Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 11:25 am Заглавие: Няма хора... всички ли са заети? |
|
|
Така... честно казано от всякъде ме заливат обаждания и запитвания за хора, които да могат да правят конкретни неща. На месец 3-4 пъти някакви случайни и непознати люде ми пускат оферти за работа.
В един момент се оказа, че има страшно малък кръг от хора, които наистина да "могат" да свършат качествено дадена работа.
Вече не вярвам в специалистите по всичко, а ми се иска да има повече хора за "freelance" работа, които по някакъв начин да се знаят.
Мисля, че тази година достигнахме критичната точка, където работа има до сбръчкване, а няма кой да я изпълни. Изтичането на хора навън и лошото образование достигна и нашата индустрия.
Оплаквам се, определено... :(
Ама какво може да се направи по въпроса? _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Viktor M.

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 1:13 pm Заглавие: |
|
|
)) slozna dilema. Ami ba4kai kolkoto silici ima6, apuk za drugoto, 6to se kahuri6? _________________ www.mazhlekov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maskone

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 1:13 pm Заглавие: |
|
|
ами да се стабилизира икономиката и да се оправи държавата :)
общо взето мисля че работата е следната... за да станеш тесен специалист в тази области отнема доста време, разходи, талант и усилия, но в същото време в България стабилните клиенти са кът. Значи инвестираш 5 години (примерно) труд и мангизи за техника, нет и други ресурси, правиш разни неща и да речем че ставаш добър...какво следва?...дебнеш из джобс.бг за свободни позиции ? скалъпваш блогец и портфолио и чакаш клиентите сами да дойдат?...не разбира се...гледаш да избягаш някъде, щото знаеш че в чужбина специалистите в тази област имат къщи и коли.... а ние тука пътуваме в градски транспорт, живеем с родителите си до 25 годишни и пием бира за левче.
Естествено че ще бягаме. и аз да имам възможност да изчезна, няма да чакам тука Б-я да се оправи, щото ми писна вече...
за образованието...ако някой е достатъчно добър за да стане стабилен преподавател по тази материя, няма ли да предпочете на работи директно по слециалността си и да взима 1500 лева на месец?...елементарно, уотсън, живеем в шибана държава, и още доста време че бъде така. _________________ живота е гаден и след това умираме! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 1:18 pm Заглавие: |
|
|
darjavata ne e vinovna... shaznaish.... _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 1:19 pm Заглавие: |
|
|
а за преподаването нещата наистина са наопаки щото в почти винаги лекторите нямат представа от практиката. От всичките ми даскали по фото сато тоя дето нищо не говореше сега е топ фотограф другите избълваха тон глупости и нищо! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 2:44 pm Заглавие: ммм |
|
|
maskone написа: | ами да се стабилизира икономиката и да се оправи държавата :) |
не... просто трябва да се осъзнаем че трябва да работим заедно - екип, общество и т.н. Индивиди с общи интереси да си поставят общи цели и заедно да ги реализират. Идеалистично ли звучи? Не мисля... това е в основите на всяко общество, било то животинско, праисторическо, ренесансово и т.н. Държавата е виновна дотам, додето задържа средната работна заплата и по този начин не позволява на нещата да дръпнат напред.
maskone написа: | за образованието...ако някой е достатъчно добър за да стане стабилен преподавател по тази материя, няма ли да предпочете на работи директно по слециалността си и да взима 1500 лева на месец?...елементарно, уотсън, живеем в шибана държава, и още доста време че бъде така. |
аз преподавам... имам достатъчно познати, които взимат достатъчно пари, имат дипломи от къде ли не и те преподават... Не е чак толкова трудно, а и парите в повечето случаи са по-добри от работата (около 5-12 лв върви лекторски час, в зависимост от ВУЗ-а, да не говорим, че периодично можеш да си осигуряваш частни ученици за по 20). Въпроса е, че в повечето случаи много малко хора имат доверие на "нещото" наречено преподавател в БГ. Много вярват че и сами могат да се оправят.
Да, вярно е че много често курсовете (където ги има) не са адекватни на работата, която се предлага, но кажете ми кой, ако не индустрията, която не е дефинирала какво аджеба й трябва не се опита да говори с университетите и да работи заедно с тях по създаването на такива програми и курсове, които да са адекватни на търсенето? _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 3:15 pm Заглавие: |
|
|
Oтностно преподаването - всеки, който е специалист в своята област по един или друг начин преподава на околните. Защото то като се замислиш колко много неща НЕ си научил от училище, университет, курсове и какво ли още не, ами от практика (спрямо курсовете съм най-против).
То и аз всеки ден преподавам един и същи урок - WORD и EXCEL не са програми за предлечат! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mel

