Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 5:56 pm Заглавие: |
|
|
Дими написа: | "One small step for an art-forum, one giant leap for an art-community" ;) |
One small step for an art-forum, one giant leap for an art-community ин България - да не бъдем грандомани :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 9:41 pm Заглавие: off |
|
|
мисля, че наистина ми писна да чета фотографи да казват как нямало пазар и т.н. защото пазар за фотографски списания, каталози, албуми има (колко са на брой, даже не мога да броя до толкова), а албуми за CG арт няма.
Според мен единственото, което го няма е волята да се направи нещо по въпроса. Даже и тук, в графила, вече се изтъркаха оправданията защо не може.
Всички се счупиха да хвалят Джоуви колко добре е организирал и водил наградите, но малко хора са се замислили колко пари и нерви му е струвало това (времето и усилия=пари). Колко е струвало и на хората, които са му помагали да го направят.
Аз съм от хората, които са се замисляли и именно заради усилията на такива хора (дай-боже да са повече) съм склонен да дам нещо ала членски внос, дарение или не знам какво още. Толкова ли е трудно някой да измисли една сметка (система или не знам какво), която всеки който иска да може да изпрати някакви пари за подобни цели - награди, книги, знам ли какво още.
Аз не искам да седя и да чакам, както повечето от вас да се случи нещо. Опитвам се да помогна с каквото мога - за да може нещата да станат по-добри по-скоро. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 10:54 pm Заглавие: |
|
|
Nixon, недей така, без да искаш ще обидиш много хора, които наистина биха работили по такъв проект и много добре знаят колко услия и нерви струва това - в Графила те са много, но повечето нямат време за дълги постове с много красиви слова, а и предплагам биха помислили известно време, преди да предложат или пишат нещо по темата. Признавам си, че го мисля едва от вечерта след разаването на наградите и още не е отлежало - трябва да помислят повече глави и мисля, че ще стане при желание - предлагам скоро да се пусне тема по темата... но - трябва да се обсъди с централата най-първо, а дотогава (дни, седмици) - ще помислим и ще ферментира по-добре. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
velinov

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 11:00 pm Заглавие: |
|
|
Аве нека да има идея за реализация и пълнеж за книжката, а парите са най-малкия проблем!!! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 11:03 pm Заглавие: |
|
|
velinov написа: | Аве нека да има идея за реализация и пълнеж за книжката, а парите са най-малкия проблем!!! |
Съгласен, пъленж мисля има предостатъчно и за 400 страници, идеи и хора с възмоност да ги реализират - също, та... _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Май 11, 2006 11:09 pm Заглавие: |
|
|
Като се смисли човек - пуска се тук линк с интересни неща, събрани и систематизирани на едно място и почваме да коментираме "Баси креатива" - а креатив има и тук, при това постоянно... просто не е събран накуп и темите стремглаво отиват в историята... _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пет Май 12, 2006 3:49 pm Заглавие: Re: off |
|
|
Nixon написа: | мисля, че наистина ми писна да чета фотографи да казват как нямало пазар и т.н. защото пазар за фотографски списания, каталози, албуми има (колко са на брой, даже не мога да броя до толкова), а албуми за CG арт няма. |
Абе то и на мен ми писна да чета че слънцето изгрява от изток, ама тва е положението...
В БГ до момента са фалирали точно 4 списания за фотография, издадени са само 2-3 сериозни албума с фотография последните 5 години, които хич не се продават добре и издателите им са "яко вътре" с парите. В Orange продават по 6-7 качествени албума с фотография на месец, говорим за най-големите имена във фотографията и за не особено скъпи издания, които обаче са на високо ниво откъм качество.
Така, това е положението при фотографията, дето е супер "масов спорт" и потенциалния интерес към подобни издания е силен дори от страна на хора, които не се занимават с фотография. Това не е пазар.
Направи си сега сметката какво ще стане с един CG art албум, при положение че CG общността в БГ е стократно по-малка от фотографската и много малко хора извън тази сфера изобщо биха погледнали подобен албум. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sumo

|
Пуснато на: Съб Май 13, 2006 1:06 am Заглавие: |
|
|
А на мен ми писна от такива като OP-то, които на приказки и патетика са щедри, а на действия - пълна нула.
Ами като ти е толкова мъчно, че няма такова книжле в БГ, хвани се и го организирай, обади се на подходящите хора, намери финансиране и пр.
Кой да ти го направи, някой друг? А ти да допринасяш с думички в ефира? _________________ i.am.troll |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hof

|
Пуснато на: Пон Май 15, 2006 6:53 pm Заглавие: |
|
|
Виждал съм Русската книжка наживо, не е зле като качество... 50 процента от руските автори напечатани там ги познавам лично (срещал съм се в Руссия с тях) ... Имам и опит в общуване с собственика на ЦГ ру... Искам само да ви кажа че не е всичко тъй прелестно както изглежда на пръв поглед и в Руссия... Книгата излезе в 100 екземпляра , пълно е с скептици че тя ще се продава добре на пазара, и скептицизма е напълно оправдан...Но ако в Руссия има някакъв минимален шанс да не влзеш вътре с издаването, то в БГ ...... Който издаде такава книга в БГ и ще иска да я реализира в БГ ще быде по скоро с титул "МЕЦЕНАТ" ... Така че не е толкова розово нито в Руссия нито в БГ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hof

|
Пуснато на: Пон Май 15, 2006 7:02 pm Заглавие: |
|
|
Не съм писимист... Просто тук по скоро става въпрос за спонсориране... Намерете някой да кихне яко и ще имате книжка...добавете към всичко това , клюки, нерви, расправии а ля Булгари и готово :) Ще пуснете тираж 100 броя , с яка цена (не говорим за печалба а за минимално покритие на някой от разходите по издаването) Тези 100 броя ще се продадът ще ги купят авторите напечатани вътре, бабите им, майките , гаджетата :)))))) и още някой заблуден :) странник и готово... Следващ брой едва ли ще има но пък факта ще си е факт :) НАПРЕД!
Надявям се да не съм Касандр :) но ми се струва че съм прав |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Вто Май 16, 2006 8:33 pm Заглавие: мм |
|
|
някой да е чувал поговорката "сговорна дружина планина повдига"?
или това, което седи на парламента - "сдружението прави силата"?
n1x0n, всичките ти примери показват, че все още фотографите в БГ се опитва да прави нещо самостоятелно, аз не искам това.
Не знам дали някой знае, но закона за меценатството мина.
Вече цял месец чакаме галерията, след като беше обещана. Сори, но някакси не виждам защо някой би спонсорирал издание на общност, която няма никаква организация и сплотеност. Убеден съм, че има фондове, към които може да се кандидаства с подобен проект и те биха отпуснали едно 10-15 хиляди лева за подобно издание.
Колко в крайна сметка струва такова нещо, някой може ли да даде цена на 200 страници, меки корици и 1000 тираж?
Да не остане накрая това, че няма кой да събере картинки... _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chono

|
Пуснато на: Вто Май 16, 2006 10:22 pm Заглавие: Re: мм |
|
|
Nixon написа: | или това, което седи на парламента - "сдружението прави силата"?... |
"Съединението" бе, не "сдружението" :)
Колкото до фондовете си прав. Има! Ама трябва някой да търси, да се занимава, а и връзки трябват доста :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 9:29 am Заглавие: |
|
|
Nixon, предлагам ти да напишеш проект и да го пуснеш по разните там места, за да се кандидатства за субсидия
имаш моята морална подкрепа, но докато не видя нещо конкретно от евентуалните меценати няма да си мръдна и кутрето, по простата причина, че имам много по-важна работа
аз пари няма да взема от това, но няма да си губя времето ако няма да има резултат от усилията ми
виждам някои хора си клатят краката, нека свършат това, което умеят и с това да помогнат
не ме гони пролетния ентусиазъм на Джови (евала Джови, ти ги умееш тия неща), но нещата от моя страна седят така _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mel

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 12:04 pm Заглавие: |
|
|
добре де... като е пълна с ентусиазъм ситуацията... и като никой не го прави за парите... и като сички искаме нещо в стил "годишник".. кво пречи да се направят раздели за 3Д, 2Д, илюстрации, дизайн и т.н., за които да се кандидатства(биха могли да влязат и конкурсите от сорта на ездитното животно...) и на края на годината се правят едни албуми в .pdf koито всички могат да свалят и готово. Дизайна би трябвало да е прост-картинка+инфо за автора(може да се направи даже един темплейт и всеки да си прави по него сам собствената страница). Ако дизайна е по-сложен - може да си направиме конкурс-печелившия печели тва, че името му го пише на гърба на албума заедно с имената на тези които са го изработили, или спонсорирали. Правейки го по този начин печелим няколко неща-първо ако потенциален клиент може да свали каквото му трябва, второ-всеки нормален според мен трябва да се стреми да се развива за да влезе в подобна селекция. Трето ако се подходи сериозно мисля, че е осъществимо. _________________ смехът е здраве, освен ако някой се смее на гроба ти:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 1:36 pm Заглавие: |
|
|
ми решението е да чакаме някой интелектуалец да спечели от тотото и да завърти матрицата! :)))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Viktor M.

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 4:43 pm Заглавие: |
|
|
Идеята е много добра, но както каза Хоф иска много парички и не само, поне един човек ще уползатвори изключително много време за целия проект и то без да има пряка печалба 'както Джоуви, евала шапка му свалям цял месец за организация на награждаването, но трябва и да се храни от нещо нали??' . Затова аз предлагам да съберем парички и да ангажираме Никсън с тази изключителна мисия, Аз специално ще дам 10лева за идеята без да търся никакви дивиденти, така 100-200 души ако дадат по толкова ще има добра основа за започването на проекта. Направи фонд Никсъне и кажи къде да пратя моята лепта за тази прекрасна идея. Стига сме приказвали даите да действаме.) _________________ www.mazhlekov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Hof

|
Пуснато на: Сря Май 17, 2006 9:10 pm Заглавие: |
|
|
Да анонсирайте го като проэкт... Направете сметка... Готов съм и аз да кихна за идеята |
|
Върнете се в началото |
|
 |
PERO!

|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 10:30 am Заглавие: |
|
|
много ми е интересна темата! но...всички са ентусиазирани "дайте да го направим... да го направим!"... и като го направим, какво ще го правим!?
Ще има представяне, на което приятелите на авторите ще си купят, а после...?
Сигурно повече от половината хора в тоз форум работят или са работили в рекламата и би трябвало поне да се досещат че това нещо на самиздат няма да стигне до никъде! Без реклама и правилно разпространение не може да се получи, а за това трябва много голяма инвестиция. Сигурно си давате сметка, че докато някой не реши, че може прави пари от подобни издания и авторите няма да правят пари от това. Това че няма пазар в България за подобни неща не е вярно, защото пазара (търсенето) се създава... да не мислите, че би имало пазар за дъвките орбит например, не търсенето се създава!
ба... че много писах |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dadi
|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 10:14 pm Заглавие: |
|
|
da, za sajalenie e fakt, che ne edno ili dve photografski spisania v BG 'umriaha' (razbira se faktori za tova ima mnogo)...
no moje bi edno ot slabite im mesta (kato izkluchim reklamodatelite) behse lipsata na gradiven (zashto ne izkustvovedski) komentar na publikuvanite photographii tam.
statii ot roda 'predstaviane na...(avtor)' biaha tipichen primer za silno prisatvie na biographicni danni i totalna lipsa na adekvaten 'analiz' na tvorchestvoto na avtora, koeto po sashtestvo e predmeta na takova predstaviane...
bih podkrepila ne samo moralno idejata za novo izdanie |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bicubic
|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 11:03 pm Заглавие: |
|
|
Много приказки много чудо.
Значи пазара е малък, за това спор няма. Но нека дам един пример: на коледния панаир на книгата излезе Песен за Нибелунгите- превод от староВИСОКОнемски което мисля доста по-малко хора биха го оценили извън един свръхтесен кръг литературоведи. Въпреки това издателите ( които даже нямат лого ) избраха не вариант "евтино или скъпо издание" а "скъпо или по-скъпо"- демек досетиха се, че подобна книга се купува не за четене, а за к-е-ф, казано в прав текст. Затова защото тая елементарна логика не се схвана от хората, които правеха арт-албума, сега можете да го видите да се продава по Славейков за 3 лв. На мен лично едно нещо не ми е ясно- най-добрите български художници, най-добрите предпечатари и най-добрите печатари в цялата страна пишат в един и същи форум, а нямат координация в собствен интерес в резулатат на което страниците се разлепват цветовете са сбъркани и няма капка лукс. Сега не мисля че можете да кажете че от артлайн са заповядали "Ние плащаме, искаме го дребен и нелицеприятен". Изводът от горното ще се види в следващия пост : |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|