Graphilla.com :: Преглед на тема - За предпечата и моарето

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

За предпечата и моарето
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Kiko

МнениеПуснато на: Сря Дек 25, 2002 1:58 am    Заглавие: Mi Mnogo dobre obiasneno! Отговорете с цитат

Samo ne shvanah kak moga da vi pratia ne6to da mu se polubuvate i da kajete za 4ovek ot 3 godinki v Predpe4ata dali se "spraviam" ili ne?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
SIMPLI

Местожителство: Русе

МнениеПуснато на: Сря Дек 25, 2002 11:51 am    Заглавие: Re: Mi Mnogo dobre obiasneno! Отговорете с цитат

Kiko написа:
Samo ne shvanah kak moga da vi pratia ne6to da mu se polubuvate i da kajete za 4ovek ot 3 godinki v Predpe4ata dali se "spraviam" ili ne?

качи го на някой сървар и дай адреса. ама то ако няма твой дизайн, а само предпечат кво ша разберем от работата ти не е ясно.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
s2p

Местожителство: Sofiq

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 2:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

:-))) Хе хе хе...некои от нас са "вещи в занаята" от 7-8 годинки, че и отгоре....ама бюрокрацията е полезна за това, защото е предназначена да слага в ред нещата и да ни улеснява...е това разбира се е идеалния (утопичен) вид на бюрокрацията, но да видим, може пък тук да сработи. Пиши сега като "начинаещ" и чакай "проморция", аз мисля да постъпя по същия начин. а ако не ми хареса, мисля че знам къде е вратата :-)))[/quote]
Върнете се в началото
s2p

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 2:50 am    Заглавие: Нема да се пУашиш копеУе :-)))) (от моарето) Отговорете с цитат

Sithmaster написа:
Ok!
6te6e mi se malko da "porazni6tim" problema "moare" i na4inite mu na te6avane vuv foruma za predpe4at :))))). A otnosno mneniata na Avtar4e, ne se u4udvam za6to e "povi6en" :)))))))))

Ми от моаре до моаре - МОРЕ :))) Има моаре при ситото, най-вече при печат върху текстил. Ама има и моаре при офсета, ако не си сканирал както трябва например...или не от където трябва. А понякога просто ъгъла на растера е виновен. Или пък недай си Боже черното да вземе ъгъла на магентата, е тогава настава един цирк...не е за разправяне. Така че давай да разнищим проблема и да му направим "задушаващо тръшване". Прочее, ако успееш да убедиш някой печатар(с помоща на тежко огнестрелно оръжие и много вълшебни думи, по адрес на роднините му от женски пол) да печата със стохастичен растер, проблема с моарето просто изчезва...и идва този "От къде за Бога да намеря плаки за стохастичен растер" :)))) Така че дерзай...и със здраве! :)))
Върнете се в началото
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 9:12 am    Заглавие: Re: Нема да се пУашиш копеУе :-)))) (от моарето) Отговорете с цитат

s2p написа:
"От къде за Бога да намеря плаки за стохастичен растер" :)))) Така че дерзай...и със здраве! :)))

Ми това е нещо ново за мен, аз все си мислех, че плаките са универсални, но може и да бъркам!

БТВ Идеята за тръшването добре, но е за друг форум
JackVincent

Местожителство: Ruse

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 11:02 am    Заглавие: Re: Нема да се пУашиш копеУе :-)))) (от моарето) Отговорете с цитат

ValBo написа:
s2p написа:
"От къде за Бога да намеря плаки за стохастичен растер" :)))) Така че дерзай...и със здраве! :)))

Ми това е нещо ново за мен, аз все си мислех, че плаките са универсални, но може и да бъркам!

Аз даже май четох някъде че са си the same .... или грешно съм чел
ValBo

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 11:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

;-)))
Както филма, так и плаките нямат разлика, независимо от вида растер върху тях!
Плаките се мерят в микро линии на см или на инч
Има разлика в плаките за машини тип computer TO plate
тъй като те се облъчват от лазер и са фоточуствителни на дневна светлина!
Но и при тях няма разлика дали е за точков, линеен, стохастичен, кристален и пр. "нормални" или хаосови растери

Най-вероятно колегата се е пошегувал с манталитета на печатарите

БТВ Като стана въпрос за смяна на ъгъла на мангентата с черното - това е доста често използван приом, така се избягва моарето от малкия ъгъл между жълтото и магентата! За повече сведения -Jоnata
Tой е експерта в тия неща;-))
Zing

