Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
iDesign-er
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 3:31 pm Заглавие: Колички - детска радост. :) Студийни експерименти. |
|
|
Напоследък правя експерименти със "студийни" снимки (и не само) на колекционерски макети на автомобили за един сайт по темата. Бих се радвал да чуя мнението ви от фотографска гледна точка. Приемам съвети за подобряване на качеството или някои интересни техники, които да пробвам - осветление, отражения, цветове, ретуш и прочие. Основно търся точно представяне на детайлите. Това са ми първите опити с такъв тип снимки, затова ще съм благодарен, ако ми кажете как съм се справил. Държа на критика. :)
Тези са по-новите, а надолу стават по-стари.

Специално тези двете имат единствено sharpen, а едната е с леко светната странична част. Тоест, 100% натурални са. :)

Трудно успявам да избегна отраженията при фронтални снимки.
Тук нямаше как да избегна шума. :(
Малко outdoor. Едниствено съм разчитал на естественото осветление. Нямах отражатели, затова трябваше после с Шопа да оправям сенчестите области.
И тук отново в самоделното "студио". Тези са около 6 сантиметра дълги, затова отива към макро повече.

Тук съм пропуснал да добавя малко sharpen. Още не съм много на "ти" със снимките на черен фон, а и са на слънчева светлина.
Тези май леко ги прегорих. :(
Няколко по-стари.
За завършек - нещо цветно. :)
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 3:41 pm Заглавие: |
|
|
Харесвам! Добре се справяш, по тия обекти един друг човек трябва да се изкаже, аз ще добавя само, че като ниво за мен дърпат надолу само последните две и тези с плексигласа и черния фон. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
piks

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 4:28 pm Заглавие: |
|
|
http://images14.snimka.bg/002560912-big.jpg
http://images13.snimka.bg/002006041-big.jpg
http://images14.snimka.bg/002540112-big.jpg
http://images13.snimka.bg/002006043-big.jpg
тези ми допадат
Имаш сериозен проблем с черния фон, сивее.
Предполагам, че снимаш със сапунерка (не казвам, че е лоша) ,
която вкарва доста шум в полутоновете (на места боята излежда доста кофти от това).
Няма да е лошо да прекарваш снимките през NeatImage (последната версия се справя добре)
или друга програма за редуциране на шум.
Препоръчвам ти да ползваш модели, които са с по-добър детайл и боя.
Важно е ако не искаш да се скъсаш от ретуш :)
Когато комбинираш модела с околна среда, то гледай да не е с обекти,
които лесно могат да издадат мащаба на модела. Също внимавай за фокуса и ракурса.
Съобразявай детаилите с гледната точка.
Другото, което издава мащаба на модела са прашинките, добре е да ги
почистваш преди снимане или с ретуш.
Осветлението ти е доста постно. Разгледай сесии на концептуални автомобили,
предимно там си позволяват по-разиграно осветление. А и ти не снимаш 1:1 модел,
та би могъл да си играеш доста.
Опитай се да изкопираш осветление, ще ти се изяснят доста неща.
Иначе снимките са приятни :))) _________________ °
°In an unseen forest they can hide
just like a child's hidden minds° |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 4:56 pm Заглавие: |
|
|
за 2 неща се сещам веднага
пола филтър - да изчистиш някои бликове, особено по стъклата и ще ти стане и по-сочен цвета
и нещо като стрип-лайт (продълговат източник най-общо) за да ти подчертае добре формите
то ако снимаш 1:1 е зор с размера
а тука пък трябва и да омаляваш всочко, включително отражателчета, "негърчета", източничета, за да "скулптираш" хубаво обема
похвално за намерението _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 5:28 pm Заглавие: |
|
|
Додге Випера кърти:))
Фен съм на тематиката.
Те тука моя прешъс:
Сори за качеството ма телефона толкоа си може:)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 5:53 pm Заглавие: |
|
|
mi kartinkite sa super, kato sa ima predwid che sa ti parwite opiti. kato poigraesh po temata imaiki predwid sawetite na mim i piks, shte stanat sawsem naj-oshte-po-dobri :)
inak az misla che za towa, za koeto shte se polzwat stawat chudesno i bez poweche saltanati, no... kolkoto poweche - tolkowa poweche, puk i ti shte se nauchish :)) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 8:52 pm Заглавие: |
|
|
Аватарче написа: | mi kartinkite sa super, kato sa ima predwid che sa ti parwite opiti. kato poigraesh po temata imaiki predwid sawetite na mim i piks, shte stanat sawsem naj-oshte-po-dobri :)
inak az misla che za towa, za koeto shte se polzwat stawat chudesno i bez poweche saltanati, no... kolkoto poweche - tolkowa poweche, puk i ti shte se nauchish :)) |
Именно, и аз мисля, че са доста добре като за човек, който не се е занимавал професиолнално - в правилната посока си, детайлите ще ги изкусуриш с времето - те сами ще почнат да ти се набиват на очи, както и решенията за тях. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:29 pm Заглавие: |
|
|
Много благодаря за съветите и коментарите. :)
Да, фотоапаратът е сапунерка (Canon A520) и дори на ISO 50 пак вкарва шум. :( След sharpen-а става много видим на места. piks, мерси за съветите - ще изпробвам NeatImage.
Ще опитам да се заиграя с осветлението, но е доста трудно тъй като всичко си правя саморъчно. Трябва да видя как ще измисля продълговат светлинен източник.
Прашинките са голям проблем. В момента имам над 100 модела в различни мащаби и се налага да ги държа извън кутиите, затова събират прах. Преди снимане ги чистя старателно, но често се налага да играе clone stamp после.
Както правилно отбеляза piks, специално тези модели са по-некачествени, но за момента с това разполагам. Очаквам по-сериозните да пристигнат от Германия в скоро време. :) Тогава ще се види разликата.
nub, добър модел имаш, не го бях виждал. :) Мащаб 1:24 предполагам?
Аватарче, благодаря и на теб за мнението. Наистина снимките не е необходимо да са много претенциозни, но пък искам да ги изпипам колкото мога повече. :) Тренинг.
snooper, определено това е само началото. Ще продължавам да изпипвам снимките и се надявам да стават по-добри. Колекционирането на такива макети и снимането са ми двете най-любими хобита, затова ги съчетавам. :)
Ето няколко наистина сериозни снимки по темата. Не са мои, но това ми е целта:
Модели като тези на горните снимки съвсем не са играчки. ;) Надявам се с по-добри снимки да изкарам наяве истинския им блясък. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:41 pm Заглавие: |
|
|
Продълговатия източник ти е лесна работа в тоя случай, сега ми дойде - по магазините за ел. материали и осветление продават луминисцентни лампи в корпус с подвижни капаци - нещо от сорта на десетина лева са, малките може и по-евтино. Та, взимаш колкото са ти нужни - притваряш капаците, колкото ти трябва и покриваш тънкия отвор с паус (ако искаш да имитираш ефекта от 6-метров дълъг бокс като по студиятам, дет снимат реален размер).
Сега, с тия неща неудобството е, че цветната им температура не се доближава до тази на никое друго осветително тяло и хванеш ли да снимаш нещо с тях - значи за конкретния кадър само с тях. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
deffecto
|
Пуснато на: Чет Апр 05, 2007 10:21 pm Заглавие: |
|
|
вайпъра и маздата - сила сила! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:53 am Заглавие: |
|
|
или друго решение за продълговатия източник:
къв да е източник
плексиглас бял
и черно тиксо (изолирбанд или от сорта)
така няма да има тормоз с цветната t на луминисцента
с черното тиксо се маскира каквато форма и колкото ти трябва
голям кеф тия малките джвъкни _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 11:08 am Заглавие: |
|
|
mim написа: |
голям кеф тия малките джвъкни |
naprao da wadim kolekciite i da snimame :))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 12:31 pm Заглавие: |
|
|
Въобще не е същото, ако решим да го правим с източник, който не е продълговата форма - тогава трябва да правим макет на истински бокс - отиваме в правене на рефлексиращи стени и т.н. - така че е вариант, но иска доста повече гласене, а в крайна сметка за доста кадри ще използваш само такива източници и не те бърка цветната температура. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Пет Апр 06, 2007 3:51 pm Заглавие: |
|
|
Докато намеря подобен източник на този, който snooper спомена, май ще пробвам варианта, който mim предлага. Лошото е, че няма да се получи равномерна по сила светлина от единия до другия край.
Ох, как ме събрят ръцете да пристигне едно чисто черно BMW, като това. :))
На черното ще станат най-добри експерименти. Дано успея нещо да измисля дотогава.
За мой срам ще си призная, че досега не бях се сетил да видя разни студийни снимки на коли 1:1. Дано успея да видя някой интересен ефект със светлината, който да копирам.
Цитат: | голям кеф тия малките джвъкни |
Определено. :) Досега съм пробвал само коли да снимам, но ще направя няколко експеримента и с други предмети, да видим как ще се получат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Съб Апр 07, 2007 12:31 pm Заглавие: |
|
|
Ох, още не съм пробвал съветите ви, но ме сърбяха ръцете за още експерименти. :) Досега снимките бяха 90 или 100% натурални, но по-долу съм изпробвал една с повече фотошопене и мисля, че резултатът е доста добър. Да, наистина е леко прегоряла, но особено джантите са напълно хромирани и дори да ги гледаш наживо, пак са прегорели. :( Ще ги мъча тях.
Ето оригинал:
И след час и нещо "пипане":
Основно съм оцветил фона, леко тониране на цялата снимка, доста ретуш по отраженията и малко Lighting Effects. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Нед Апр 08, 2007 10:33 am Заглавие: |
|
|
Като натиснеш при обработката повече контраст и левелс/курвес започва повече да личи, че светлинните ти източници не са тия, които трябва - бликовете по дължина на колата се вижда (особено в багажника). _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 1:12 pm Заглавие: |
|
|
Харесах си една луминисцентна лампа за 12 кинта, но още не съм я купил и вкарал в употреба. Засега работя с по-постното осветление, тъй като показва повече детайли, но скоро ще мина на нещо по-разнообразно.
Показвам отново подбрани снимки. Ще се радвам на мнения и коментари. :)
Това е снимано на дневна светлина - доста непредсказуема. Мисля, че се получи добре като контраст, а и не е много прегоряло.
Малко черно-бяло:
И цветно...
Тук пробвах демото на NeatImage, но нещо не усетих положителен резултат и ги оставих непоправяни. Може би трябва да продължа да я разучавам.
Тези са на черен фон (очевидно) и обектив на около 50 мм (пак със стария Canon). Изкривяванията от широкоъгълния обектив са значително намалени и колите приличат повече на истински. Само този фон на петна ме дразни. :(
И няколко по-непретенциозни на свръх-дребни детайли. Вътре в колите осветлението е много слабо, а и сами се досещате колко е трудно да завреш обектива достатъчно близо. :) Интересно ми е как биха се снимали подобни неща с DSLR, като се има предвид огромния обектив...
Това е кроп на 100%
Това е всичко засега. :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kliment
|
Пуснато на: Вто Май 29, 2007 1:14 pm Заглавие: |
|
|
БААААААаааахти якото :)))