Graphilla.com :: Преглед на тема - vray първи стъпки и въпроси

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

vray първи стъпки и въпроси

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Imperial

Местожителство: Соединенные Штаты Америки

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 8:51 am    Заглавие: vray първи стъпки и въпроси Отговорете с цитат

Наистина първи стъпки в тия неща... гледах най-известните туториали, но явно трябва да питам някой с опит.

Играя си с тази проста сцена за да добия някаква идея какво може да се очаква от различните настройки.

Ето и настройките:

(клик за голяма версия)

а материалите са общо взето стандартния vraymtl с някакви елементарни текстури.

тъмната сянка горе в дясно е моя грешка, пропуснал съм да оправя геометрията като размествах стените и тн.

Интересува ме как да изчистя шума без времето за рендване да става абсурдно? Или няма такъв вариант? Какво може да се промени в настройките за да се постигне същия рендер за по-малко време? Или за същото време по-качествен? А какви биха били оптималните настройки за наистина качествен рендер (без шум и без неравни сенки)? А за разумно качествен и разумно времеотнемащ?

И разбира се като цяло изглежда ли осветлението прилично и в каква посока трябва да се измести.

Благодаря предварително за всякакви съвети.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Imperial

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 9:13 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ето и сцената как е

една сферична слънце и една на прозорците

доколкото разбирам трябвало на всеки прозорец да е отделна светлината?...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
String

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 10:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

zdrasti , ami nachi moeto skromno mnenie e slednoto ,
mislq che e hubavo da mahash otmetkata defaut lights v global switches
neshtata v antialiasinga ne gi znam kak tochno rabotqt no gore dolo do kolkoto sam probval mislq che s catmool rom na antialiacing filter sedi po dobre. Na irradiance map neznam dali ima nujda ot tolkova mnogo prepasi (tam kadeto si slojil -5,0) po dobre bi bilo da kachishj HSph subdivis na 50-70 da kajem i interpolation samples na 30-50 vsashtnost tova sa mnogo visoki stoinosti inache moje da si rendwash prilichni prewyta i na po malki(az lichnio predpochitam probnite kartinki prosto da gi pravq s po malka rezoluciq) .
GI envoierment go vkluchvam i go ostavqm obiknovenno sinichko no to pri interiorite vsashtnost tova nqma golqmo znachenie.
kolkoto do osvetlenieto spored men lampata na prozoreca ti e dosta silna
i moje bi shte e dobre da i slojish znachitelno po malka stoinost , na moite im slagam po 2-3 daje chesto i po 1 i "store whit irradiance map" zadaljitelno, neznam zashto no bez tazi otmetka se poluchavat nqkakvi nepriqtni rezultati imam v predvid neshto tochno kato noise.
ako stane tamnicko s tezi lampi koito slagam uvelichavam dark multiplayera.
za optimizirane na vremeto za render mojesh da namalish rezoluciqta , da namalish prepasite na irradiance mapa i subdivisionite kadeto gi ima
light map, light cache, irradiance map ,monte carloto, materiali i lampi , na irradiance map i light cache mojesh da uvelichavash sample size.
a i glosito na materialite ujasno mnogo ti bavi za tova tam mnogo vnimatelno s subdivisionite :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
themagician

Местожителство: Sofeto

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 10:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.spot3d.com/vray/help/VRayHelp150beta/
Imperial

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 11:24 am    Заглавие: Re: vray първи стъпки и въпроси Отговорете с цитат

Imperial написа:
гледах най-известните туториали, но явно трябва да питам някой с опит

:)

въпросите ми бяха конкретно за тази сцена с тези настройки :)

@String, благодаря за съветите. Превютата ги правя 400х300 с ниски настройки и аз, но това е опит за по-приличен рендер, само че ето че не излезе като хората.
Върнете се в началото
Candelero

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Юни 29, 2005 11:57 am    Заглавие: Отговорете с цитат

1/ In the ColorMapping - Use EXPO type.... [примерно]
това ще ти помогне с прегарянето на светлината....

2/ За Слънце - ползвай прост DIRECT с VRay Shadow (Area On)...
3/ lights on windows... use Invisible - ticked on... по този начин Директа, ще
минава през тях... иначе трябва да ги Exclude-vash....
themagician

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 2:18 am    Заглавие: Re: vray първи стъпки и въпроси Отговорете с цитат

Imperial написа:
Imperial написа:
гледах най-известните туториали, но явно трябва да питам някой с опит

:)

Predi 2-3 dena e podnoven, taka che ako si gledal predi tova - ne vaji.

Imperial написа:
Играя си с тази проста сцена за да добия някаква идея какво може да се очаква от различните настройки......

Tova me nakara da resha, che te valnuvat obshti polojenia, a ne konkretnata scena, kakto si pisal pokusno.

Anyway - kum konkretnite reshenia se minava prez obshtata teoria - za da razberesh zashto i kak...Anyway...