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 3:22 pm Заглавие: |
|
|
kade pa sa tia 12lv na chas:)))) edna priatelka imashe chasove vav vmei za po 2 lv. na chas. v nbu sa po 5 ili 6 na chas, ako niamash "titla". inache sam saglasen che e vapros na jelanie.. no i ne samo. po universitetite e takava svinshtina che chak ne mi se obiasniava kakvo imam predvid.
za mene istinata e takava: dokato shefovete na agencii i studia sa hora, koito ne misliat-polojenieto shte e zle. lichnite mi nabliudenia obache me navejdat na misalta che za poslednite 2 godini(priblizitelno) sreshtam vse poveche profesionalizam, i vse si mislia che neshtata se razvivat. loshoto e che tolkova bavno se razvivat che mi se gadi:)))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 3:27 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
Nixon написа: |
не... просто трябва да се осъзнаем че трябва да работим заедно - екип, общество и т.н. Индивиди с общи интереси да си поставят общи цели и заедно да ги реализират...... |
пич, не те познавам отблизо ама да те открехна, че ако беше имал шанса да се родиш 10-ина годинки по-рано- щеше да си отряден председател, комсомолски, а по- късно и партиен секретар, и сега щеше да харчиш партийни кинти доставени ти в куфарче и да се стягаш за предизборна капания.... тия глупости дето ги говориш са вече отживелица и надявам се никога да не се сбъднат.....
а и с болд-а дет наблягаш на преподавателските си способности леко ме дразниш- щото има преподаватели и ПРЕПОДАВАТЕЛИ.... човек за да преподава трябва освен елементарни познания в областа, да има и талант за да му вярват тези, които са дошли за да се научат от него- нищо против теб, ама освен по 2 страници приказки, от тебе не съм виждал неща, които да ме очароват.... а какъвто преподавателя - такива и студентите...
с разнасянето и показването на дебели книжки с яки картинки (ама правени от друг) не се трупа професионализъм и умение....
така че в заключение не дудни комунистически лозунги, а остави хората да се развиват кой както може и където си иска...
тези дето пробият, бъди сигурен, че няма да умрат от глад :))) _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maskone

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 5:42 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
Nixon написа: | Индивиди с общи интереси да си поставят общи цели и заедно да ги реализират |
така ли било? ами що не направиш един списък с тия цели и да ги публикуваш направо? какви са ни общите интереси? че искаме кинти за труда си? ми тва го иска всеки, от кенефочистача до ядрения физик... И като няма кинти всеки бяга, затова в българия останахме тези на които все още ни е рано да заминаваме и тези, за които вече е късно.
виж, като казвам държавата имам в предвид обстановката, икономическите показатели и т.н...не държавата като институция. Нормално е всяка бизнес сфера в бедните държави като нашата да бъде зле а същата сфера в богатите държави да бъде уважавана и ценена...няма нищо сранно
Не казвам че в България не са търсени уеб услугите, просто куцо и сакато прави уеб сайтове вече. има голямо предлагане и малко търсене, така че много хора "артисват" и търсят далавера в чужбина. тва е. оцеляват само най-най-най-най-добрите, което е нормално, но да беше само с едно "най" :) _________________ живота е гаден и след това умираме! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Дими

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 5:56 pm Заглавие: |
|
|
maskone написа: | в чужбина специалистите в тази област имат къщи и коли.... а ние тука пътуваме в градски транспорт |
Имаш притъпени ценности...... но не се притеснявай... ..Отвъд локавата такива хора им тряат... _________________ Would you like fries with your template, sir? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гарван

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 6:13 pm Заглавие: |
|
|
Аз съм тука, щото тука ми харесва, щото тук е моят дом и обичам да гледам под вежди розовобузести аланглета с големо самочувствие. _________________ . |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 6:15 pm Заглавие: |
|
|
не само фрииланс дизайнери не достигат
недостигат и програмисти, примерно
за сметка на това има в изобилие от бармани, сервитьори, хигиенисти... (това някой друг го беше писал, но не се сещам къде)
ето аз не мога от доста време да си намеря някой да ми залепи плочките в банята _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 8:21 pm Заглавие: |
|
|
mim написа: | ...ето аз не мога от доста време да си намеря някой да ми залепи плочките в банята... |
...zimash silikon4e....cvruuuk... kef ti na krust, kef ti pokraya otsekude + na krust, zasilvash s dyasna/lyava ruka i plyaaas na stenata...kolkoto-po-slino-plyas-tolkuz-po-art :P
pone nekolko meseca nema mrudnat sha znaish ;)
puk poneje sum ot sferata tai da se kaje, zimash si na den-braven 4ernia profi-montajen silikon s nego kat gi nahakash shti stane banyata kat bunker...i da iskash ne moj gi mahna posle, gat ve4e namerish master za lepene po klasi4eskata tehnologia :P |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 9:39 pm Заглавие: Re: ммм |
|
|
mel написа: | kade pa sa tia 12lv na chas:)))) |
УАСГ, след дипломна квалификация.
maceman написа: | тия глупости дето ги говориш са вече отживелица и надявам се никога да не се сбъднат..... |
В смисъл, надяваш се никога да нямаме гражданско общество? Професионални гилдии? Професионални асоциации? Или това са все абсолютно глупави, комунистически неща според теб? Защо тогава те са толкова силни в развитите държави? Защо CG Talk направиха CG Society? Защо има VES, ACM SIGGRAPH, ASAI, ASIFA, MPAA, да не изброявам повече организации? Или там има скрит комунизъм?
maceman написа: | а и с болд-а дет наблягаш на преподавателските си способности леко ме дразниш- щото има преподаватели и ПРЕПОДАВАТЕЛИ.... |
наблягам на това, че го правя, въобще. Че съм разбрал, че това което съм получил е добре да върна по някакъв начин. Че има млади хора, които също имат работа и те го правят. А това че имам още много хляб да ям е ясно, но се старая да се уча и подобрявам, връщайки нещо обратно. Поне се опитвам да помогна и на други хора, въпреки ниските хонорари, лошото отношение на всички и т.н. Защо ли? Ами защото хората, които ТРЯБВА да преподават и да дават примери, като теб - с опит, отношение, талант и възможности са твърде заети. Да, знам, работа, жена, деца и т.н. отговорности. И всички са така - твърде заети, знам го... и когато някой се опитва да прави нещо, колкото и малко и несъществено да е то, има много, които го критикуват, защото е по-лесно от това да се поставиш на неговото място. Дали искаш да има само овехтели професори, които нямат нищо друго освен да си плакнат очите със студентките. Смяташ че такива ПРЕПОДАВАТЕЛИ са по-добре?
maceman написа: | тези дето пробият, бъди сигурен, че няма да умрат от глад :))) |
Какво означава да пробиеш? Защо някой трябва да умира? Дочух например, че при вас в момента положението не е "розово". Ако наричаш пробив това, аз лично нямам желание да работя за мениджъри, които не работят за мен и не ми осигуряват възможности не само за работа, но и за развитие и почивка. Разбира се, директните хора с които работиш са много по-важни, но в крайна сметка екипа е и мениджъра. А когато някой не си върши работата, целия екип страда. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sebastianz55

Регистриран на: 17 Дек 2003 Мнения: 1447 Местожителство: yellow submarine a.k.a. office
|
Пуснато на: Чет Май 19, 2005 11:37 pm Заглавие: |
|
|
LoveHate написа: | darjavata ne e vinovna... shaznaish.... |
Отдържавата иде сите, а от некъдърното управление резултатите (основно след втората световна до 90-та).
Настоящата ситуация в страната според мойта си гледна точка е резултат от много повече от 12 години неуспешно ориентиран преход, много лични интереси и разбира се пословичната алчност и мързел на неограмотената прослойка народа. А визирам нея, защото ограмотената си изнесе поголовно, и ще продължи да го прави поне в близките 15 години, докато икономиката на страната не се стабилизира а това не става за 4 годишен мандат. Политиците в България май не са училимного многокато им ебиловремето. Колкото и да са мненията топоневпоследнитепровителства имахора, които вяршат работа, защото знаят какво трябва да се направи. Но простотията ги спира. И на колегите им и основно на народа. А народа е прост, защото умния се изнесе, както вече казахме, нивото и кочството на образованието спадна с пъти, по социално икономичеки причини или иначе казано нереалнониски заплатати, които от сво страна пораждат феомена корупция, който пък спомага на създавамето на дипломирани и неспособни специалисти.
А безработни има, защото условия за работа няма, няма дори и условия за инвестиции даже. Или ако има те не се реални. А това да има работа е задача на държавата, по редица причини. А ако трябва да отбележа има и многохора, които не желаят да работат, защото знаят, че според сегашната конюктура ще им се зпалаща в пъти по малко, за реалнатаработа,коятовършат, просто защото работните места се определят от монополисти, които жилеят да минат тънко. За това те наемат ниско квалифициран персонал основно, които пък не знае какво върши и се понижава качеството - и така успешно се влиза в омагьосан кръг. Единица са хората, знаещи како правят и блогадарение натях все още има икономика тази страна. Защото държавните предприятия работят...ма, при тованеза страната в голямата си част.
Държавата трябва да осигурява баланса на търсене и предлагане, това и е основната задача и това трябва за да функционира икономиката на страната добре. Сами виждаме, че не е така а изводите са ясни. А защо е така има съвсем логично и реалнообяснение. Има дори и утвърдени начини за преодоляване на споанската криза, която ни е налегнала, но ние сме упорити и откриваме топлата вода.
mim написа: | не само фрииланс дизайнери не достигат
недостигат и програмисти, примерно
за сметка на това има в изобилие от бармани, сервитьори, хигиенисти... (това някой друг го беше писал, но не се сещам къде)
ето аз не мога от доста време да си намеря някой да ми залепи плочките в банята |
А недосигът идва от само от страна на професионални кадри, защото е нормално, който има възможност да търси по-високо заплащане другаде. Недотъг на просяци нямаме, нито на общи работници(който вземат заплатиповисоки от учителските, нали...).И проблемът не в това, че тук примерно се вземат 200 лева другаде 200 евра за същата работа. Проблемът е, че за тези 200 лева тук не можеш да си купиш това, което можеш за 200 евро там. И хората се изнасят. Правят избор, който да е добър за тях.
Е, тук оставам патриоти, или онези, които си имат техни си лични причини да останат.
Ако говорим конкретно за плочките. Да, сложиха ни ги в банята за 500 лева. След това човека, замина за Гърция и .... всички знаем как продължава. Та, няма нищо необичайно сега в страната да има все по-малко специалисти. Просто държавата не им предлага нищо в замяна на желането за труд а дори се опитва да го потуши.
И това влияе на икономиката като цяло и се стига до ненормалности от рода на надница на чистачка 15 лева на час а на учител от 5 и надолу. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
maceman nightWoWalker

