Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
iDesign-er
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 12:31 pm Заглавие: EOS 350D vs. 400D - KIT vs. друго... чудене и питане. |
|
|
Дълго се колебах дали да пусна тази тема, но като гледам колко по-отнесени топици се мъдрят, реших, че няма нищо срамно. :) Имам интерес към DSLR камерите и след като изстисках почти докрай малкия Canon, започвам да гледам към нещо по-голямо. Да, начинаещ съм, но пък обичам всичко да ми е на Manual, затова един DSLR би ми бил от полза.
От много време следя пазара и се бях навил на 350D, но като почаках вече е на лице и 400D. Разгледах ревюто на 400D преди малко в dpreview, а на 350D беше доста отдавна. Идва и първият въпрос, който е: реално има ли чувствителна разлика между двата, която да си струва разликата в цените? Да, новия е с 9 точков автофокус, 2 мегапиксела отгоре, нов дисплей, интерфейс и т.н. Моята бюджетна граница е около 1500 лв. Във Фото Павилион (готин сайт, btw) има 400 за 1579 лв. с китовия обектив, но видях и следната оферта в ДЕКОМ:
http://www.dekom.bg/?page=product_details&structure=Products&instanceID=3678&FCID=FCdc4d712847de8fce95a5a60bffc437af
Реално за момента не знам дали ще ми потрябва телеобектив, но винаги съм предпочитал да имам такъв на разположение.
Загледах се и по Nikon D80, но надхвърля бюджета, а и няма CMOS, което не знам дали е чак такъв голям минус. После пък видях Olympus E400, към който дават и два обектива в ДЕКОМ http://www.dekom.bg/?page=product_details&structure=Products&instanceID=3438&FCID=FCdc4d712847de8fce95a5a60bffc437af
Поради някаква причина Olympus не ми вдъхват доверие. Ориентирал съм се към Canon-ите. Ще се радвам на мнения, защото тук доста хора ги използват.
Сега идва и втория въпрос. В dpreview бяха споменали, а и аз си го мислех, че било препоръчително да си вземеш само тяло и да търсиш по-добър от китовия обектив. Гледах разни снимки във фотокулт с 350D и ме впечатлиха доста, но почти навсякъде гледам, че са правени със SIGMA. Аз като тепърва прохождащ в DSLR "средите" се притеснявам тепърва да търся обективи, тъй като не знам кои са добри... И все пак, има ли очевадни разлики между китовия и друг Canon-ски или на друг производител? Основните употреби ще са пейзажи, макро и студийни снимки. Не толкова снимки на тъмно, портрети или бързо движещи се обекти. Ако това е от значение...
И последен въпрос. :) Какви са минусите и плюсовете да се купи EOS на старо? Вероятно ще има нужда от смяна на батерията, но сензора и обектива би трябвало да са в добро състояние. Попринцип съм почитател на новите с гаранция, но все пак може да е по-изгодно.
Дано да не е много лаишка темата. :( |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 2:00 pm Заглавие: |
|
|
Ух, довечера ще мога да ти пиша по-обширно, но бързам да не вземеш следобед да се набуташ преждевременно - дири си едно запазено 20Д, не се занимавай с пластмасови играчки за лица до 14 години. За нещата, които снимаш китака може само и единствено да ти вгорчи живота, взимаш си едно канонско 50/2,5 макро и после ще споменаваш Графила с добро, успех! :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
RG®
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 3:41 pm Заглавие: ! |
|
|
snooper написа: | Ух, довечера ще мога да ти пиша по-обширно, но бързам да не вземеш следобед да се набуташ преждевременно - дири си едно запазено 20Д, не се занимавай с пластмасови играчки за лица до 14 години. За нещата, които снимаш китака може само и единствено да ти вгорчи живота, взимаш си едно канонско 50/2,5 макро и после ще споменаваш Графила с добро, успех! :) |
Спайчооо...
Я кат си зел, луупни за ино дите, 12-13, дет много разбира, и да му земем нещо със сменяема оптика!
П. П.
Баща му е доцент по кино!!! Оператор! Ма не знае за акцията!
:-РРРР |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 5:10 pm Заглавие: |
|
|
Спокойно, сега проучвам нещата - още не съм се засилил да взимам някой от двата. Притеснява ме, че 20D вече е изместен от 30D и не се намира лесно, а и се опасявам, че цената му ще е доста солена. За мен приоритет е комбинацията качество/цена, дори и качеството да не е най-доброто, стига да е прилично. Колкото до обектив, не съм непременно за китовия, но предпочитам варио пред твърд, тъй като за макро ще го използвам по-рядко, отколкото за външни снимки на обекти, пейзажи и т.н. С други думи, колкото може по-универсално. Нещо от рода на 20-100, ако има, би било идеално, но и 18-55 ми върши работа. Наистина искам да обърна внимание на макрото, но не и да си отрежа възможностите за вариации само зарарди него.
Ще се радвам да прочета по-обширното ти обяснение, ако не е проблем. :) Всяка информация ми е полезна.
Не че съм лице до 14 години (никак даже), но пък и не съм нещо кой знае какво. С думи прости, аз съм средно напреднал човек, който иска да има по-добра машина, която да му дава възможност за вариации с обективи, филтри и опции, за да прави експерименти и евентуално след време да преценя какви допълнителни обективи ще му трябват. Като начинаещ в това ниво на фотографията имам резерви към по-старите версии на фотоапаратите... Без някакво техническо основание - гледах ревюто на 20D и ми се стори много добро, но доста от тези функции ги има в 400D според мен.
Може би комбинация на 400D тяло с различен от китовия обектив? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 9:57 pm Заглавие: |
|
|
Хубаво де, няма да пиша много тогаз, просто поработи по два дена с едната и другата камера, ако имаш възможност и после ще си говорим кво е тва 400Д и има ли то почва в ръцете на пълнолетни :)))
Ако ще правиш подобни компромиси и с тялото и с обектива, то не знам дали сега е точния момент да мърдаш от сапунерката, или да посъбереш още пари и да се оборудваш задоволително - така, че да има смисъл от дслр. Скоро едно приятелче си взе едно 30Д, но понеже е инат с китака го взе - после като си гледа кадрите на хартия и ми разправя колко е разочарован и колко се е набутал... та му дадох два обектива да си поиграе и да напечата после малко копия - сега разправя, че ще пише благодарствено писмо на канон, а китака го бил скрил в някакъв скрин, та да не го гледа...
А искам да ти кажа разликата между 20Д и 30Д е точно никаква, поне за мен, големия телевизор отзад и директ-принт бутона не виждам за какво толкова да ги ползвам... Канон просто трябваше да изкарат "нов" модел в един момент, че се бяха позастояли докато 20Д нямаше конкуренция в класа си.
Та, прецени си - купуването на дслр е само началото от една голяма финансова одисея, която ти осигурява голям кеф, но ако не изкарваш пари от това е доста тежка за редовия потребител, успех!
ПС. Продължителното държане на камера като 400Д от мъж с ръст над 1,45 без малформации в крайниците е опасно за неговото здраве и крие сериозен риск от артрит. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Soul)S(urvivor

|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 10:20 pm Заглавие: |
|
|
snooper написа: | ...кво е тва 400Д и има ли то почва в ръцете на пълнолетни :)))...
ПС. Продължителното държане на камера като 400Д от мъж с ръст над 1,45 без малформации в крайниците е опасно за неговото здраве и крие сериозен риск от артрит. |
Тука много надълбоко ми бръкна, ай да не казвам къде. Засегна ме!!! На 21-ви ще усетиш напаст!!!!!!!!!!!!! :) _________________ 'Success is 90 percent perspiration and 10 percent inspiration.' |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 10:35 pm Заглавие: |
|
|
Ами как стоят нещата с тяло на 400D и друг обектив? За обектива приемам забележката ти, тъй като няма как да преценя без да видя снимки, но като гледам ревюто, доста от функциите на 20D присъстват и в 400D... Засега разбрах, че е по-неудобен за държане, но откъм технически качества как е?
Наистина е финансова одисея. :( Засега не изкарвам пари от това, но не се знае занапред какво ще стане. Затова и искам като начало да взема по-универсален обектив около 50мм, но да е варио, а след време да се ориентирам към теле, макро и т.н. според нуждите. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 10:52 pm Заглавие: |
|
|
Хм, ако е много належащо сега да се вземе нещо, то 350Д или 400Д за временно ще ти свърши работа, но все си е загуба на пари, защото скоро след това се появява желание и нужда от ъпгрейд. За обектива питай някой, който е имал нужда от такъв скоро, поне аз смятам неща като 17-85 ЕФ-С ИС за трошене на грешни пари, бих ти казал 17-40/4 L + 70-200/4 L, но това са си още едни над 2 000 лева дори за втора ръка. Проблема на вариото е, че за да дава културно качество е скъпо - при конструирането му има далеч повече неща, които е нужно да се вземат предвид, отколкото при твърдите - това оскъпява нещата. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 11:44 pm Заглавие: |
|
|
Напълно съгласен със snooper !
... iDesign-er, моля те човече не сравнявай повече 400D и 20D единственото общо между двата апарата е надписа CANON...
Наистина на старо 20D можеш да си намериш за тези пари ... въпроса е да го намериш запазен и от човек на когото вярваш... а да и да не е краден.
А разликите между 20 и 30D ... ами аз поне не виждам такава, че да ме накара си сменя 20-ката. Наистина Canon имаха застои и дълго време не бяха вадили нов апарат в най-продавания си клас и извадиха 30-ката.
Mного ли държиш на огледалото ?
Според мен Sony R1 в твоя случай изобщо не е лош избор. _________________ :::::| 54ka PhotoBlog and Gallery |:::::| 54ka SketchBook |::::: |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 11:56 pm Заглавие: |
|
|
аре не намесвайте Sony щото сензора им е... _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Пон Апр 16, 2007 11:58 pm Заглавие: |
|
|
Ам, аз много се радвах, когато излезе R1, щото е нужен такъв клас на пазара - да, но явно производителите нямат файда да го направят качествен, с което да си нахакат продажбите от тела/обективи в ниския клас :(
Един графилец дълго време ми пращаше сурови файлове от R1 и още настръхвам като се сетя, а на него самия толкова му се догади от тоя клас, че после директно си взе 5Д... Да не говорим колко време записва един raw файл... Тия неща са точно за да те откажат от набутване на толкова пари и да те вкарат в набутване на още повече :))) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 12:00 am Заглавие: |
|
|
Bio написа: | аре не намесвайте Sony щото сензора им е... |
Забавното в случая със сензора на R1 е, че е използван в няколко ДСЛР-а и за мен поне май Пентакс най-добре се справиха със софтуера за тоя сензор, после са Никон (крайно незадоволително обаче), а Сони са нейде накрая... и това със собствения им сензор, срам. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
54ka

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 2:04 am Заглавие: |
|
|
Аз поглеждам на проблема от малко по различен ъгъл.
Като сложим на кантара апарат, който в момента, в който си го купиш трябва да си приготвиш поне едни 800лв. за обективи, защото разчитайки на китовските ще бъдеш безкрайно разочарован.
И в крайна сметка след не много дълго време като си направиш една сметка и видиш, колко пари си хвърлил за една детска играчка, която практически до живот ще си остане твоя... ще си умреш от яд :/
и
Апарат, който като оптика а и като цяло ще ти даде сравнително голяма свобода. Не изисква каквито и да било повече инвестиции и ще можеш да се упражняваш на воля... като му разкажеш играта и си събрал пари вече за нещо сериозно този го продаваш и си готов :)
Да, що се отнася до сензора има какво да се желае (въпреки, че аз лично нямам чак толкова негативно мнение точно по този въпрос.) ...Значително по бавен е и не само в RAW формат... ама за толкова пари това е :/ ...
И двата си имат положителни и отрицателни качества, въпроса е ти да решиш за себе си от какво би се лишил и за сметка на какво?
Аз лично имам изключително сантиментални чувства към 717 и най-вероятно съм пристрастен по темата (изключвайки 828, който си е абсолютно дърво). _________________ :::::| 54ka PhotoBlog and Gallery |:::::| 54ka SketchBook |::::: |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 9:12 am Заглавие: |
|
|
да, въпроса е, че често разбираш какво не искаш чак като си го купиш.
и после си купуваш и DSLR, щото всъщност това искаш и нещата не стават дебели а направо се освинват. и човек все се сеща постфактум за "кат ше го купуваш, купувай го веднаж"
евала на всеки който от раз знае какво иска и го купува.
аз лично минах през цялата линия продукти докат се спа у dslr canona. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 10:14 am Заглавие: |
|
|
Много съм благодарен на всички, които отделиха време да ми обяснят, че 20Д е по-добър, че трябват по-добри обективи и съм напълно съгласен с тях. Работата е там, че тук говорим за value for money, тъй като винаги 20Д ще е по-добър от 400Д, а пък 5Д ще е по-добър от 20Д, а 1Д Марк ll ще е по-добър от 5Д и така докато не дадеш 15-16 000 за техника.