Principno - govoria samo za materiali i rendering (modelite viarvam che i sam razbirash kade sa im problemite. taka ili inache det vikash e test :) )

Ta taka... - candelero e otbleiazal osnovni neshta. Kum tiah - izpolzvaj za interiori light cache za secondary(gledam si polzval). Problemat ti obache maj e v tva che si svalil min na IM na -5, a max-a si go kachil na 0. Po smileno shte e da svalish max-a na -1, a min-a da kachish na -3. Togava podoziram shte mojesh da svalish malko broia na light-cache samplite. No vsichko si opira do proba proba - greshka...

Podut - ima nujda ot reflect s diffuse.

Obshto polojenie - osvetiavaneto na cial interior prez 1-2-3 dupki samo bez lampi - oznachava milioni i miliardi luchi da bouncevat vutre za da svetne kato horata - niama teoria po koiato da stane burzo. Za tova se slagat vaprosnite lampi PLANE na prozorcite, kakto candelero spomena.

Drugo - kolkoto povisok contrast na osvetlenieto - tolkova po veche noise imash. Demek - vinagi si zadavaj vaprosa tolkova li darjish na realizma v jivota, ili mojesh malko da spestish ot smetki. Taka ili inache shte izgori na saotvetnite mesta. S drugi dumi - namaliaavsh silata na lampite, silata na HDRI (kogato polzvash takova) i t.n. za da postignesh pomalak contrast. Ne zabraviaj che v HDR i VRAYskite lampi contrastite sa takiva, kakvito sa v prirodata - demek spokojno moje da stigne razlika ot 1000 pati v dva sasedni pixela, a izglajdaneto na takava razlika stava s mnogo mnogo mnogo smetki i dopalnitelni lachi.

Niakvi takiva obshti shvashtania... Adi leka.
Imperial

МнениеПуснато на: Пет Юли 01, 2005 6:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря.

Искам да попитам как се отразява bevel-ването на ръбовете, защото видима разлика между bevel-нат и не-bevel-нат (...*** и езика :) ) обект сякаш няма.
Върнете се в началото
Candelero

МнениеПуснато на: Съб Юли 02, 2005 11:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

има има....

Понеже темата касае интериорни сцени.... та....
ползвай го - особено при твърди материи, говоря за разни БОКСОВЕ,
които изграждат мебели и т.н. Получават се много хубави бликове,
които допълват реализма..... също така помагат СТРАШНО много при
обектите, които контактуват с пода... т.е. крак на маса или стол, разни
други, ако на въпросните еджове там имаш бевелчета (чамферчета),
се получава много по добро стъпване.... тъй като се генерира, тъмен
контър (сянка) под тях - това изключително добре залепя обекта за
пода.... както в рисуването се подчертава контура на такива места...

УСПЕХ !
P.S.:
Ще се опитам да ти покажа нагледно... ама трябва да кропна нещо... ОК !
Candelero

МнениеПуснато на: Съб Юли 02, 2005 11:44 am    Заглавие: Отговорете с цитат

example 1
example 2
Imperial

МнениеПуснато на: Съб Юли 02, 2005 9:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

a, ясно, аз просто съм ги правил твърде малки за да има ефект. На твоите картинки са доста по-широки :)
Върнете се в началото
themagician

МнениеПуснато на: Нед Юли 03, 2005 8:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

candelero: The web site you are trying to access has exceeded its allocated data transfer
Candelero

МнениеПуснато на: Пон Юли 04, 2005 2:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

themagician написа:
candelero: The web site you are trying to access has exceeded its allocated data transfer

ne se i sumniavam.... e**na rabota... triabva da se zamislia po vuprosa...
stefan

МнениеПуснато на: Съб Юли 09, 2005 9:08 am    Заглавие: Отговорете с цитат

някой има ли представа дали мога да му дам на vray-a ако му изкочи "UNHANDELLED EXECPTION" докато смята irradiance map-a автоматично да продължава а да не ме пита?? и тази сутрин беше една от много в които като се събудя и вместо изрендена сцена, ме чака прозорчето с ок или канцел! гледах в систем, нищо такова не видях...
(знам че ще ме посъветвате да си оправя сцената, но в момента нито ми се занимава нито имам време, а пък в крайния резултат не виждам никакви бъгове)
п.с. щеше да е готино ако ти казва на кой точно обект/материал ти дава ексептиона...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ConcreteDonkey

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Съб Юли 09, 2005 2:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

на мене ми изкачаха подобни грешки при прегряване...
stefan

МнениеПуснато на: Пон Юли 11, 2005 7:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

pri mene mai ne e ot towa... dawa si ia na edno i systo miasto seki pyt
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
stefan

МнениеПуснато на: Вто Юли 12, 2005 12:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

i kakto sme se razgoworili za vray... :)
niakoi ima li predstawa vray s koi hair/fur plugin se razbira nai-dobre? (ne goworim za vrayFur - triabwa mi nesto s dosta powechko wyzmosnosti)
pod razbiratelstwo imam predwid vrayskite lampi da go oswetiawat i toi da hwyrlia senki
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> 3D | Compositing Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети