Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
ronige
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 4:28 pm Заглавие: !!! Въпрос на пари !!! |
|
|
Дали има някъде одобрен от държавата или който там трябва да го одобри, прайс лист за това колко струва (по принцип) разработка на типаж, сториборд или което и да е перо от бюджета на един анимационен филм, реклама или ако щете банер дори.
Мисля че е важно хора като нас (потребителите на този форум) да знаеме такива неща за да си знаеме цената, дет се вика и да не ни правят на маймуни, щом стане въпрос за пари.
(бих пост-нал това в специализираните форуми но не ме одобрихте преди време ... освен да опитам пак)
http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=10903&highlight=
http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=12331&highlight= |
|
Върнете се в началото |
|
|
PetyoDenev
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 4:33 pm Заглавие: |
|
|
Няма такова чудо като " прайс лист "
поне аз незнам да има, ако некой му се намира да сподели :) _________________ ALFA MILANO |
|
Върнете се в началото |
|
|
ben
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 4:48 pm Заглавие: |
|
|
а за домати и ябълки дали има... глеам вчера продават по 50 стинки килото... |
|
Върнете се в началото |
|
|
2S384U
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 4:59 pm Заглавие: |
|
|
xexe... tova da ne e edno vreme soca kato menti4kata beshe s ednakva cena u vseki horemag a pod cenorazpisa s nadcenkata sedeshe pe4ata na raionnoto БКП:)) _________________ "Най-добрите дизайнерски решения са прости, защото не съдържат елементи, които не са необходими... и съдържат необходимите елементи по начин, който изглежда логичен."
¬ƒŒ |
|
Върнете се в началото |
|
|
ronige
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 5:30 pm Заглавие: |
|
|
2S384U написа: | xexe... tova da ne e edno vreme soca kato menti4kata beshe s ednakva cena u vseki horemag a pod cenorazpisa s nadcenkata sedeshe pe4ata na raionnoto БКП:)) |
Ми все си мисля че трябва да има някакъв ориантир ... то е ясно че ако си измислил нещо гениално не няма таван ама трябва да има някакъв минимум. Не за друго ама ей сега аз като не знам ще взема да подбия цената и хем другите дето съм ги прецакал ще ги е яд хем мене че съм се минал. Като съм нов от къде да ги разбера тези неща.
За анимацията 100% има цена на кадър в зависимост от сложноста. И за другото би трябвало да има. .... |
|
Върнете се в началото |
|
|
velinov
|
Пуснато на: Пет Юли 07, 2006 5:38 pm Заглавие: |
|
|
Факторите, които определят една цена са безумно много!!! Най-вече зависи от нивото на което си. Може работите да са ти хубави и качествени, ама да си 'никой'. Има го и обратният вариант при който искаш неподхобящо неприлична цифра, предлагайки пълен боклук.
Преди време ми беше минавал през ръцете някакво книжле на българските браншови орканизации и АРА, ако не се лъжа. Вътре имаше примерни ценоразписи, но там имаше цени, които бяха безумно смешни и такива на които никои не би се хванал, така че не може да не се опариш няколко пъти, докато не разбереш сам колко струваш. |
|
Върнете се в началото |
|
|
ronige
|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 3:43 pm Заглавие: |
|
|
Да предположим че нещата стоят така:
Аз съм никой и ми изпада оферта за типаж който ще участва в рекламната кампания на някаква фирма. Питат ме "Колко искаш за да го направиш" и аз , като един никой съответно нямам никаква представа какво да им кажа. Ама никаква. И който и да питам все такива абстракции ми говори.
Тъпото е че няма и да разбера дали съм се опарил при тази липса на инфо по въпроса. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Juana
|
Пуснато на: Съб Юли 08, 2006 5:48 pm Заглавие: |
|
|
ronige написа: | Тъпото е че няма и да разбера дали съм се опарил при тази липса на инфо по въпроса. |
Когато се опариш - боли. Ако не те боли, не си се опарил.
Ако те удовлетворява цената, на която си спазарил труда си - хубаво, ако не - другия път казваш по-висока. Има вариант и да си се надценил - това май най-лесно ще го разбереш. _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
|
BSC System
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 9:54 am Заглавие: |
|
|
Като при автомобилите е бе Росене, една кола струва колкото пари ти дадат за нея :D |
|
Върнете се в началото |
|
|
Io_the_STEALTH
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 3:08 pm Заглавие: |
|
|
Както казаха по-нагоре факторите определящи цената са прекалено много.
+ Качество
+ Количество
+ Изразходвани средства
+ Време
И така ако първия път си казал 100 лева и са се навили веднага - предвидили са повече!
Ако не си доволен от това което си взел или е в наличие горния фактор, следващия път ще кажеш 200, вариант 1: навиват се на 200; вариант 2: осреднявате цевната на 150 :)
Така ще си изградиш собствена ценова листа, а докато това стане ще работиш за чест и слава (и по-малко пари), но засметка на това може да станеш от никой - някой (с натрупването на по-дебело портфолио) и ще можеш да си позволяваш да искаш повече и да неприемаш/отхвърляш проекти.
Тъй като предполагам си "едноличен търговец", а не фирма влияят няколко фактора смъкващи цената значително надолу:
- ти замомента си "никой";
- за момента софтуера с които работиш е "съмнителен";
- фактурирането което неможеш да направиш е проблем за клиента;
- липсата на договор;
- времето за което ще направиш проекта, ще е по-голямо от времето за което би го направил екип от хора (фирма);
- качеството и твоето виждане няма да са ошлайфани от цял екип а само от теб, което е доста вероятно да не се хареса от пръв поглед на клиента, което би довело до повече работа за "дооправянето" му, което води до повече време.
Проблемите при 1 такова самосиндикално "пробиване на пазара" са много, а клиентите за 1 такъв пазар са доста по-малко и рисковете доста по-големи. Също така като погледнем основните принципи на маркетинга и икономиката, предлагането се определя от търсенето, а цената от предлагането (и качеството). В този "бизнес" цените са толкова абстрактни поради точно тези изброени по-горе причини. Един личен/персонален сайт може да струва от 10 до 1000+ лева в зависимост от това как/за кой/с какво е правен. Има всякакви псевдо фирмички и "специалисти" които разчитат само това клиентите им да незнаят какво искат и как се прави съответното за да ги оглозгат до кокал (четох наскоро услуги на LAN IPS : персонален сайт: до 5 подстраници и до 5 снимки - цена 100лв.!!!)! _________________ "Винаги когато хората ме хвалят много се притеснява, че когато свършат да го правят ще са пропуснали нещо" - Жул Верн
_________________ |
|
Върнете се в началото |
|
|
mim
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 3:16 pm Заглавие: |
|
|
има и едно нещо което пропускате
ако сега кажеш на клиента 100 обаче това са малко пари и за теб и по принцип, но му свършиш работата, той е доволен и се върне втори път и ти решиш да му кажеш 200 той ще ти каже: ама нали първият път го направи за 100, значи няма да ти дам 200 сега _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
|
daysleeper
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 4:55 pm Заглавие: |
|
|
imashe edno vreme (predi 5 godini) edin Price list, koito se vyrteshe mejdu opredeleni "institucii" .. neshto kato sdrujenie za ravni ceni ...
ta vyprosnia pricelist beshe primeren, s koito triabvashe da se syobraziavat vyprosnite institucii i da ne si podbivat cenite edin na drug ...
no kakto kazah, tova beshe edno vreme .. ne znam sega dali e aktualen _________________ daysleeper.postfolio.org
cinemotion.bg |
|
Върнете се в началото |
|
|
BSC System
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 5:03 pm Заглавие: |
|
|
mim написа: | има и едно нещо което пропускате
ако сега кажеш на клиента 100 обаче това са малко пари и за теб и по принцип, но му свършиш работата, той е доволен и се върне втори път и ти решиш да му кажеш 200 той ще ти каже: ама нали първият път го направи за 100, значи няма да ти дам 200 сега |
А има и случай в който за да стигне шефчето до теб значи с нещо си го грабнал...следователно може да си позволи човек да му пробута клишета от рода на "кажи колко си ми приготвил, за да ти кажа какво ще получиш" |
|
Върнете се в началото |
|
|
PERO!
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 5:09 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | "кажи колко си ми приготвил, за да ти кажа какво ще получиш" |
ако съм ти клиент и ми изръсиш такава глупост ше смена човека... а ако съм ти шеф и чуя че говориш така на клиента нямада ти давам да се виждаш с хора! :Р |
|
Върнете се в началото |
|
|
BSC System
|
Пуснато на: Пон Юли 10, 2006 5:12 pm Заглавие: |
|
|
Баш така си им казвам ... "Какъв Ви е хонорара за проекта" някой си казват на момента, а с някой леко пазарлък става. А това колко ще им дам не го споменавам найстина. |
|
Върнете се в началото |
|
|
TheViolator
Регистриран на: 10 Фев 2004 Мнения: 446 Местожителство: Beverly Hills, CA
|
Пуснато на: Сря Юли 12, 2006 8:12 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | ако съм ти клиент и ми изръсиш такава глупост ше смена човека... а ако съм ти шеф и чуя че говориш така на клиента нямада ти давам да се виждаш с хора! |
Много е вярно това! _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
|
Freeride
|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 8:35 pm Заглавие: Въпростният тарифен лист съществува! |
|
|
Издаден е от Дружеството за управление и защите на авторските права ИЗА-АРТ, Съюза на българските художници, Сдружение Анимация към СБФД, Национален съвет по дизайн и т.н. още някакви дружества. Аз имам второто издание от около 2000 г. Не знам дали има по-актуално. Книгата е общо 80 страници. Пише и за графичен дизайн, и за илюстрация, опаковки, индустриален дизайн, интериорен, видео-продукции, фотография, керамика, дърворезба и какво ли още не.... за анимация също, но не и за отделен типаж, а и случая тук трябва да се разглежда по-различно. Цените са направени на базата на европейски - холандски и намски доколкото си спомням, като са занижени около 10-ина пъти!!! Въпреки това ако всеки от нас работи поне на тези цени и не пада по-долу, мисля че всички пак ще са доволни. На мен лично много ми е помогнала тарифата, по-скоро като информация и това кои фактори да взема предвид, иначе разбира се всеки си има негова си цена.
За въпросния типаж мога да вметна - ако ще се използва само за някаква реклама цената е една и в договора трябва да пише за всеки случай точка "Разпространение" или "Тиражиране" на произведението - за какво точно се ползва и за колко време им преотстъпваш правата за ползване. Иначе рискуваш варианта за 200 лв. примерно (това е някъв абсолютен минимум който коментирате според мен) да видиш типажа върху серия продукти, които да се продават с години - за това се плаща допълнително! |
|
Върнете се в началото |
|
|
NOX
|
Пуснато на: Чет Юли 13, 2006 9:56 pm Заглавие: |
|
|
Национален съвет по дизайн?!?
e tova zvu4i kato Minosterstvo na Veselieto... _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
|
Freeride
|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 10:01 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | Национален съвет по дизайн?!?
e tova zvu4i kato Minosterstvo na Veselieto... |
На теб ти звучи така, а на мен не! Не мога да разбера защо си правиш асоциация с рекламата на един столичен еротичен бар? Темата е сериозна все пак, а ако ще е поле за остроумие и празни приказки ще продължаваме да четем съвети от сорта на:
Цитат: | а за домати и ябълки дали има... глеам вчера продават по 50 стинки килото... |
Голяма помощ за този дето пита, няма що!
По целя свят има подобни браншови организации, асоциации, съюзи и прочие, съставени от професионалисти в областта, консултирани от юристи, работещи пряко със законодатели, автори, учебни заведения и т.н, като част от дейността им е именно да създават въпросните ориентировъчни тарифи, да консултират автори и да утвърждават регламенти за провеждане на конкурси - последното е нещо което в България често се прави по безобразен начин. |
|
Върнете се в началото |
|
|
mort1eg
|
Пуснато на: Пет Юли 14, 2006 10:39 am Заглавие: |
|
|
Freeride написа: | Цитат: | Национален съвет по дизайн?!?
e tova zvu4i kato Minosterstvo na Veselieto... |
Не мога да разбера защо си правиш асоциация с рекламата на един столичен еротичен бар? |
Чшш, отдавна вече не е само един и съвсем не само столичен! |
|
Върнете се в началото |
|
|
|