Graphilla.com :: Преглед на тема - Пътят на дизайнера / аниматора / графика / фотографа

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Пътят на дизайнера / аниматора / графика / фотографа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  

CG Art изисква ли "Арт" обучение?
Да, опредено
36%
 36%  [ 18 ]
Да, но не е задължително
32%
 32%  [ 16 ]
Не е от значение
22%
 22%  [ 11 ]
Не, определено
8%
 8%  [ 4 ]
Общо гласове : 49

Автор Съобщение
Nixon

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 8:55 am    Заглавие: ммм Отговорете с цитат

Така. За графичния дизайн в НБУ не ми се говори особено, защото е болна тема. Който е влезнал там надали е гледал както трябва, защото не е видял, че създателя на програмата е изкуфяла баба с 35 години практика като... еми инженер в БНТ. Че повечето преподавателски състав, дето е събрала около себе си са хора, които вече отдавна не са на мода. Така че не може някой да очаква, че ще научи нещо от там. Друг е въпроса, че докато метрото не стигне до НБУ, той ще си остане изолиран за всички които искат да го посещават, било то преподаватели или студенти.

Темата за мен има смисъл, защото за 4 дни показа (вярно, че гласовете са само 30) , че 2/3 смятат, че има нужда от обучение. В мненията повече или по-малко се вижда, че обучението в момента е некачествено и неадекватно на нуждите.

Откъде ще дойде това обучение е друг въпрос. Много ми е интересно колко хора, които се смятат за "ПРО" наистина са си го задавали. Какви трябва да бъдат преподавателите, ако не хора с практика и опит, които продължават да работят и имат желание да се развиват, но и да учат други хора около себе си? По-накратко, това са така наречените team leaders или супервайзерите в по-големите фирми. Хората, които се грижат новите хора в екипите да са добри, да имат най-добрите средства за обучение и им помагат по пътя в това обучение. Но от друга страна, да вършат работата, която им се даде.

Ако се замислите малко, университетът не е много по-различно място от една фирма - кандидатсваш за определена специалност, викат те на интервю, одобряват те или не на базата на портфолио или изпит. Когато влезнеш, виждаш че има конкуренция и ще трябва да бачкаш, за да останеш. Ако искаш да имаш добри оценки (или повече пари) се стараеш да правиш това, което ти кажат. Ако не сте схванали аналогията, колкото и да пиша повече няма да я схванете.

Проблемът в България в момента според мен се дължи на това, че мениджърите във фирмите не разбират колко голяма нужда имат от университетите и не мислят, че могат и трябва да работят с тях. Е, има изключения разбира се... Но то не е от българска фирма, ами от американска - WWfx вече изнасят няколко пъти презентации в НБУ и има сключен договор за стажове. Това, което и те не са направили обаче е да вкарат свои преподаватели в университета и разчитат, че обучението може да е изцяло вътрешно - фирмено.

Перспективата според мен е ясна - нещата ще си дойдат в реда, както е на запад рано или късно. Ако стане късно, то в България няма да са останали български фирми, просто защото целия им персонал ще е прелят във филиали на големи чужди, или ще бъдат изкупени от такива, които ще предлагат много по-добри условия за обучение и развитие.

Ако някой иска да стане по-рано и по-добре, но смята че ще отнеме много време и усилия, също може да греши. Това, което се изисква са повече хора и фирми, които да участват. Кой с каквото може. Дали един човек ще направи една лекция на година, ще участва в един семинар или workshop няма особено значение, стига той да е точно този, който трябва да бъде. Има хора, които просто не могат да седят в зала всяка седмица по три пъти и да са внимателни и търпеливи с всеки. Но това просто не е нужно, по света най-много преподаватели са гост-лектори, които се появяват пред студенти веднъж годишно.

Желанието в случая е най-важното. Всеки може да си намери извинение, ако не иска да се занимава. Да си седи в офиса, да си чопли по работата, да хапва и пийва с приятелите или семейство, да поправя нещо по новата кола/къща.

