Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пет Ное 22, 2002 7:36 pm Заглавие: Re: абе |
|
|
voyager написа: | на разните торбички правят пълноцветен, че и добре. Ама не го знам дали е флексо. Пък и те торбичките са полиетилен, тука пропилен... знам ли ква беше разликата... Де отидоха химиците от другата тема да се изкажат? :) |
hm...prav si.... 4a sa stoplih 4e v turnovo se printat i torbi4ki...i to dobre.... bah sa v kratunata kuha..... be furlyam im sglobkata na 300dpi CMYK da si ya biyat u glavite |
|
Върнете се в началото |
|
 |
voyager
|
Пуснато на: Пет Ное 22, 2002 7:38 pm Заглавие: абе |
|
|
най-хубу вместо да умуваме тука и да се оцапа нещо, звънни им един телефон и ги питай кво и как точно го искат. После ако не стане, поне ще си измиеш ръцете с тях :)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Пет Ное 22, 2002 7:43 pm Заглавие: |
|
|
I posledno sa tuka burza konsultacia gledam edni torbichki (polietilenovi) na Nescafe det pak na principa na flexo pechat pulnocvetno rasterno izobrajenie na kum 45 l/cm. I e praveno tuka v Bulgaria izlejda si super :))) mnogo iako daje ! Taka che ne se otchaivai oshte :))))))))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Пет Ное 22, 2002 8:06 pm Заглавие: Re: абе |
|
|
minimiro написа: | voyager написа: | на разните торбички правят пълноцветен, че и добре. Ама не го знам дали е флексо. Пък и те торбичките са полиетилен, тука пропилен... знам ли ква беше разликата... Де отидоха химиците от другата тема да се изкажат? :) |
hm...prav si.... 4a sa stoplih 4e v turnovo se printat i torbi4ki...i to dobre.... bah sa v kratunata kuha..... be furlyam im sglobkata na 300dpi CMYK da si ya biyat u glavite |
ухааааа...... да са иба и ааз в кратуната...
праил съм и аз при Екстра Пак торбички за кастрол... 300 dpi искаха растера - ако има текст да е вектор - и пращаш ЕПС-а...
и го праат мръсниците бе.. праат го.. е мойте малко сини излезнаха - ама то тва от файла беше :( щото мноу ора ми пипат по машината та омазали профилите :(((((( |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Jonata
|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2002 3:25 pm Заглавие: Параметри за флексо |
|
|
Два вида са: с метални растерни валци и фотополимерни клишета
За флексо с растерни валци:
Ъглите на растера - стандартните+7.5 градуса - тъй като едва ли ще се разберете с експонаторджиите да ви завъртят ъгъла, най- лесно е да си завъртите целия файл на 7.5 градуса. Линеатура - според растера на барабана. Цветовете излизат горе-долу близки до стандартния печат.
За флексо с фотополимерни клишета:
Линеaтура - 90-138 lpi
Ъглите на растера - стандартни.
Филм - матов, експонира се неогледално, негатив.
Цветовете на печат са 10-30% по-наситени от обикновения печат т.е пуснал си 50% Cyan - то излиза към 70%.
Ниските проценти (под 5-7) изобщо не излизат.
Необходими презастъпки - зависят естествено от машината, специално за Екстрапак - 1pt и нагоре. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2002 4:42 pm Заглавие: |
|
|
Tva za fotopolimernite klisheta vednuj mi tvurdiaha che mojelo da se exponira do 3% cviat. Tva viarno li e ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2002 5:48 pm Заглавие: Re: Параметри за флексо |
|
|
Jonata написа: |
За флексо с растерни валци:
Ъглите на растера - стандартните+7.5 градуса... |
До колкото съм запознат, част от експонаторите се борят с моарето с помоща на смяна на ъглите. Това не се ли отразява на печата?
Както си спомням - ECRM даже сменя и линеатурата в малки граници |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2002 7:23 pm Заглавие: Re: Параметри за флексо |
|
|
ValBo написа: |
До колкото съм запознат, част от експонаторите се борят с моарето с помоща на смяна на ъглите. |
Kade tva be ?? da hodia tam da exponiram ????? :)))))))))))))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Вто Ное 26, 2002 10:01 pm Заглавие: Има и то доста |
|
|
Аз говоря за моаре което се получава при експонирането,а не когато си сканираш от "Бурда" хубава мацка;-)
А за ъглите - за Scitex и Agfa съм сигурен. И става въпрос за няколко градуса разлика от стандарните. В момента немога да намеря къде съм си записал какви ъгли пускаха Scitex машините, но ако държиш ще ти ги пратя.
ECRM сменя линеатурата на различните плаки. Аз лично съм преброявал до 10 линии разлика.
Чувал съм и за други подобни номера за борба със моаре. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Jonata
|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 12:22 pm Заглавие: |
|
|
Фотополимерните клишета не могат да напечатат растер под 5%. Меки са.
Това със завъртането на ъглите и промяната в линеатурата е трик за минимизиране на моарето, който се прави не от експонатора, а от RIP. Моарето се получава винаги, но RIP преизчислява ъглите и линеатурите по такъв начин, че да го прехвърли най-много в жълтия цвят - там не си личи. Моаре между цветовете се получава когато са на малък ъгъл един спремо друг - примерно между жълто и магента (типичен случай е човешко лице). Затова е добре понякога при проекти с голямо лице, особено женско - по-светло е - ъглите на черно и магента да се разменят.
RIP-овете са три вида - Adobe, Harlequin и Scitex Brisque. Най-добър според мен е Harlequin. Всички имат "precision screening" - екстрата, която се бори с моарето. Друг е въпроса, че някъде може да не я включат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 12:55 pm Заглавие: |
|
|
Jonata написа: | Фотополимерните клишета не могат да напечатат растер под 5%. Меки са. |
tuuuu znachi tia sa me izlagali :( Jalko |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 1:45 pm Заглавие: |
|
|
Jonata - напълно съм съгласен с теб. RIP-овете се справят с моарето.
Само че ти се чудя - от къде такъв извор на знания.
Къде и да те бутне човек, все си подготвен;-)
Направо ми иде да се запиша на един курс за допълнителна квалификация при теб. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Jonata
|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 2:46 pm Заглавие: |
|
|
10x :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 5:35 pm Заглавие: |
|
|
ei zapisvaite si kvo kazva Jonata
Ba go - toi napravo si e Professor :)) _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
auslander
|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 7:23 pm Заглавие: |
|
|
borkin написа: | ei zapisvaite si kvo kazva Jonata |
абе аз съвсем сериозно съм си записал от стария клуб един анализ на AI10 от Jonata и редовно си правя справки... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 7:57 pm Заглавие: |
|
|
Jonata - sled tolkova hvalbi i ako ne pocherpish....;-)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 8:00 pm Заглавие: |
|
|
Obache da se vyrnem na stariq vypros - taq smqna na lineatura i ygli ne prechili na flexopechata |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Jonata
|
Пуснато на: Сря Ное 27, 2002 9:16 pm Заглавие: |
|
|
За флекопечата с фотополимери - ъглите са си стандартни, RIP си се грижи за моаретата, линеатурата е ниска (мах 133) цветовете са пренаситени, ниските проценти не излизат. Това е. Ако се съобразяваш с всички тия неща печата си става.
По-особена е ситуацията при печат с растерни валове. Там самия вал предварително е растеризиран на 0 или на 45 градуса. Затова ъглите на цветоотделката трябва да са завъртяни със 7.5 градуса - за да не "моарясат" (баси думата дето я измислих) със самия вал. А от това завъртане нататък precision screening трябва да се погрижи цветовете да не моарясат :) помежду си. Ако завъртите 7.5 градуса от цветоотделящата програма или от RIP не е ясно дали precision screening няма да реши, че вие му давате твърди ъгли и да не си свърши работата. Затова е най-лесно да завъртите целия проект със 7.5 там, където го работите (Quark, Corel, AI и т.н.) и да го експонирате така. От глeдна тoчка на RIP проектът си е прав, precision screening си работи, след това като нарежете филма ъглите стават точно каквито са необходими: стандартните+7.5+това, което е натворил precision screening. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 28, 2002 1:18 am Заглавие: |
|
|
Jonata написа: | За флекопечата с фотополимери - ъглите са си стандартни, RIP си се грижи за моаретата, линеатурата е ниска (мах 133) цветовете са пренаситени, ниските проценти не излизат. Това е. Ако се съобразяваш с всички тия неща печата си става.
По-особена е ситуацията при печат с растерни валове. Там самия вал предварително е растеризиран на 0 или на 45 градуса. Затова ъглите на цветоотделката трябва да са завъртяни със 7.5 градуса - за да не "моарясат" (баси думата дето я измислих) със самия вал. А от това завъртане нататък precision screening трябва да се погрижи цветовете да не моарясат :) помежду си. Ако завъртите 7.5 градуса от цветоотделящата програма или от RIP не е ясно дали precision screening няма да реши, че вие му давате твърди ъгли и да не си свърши работата. Затова е най-лесно да завъртите целия проект със 7.5 там, където го работите (Quark, Corel, AI и т.н.) и да го експонирате така. От глeдна тoчка на RIP проектът си е прав, precision screening си работи, след това като нарежете филма ъглите стават точно каквито са необходими: стандартните+7.5+това, което е натворил precision screening. |
emi az sa she si priznaq - che makar da sam w too biznes - Jonata sa mi gowori na kitajski...
iskam nekoj da mi obqqsniii... na bira - naqwe... s risun4ici... ili ako ima ot de da se chete ... kazwajte - sram me e da ne razbiram deba - i daa mi swarshwa rabotata s predawaneto na TIFF-a.... :((((( |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Чет Ное 28, 2002 11:38 am Заглавие: |
|
|
Аватарче написа: |
emi az sa she si priznaq - che makar da sam w too biznes - Jonata sa mi gowori na kitajski...
iskam nekoj da mi obqqsniii... na bira - naqwe... s risun4ici... ili ako ima ot de da se chete ... kazwajte - sram me e da ne razbiram deba - i daa mi swarshwa rabotata s predawaneto na TIFF-a.... :((((( |
:)) nema da se shashkash :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|