Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 11:45 am Заглавие: Представяне |
|
|
Те го те мойто представяне http://www.schizogenesis.com/pub/graphilla/dimitar/
Предварително правя уговорката, че не съм дизайнер и не мога да рисувам, но ме кефи да правя шарении като тези горе.
Бих се радвал да мога да поствам в вашия форум, ама ако не ставам здраве да е - няма да се сърдя :)
За повече инфо - http://www.schizogenesis.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 3:33 pm Заглавие: |
|
|
samo tova mi haresva ... _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 6:18 pm Заглавие: да добавя |
|
|
начи да добавя и тоя сайт http://blue-edge.bg
сайта е правен вчера (за един работен ден), валидира се като Strict HTML4.01 + CSS2 и даже работи :)
първоначално тялото беше с Times New Roman, ама началството си каза тежката дума и сега е с Arial... според мен така става plain ugly (докато преди тва си беше само plain).
та начи някой има ли някаква идея за сан-серифен шрифт който да не е тежък като arial-a и да го има на повечето машини..
също така ще се радвам на всякакви идеи за подобрения (например синята линия ме дразни че слиза додолу, ма не знам какво да я правя) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 7:00 pm Заглавие: Re: да добавя |
|
|
LOX написа: |
та начи някой има ли някаква идея за сан-серифен шрифт който да не е тежък като arial-a и да го има на повечето машини..
|
Tva shto ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 7:02 pm Заглавие: що.. |
|
|
щото шефа няма да забележи че не е ариал, той иска да седи добре и да "няма чертички"..
пък така ми боде очите.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 7:20 pm Заглавие: |
|
|
principno ne e li po-dobre da e "Verdana, Geneva, Arial, Helvetica, sans-serif" i taka da izglejda dobre otkolkoto da se ogranichavash samo s tezi useri koito imat opedelenia ot teb shrift i samo na tiah da ne im bode ochite ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 7:32 pm Заглавие: ок, променям въпроса |
|
|
Всъщност исках да попитам: виждате ли някакъв вариант туй нящо да стане по-приятно за окото.
В момента ме дразнят 2 неща:
1. шрифта на "тялото" не е подходящ за големи блокове текст - загубвам се в него, параграфите не се разделят осжен ако не оставя между тях дупки от 1ем. А нормалните сансерифни шрифтове ми седят тежки (мисля че е заради равномерната дебелина на гредите.)
Не искам да указвам точен шрифт и ако погледнеш в CSSa съм задал "font-family: Ариал, санс-сериф". Ариал-а защото шефа каза да го сложа, сансерифа - щото браузъра е достатъчно умен че да си намери нещо (лейоута ми не зависи от конкретния шрифт.)
2-рото което ме дразни е, че синята черта в дясно стига до долу. Аз бих искал да стига до 30px от края на страницата, но не мога да намеря portable начин да постигна тоя ефект (пък и не искам да пиша някакви измислени JS-и за нещо което не се забелязва особено..)
PS: Дали да не почна нова тема за тоя сайт? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 7:42 pm Заглавие: Re: ок, променям въпроса |
|
|
LOX написа: | Всъщност исках да попитам: виждате ли някакъв вариант туй нящо да стане по-приятно за окото.
В момента ме дразнят 2 неща:
1. шрифта на "тялото" не е подходящ за големи блокове текст - загубвам се в него, параграфите не се разделят осжен ако не оставя между тях дупки от 1ем. А нормалните сансерифни шрифтове ми седят тежки (мисля че е заради равномерната дебелина на гредите.)
Не искам да указвам точен шрифт и ако погледнеш в CSSa съм задал "font-family: Ариал, санс-сериф". Ариал-а защото шефа каза да го сложа, сансерифа - щото браузъра е достатъчно умен че да си намери нещо (лейоута ми не зависи от конкретния шрифт.)
2-рото което ме дразни е, че синята черта в дясно стига до долу. Аз бих искал да стига до 30px от края на страницата, но не мога да намеря portable начин да постигна тоя ефект (пък и не искам да пиша някакви измислени JS-и за нещо което не се забелязва особено..)
PS: Дали да не почна нова тема за тоя сайт? |
az neshto ne svashtam mnogo :)))))) moje i tva da sa nai golemite problemi na toia sait (shtoto to drugo niama de).
Puk za siiata linika izmisleni JS :))) ?!?!? probvai na butnesh edno spacerche 30px mai shte e po lesno. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 8:07 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: |
az neshto ne svashtam mnogo :)))))) moje i tva da sa nai golemite problemi na toia sait (shtoto to drugo niama de).
|
Значи изпускам коментара че друго няма, но след като виждаш проблеми даги беше написал, а?
Както забелязваш сайта не е дизайн портфолио, а информативен сайт с елементарна и близка до акъла навигация, на който можеш да отидеш и да прочетеш три страници текст за 2 минути.
Тоест основните цели са:
* usability - тоест като влезеш веднага да разбереш кое какво е и как да стигнеш оттука-та-там.
* логична information architecture - като те интересува нещо да можеш да го намериш без да прочиташ всичко от начало до край.
* лесна поддръжка - цялото форматиране е в CSS-a (демек не са използвани форматиращи тагове, които са deprecated в HTML4.01 Strict.) Това ми дава предимството че мога да променя дизайна на целия сайт за секунди (вместо да цъкам с Дрийм Уийвъра половин час за да сменя шрифтовете на heading-ите във всички параграфи [всъщност ако трябва да обяснявам и това, е ясно че няма да ми отговориш..])
Puk za siiata linika izmisleni JS :))) ?!?!? probvai na butnesh edno spacerche 30px mai shte e po lesno.
|
Ккъде да го бутна? :(
Имам поне 2 случая:
* pyrwiq случай е тривиален - когато страницата е по-дълга от екрана, спейсъра е позициониран под footer-a
* когато обаче страницата е по-къса от екрана, тогава тоя спейсъре трябва да го позиционирам абсолютно координати [X, Височина-30], като височината на прозореца ще трябва да я зимам с JS.. (може би съм ноо тъп, ама друго не се сещам)
/отделно, смятам използването на спейсъри за едн амръсна и порочна практика, която обаче понякога си трябва.../ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 8:33 pm Заглавие: |
|
|
LOX написа: | Цитат: |
|
Значи изпускам коментара че друго няма, но след като виждаш проблеми даги беше написал, а?
Както забелязваш сайта не е дизайн портфолио, а информативен сайт с елементарна и близка до акъла навигация, на който можеш да отидеш и да прочетеш три страници текст за 2 минути.
Тоест основните цели са:
* usability - тоест като влезеш веднага да разбереш кое какво е и как да стигнеш оттука-та-там.
* логична information architecture - като те интересува нещо да можеш да го намериш без да прочиташ всичко от начало до край.
* лесна поддръжка - цялото форматиране е в CSS-a (демек не са използвани форматиращи тагове, които са deprecated в HTML4.01 Strict.) Това ми дава предимството че мога да променя дизайна на целия сайт за секунди (вместо да цъкам с Дрийм Уийвъра половин час за да сменя шрифтовете на heading-ите във всички параграфи [всъщност ако трябва да обяснявам и това, е ясно че няма да ми отговориш..])
Puk za siiata linika izmisleni JS :))) ?!?!? probvai na butnesh edno spacerche 30px mai shte e po lesno.
|
Ккъде да го бутна? :(
Имам поне 2 случая:
* pyrwiq случай е тривиален - когато страницата е по-дълга от екрана, спейсъра е позициониран под footer-a
* когато обаче страницата е по-къса от екрана, тогава тоя спейсъре трябва да го позиционирам абсолютно координати [X, Височина-30], като височината на прозореца ще трябва да я зимам с JS.. (може би съм ноо тъп, ама друго не се сещам)
/отделно, смятам използването на спейсъри за едн амръсна и порочна практика, която обаче понякога си трябва.../ |
сигурно ще се постотня... сигурно Моргота ше му е лошо да повтаря...
ама
пич
тоя форум е за ГРАФИЧЕН ДИЗАЙН
а не за изисткванията на WC3 и тям подобни ... да някои от нас се занимават И с това, но основната идея, по която сме се събрали е ГРАФИКАТА
тъй че... нека юзабилитито остане на georgivar и т.н. тука да коментираме графиката... а в тая връзка - Ico е праф - в тоя сайт такава няма... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 8:36 pm Заглавие: |
|
|
ti sa da ne zemesh da se obidish !? :) Ta toia sait moje bi e prekaleno minimalistichen tva lichno mnenie ? Az ne sum v target grupata taka che moje spokoino da ne se subraziavash s tva mnenie.
Uspeh sus saita ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LOX
|
Пуснато на: Сря Мар 19, 2003 8:55 pm Заглавие: споко, не се обиждам толкова лесно :) |
|
|
прави сте и двамата. Съжалявам, спираме да говорим за туй нящо..
пък и се отклонихме от topic-a |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rosty

|
Пуснато на: Чет Мар 20, 2003 2:25 am Заглавие: |
|
|
За техниката нищо хубаво не мога да кажа, но затова пък в някои от картинките има готини идеи и...художественост. Нарцисите ми харесват. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|