Знам, че на много хора това по-горе може да им се стори много глобалистично, ама хей... ние не живеем на Марс. След 40-тина и нещо ДНИ сме в еврото, а не мога и да намеря думите да ви опиша колко сме застрашени от азиатските дракони.
Дими

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 11:49 am    Заглавие: Отговорете с цитат

turnteibl написа:
адекватно е обучението на запад

:)

Четейки миналите ти мисли, мисля че това го каза само защото не ти се отговаряше на въпроса на момчето. :)
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 12:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Никсън много се вживяваш... нещата не зависят от теб.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
EmPATHy_hr

Местожителство: Tangent Universe

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 8:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дими написа:
turnteibl написа:
адекватно е обучението на запад

:)

Четейки миналите ти мисли, мисля че това го каза само защото не ти се отговаряше на въпроса на момчето. :)

И аз така си помислих или просто не знаеше какво точно има предвид под "адекаватно обучение"...и аз незнам кво е тва адекватното обучение,и кво му е неадекватното в момента.Там където уча си е добре,естествено не ни се осигурява всичко по простата причина че няма пари но не се оплаквам...и да,има го този момент на самоубочение но не виждам нищо лощо в това,все пак няма професора или които и да било там да ми седи цял живот на главата и да ми повтаря че съм оплел конците.Има какво да се желае естествено,но такова е положението....
Мисля си че просто очакванията са прекалено големи когато се кандидатства,и като влезеш виждаш че не е точно така както си си го представял, и оставаш разочарован до известна степен. Има го и този момент...:)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 8:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DR2 написа:
Никсън много се вживяваш... нещата не зависят от теб.

Мхм.

Инак, образованието може да е плюс за кадърните хора, зависи обаче и къде го придобиват - ако съм български клиент и искам да наема фотограф за сериозна поръчка - ами половината (да не са и повече) фотографи, за които се сещам не са със образование по специалността, а половината от другата половина си признават, че не Натфиз им е дигнал нивото, та - зависи къде.

www.VerticalShot.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Zing

МнениеПуснато на: Вто Ное 14, 2006 9:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

хората са си го казали :)
кеф ти фото кеф ти фитнес кеф ти паламуд

NO PAIN, NO GAIN!
Върнете се в началото
mel

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Сря Ное 15, 2006 10:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ще ми се да пиша, ма не сам разплискал толкова за сега:)))
zka

Местожителство: Берлин

МнениеПуснато на: Сря Ное 15, 2006 11:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Е как да ходи човек на лекции след всичко изписано тук:)) Особено в НБУ, особено графичен дизайн... Знам, че има добро образование, просто не съм се срещал с него в бг, не и за тази специалност. Има отделни преподаватели, които могат и искат да помогнат, ама птичката дето пролет не прави всички сме я срещали.
Дими

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 5:20 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Адски много ме кефи това, че Явно масовото мнение е стигнало до извода, че не академията/колежа/университета прави Добрия - добър.

Все така!

И тогава обаче ... не знам*... решаваме, че всъшност ако учиш в колич ъф артс, дизайн анд ди адър крап.... ще е друга теорията :) Че тогава ще е достатъчно да си кон с капаци и Те ще ти капят и наливат, защото са западняци. И няма нужда да предизвикваш схемата, тя си работи идеално, ти само слушай спокоино и чакай валутата всеки момент...

Това ми се ще бъдещите графилци да не го обсъждат.
Да си е нещо наложено и изяснено ... като това че е добре човек да пие вода, да диша кислород :)

* - Може би това разделение на всичко/на принципите е останало от Соца; все пак ефекта му е бил внушителен :) Това, че при Тях часа е по-дълъг, че Те са по-чисти, че някак си са по-по-най ... просто защото са Те...
Света е по-обединен от колкото си представяме. Заради общите проблеми главно.

Over and out по темата.
Bio

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 6:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Дими написа:
Адски много ме кефи това, че Явно масовото мнение е стигнало до извода, че не академията/колежа/университета прави Добрия - добър.

Все така!

