Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Manchev

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 11:12 am Заглавие: Въпрос за фотошоп- как да ползваме текстури? |
|
|
Отскоро чета форума на графила, обаче съм впечатлен от познанията на повечето хора тук и от критиката, която е наистина безпощадна и много полезна. Идеята ми е ако може хора, които работят добре с текстури да напишат някои по-интересни неща и подходи при използването на текстури. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 12:20 pm Заглавие: |
|
|
аз не разбрах какво питаш, честно казано :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Manchev

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 12:49 pm Заглавие: |
|
|
Ух, ми като го написах глупаво и после видях, че не може да се edit-ва.. Идеята ми е някой да сподели как най-добре се прилагат текстури в снимки, откъде може да се намерят добри текстури, как да си направим сами, как се правят драсканици по снимката, и как се работи с леърите при ползване на текстури. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:10 pm Заглавие: |
|
|
Manchev написа: | Ух, ми като го написах глупаво и после видях, че не може да се edit-ва.. Идеята ми е някой да сподели как най-добре се прилагат текстури в снимки, откъде може да се намерят добри текстури, как да си направим сами, как се правят драсканици по снимката, и как се работи с леърите при ползване на текстури. |
ми тва е въпрос от типа "как се снима портрет". на него няма отговор, нито готова рецепта. текстури се "намират" от имидж банките или си ги снимаш сам - в зависимост от това, което ти трябва. кора на дърво, измачкан лист, небе... що се отнася до "как най-добре се прилагат текстури в снимки", също е широка тема (ако изобщо има смисъл от прилагането на текстури в снимки де).
в крайната сметка е важно какъв резултат се цели да се постигне - от там нататък се играе с леърите, тяхното смесване или рисуване...
рецепти няма... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:25 pm Заглавие: |
|
|
и понеже преди време бях правил една състарена снимка за... не помня точно, на някой нещо да показвам - ето я и тука:
не пазя псд-то да видя какво точно съм ползвал за случая, но със сигурност има текстура от памучна хартия, снимана е следа от мокра чаша върху лист, отпечатък от пръст... и от там нататък рисуване на прегъвки, петна, нойзове и т.н... сички салтанати, необходими крайния резултат да придобие автентичен вид...
п.с. да са оправдая все пак - резултата нарочно е малко попресилен - като за "туториал", ама... само тва е останало от него :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:29 pm Заглавие: |
|
|
С риск да изляза от темата (а и да ме линчуват), но бих ти препоръчал да задържиш малко топката с текстурите, докато не се усетиш по-сигурен в заснемането на кадрите си - инак рискуваш неусетно да попаднеш в категория автори, които разчитат на текстури и драскотини да оправят кадрите им. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:34 pm Заглавие: |
|
|
snooper написа: | С риск да изляза от темата (а и да ме линчуват), но бих ти препоръчал да задържиш малко топката с текстурите, докато не се усетиш по-сигурен в заснемането на кадрите си - инак рискуваш неусетно да попаднеш в категория автори, които разчитат на текстури и драскотини да оправят кадрите им. |
с тва съм съгласен - ей го аз съм пример за тая категория :D
п.с. снимката погоре би трябвало да са гледа на бял фон, че да не се вижда рамката :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mira

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 1:59 pm Заглавие: |
|
|
Виж в 3д-то има една закачена тема най-отгоре.
Аз лично обаче си ползвам 1 и все съща текстурка от край време. :)
Аватарче, за това състаряването и наръфаните краища - ако се направи с маска от някоя снимка на истинска стара хартия да ще стои по-добре. _________________ Жить - хорошо!
А хорошо жить - еще лучше! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 2:01 pm Заглавие: |
|
|
mira написа: | Аватарче, за това състаряването и наръфаните краища - ако се направи с маска от някоя снимка на истинска стара хартия да ще стои по-добре. |
най-добре ще стане като са отпечата снимката, да се подложи на стрес, мачкане, мокрене, сушене и потене - тогаз като се преснима или сканира ще е съвсем автентична :)))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Rostislav

|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 8:33 pm Заглавие: |
|
|
Хаха, май няма такива, които са пропуснали "текстурния" период. Ам иначе най-важното е да знаеш какво искаш да направиш с тази текстура. Това е най-сложното, другото е джъст овърлей:)...и стои наивно:)
И разбира се понятието текстура...нали не забравяме, че не е само надрано, накъсано и омачкано:) _________________ :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Чет Ное 29, 2007 11:20 pm Заглавие: |
|
|
добра идея е да се съобрази нивото на детайл за текстурата преди да се снима/ сканира,
Иначе казано - колко едри, съответно, дребни искаш да са драскотините (примерно)
Това може да се помисли и спрямо изображението на самата фотография и неговите details : )
като цяло, както и другите вече писаха, това са козметични операции дет не е добре да са водещото
btw сканирането често вади супер интересни резултати,
да не говорим, че някои, уж съвсем обикновени скенери са си същински микроскопи |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Manchev

|
Пуснато на: Пет Ное 30, 2007 12:51 am Заглавие: |
|
|
Благодаря за съветите, snooper, прав си. По принцип много рядко ползвам текстури и въобще по-тежка обработка на снимките си, или поне на тези, които показвам. Просто понякога обичам да се заигравам, засега нищо повече. Като цяло не обичам много грубата намеса, освен ретуш при портрети и корекция на цветове като цяло. За корекцията също имам много неизвестни, но те са друга тема на разговор. ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|