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 10:05 am Заглавие: Re: ммм |
|
|
Nixon написа: | .... ....защото хората, които ТРЯБВА да преподават и да дават примери, като теб - с опит, отношение, талант и възможности са твърде заети. Да, знам, работа, жена, деца и т.н. отговорности. И всички са така - твърде заети, знам го... и когато някой се опитва да прави нещо, колкото и малко и несъществено да е то, има много, които го критикуват, защото е по-лесно от това да се поставиш на неговото място...... |
.... поканиха ме за преподавател в художествената академия по фотошоп...... въпреки лекторските които не ми покриваха даже бензина на колата ходих цял семестър!!! и знаеш ли защо се махнах- защото студентите не идваха- просто нямаха желание- всеки път ми се влачеха нови лица, дошли само да ми се мернат пред очите!!!
е за кво да се натискам да им наливам акъл в главата, след като не разбраха толкова време, че в момента в който вземат дипломите си и стават така наречените ТВОРЦИ- те остават на улицата... никоя рекламна агенция няма да ги вземе без начални компютърни умения, а да не говориме за програми ....
после ходят по форумите и реват че видиш ли аджеба - той много искал да се учи , ама нямало къде и за да постъпиш на работа се искало диплома за космонавти....
Nixon написа: | .... Че съм разбрал, че това което съм получил е добре да върна по някакъв начин...... |
....само да попитам ти какво си получил, т.е. какви умения имаш за да даваш на другите от тях- от това което съм видял, знам че имаш лекторски талант- но не вярвам да преподаваш реторика ???? :))) _________________ ... gief more epix ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 10:11 am Заглавие: |
|
|
фирма на която мениджърите си скъсват гъза да търсят работа, вместо да обикалят по автомобилните изложения за нови модели поршета са тия които оцеляват и дават работа и от тях излиза продукт, в замяна на това влиза капитал
тях не ги бърка държавата, защото в момента не ти пречи нищо, за да работиш навън и да живееш тук
спънките идват когато започнеш да работиш за тия дето са около теб
отиваш на търг - минаваш ако бутнеш
вадиш масов продукт - първият келеш ти го хаква и не можеш да си върнеш и 50% от вложенията
опитваш се да работиш заедно с някой друг - той не си върши своята работа, гледа как да лапне по-големия дял, че те и спъва
не че ни липсва стария комунизъм, просто не си е отишъл още и ни се пречка в краката и ни спъва, само че тоя комунизъм няма нищо общо с държавата и политиката _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
bulLET

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 10:54 am Заглавие: |
|
|
мразим мениджъри и преподаватели _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пет Май 20, 2005 11:26 am Заглавие: |
|
|
То с 11-ти клас и нула инициативност нищо не става. Нали ги гледам същите хора дето тука ми реват как държавата ги спира да станат баровци, а като заминат в чужбина мият чинии и продават обувки до края на живота си. Иначе всеки ще ми донесе от 10 кладенеца вода как не неговото посредствено ниво и пасивност са му виновни, а държавата.
Мой познат "внася" бармани, сервитьори и камериерки от Румъния, защото нашите Пенчо и Пенка смятат че тая работа за тях е "временна" и не е "престижна" и затова няма смисъл да я вършат съвестно и професионално!
Милиони и милиони левове не се усвояват от куп европейски фондове за селско стопанство, защото същите Пенчо и Пенка предпочитат да бачкат на сергия в Илиенци за 150 лева и да мрънкат против държавата, вместо да си отидат по родните места да се занимават със селско стопанство да изкарват в пъти повече и да имат независим бизнес.
Корупция, връзки, рушвети, кражба на интелектуална собственост - в развитите страни са в толкова "развити", че това тук в БГ е направо комично! Само който не е живял и работил там не му е ясно за какви мащаби говорим.
Така че викам да оставим държавата на мира...
п.п.
Nixon, това с профсъюзите и гилдиите да го оставим за Тери Пратчет... че в действителността това са организации създавани от некадърните дърдорковци за да могат да получават колкото кадърните работяги. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|