Ами не знам как едно масово мнение може да стигне до извод, нещо много странно ми звучи като смисъл ?!
И второ, похвално е че всички които не са учили и не го смятат за необходимo са толкова обединени и сполотени. Дори това да е единствения бенефит от това да не си учил, пак си заслужава!
Grats!
Едно не ми е ясно. Как човек без да е учил знае, че не си заслужава да го прави? Некви врачки ли има тука :)) как не съм забелязал. Ми то не една или 2 ами мноооого. Цял хор на екстрасенсите. Да го чуя от някой дето е завършил образованието си и да каже "абе нямаше смисъл !" да му разбереш гледната точка, ама така? Малко е тъжно млади хора с предразсъдъци като баби некви. Иначе може и да сте прави ама откъде човек да знае като е толкова гадно.
Sami

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 6:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ще ти кажа, ама на PM.
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 6:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата за академията пак ли е потънала...

www.VerticalShot.com
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Пет Ное 17, 2006 9:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

snooper написа:
Темата за академията пак ли е потънала...

Е не е ли тва най-яката тема? Не е ли гот как хората се палят залудо :)))
haddock

МнениеПуснато на: Съб Ное 18, 2006 3:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

бреййй... много сериозна тема изглежда....:)
извинявайте- ще ви цитирам една любима моя сентенция, относно рисуването (и не само):

"Рисувай бамбук в продължение на десет години,
самият ти стани бамбук
и сетне, когато рисуваш,
забрави всичко за бамбука."

по-добре не бих могъл да го кажа... относно школовката и сетне.
извинявайте пак, ако съм прекалено досаден...
Върнете се в началото
AleXXX

МнениеПуснато на: Съб Ное 18, 2006 5:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Никъде образованието не ти дава това, което ти трябва, ако не си го вземеш сам. А ако си достатъчно умен за да знаеш какво ти трябва, не ти трябва образование.

И нека цитирам fatwalker:
Цитат:
NO PAIN, NO GAIN!

Дали ще се бъхташ сам на вечерни актове и ще четеш книги, или ще си гониш преподавателя да ти обяснява - твоя воля. Но без инициатива ако ще и извънземни да те обучават - все тая.

Съотношението лични умение - реализация вече е болезнена тема.
EmPATHy_hr

Местожителство: Tangent Universe

МнениеПуснато на: Съб Ное 18, 2006 8:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

AleXXX написа:
Никъде образованието не ти дава това, което ти трябва, ако не си го вземеш сам.

така е...
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 1:51 am    Заглавие: Отговорете с цитат

AleXXX написа:
Но без инициатива ако ще и извънземни да те обучават - все тая.

Не ги подценявай !
Viktor M.

Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 2:02 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Био от устата на не малко художници съм чувал че специално художествената академия повече взима отколкото дава, прави си извода, не съм против образованието даже напротив, но да ти дават да дишаш, да си бъдеш ти. Ей това го няма. Така че имаш ли талант, бачкай здраво и ще успееш. Това е моята формула:))) лека
velinov

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 11:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко бягаме от темата. Говорим за cg art. В художествената академия и университетите не можеш да се научиш на това. Можеш да се сдобиеш само с една основа на базата на която да надграждаш сам. Аз photoshopa не съм го научил в НБУ, а си го чопля сам от 7 клас. Био едва ли е взел диплома за CG master от академията.

Viktor M. написа:
Така че имаш ли талант, бачкай здраво и ще успееш.

Който и да се е сдобил с знание и опит по темата, то е само от кражба на ноу хао и денонощно ръчкане на програмите. В момента добри в cg-to са тези които са започнали първи. Разбира се всички които сега тръгвт по същия път им е много по-лесно, тъй като вървят по утъпкана пътека и могът лесно да избягват грешки и да прескачат етапи в развитието си виждайки, каде са грешали хората преди тях. Затова има моменти в които се чудиш как някакво 17 годишно китайче върти хави дето ти на тия години не си могъл и да си представиш. Емииии... преди нямаше Gnomon... :)
Върнете се в началото
wicky

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Ное 19, 2006 12:16 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

velinov - винаги съм подозирала, че има нещо такова!!! (относно практиката и ръчкането на програмки и cg-talk-a)
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4  Следваща
Страница 3 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети