Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
SPIT

|
Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 10:11 pm Заглавие: >>>MEZDU DRUGOTO<<< |
|
|
Предизборната кампания у нас тече с пълна сила и, естествено, най-обгрижваната част от избирателите е ромската.
Министър Долорес Арсенова ще пее в дует с ромската поп-фолк легенда Сашо Роман.
На международния празник на ромите Стефан Софиянски празнуваше с ромските избиратели и обеща да направи всичко по силите си, за да им осигури по-европейски начин на живот.
На 31 май ромите от столичния квартал "Факултета" посрещнаха лидера на БСП Сергей Станишев с червени рози и заръка да им оправи тока. /!!!/
Над 5000 роми от Великотърновско ще получат разяснения от доброволци за предстоящите избори по време на информационна акция "от врата на врата", организирана в рамките на националната кампания "Аз съм млад и гласувам".
Насред цялата подготовка и стремеж да се привлекат ромските гласове към една или друга партия, едно събитие в София показа по грубия начин проблемите, съществуващи между българи и роми.
На 23 май, в кв. „Захарна фабрика“, роми, въоръжени с метални тръби, нападнаха българи в местно заведение и ги пребиха. Сред пострадалите бе и 50-годишният професор по история в СУ Станимир Калоянов, който бе настанен в „Пирогов“ в кома, с разбит череп от камък или желязна тръба.
На 1 юни той почина.
Елементарното противопоставяне. Един професор срещу група роми. История срещу метални тръби. Един взет живот срещу неизвестен брой взети гласове.
Чувствата ми след новината, която чух днес по радиото? Гняв, тъга и безсилие. В този момент не ми пука за ромите. Не ми пука дали имат ток или нямат. Не ми пука дали работят. Не ми пука дали ядат.
Пука ми, че ще гласуват. И за кого ще гласуват - за този, който им даде кебапчета. Който им оправи тока и водата. Който пее с тях, който им обещае пари, светло европейско бъдеще и по-добър живот.
А на нас някой ще ни обещае ли, че въобще ще живеем или това също е включено в изборната томбола? Пичелиш – живееш, не пичелиш – пречукват те в някой квартал. В десетилетието на ромското включване, от което изминаха едва няколко месеца. Докато свърши цялото десетилетие, нас сигурно няма да ни има. Но това пък ще улесни политическата надпревара, която ще излъчва победители на базата на най-голям брой раздадени кебапчета.
На 25 юни един образован и грамотен човек няма да гласува. Хиляди неграмотни и необразовани роми ще гласуват.
Ще друсат гьобеци с джелем-джелем, стари циганки с лули и Кондьо. Ще гледат задника на Азис. И ще определят моето бъдеще. Не бих ги нарекла малцинство. _________________ http://dribbble.com/KossyoKOKALANOV |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LuPi

Регистриран на: 12 Яну 2004 Мнения: 1175 Местожителство: eastern hemisphere
|
Пуснато на: Нед Юни 12, 2005 11:07 pm Заглавие: |
|
|
Самите роми губят от това, че гласуват за сульо и пульо... никой не ги бие по главите да го правят... след изборите никой няма да им обръвща внимание както и до сега... от години те са инструмент на разни партий и криминални сбирщини наричащи се партии... държавата е виновна, че премахна задължителното образование поне до 5 клас да го бяха оставили... и да им спрат помощите за повече от 2 деца... това ще ги спре да се множат като хлебарки заради мизерните помощи... и за да просят после тези деца по улиците...
Ако глупавите ни управници и включително тези които сега ще бъдат избрани, не направят нещо по въпроса... може да се стигне до много по-сериозни неща... просто бомба със закъснител... _________________ Не так страшний руски танк, как его пияний екипаж.
http://badpixel.cghub.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 12:08 am Заглавие: ! |
|
|
Цитат: | Чл. 4. (1) Гражданите имат право на образование. Те могат да повишават непрекъснато своето образование и квалификация.
(2) Не се допускат ограничения или привилегии, основани на раса, народност, пол, етнически и социален произход, вероизповедание и обществено положение.
Чл. 5. Образованието е светско.
Чл. 6. Образованието в държавните и общинските училища е безплатно.
Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително. |
Цитат: | Чл. 36. (1) (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.; предишен текст на чл. 36 - изм. и доп., бр. 90 от 2002 г.) Общините осигуряват и контролират:
1. задължително училищно обучение на децата до 16-годишна възраст; |
Цитат: | Чл. 47. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.; изм., бр. 90 от 2002 г.) Родители, настойници и попечители, които не осигуряват присъствието на децата си в училищата за времето, през което те подлежат на задължително обучение, се наказват с глоба в размер от 20 до 100 лв. При повторно извършване на нарушението глобата е в размер от 50 до 250 лв.
Чл. 48. (1) (Изм., ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Нарушенията се установяват с актове, съставени от съответните органи на общините
(2) Наказателните постановления се издават от кмета на общината. |
http://www.paragraf22.com/pravo/zakoni/zakoni-d/107.htm
Не са в законите нещата, уви! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Viktor M.

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 12:31 am Заглавие: |
|
|
Estestvenno 4e ne6tata ne sa v zakonite ,te ne sa tolkova lo6i - prosto nikoi ne ebava da gi SPAZVA. Tam e problema, i bih kazal 4e bulgarina e stanal prekaleno bezbozen, egoisti4en i bez strah ot ni6to, tova prqko reflektira na deistvitelnostta ni i tova nai qrko proli4ava v politicite ni za6toto te sa na vurha. I kakvo e r46enieto.....??? A za ciganite kakvo da komentiram, znaete edin neuk 4ovek e po4ti kato edno zivotno, purvi4no i izklu4itelno i samo gleda6to za sobstvennoto si blago "ocelqvane". _________________ www.mazhlekov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
RoT

Регистриран на: 02 Окт 2004 Мнения: 1360 Местожителство: София / Разлог
|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 1:29 am Заглавие: |
|
|
Както казва един мой учител 'Що да интегрираме ромите, като сигурно след 10 ще се наложи те да ни интегрират.'
Истина е, че живеят на социални, че раждат мноого деца, растат числено.... но докъде ще доведе това? Нормалното българско семейство се състой от 3, максимум 4 човека в момента. Да не говорим за това, че повечето кадърни хора забягват по чужбина, за да могат да работят за парите, които заслужават. Реално погледнато, след около 10-тина години ромите ще са бая голямо 'малцинство', да кажа мнозинство, с които трябва да се съобразяваме и да ни управлява правителсто избрано от тях, избрано от хората, чиито глас се купува с 1 гюбек, 2 кебабчета и една ракия. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 1:49 am Заглавие: |
|
|
Съжалявам, че трябва да го кажа, но тук не ми се струва правилното място за подобли постове или дискусии. Убеден съм че има поне 4 популярни сайт-а, където се вихрят безумни дискусии.
А иначе - живота е прекалемо кратък, за да минава в грижи за роми, кебапчета... избори...
И без друго това за абсолютни балони с горещ въздух. _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 2:06 am Заглавие: |
|
|
ami i az syjalqvam 4e trqbva da go kaja, no mototo na predizbornata agitaciq v UK beshe - "glasuvai, zashtoto politikata vliqe na vsi4ko okolo teb" - ta mislq 4e tova e mnogo vqrno - dali shte go obsyjdash ili ne - TE shte opredelqt jivota ti, OSOBENO ako ne glasuvash... ne misl 4e tozi forum e zape4atan kym vynshniq svqt, ne smqtam za pravilno da si zatvarme o4ite i da se prestruvame 4e TOVA ne syshtestvuva, to ne ni zasqga, nqkak si shte mine ot samosebe si - ne e taka, nma da mine nishto ot samosebe si, i misl syshto 4e ot nas zavisi kak shte se reshavat problemite ni, zashtoto misleshtata 4ast e pove4e tuk, otkolkoto v ciganskite mahali, i ako misleshtite ne mislqt da glasuvat, posle i da mislqt shte e kysno... mislete za decata si ... pone... to4no tova uninie i lipsa na grajdanska iniciativa sa problemite na BG, zashotto tyrteite gore ot tova imat nujda - ot ovce bez mnenie i bez sila da go kajat.. ne iskam nikogo da obijdam, no ako nqkoi doide v doma ti i kaje - ot utre taq kyshta e moq - kak shte reagirate? Bulgaria e nashiq dom, ne mislite li? _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 11:12 am Заглавие: |
|
|
аз съм на мнение, че се драматизира.
и никoй няма да каже на теб или на мен, кека, как да живеем.
честно, не се заяждам, просто политиката тук в графилла стои малко не на място по мое лично мнение. приеми го като странично наблюдение.
извинявам се ако се оказва, че мненията ми причиняват дискомфорт на някого, не ми е това целта. _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 12:15 pm Заглавие: |
|
|
то тая тема е или за Общи приказки или за Жалбите
та да споделя 1 нещо, което мярнах тоя уикенд, щото по някакво стечение напуснах за 2 дена шопската долина и се отправих към онези земи, които са родили Големите българи
маршрутът ми беше с. Шипка, в. Шипка, Габрово, Етъра, Боженци, Трявна + още няколко малки селца като Торбалъже (суперско име ;))
та какво забелязвам: дворчетата на хората засяти, оплевени, почистени, изпънати по конец. В селата може да няма кръчма (странно но факт), но има 4 кофи за смет - за хартия, стъкло, метали и битови отпадъци - това са села с по 10-20 къщи. Запустяли къщи или няма или са толкова малко, че не се забелязват (е не може съвсем да няма). По улиците може да има локви (нормално), но няма животински фъшкии.
Даскалът ми си говореше със стопанката на 1 от музеите в Трявна и тя разправяше: Преди 10 години са били 18 000, сега са 10 000, всички работят (забравих да спомена, че градът е изрядно чист), тези липсващи 8 хиляди по-голямата част от тях са се върнали по селата, развиват хората я някакъв бизнес като туризъм или си копат градинката. Разказва тя, че инициативата идва от местното управление, вместо да си клатят краката и да си мислят само за своя бизнес запрятат ръкави и кандидатстват за финансиране по проекти, съответно ги печелят и работят по тях.
Сега не претендирам, че това е 100% обективно, но сравнете с останалата "действителност" - цяла България се жалва, че няма пари, никой не мисли за тях, газят си лайната (буквално) и киснат в кръчмите. Станали сме по-бетер от цигани (имам и примери с цигани, които работят и се гордеят, че внучките им са завършили 8 клас, а това не е малко).
Не са ни криви оправниците, драги сънародници!
Циганите не искат да ходят на баня и на училище (и безплатни закуски не им стигат), българите до декември не могат да си ожънат нивите, не могат да си пометат пред къщите, не могат да си изхвърлят боклуците в контейнерите, не могат да си почистят фасовете от масата в общото помещение за пушене. 1/3 от моя клас не завърши средно от чист мързел (надявам се все пак да са завършили по-късно), а имах такива съученици, дето бяха рода на от комунистически секретар нагоре. Погледнете ни писането по форумите - пълна скръб, уж грамотни хора ползвали интернет.
сега за да сме по темата с гласуването: не вярвам някой от тия дето ще се изберат на тия избори да ни оправи повсеместната народна мърлявщина, нито ще вкара тия дето не искат в училището. Всичките тия предизборни кампании са едно болно-смешно шоу тип Биг брадър и подобните му. Няма ни един здраво стъпил на земята, който да обещае (и зад гърба му да има история, в която да повярваш), че ще си седне на дирника там в залата на НС-то и ще работи. Под работа имам предвид да хване квалифицирани хора, които няма да бълват смехории. То това са едни мечтииииии... Дето не ги вярвам никак. _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 12:31 pm Заглавие: |
|
|
Присъединявам се към мнението че Графила не е място за политическа дискусия.
Политиката е като футбола - зрелище измислено за да се ангажира съзнанието на обществото. Да му създаде фалшиво чувство за информираност, за съпричастност към "големите дела", за някакъв избор... bullshit! _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Юни 13, 2005 12:45 pm Заглавие: |
|
|
n1x0n написа: | зрелище измислено за да се ангажира съзнанието на обществото. Да му създаде фалшиво чувство за информираност, за съпричастност към "големите дела", за някакъв избор... bullshit! |
_________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|