Graphilla.com :: Преглед на тема - как да си намерим добра работа - туториъл :)

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

как да си намерим добра работа - туториъл :)
Иди на страница 1, 2  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Новини, интервюта и уроци
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
dzver

Местожителство: софия

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:22 pm    Заглавие: как да си намерим добра работа - туториъл :) Отговорете с цитат

1. решавате, че искате да работите.

2. не правете грешката да влизате в jobs.bg или да купувате вестници с обяви! неа сми, така рядко ще намерите нещо като за вас.... достатъчно е да си харесате някоя готина фирма, която ви кефи и бихте искали да бачкате там.

3. написвате cv и влизате в нета да потърсите сайта на фирмата, която ви кефи.

4. намирате мейл в сайта, на който да изпратите сивито си.

5. втори вариант е - ако си харесате списание или издателство за детски книжки или вестник - отивате до коя да е будка за вестници (книжарница) и зимате някакъв телефон за контакти от печатното издание, което сте си харесали.

6. звъните на телефона и казвате`добър ден! имате ли нужда от хора за работа? имам голямо желание да работя за вашата фирма.` оттам получавате нужната информация.

7. не се притеснявайте, че може да ви отхвърлят. има купища фирми, които си търсят постоянно персонал, но не са заявили официални обяви.

8. трети вариант е, който не го препоръчвам толкова, но пак е опция - отивате на място във фирмата и казвате: `имате ли нужда от хора за работа? искам да работя тук.`

СЪВЕТ: това, че нямате опит в дадена сфера не бива да ви спира, защото във всяка фирма в началото ви обучават и въвеждат в работата. поради същата причина - липсата на опит - много от вас правят грешката да почват в някоя закусвалня или нещо в тоя дух. търсете работа в скъпи фирми. престижни. навсякъде се търсят хора - за всякаква работа!

ПРИМЕР: искам да работя в `сия едвъртайзинг`. това е фирма, занимаваща се с реклама. за една реклама са нужни ужасно много подизпълнители и технически работници, на които се изплащат хонорари...

искам да работя в хотел `sheraton` - и там имат нужда от хора постоянно. все ще се намери нещо като за вас.

искам да работя в банка - ми, винаги се търсят хора и в банките. такива хора, които не са завършили банково образование и счетоводство или прочее...

искам да работя в `walt disney company` - същата работа е - достатъчно е просто да земете инфо за контакт и да пратите cv на инглиш. все ще има длъжност някаква, на която да ви сложат.

ИЗВОД: достатъчно е да попитате кой се занимава с приема на хора и да си предложите услугите - където искате, и където ще се чувствате щастливи да бачкате. ако там не стане, опитвате на следващото място.

никой не се е родил научен. а все от някъде трябва да се започне. започнете от високите места и вървете нагоре. не се подценявайте сами. няма нещо, което да не можете да постигнете, стига да го поискате. а начини има винаги. УСПЕХ!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dzver

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

така - относно заплащането...
за всяко нещо, което правите, свързано с рисуване - и не само - изискавайте сключване на `договор за изработка`. винаги се договаряйте за `чистата сума`, тъй като се удържа доста за осигуровки, здравни и данък - да са бът ф ушите за това! :evil: та... когато сумите са високи - много фирми ще поискат от вас фактура за да нямате удръжки - но, и това е двуяко...

обяснявам защо:
1. нямате право да издавате фактури като частни лица. само, ако имате фирма.

2. ако имате приятел с фирма и той услужливо ви издаде фактурата, после ще му се наложи да внесе минимум 10% данък върху нея \това е без данъка печалба за фирмата му/ или 20% в нормална ситуация. давам пример - на 3000 лв. се внасят 300лв. /10%/ за държавата. ако са 20% са 600. :evil: :evil: :evil:
/веднъж ми се случи точно такава ситуация - изкарах 3000. за да внеса данъка по фактурата, изработих за същата фирма друга, по-малка поръчка, на стойност 300 кинта. реално, бях на загуба 600, щото се наложи да ги внеса за да покрия 3000. :cry: :cry: :cry: / това ми беше първия сблъсък с фактури и прочее шитс./

3. ако сключите договор за изработка, и уговорите предварително, че искате `чистата` ви сума да е да ре4ем 800 лв. ше ви се удържат /ако кажете, 4е не превишавате облагаемия доход за годината - 2400лв., и че се осигурявате сами/ около 50лв. и чисти зимате 750..

4. винаги уговаряйте тая ЧИСТА сума, за да ви добавят към нея парите, които ще ви се удържат или ще се наложи да внасяте.