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 2:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

da Jonata znae!!!!
tam onazi tema za Flexoto!!!!
ama Stohastichnia raster manogo hora podpaliha po nego navremet polse go zaibaha - i sitari i offsetari
Moare - koi go vidi be dea :o))
pak i nai dobria nachin za izbyagvane na MORETO - da ne se polzavt pechatni materiali za Input v Scanera :o))))
Върнете се в началото
ValBo

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 2:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tumbi написа:
...Moare - koi go vidi be dea :o))
pak i nai dobria nachin za izbyagvane na MORETO - da ne se polzavt pechatni materiali za Input v Scanera :o))))

И да и не!
Моарето се получава винаги
Въпроса е колко се вижда. Много често моарето идва от експонаторите
Много експонаторджии не включват системата за корекция на моаре на РИП-а за да пестят време за рипване, а и много от тях не умеят да я настройват!
Но това е една доста дълга тема и е за предпечатния форум
Zing

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 3:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Много експонаторджии не включват системата за корекция на моаре на РИП-а за да пестят време за рипване, а и много от тях не умеят да я настройват!

emi pti men e vklucheno HPS-to :o))
pak i vse pak rip softa ne prae chak takiva chudesa - tva che buta po nekoya drga LPI v Yellowto i che interpolira prelivkite da stavat po gladki i ....... ne moze da spasi nekoi deto si e scaniral nesto ot A5 na nekou Umax 1220 i go e razmazal na A3 i ne e pusnal 2-3 filtra v PH-to
Върнете се в началото
ValBo

МнениеПуснато на: Съб Апр 12, 2003 3:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tumbi написа:

emi pti men e vklucheno HPS-to :o))
pak i vse pak rip softa ne prae chak takiva chudesa - tva che buta po nekoya drga LPI v Yellowto i che interpolira prelivkite da stavat po gladki i ....... ne moze da spasi nekoi deto si e scaniral nesto ot A5 na nekou Umax 1220 i go e razmazal na A3 i ne e pusnal 2-3 filtra v PH-to

Абсолютно съм съгласен
Никакъв софт не може да се справи с човешката глупост;-))
Но съм имал случай да имам моаре на снимка от диапозитив, а "колегата" на експонатора да ме обеждава, че било от файла;-)
s2p

МнениеПуснато на: Нед Апр 13, 2003 5:29 pm    Заглавие: КОЛЕГИ, ИЗВИНЯВАЙТЕ ! ! ! ! Отговорете с цитат

Моля за извинение, темата наистина не е за тук...ама го открих тоя форум в малките часове на утрото и не съм уцелил посоката докато съм боцкал хаотично и възторжено с мишката :)))).Това трябваше да е "нов отговор" в една друга тема на "Свободния форум", защото аз така или иначе все още нямам право да поствам в останалите:)))))... но се получава се много приятна дискусия.
Колкото до СТОХАСТИЧНИЯ растер - така е:))), ПЛАКИТЕ са едни и същи, просто един печатар наистина се оправда по този начин - нямал плаки за него:))).
Аз лично работя на софуер, в който има разработени специални ъгли за избягване на моарето и до сега не съм имал особен проблем, изключая случая, който споменах. Става дума обаче не за разменяне на ъглите а за дублиране - BLACK дублира ъгъла на MAGENTA. Тогава става и цирка :))))).

Последната промяна е направена от s2p на Пон Апр 14, 2003 1:07 am; мнението е било променяно общо 1 път
Върнете се в началото
Sithmaster

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 12:38 am    Заглавие: Re: Нема да се пУашиш копеУе :-)))) (от моарето) Отговорете с цитат

Sithmaster написа:
Ok!
6te6e mi se malko da "porazni6tim" problema "moare" i na4inite mu na te6avane vuv foruma za predpe4at :))))). A otnosno mneniata na Avtar4e, ne se u4udvam za6to e "povi6en" :)))))))))

Е това ми беше първата тема, която навремето изках да започна.
Мислех си, че ще има много неориентирани хора тук, но се оказах в грешка.
Сега ако говорим за моаре питам за кое:
1 сканираме без да обработваме
2 сканираме и обработваме

Моаре се получава най-често при отместване на жълтия цвят.
Jonata беше написал за 7.5% при ъгъла на yellow, аз го знаех 5%, но това не е важно. Това са много стари техники, които имат смисъл на компютри със стари скенери и Photoshop-i.

По-интересно е след като си решил да "тръшнеш" проблема и да му направиш "суплекс":
1 Как сканираш и как обработваш отпечатъка?
2 Сканираш и не обработваш, а само отместваш ъгъла
3 Сканираш и разчиташ на различен растер

Печетарите са отделна тема. Ако не ти е познат, трябва с винкел над главата,като дамоклиев меч да му да стоиш.
Върнете се в началото
Sithmaster

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 12:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Извинявам се тук за жълтото ставаше въпрос не за %, а за градуси, не мога да го открия на клавиатурата :)))))))
Върнете се в началото
s2p

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 1:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
Jonata беше написал за 7.5% при ъгъла на yellow, аз го знаех 5%, но това не е важно. Това са много стари техники

Това не са стари техники, ами много актуални даже:))). Не знам от къде черпиш нова информация:))).

Колкото до причините за моарето...за най-яростното,грозно моаре, почти винаги за съжаление, е виновен предпечата. Или клиента ако щеш. Много клиенти още не осъзнават че е по-добре да си платиш за качествена снимка ( или диапозитив, в идеалния случай) а не да ползваш "евтиния" вариант - картинка от календар или списание, които почти винаги вадят душата на предпечата. За нещастие обаче, все още има колеги, които не обичат да четат книжки (аз познавам един-двама такива) и не са чували за филтри като Blur, Noise, Despeckle и т.н., които вършат идеална работа когато работиш със неща, сканирани от печат.[/quote]
Върнете се в началото
Jonata

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 2:12 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Това за завъртане 7.5 градуса се отнася за печат с растрирани валове. Размяната на ъглите на черно и магента трябва да се прави много внимателно, защото между магента и жълто моарето изчезва, но за сметка на това се получава ужасно моаре между магента и циан. Най-добре е размяната да се прави не глобално за документа, а само за дадената картинка с EPS със запазени ъгли (Page Setup/Screens на Photoshop).

To s2p: от чисто любопитство - и как успя за сложиш черното на 75 градуса без да е нарочно :)
Върнете се в началото
Sithmaster

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 2:16 am    Заглавие: Отговорете с цитат

s2p написа:
Цитат:
Jonata беше написал за 7.5% при ъгъла на yellow, аз го знаех 5%, но това не е важно. Това са много стари техники

Това не са стари техники, ами много актуални даже:))). Не знам от къде черпиш нова информация:))).

Колкото до причините за моарето...за най-яростното,грозно моаре, почти винаги за съжаление, е виновен предпечата. Или клиента ако щеш. Много клиенти още не осъзнават че е по-добре да си платиш за качествена снимка ( или диапозитив, в идеалния случай) а не да ползваш "евтиния" вариант - картинка от календар или списание, които почти винаги вадят душата на предпечата. За нещастие обаче, все още има колеги, които не обичат да четат книжки (аз познавам един-двама такива) и не са чували за филтри като Blur, Noise, Despeckle и т.н., които вършат идеална работа когато работиш със неща, сканирани от печат.
[/quote]

Информация черпя от своя опт.
Когато говорим за pre-press, се замисли доколко избрените ти филтри вършат чудесна работа.
Ако четеш правилно моето мнение имаше сканиране, без филтри и сканиране с филтри.
От всичките тези филтри, който си изброил си заслужават един, при определени условия.

Стига с прфесионални изцепки и доказване на знания. Този форум наистина не е за порфесионален предпечат. Този форум е за Design.
Това е истината, ние тук имаме място само да съветваме, а не да си мерим о.... работи.
Дай методи е не определения.
Върнете се в началото
s2p

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 2:28 am    Заглавие: Отговорете с цитат

To Sithmaster

Ми....ок!

P.S.
Моя орган и без това вече е малък за мерене. Вие пишете за дизайн пък аз ще чета и ще се кефя...и без профи изцепки вече :))))))))
Върнете се в началото
s2p

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 2:33 am    Заглавие: Отговорете с цитат

То Jonata

Хе хе...аз ако знаех. RIP-a го направи...някак си :-)))))))))...и никой не можа да ми каже нито защо се получава, нито как да се справя с проблема:))).
Върнете се в началото
Jonata

МнениеПуснато на: Пон Апр 14, 2003 2:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

s2p написа:
То Jonata

Хе хе...аз ако знаех. RIP-a го направи...някак си :-)))))))))...и никой не можа да ми каже нито защо се получава, нито как да се справя с проблема:))).

Качи някъде файла.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети