Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Bicubic
|
Пуснато на: Чет Май 18, 2006 11:04 pm Заглавие: |
|
|
Много приказки много чудо.
Значи пазара е малък, за това спор няма. Но нека дам един пример: на коледния панаир на книгата излезе Песен за Нибелунгите- превод от староВИСОКОнемски което мисля доста по-малко хора биха го оценили извън един свръхтесен кръг литературоведи. Въпреки това издателите ( които даже нямат лого ) избраха не вариант "евтино или скъпо издание" а "скъпо или по-скъпо"- демек досетиха се, че подобна книга се купува не за четене, а за к-е-ф, казано в прав текст. Затова защото тая елементарна логика не се схвана от хората, които правеха арт-албума, сега можете да го видите да се продава по Славейков за 3 лв. На мен лично едно нещо не ми е ясно- най-добрите български художници, най-добрите предпечатари и най-добрите печатари в цялата страна пишат в един и същи форум, а нямат координация в собствен интерес в резулатат на което страниците се разлепват цветовете са сбъркани и няма капка лукс. Сега не мисля че можете да кажете че от артлайн са заповядали "Ние плащаме, искаме го дребен и нелицеприятен". Просто мисля че изводът е ... очевиден. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Съб Май 20, 2006 3:37 pm Заглавие: |
|
|
Я да се набутам и аз в пого-то ;)
са не моа схвана едно принципно нещо... ква е изначално идеята ни за едно такова нещо... прайм го за нас си (чест и слава) или да врътнем търговиика (хора разни дет немат грам идея че такива неща моели се праат на компютър, да си го купуват)
Аз мисла че по-правилно е първото
Щот едно подобно издание сред нашите си среди (дайте се не лъжем тва нащо си е едно консервативно и затворено общество, често неразбрано (като виждания, идеи и мисъл за единия дезигн дори) от заобикалящия ни свят) ше се раздава кат апокрифна литература...
От друга страна графила в последно време се развива основно като форум с художествена ако мога така да се изразя насоченост, т.е. аз примерно, симпли, бат Хейт и т.н. строго и силно комерсиално насочени личности би било малко неуместно в подобно издание да избичим етикет, опаковка, книжле или квото там прайми което пък и би изглеждало неуместно на фона на художествените неща....
От трета страна пък компютърната графика включва в себе си неотлъчно и неразделно същите тия етикети, опаковки и т.н., т.е. с две думи при подходящо направен проект, едно такова издание може да се яви един вид портфолио на тва общество.
Тъй, са конкретно по идеята
част от вас знаят че към момента поне работя в печатница, и то добре справяща се печатница която според моето мнение работи смешно ефтино (ма конкуренция ко да прайш), та спокойно мога да натоваря девойките занимаващи се с офериране, да сметнат цени по примерни задания като ще имаме поне 10% отстъпка от крайно клиентска цена.
По другия въпрос тоз давал 10 лв оня давал 12.... срамота мама му д**а, сигур на половината тука цигарите за ден или два струват повече, за един проект сигур' същите тия "половината" зимат средностатистическата заплата за страната....
Ясно е че нема как цяла графила да бъде натъпкана в подобно издание, но лично за мен притежанието на едно такова нещо е преди всичко въпрос на приобщеност към едно такова явление като графилата.
В края на крайщата всеки сам би могъл да си прецени кои иска да има заради идеята да го има, кои иска такъв каталог само щото видиш ли имало негова творба вътре, ще има разбира се и трети дето нещат щото ги нямало вътре. Но така или иначе би могло да се направи един груб предварителен сондаж и нещата да се докарат на кантар тираж/цена
Ясно е и че ще се наложат волни пожертвования, аз примерно съм навит да седна и да събера по проект едно такова издание с предпечата му със сичкото, друг от мастерите на десигна мое да напраи оформлението на корицата, трети на база на тва да спретне вътрешния дизайн, 4 и 5-ти от предпечатарите могат да ударят едно рамо в бърникането на фаиловете на хорските творби и т.н. и т.н. ма тъй или инак ако се прави подобно портфолио ше требе да си го напрайм нии си, щот нема кой друг.... та тва е
Бесмислено е да спорите има ли пазар или нема, кои би и кои не би, които иска ше се включи, които не иска да си седи мирно и кротце отстрани и да гледа сейр. Прай са проект, удобряя се на принципа на 50+1 гласа и тва е, то инак нема угодия на 1000 и кусур народ отваря се сметка секи си превежда кинтите и ей го на финансирането уредено
разпраща се после, секи си го получава и гутоо баси ко толкоз сложно има в тва.
Ма нали един ден кат говориш с некои колега и кат кайш ей го тоз гъз мейсмана дет ма накара и мене на кирилица да пиша ;) ела ти покажа кви неща прай и да отвориш некое тежкарско книжле се по различно си е... горе долу нещо като един стааар каталог на Фараон дизайн, който ако се не лъжа през 96-та си беше баси якото нещо и баси яките връзки дет си имал че да се сдобиеш с него та така.
Аз лично винаги съм смятал и продължавам да смятам че за издание от сорта на Expose дори и родно съм склонен да дам и 100 лв ако трябва за да го притежавам, щот такова чудо си заслужава всяка стотинка, даже това е безумно ефтин начин да притежаваш толкова много изкуство и красота събрани на едно място.
И честно казано едно от нещата дет ме е яд е че примерно Exposetata i podobnite teh izdaniq nii ot tuk nema kak da zakupim.
Толкуз от мене
поздрави |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Съб Май 20, 2006 4:56 pm Заглавие: |
|
|
Малко разхвърлани мисли:
Продължавам да мисля, че ако правим такъв албум той трябва да е основно за нас - комерсиализирането на Графила не би довело до нещо по-добро...
Продължавам да мисля, че да бъде осъществен подобен проект от Графила е повече от възможно, при това на едно високо ниво...
Продължавам да мисля, че комсомолските изказвания с красиви организационни слова и лични нападки в тази тема не помагат особено на създаването на такъв албум...
Та - мисля всички изказали се досега са съгласни, че събирането на избрани работи от Графила на хартия е нещо по-различно от създаването на уеб-галерията и би доказало, че хората тук не спят. Не помня ясно нито един от сигурно 100-те пъти, в които съм посещавал сайта на Хелмут Нютон, но помня как заведох няколко приятели на негова изложба и досега все ме питат по icq няма ли пак да има изложба тук - а уеба му е на един клик разстояние...
Сега, ясно е мисля, че това ще се наложи да е предимно художествен албум... и въпреки, че съм отявлен комерс-тип си признавам, че не бих се радвал да видя кадрите си за консерви в този албум, пък ако ще и minimiro да е правил етикета... виж ако беше перфектна серия за Nike - защо не...
Minimiro обобщи много добре ситуацията и даде реални предложения - евала за което. Да поразгледаме поне възможностите си да осъществим албум на Графила - уточняваме ориентировъчно колко страници, формат, хартия, тираж и - почваме да говорим в цифри и да мислим, така викам аз. Ще има кой да организира нещата мисля, нещо ми подсказва... по-точно не кой, а кои. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Viktor M.

|
Пуснато на: Нед Май 21, 2006 11:57 am Заглавие: |
|
|
Браво деиствай Snooper и ако трябва някаква помощ казваи в лична бележка.) _________________ www.mazhlekov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пон Май 22, 2006 12:48 am Заглавие: хмм |
|
|
Не искам повече да връщам реплики и да се обеснявам защо вярвам в тази идея, при условие че от обратната страна имам опоненти, които продължават да ми лепят емблеми, без някога да сме се срещали и наистина да знаят колко много вярвам в това, което имаме тук, в България.
Според ме това, от което всички начинаещи, прохождащи, напреднали и др. имат нужда е вдъхновение. Не да гледат влажно западни книги, списания, филми и какво ли още не и да казват - това в България никой не го може. Не да има само единици, които да доказват и показват обратното. Иска ми се да има една книга, която всеки да може да покаже и да се гордее - всичко в нея да е на негов сънародник. Като за начало.
Защото ако на вас не ви е писнало централните заглавия навсякъде да са само за политика, мръсотия и делавери, на мен отдавна ми писна.
Може да ми лепнете каквито си искате етикети, аз знам какъв съм и много добре знам какво искам. Не винаги съм успявал да го направя навреме, но ако съм го искал достатъчно - успявам. Затова в утрешния ден ще видите няколко неща, които отдавна трябваше да направя, но някакси ми убягнаха в сивото, глупаво ежедневие.
Не съм човекът, който може да напише проект за албум и да го реализира сам. Нямам и финансовата възможност да заплатя на някой друг да го направи вместо мен, но смятам че бих финансирал да кажем 50 копия, защото знам, че до третия месец след като са в мене, ще съм успял да ги продам/подаря/раздам на приятели и хора, които се заинтересуват. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|