В случая разбирам гледната ви точка - по-добре остани със сапунерката за 400 лв., докато не си гогов да дадеш 4000 лв. за добра техника. Все пак съм сигурен че почти всеки във форума е минал през етапа на Сони 727 и 300-350Д, за да стигне до по-големите им събратя. Както написах и по-горе, съзнавам, че с 400Д правя компромис, но всяко нещо си струва дадена сума. Все едно да питаш добре ли е да взема Опел за 5000 лв., а да ти кажат по-добре вземи Ауди за 50 000. С други думи няма да се ядосвам "глей как се прекарах с тоя боклук", тъй като съм сигурен, че за цената си 400Д ще е толкова пъти по-добър от сапунерката, колкото ме устройват. Няма как да сравним апарат, чието тяло като ново е 2400 лв. с такъв, който върви с китов обектив за 1500 лв.
Ако всеки непрофесионалист първо взимаше сапунерка за 400-500 лева и после веднага скачаше на 4000-5000 лв., тогава цяла една ниша на полупрофесионални апарати щеше да изчезне. Аз съм точно човек, който иска да вземе най-простия за момента DSLR с възможности на по-големите апарати и с опция за смяна на обективите, който да дава задоволителни резултати. Да, няма да има качеството на по-големите апарати, но след време ще ми е по-лесно да премина от 400Д на 20Д или 5Д, тъй като философията им ще е подобна.
Можех и да взема за 1000-1200 лева някое Сони или да се набутам с някой Lumix с якия зуум, но за мен те са по-голяма сапунерка... С 400Д получавам точно възможността да експериментирам с обективи, по-добра матрица, повече опции от насочи и щракни.
Цялото ми питане повече клонеше към това дали 400Д НЕ си струва 1500-те лева, дали е пълен боклук, дали има дефекти, които се проявяват след работа с него, дали има по-добра комбинация тяло/обектив за горе-долу същата сума и дали няма да ми препоръчате някой Nikon например, като по-добро value for money. Вместо това ми казвате - зарежи го, потърси на старо тяло на 20Д, но от доверен човек, което си е риск както и да се погледне, а след това поне още 2000 лв. за добри обективи. Съгласен съм, че са по-добри, но по тази логика, когато съм готов да дам 4000 лв., ще е по-добре да събера още малко за 5Д или за 1Д... Поне това ще ми е в главата, затова трябва до някъде да се сложи граница и да се търси най-доброто в тези граници.
Виждам, че много хора си купуват 350Д или 400Д и си експериментират с тях, вършат им работа. Защо не и за по-сериозни и комерсиални снимки или за печат? Това търся - задоволително качество, value for money, свобода и гъвкавост с опции, обективи и филтри, апарат, който да може да се използва и за тренинг и за работа/печат - прост DSLR. Доста се стреснах от коментарите, че това е само скъпа детска играчка... :/ Искам добри цветове, добро макро, нисък шум, добри опции. Знам, че ще има по-добри цветове, по-добро макро и по-нисък шум - винаги ще има, но дали това макро, цветове и шум са неизползваеми?
За обектива. Разбрах, че китовия не се препоръчва. Има ли друг, който е по-добър от китовия за макро и пейзажи, не толкова за теле, който обаче да не е 1000 лв. и нагоре? Знам, че няма да е нещо кой знае какво, но ще е по-добро. Целта е да не се набутам на магазинерските окомплектовки, които ще ми дадат по-лош резултат от друга комбинация и 100-200 лв. отгоре.
Много се отнесох, но исках да обясня по-подробно положението. :) Отново ви благодаря за съветите, определено имаше полза от тях. Разбирам, че искате да ме предпазите от грешката да дам 1500 лева за прост фотоапарат, но чак такава грешка ли е? Според мен грешка е, когато дадеш 1300 лева за един апарат, след като е имало за 1500 лева друг, който е по-добър от предния. Но не се знае дали точно за 1500 лева, няма да ме устройва напълно, затова и искам да опитам. То по тази логика съм се прецакал и с 500-те лева за сапунерката, защото можех да ги дам за обектив, но тя си свърши работата. Надявам се и 400Д да си свърши работата, която се очаква да свърши.
Накратко виждам нещата така - 400Д, два обектива от по-нисък клас и снимане до дупка. Предполагам, че резултатите ще са достатъчно добри? Аз си затова питам в Графила, защото тук има хора с всякакви комбинации на тела и обективи и са правили сравнения. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Zing
|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 10:46 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | Накратко виждам нещата така - 400Д, два обектива от по-нисък клас и снимане до дупка. Предполагам, че резултатите ще са достатъчно добри? Аз си затова питам в Графила, защото тук има хора с всякакви комбинации на тела и обективи и са правили сравнения. |
Моля те недейййййййй!!!!!!!!!!!!
После ше търсиш по кой да ги хвърляш и ше се ядосваш!
Гарантирам ти минимум 10 бели косъма на 1000 от това ти решение :)
Чувай ко ти пее радио Снупър!
50/2.5 компакт макро е добър старт! но си вземи поне старо 20Д или счупи касичката за 30Д :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
nub

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 11:18 am Заглавие: |
|
|
Мда аз тука глеам кат прасе в тръстика.
Ма единствениа съвет дет ше дам е потребителски.
Като не разбирам. Питам.
Като ми каже некое про кимам.
После брода в нета за недъзи на продукта.
После пак питам.
И после кат се прибера крия кеша некъде да не го виждам (че изкушения много примерно са съм аресал едно брадато макче с биг джам мъъъ сори нема да е ....пич..им леее...тея 1у сервери ми изедоа душааата).
Та и аз съм чувал от френдове за подобна ситуация като твоита.
Спри се че после че си ядеш ....... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 11:42 am Заглавие: |
|
|
Дано не ми се обидиш, но с тоя дълъг пост ми се види, че основно се стараеш да убедиш себе си в избора си, в което няма лошо - аз писах един малко по-дълъг, когато си купувах Д70 преди 2-3 години, после си ядох ушите като почнаха да реват печатарите и не просто купувах 20Д, ами и зор давах да ми го докарат ден по-скоро. Казах каквото имам да казвам, само няколко дребни допълнения:
Качественията контрол в ниския клас е доста спорен.
10 мп почват да идват в доста на тази матрица според някои хора.
Проблема с бек/фронт фокуса е по-чест в ниския клас - стенд има само в Пан сервиз, което е равносилно на това да няма.
Правили сме преди тестове 20Д/350Д - цветопредаването няма нищо общо. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
iDesign-er
|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 12:15 pm Заглавие: |
|
|
snooper, не, изобщо не се обиждам, даже съм съгласен с теб. Така като гледам сам се убеждавам. :(
Проблемът в убеждаването ми беше, че гледам снимки и от двата апарата, гледам сухи технически данни и разлика не виждам, а всеки тук пищи - за Бога не взимай 400Д. Това основно ме шашна. Сега като каза за цветопредаването и че 10 мегапиксела не са по-добре от 8 при 20Д и 30Д, наистина се замислям.
Границата тук е основно психологическа - не толкова финансова за момента. Като всеки купувач търся солидни аргументи, които да ме убедят, че даването на допълнителни 1000+ лева е оправдано за момента. Сега потребители на 350Д и 400Д казват, че е напълно достатъчен, а потребители на 20Д казват - не се лъжи с 400Д. Друго нещо е щом сте правили тестове и на двата.
Значи според вас купуването на фотоапарат, който е използван доста и е извън производство повече от година е оправдано? Това би ли донесло проблеми след 3 години ползване например? Технически дефекти, морално остаряване...
Ако някой ми каже, ето едно тяло на 20Д в добро състояние за 1500 лева, вземи си един приличен обектив за около 500 лв. на първо време и си готов - няма да откажа. Не знам дали си представяте обаче как начинаещ купува DSLR втора ръка... :( Другата опция е 30Д тяло за 2300 и обектив - общо 3000 лв. някъде. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

|
Пуснато на: Вто Апр 17, 2007 12:33 pm Заглавие: |
|
|
Тяло втора ръка се купува по следния начин, ако е нормален продавача - снимаш кадри и гледаш какво има по матрицата, после отиваш при Зентекс и за 10 лева разбираш на колко кадъра е затвора, ако е към 40 000 и нагоре - сваляш 200 лева от цената (толкова струва евентуална смяна на затвора, която се прави за един час), скоро имаше едно 20Д на 168 000 кадъра и затвора продължава да си работи де... И така, за оглеждането на козметично състояние не е нужно да говорим.
За морално остарял и т.н. не можем да говорим, просто защото технологиите не са се развили особено (т.е. производителите ни пускат на час по лъжичка) и дори актуалния 30Д е същата машина. Другия аргумент е, че за 98,5 от клиентите у нас изображенията от 20Д са поооовече от достатъчни, факт. Като реша да си взема 5Д или нещо подобно, то ще е предимно за собствен кеф и удобство, отколкото заради технологични изисквания на клиенти... :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|