5. ако работите за по-малко пари, достатъчно е да кажете, че се осигурявате сами, за да не ви удържат никакви и да си земете цялата сума. това е пак с договор, който подписвате при получаване на парите...

6. има и ситуации, когато ви се плаща на ръка без договор. в такива е добре да сте сигурни в човека, но все пак е добре да поискате едно 40-50% от сумата като аванс.

7. тъпото на нашата държава е, че има и едно друго шибано нещо - колкото и пари да внасяш за осигуровки през целия си живот, накрая, лимита на пенсията ти е 300лв.... с една дума, ако изкарваш наистина големи пари и си плащаш съвестно на държавата за пенсия, отделяйки месечно за осигуровки по-големи суми - към 1000-1500 да речем... :shock: /и това е без данъците, които ти начисляват върху доходите ти, които в края на годината декларираш/ - накарая, когато остарееш е се тая, щото държавата ти налага един лимит на пенсия до 300 кинта. :shock: :shock: :shock: много е шибано така, щото реално за к`во си плащал цял живот...

8. ако си на заплата, а не на хонорар - има я гадостта, че и там така трябва да уговаряш за ЧИСТА СУМА, защото фирмите ги задължават по закон да те осигуряват. следователно, да ти удържат бая кинти... ако бачкаш за 1000 кинта да речем месечно, реално чисти ше получаваш 700.

извод: когато вече сте минали интервюта и прочее, и вече преговаряте за парите /това го правете преди да почнете да бачкате - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!/ винаги говорете за ЧИСТАТА сума, която искате да получавате, за да не се почувствате много преебани в последствие....

п.с. не знам дали знаете, но зад гърба ми имам около 42-43 работни места... и понеже са толкова много, мога спокойно да гарантирам за инфото, което ви давам, че е от ПЪРВА РЪКА, а не от нечий чужди разкази. :twisted:
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dzver

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

cheburashka написа:
Аз искам да ковна друг въпрос - как да се преквалифицираме в друга професия и после да си намерим работа там?

как да се преквалицираме ли? ми, има си курсове за всичко.
ако искаш да се научиш на нещо ново много фирми сами провеждат подготвителни курсове и после наемат персонал.

такива са new image например... мен ме готвиха за 3D мастър там. направо от нулата. накрая се проведе изпит и взеха най-добрите. аз напуснах в последствие... но, както и да е. :lol:

препоръчвам ви да се насочите към барманство и професията крупие.... от това се изкарват мноо кинти. барманите по крайбрежието, лятно време изкарват бая парички..
за крупие, задължително се изкарва курс, направо на мястото,
където кандидатствате. такава им е системата.

има и друг начин: декларираш, че си безработен. от бюрото по труда ти предоставят възможност да се преквалифицираш в каквато специалност си поискаш. безплатно. изискването е да си на курсовете им еди колко си време, винаги да присъстваш и да си изпълнителен. в този период не бива да работиш. междувременно ти се заплаща определена минимална сума, с която да покриваш разходите си в периода на обучение. накрая изкарваш изпит и взимаш сертификат.

и последно: ако аз реша, че искам да стана мияч на прозорци, висейки от външната страна на високи сгради, ще ми се наложи да имам поне малко алпинистки умения. вместо да губя време с месеци да ходя някъде да се катеря, направо ще си намеря фирма, която се занимава с гореспоменатото миене на стъкла... ще говоря с екипа, че искам да ме обучат. оттам нататък те поемат.

впрочем,
аз съм решила рано или късно да карам метро. ама, не да се возя при машиниста, а да карам. това значи, че ще трябва да изкарам курс за таа работа... вече дори си потърсих инфо в нета за подготвителен курс. споделих с приятел, а той ми каза, 4е точно в момента търсят хора за градския транспорт... но, както казах, рано или късно...
Върнете се в началото
snooper
Mountain Wolf

Местожителство: под небето

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 9:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хвала на хора, които си отделят от времето за да полезни на братята по съдба!

www.VerticalShot.com
Върнете се в началото
nub

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 11:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много полезна тема. Всеки има какво да добави ето моя опит:
Най-важните неща:
Търсете работа посредством изследване.
Ако сте си заплюли фирма, което и според мен е по удачен вариант от ротативките за обяви в нета и вестниците, се постаряйте да получите максимално обективна информация за работодателя. Обикновено и особено на родния пазар негативите са над позитивите, винаги ще чуете страшно гадни неща, които трябва да пресеете с реалити чек.
Основно за мен работенето за заплата винаги е било компромис.
Компромис със свободата и времето.
Практически вие сте нает за определно време и определени умения за които ви се заплаща. Къде се появяват проблемите:
1. Липса на длъжностна характеристика.
Ако работодаля не ви предостави я изисквайте.
Пейнкилърите ще са на мода докато има хора които са склонни да играят този кючек. Ако вие си падате по тази чалга: Велцоме. Но ако искате да сте в ясни параметри и да имате представа каква ви е печалбата искайте описание на работните си задължения.
2. Липса на ясно определено работно време.
Просто казано нито една заплата не може да ви компенсира достатъчно ако
регулярно недоспивате и пропускате почивните дни.
В белия свят заплащането е почасово, унас пазърлъка е като на селска сергия, взимаш кора яйца по на тънко ма полоината са запъртъци.
Ако работодателя ви изисква да работите извънредно изисквайте допълнително заплащане.
3.Липса на здравни осигуровки.
Нещо което всички скатаваме но определено е опасно да се базика човек с него. Повечето работодатели ще ви осигурят на минимума работна заплата,
проблема е в това, освен здравните рискове че реално в трудовата ви книжка се записва че сте бачкали на мно тънки суми и не се знае кога някой следващ работодател няма да ползва това за повод да ви го нафъстафурчи.
Енивей в този случай може да има изключения по договаряне.

Как да се презентираме на интервю.
Точка едно:
Напишете си домашното.
Прегледайте какви клиенти обслужва фирмата в която кандидатствате, каква специфична дейност има и помислете с какво можете да допринесете за тяхното развитие.
Точка две:
Прочете/ разберете подробности касаещи позцията която искате да заемете.
Бъдете конкретни в уменията които предлагате.
Пример:
Търси се дизайнер - фирмата се занимава с рекламна дейност:
Подгответе ваши проекти от портфолиото свързани с позицията и ги покажете първи. Ако нямате подобни, направете измислени но съобразени със спецификата на позицията.
Точка три:
Всички допълнителни умения които имате трябва да бъдат представени накрая за да повишат интереса към вас а не да объркат работодателя/интервюиращия.
Точка четири:
На вечно задавиния въпрос с повишена трудност:
Колко пари очаквате? - избягвайте отговора до последно.
Ако работодателя ви иска ще ви вземе.
Точка пет:
Задачки за доказване на уменията:
Личния ми съвет е: Не участвайте в тази томбола.
Фактът че преди да сте започнали искат от вас да показвате и да работите е
добре замазан трик обикновено използван от Родни рекламни агенции.
конкретно на мен ми е даван бриф за реално обслужван от тях клиент няколко пъти, на което винаги съм отговарял ,че нямам проблем но преди да им дам файл или идея ще си сложа печата на ет то и ще ги регистрирам под някаква форма (нотариус етц.) Нищо че ще ви кажат че не мое се защити.
Последно миналата година се хванах на такова хоро за Телерик (които искаха редизайн на част от сайта им / логин джам) и поради факта че съм наясно с фирмата/ както и че ллейаута ми беше коренно различен от сайта им/ се навих и отделих един час (Естествено мястото се оказа заето.) :))
Следва продължение....
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Sami

МнениеПуснато на: Чет Апр 05, 2007 11:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

... и в никакъв случай не забравяйте за шофьорската книжка ;)
VenomBGR

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:32 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Преди време си търсих работа като илюстратор или художник, от приятел който работи в Gamers Workshop чух че се търсят дизайнери, като разбирасе от мен щяло да се иска повече рисуване от колкото редене на списанието, поради наличието на друг дизайнер. Отивам аз и още на първото интервю ми дадоха тест като преди това бях рпедставил портфолио. Естествено аз нямах идея от редене на списание и нищо що годе съществено не направих, но дизайнера ми даде материали да си тренирам в нас. Накрая за два три дена се подготвих и почнахме да говорим за пари. Първоначално се опитах да стигна до консенсус за половин рабоден ден, като вечер работя в нас допълнително, тъй като учих. Така и стана само, че единият от собстрениците ми каза направо. "сега ти предлагам 300 лева, а ако дизайнера каже че се справяш добре ти вдигам на 500 веднага от следващия месец"Което за мен звучеше добре въпреки че имах други очаквания. Започнах работа в началото както очаквах, другия дизайнер ми даваше да правя фотоманиполации колажи да рисувам артове за кориците и в по малка част да редя. Беше пълен ад в началото защото векторна програма не бях пипал. Изненадата дойде след няколко дена като колегата ми обяви оставка. Изведнъж поех цялото списание сам, без опит в подобна свера моя ад започна. Не стига че бях сам а заплатата ми от следващия месец не се повдигна и следващия и по следващия. В един момент вече не рисувах а само редях като робо, а да не говорим че статиите идваха в последните дни на месеца а не равномерно. Всичко беше с нагоре с главата. Тогава ме изнудваха да оставам по нощите, спомням си че веднъж близо една седмица не бях спал( предишния дизайнер и за това напусна сега е много добре бачка като програмист :)) Още една изненада дойде като не ми плащаха изванредните и след дълго разправии ми даваха някакви мизерни жалки парици. С 300 зора след много разправии със собстрениците ми повишиха заплатата на 450 след като почнах на пълен работен ден а бяха ми обещали 500.
Нито ми намериха колега нищо. Накрая ми се бяха насъбрали изванредни за 3 месеца над 300 лева. Тогава говорих с собственика който о обвини че не ходя на работа :Д представяте ли с икаква наглост. Тогава бях решил че ще изрия последния брой ако не ми се плати от комютрите и получих 50 лева. по късно поканих един приятел който го взеха на работа. И него го изчеждаха тия ямболски бекове. В един момент като се опълчихме целия екип ни намрази, ние носихме цялата работа на гърба си и вместо да работим като колектив само се карахме. Накрая подадох оставка и в средата на септември претърпях една тежка травма и то след работа, шчупих кости в тялото след жестоко пребиване. Отидох в пирогов и познайте какво нямах здравна осигоровка, добре че gsma mi не беше повреден та извиках майка ми с последните прари да ми плати лечението. След това получих не стига че една трета от заплатата си а трябваше сам да си внасям осигоровките. Не бях напуснал само защото ми трябваха много пари за образованието ми. Беше ми първата работа нямах никакъв опит а да не говорим че напуснах и колежа в който изсипах всичките си пари. Заебах цялата тази история и от тогава не работя на пълен работен ден. Нямам никакъв опит в професионалната работа и много се радвам че сте създали тази тема и научих някой наистина важни факти.
Върнете се в началото
wicky

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Мда - определно повечето от интересните неща, които съм работила (включително и първата ми работа) съм си ги намирала, като отивам на място (след съвсем скромно проучване преди това)...
Хихи - първото място беше видеотека, защото бях убедена (от разни хора) че в БГ парички от рисуване трудно се изкарват (а имах опит от бачкането по студия и не ми допадна никак) и предпочетох по цял ден да си гледкам филми и да си рисувам (това беше докато следвах обаче). Знаех, че ми плащат малко, но имах време за рисуване и зяпане колкото си искам:) Та дори там отидох без обява - просто видях ,че построиха видеотека на много удобно за мен място - издебнах ги, кога ще я отворят и още първата седмица директно нахлух и им казах ,че сигурно имат нужда от хора за работа (бяха стаписани, защото не бяха пускали обява:)) но мислеха да уволняват една девойка и аз им дойдох съвсем добре :))) А в последствие видях, че като пуснат обява за работа им се изсипват огронми количества CV-та и почва яко пресяване...
Иначе определно не съм си намирала работа по обява никога - винаги сама съм се обаждала - определно има много издателства и фирми, които се нуждаят от художници, но идея нямат как да си намерят и като им отидеш на място се радват доста!
Та темата, която Сибила пусна е много добра наистина!
Важно е да не подценявате себе си (зпочнах да рсиувам картички за магазинчета за подаръци, които ги продавах за 40 стотинки - след една година ги продавах за 40 лв на печатари на картички и после да не ви казвам за по колко (като говориме за нещо, нариусвано за 15 минутки в междучасието:)) Така че - изисквайте повече естествено бъдете и реалисти, ако нямате още много опит, но на подходящото място и опита се натрупва бързо !
VenomBGR - определно си пример, как не трябва да се подценява човек (споко - и аз съм ги вършила подобни глупости) - това си е омагьосан кръг! И почваш да се самосъжаляваш как хората са нечестни и в нищо не ти върви - а няма смисъл, защото така се затъва още повече! Теглиш им една... хъм... и се взимаш в ръце! Ще бъдеш по-натсоятелен и няма да работиш за без пари. Знаеш ли колко много такива като тях има?!? Все ще си намериш някой който поне ще плаща повче :-D
Това, коетo съм забелязала по мои приятели и колеги е че не е дотатъчно само да рисуваш добре за да имаш хубава работа - трябва малко повечко находчивост и вяра в себеси - дето се вика - НЯМА НЕВЪЗМОЖНИ НЕЩА :-D

http://wickyhouse.com

http://wickywelcome.blogspot.com/

http://this-and-that.eu/

http://tui-onui.blogspot.com/
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 11:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ne sa vi mnogo tochni preporakite ama niamam kirilitza sega za da oponiram. :)
NOX

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 12:44 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

venom, da beshe pital...
pipi

Местожителство: на работа - предимно

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 3:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ако сибата подкара метрото.......... тук фантазиата ми бледнее :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
PERO!

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 3:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

... и ако получите повишение на заплатата след заплаха за напускане, по добре напуснете... повишението ще ви излезе през носа.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Bio

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 4:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

PERO! написа:
... и ако получите повишение на заплатата след заплаха за напускане, по добре напуснете... повишението ще ви излезе през носа.

tova e porednoto neshto koeto ne e verno Pero, poveheto hora zaplashvat s napuskane imenno za da im uvelichat zaplatata.
Are be hora nakraya she me nakarate az da se pogrija za tozi vapros s razqsniavaneto :/
dzver

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 5:23 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ми, аде, де! к`во се моташ?
ако ше пишеш - пиши, а не спамвай.
за моите съфетчетъ гарантирам, че са ок.
всичко което съм написала е проверено от
личния ми опит. не съм писала за неща, които
други са им разказвали.
Върнете се в началото
nub

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 5:24 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio написа:
PERO! написа:

tova e porednoto neshto koeto ne e verno Pero, poveheto hora zaplashvat s napuskane imenno za da im uvelichat zaplatata.
Are be hora nakraya she me nakarate az da se pogrija za tozi vapros s razqsniavaneto :/

Е аде де. Тва е хубавото при споделянето на опит. Личната гледна точка.
После тоя които чете ще си направи изводите.
Давай, че аз съм приготвил втора серия.
Върнете се в началото
maceman
nightWoWalker

Местожителство: Ironforge

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 5:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

то Bio-то ако пише туториал требе да е от другата гледна точка...
нал само шефче* го е раздавал ... ;)

*тва дето бачка няколко месеца в хемимонт да не се брои...
Bio

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 6:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

pisha az edin trud ot izvestno vreme, ama byrzate :)
toy vkliuchva preporyki kakto za tyrsene taka i za predlagane na rabota, specifichnostite pri razlichnite oblasti za realizacia kakto v 3d taka i animaciam Jivopis, illustracia i oformlenie na knigata. Po natatyk i v sytrudnichestvo s korifei poznati tuk mislia da ima za Predpechata, Znaka, Weba i dr.
Za freelance-a i shtatnata rabota, za polzite i nedostatycite .
Za tova kak da se napuska rabota, shtoto bulgarite ne go umeyat i tova mnogo mnogo.

Prosto mi pravi vpechatlenie che sashtestvuva edno ostarialo otnoshenie kym vaprosa, razglejdat se dvete strani kato vrajduvashti i gledashti koy kolkoto moje da izpolzva drugata s minimum sredstva.

Az bih nablgnal varhu partniorskoto i vzaimoizgodno sytrudnichestvo. I kato rabotnik vav firmi, freelancer i posle i rabotodatel mi se shte da dam niakakav balanciran otgovor za po-mladite kolegi. A i idei na horata koito davat rabota, ako vseki da ima otgovor za sebe si. Na men sashto bi mi bil interesen metoda po koyto drugite podbirat kadri.
bulLET

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

аз пък вярвам, че има хора, които заслужават да им служиш така както това е ставало по рицарско време - когато нещата са се решавали с едно стискане на ръце и никакви фактори като работно време, почивни дни и заплащане не са в састояние да убият ентусиазма ти рамо до рамо с този човек (като негов служител) да отмятате задачи и да се върви напред с готовност да се пренебрегва всичко останало (като личения ни живот например, който в повечето случаи и без това мразим); в този случай договора е БЛАГОРОДСТВО срещу БЛАГОРОДСТВО и вярвайте ми няма нищо, което да те докарва до по-голама екзалтация.

п.п. и на мене никой това не ми го е разправял и аз сам съм го изпитал
NOX

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

bulLET - ela sega tova go obqsni i na jenata i deteto, i ako ti se vyrjat 6te ti digna pametnik nerykotvoren
bulLET

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Апр 06, 2007 10:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

ти си я избирал
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Новини, интервюта и уроци Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети