem po edna tvorba na vseki avtor i malko danni. Taka vlizaiki v galeriqta 4ovek 6te dobie mnogo po burzo i lesno predstava za vuzmoznostite i nivito na daden artist. Tova s trafika naistina moze da se okaze seriozen problem, vkarvaiki mnogo novovuvedeniq 6te natovari mnogo saita ,da ne govorim 4e trqbva i da se re organizira cqlostnata viziq. Zatova az predlagam da se susredoto4i vnimanie samo kum edno ne6to da kazem galeriq i da koveme tam. kak, koga i kolko ne moga da kaza, no znaite edno kra4ka po krarka, 1 po 1 i ne6tata 6te stanat stiga 4ovek da ne tursi opravdaniq kakda ne svur6i edna rabota a da tursi vuzmoznosti da q svur6i. :)
Гарван

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 12:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Става дума за галерии и артист на месеца./по раздели/
LoveHate каза, че има нужда от php специалист.

Това е все някаква изходна точка.

Прави се една среща на форума. Слага се една кутия на масата.
Всеки пуска вътре по 10 лв. /или колкото е необходимо. Нали затова сме общност/

Пуска се конкурс в програмистките форуми.

Имаме парите, имаме специалиста.

Междувременно в някоя кръчма, барабар с мастиките се разработва точно какво ще е заданието. С точкуване, без точкуване. Автоматични опреснявания и така нататък.

Личното ми мнение (признавам, че Snooper ме накара да се размисля) е следното:

В края на всеки месец модераторите на разделите пускат анкета:
- Този проект
- Този проект
- Този проект
- Този проект

Хората гласуват.
Дами и господа - имаме победител.
Ако става много работата - заемат се да помагат сериозни и надеждни колеги. Пуска се тема - записване на желаещи за упгрейда. Прави се подбор. По Кюто. Например.

Нахвърлям идеи, мда. Точкуването е неуместно, доста програмиране и голям цирк впоследствие.

Галериите са задължителни, според мен.
Хубаво - форум сме. Това е идеята. Но и форумите търпят развитие.

Дайте ми работа, свързана с темата, която нямате време да свършите или квото и да е.
Nixon

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 12:34 pm    Заглавие: ммм Отговорете с цитат

n1x0n написа:
Прес съобщения, PR... комсомолски работи са това и само комсомолците ги очакват.

защо ли си знаех, че ще реагираш така... прав си, няма смисъл. Мисля обаче че говориш от своята гледна точка. Не се обиждай, но във фотографията според мен няма много работа в голям екип за дълго време... докато в анимацията и 3Д-то примерно има. Правило е фирмите по света в този бранш да имат сериозни PR дейности, просто защото знаят, че в крайна сметка работата им зависи от това. Не знам дали си забелязъл, но най-сериозните световни форуми имат голяма PR дейност (според мен Ballistic е основно това). Ако това го наричаш комунизъм, явно че имаш мнооого странни идеи за капитализма и пазарната икономика (а ние сме там, нали?).

И... моля те, не ми давай примери за другите форуми, където са се били събирали, в баби Яги и т.н. Най-малкото не е сериозно. И става въпрос САМО за фотографи. Не знам дали следиш дейността на групата elektrik-bg и Червената къща, но най-малкото може да се направи нещо като тях.

Всичко е въпрос на желание.
mim

МнениеПуснато на: Чет Май 19, 2005 12:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

млади сте още и хвърчите е облаците
много от "старите" имат наиситна горчив опит вече
на този форум нито му трябват "некъв на месеца", нито му трябва изобщо за пари да се говори, нито задачи да се раздават

щото ще стане страшно, ако щете вярвайте

щото нито се конкурираме, нито сме тръгнали да обучаваме младоците, нито да печелим пари от тая работа, нито пък да рекламираме нещо (щото пък рекламата, та било тя под формата на новини, опира пак до пари, а те омазват всяко положение)

съобщения за събития си се пускат и сега, стига да има добра воля от информирания
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3, 4, 5  Следваща
Страница 1 от 5

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети