Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
N1kk3l

|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2008 10:29 pm Заглавие: Представяне за "Лого и шрифт дизайн" |
|
|
Накратко: казвам се Костадин Костадинов произлизам от гр. Варна.
Автор съм на може ни най-злочестата обява в историята на Графила и
не НЕ съм фен на Мейдън.
Искам да кандидатсвам за права в горепосочения раздел като съм
подбрал следните лога. Оценявам недостатъците на някой от тях и
мисля че добре осъзнавам къде съм грешил (като естествено може да греша и за това).
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
zaheto

|
Пуснато на: Чет Яну 17, 2008 11:19 pm Заглавие: |
|
|
събра ми точките браво!!! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
N1kk3l

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 2:02 pm Заглавие: |
|
|
Добре де, едно "не ставаш" поне няма ли да ми напишете ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
P E T R O V mnmlst

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 2:27 pm Заглавие: |
|
|
искаш ли?
Всичко изглежда като сток логос...
Работи още. _________________ asenpetrov.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 3:23 pm Заглавие: Re: Представяне за "Лого и шрифт дизайн" |
|
|
N1kk3l написа: | добре осъзнавам къде съм грешил |
би ли описал това за всяко лого - на мен (а предполагам и не само) ще ми е интересно да прочета ;) _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
N1kk3l

|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 3:55 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря.
Искам още.
Mucho сега съм на работа довечера ще напиша. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
epixs

Регистриран на: 02 Фев 2007 Мнения: 1492 Местожителство: с. Добри дол - в центъра
|
Пуснато на: Пон Яну 21, 2008 5:02 pm Заглавие: |
|
|
ako mozhesh, pokazhi i proces na razvitie na vsiako ot logotata - na men sashto mi prilichat na populiaren stock, koeto ne oznachava, che neshtata sa zle.
Цитат: | Всичко изглежда като сток логос...
Работи още. |
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
N1kk3l

|
Пуснато на: Вто Яну 22, 2008 1:10 am Заглавие: |
|
|
epixs за съжаление не си пазя скиците на тези лога които са започнали на лист. А останалите които съм цъкал направо вектор
обикновенно чистя от недовършени вариянти за да не се объркат колегите когато им се наложи да ги вземат от мен за да ги използват.
Нямат и модулна мрежа така едва ли ще са ти много интересни.
Намерих файл с разработки за едно лого което бях пропуснал да публикувам.
Ако искаш да видиш ще пусна.
Ако се съмнявате че са копирани, мога да ви уверя че не са.
Всичко е почнало от бял лист без заемки. Копирал съм и идеи (винаги има такъв период), но не ги показвам тук.
Стоковия вид на логата си го обяснявам с това че се занимавам с графичен дизайн сериозно от година и един два месеца и все още не съм изградил собствен по-различим стил и нямам достатъчно опит и рутина за да мога лесно да изкристлизирам в чиста форма идеята за нещо или да мога да съчетавам добре посланието с един символ или да се сещам за по-интересни заигравки. Сещате се за какво говоря - когато гледаш думата да ти изниква образ или да може от абрижиатурата да видиш изжеднъж формата на нещо (тази извивка става за това, тази линия ще послужи за онова). Тези моменти за вбъдеще се надявам че ще се случват все по-често. Както и че сигурно подсъзнателно имитирам някакви неща които съм виждал.
За mucho :
1.Panorama - изликючително стар номер използването на негативното пространство в буква за да се покаже контура на нещо, сигурно ако се разровя ще намеря подобно или дори почти същото лого. Рамката отначало не харесвах, но сега мисля че е по-добре с нея. Използвах дебела буква "Р" за да имам по-голяма свобода с оформянето на листото, но по-тънки за "Panorama" защото надписа тежеше. Сега мисля че не се е получило защото шрифта на името е по висок като цяло от този във графичния елемент, може би е трябвало да използвам един същ шрифт с много разновидности и Black формата му вместо два различни. Съжалявам също че не съм акцентирал върху сянката на листото за да придам малко обем.
2.Panorama 2 - За да предам по-добре идеята с пощенската марка трябваше да използвам друг шрифт, ръкописен все едно близките ти изпрашат катичка от мястото с хубава панорама или още повече можех да го напиша и векторизирам. Сегашния шрифт не е много на място. Марката може да е малко по-елегантна или дори леко отлепена.
Синия цвят не му отива (просто не исках две зелени лога които да покажа на клиента).
3.Brisa del mar - От това лого съм сравнително доволен харесва че тайпото и графичния елемент си отговарят. На арката има няколко излишни ъгълчета и флоралните мотиви са малко насилени и искат още работа. Residential е по-скоро гръцко отколкото испанско.
4.Snow Castle - Това лого също си го харесвам графичния елемент не е нищо оригинално заел съм го от архитектурен елемент на хотела.
Харесва ми също и шрифта, ski & spa и apartment hotel са излишни и сега не бих ги сложил още повече че като се намали логото не се четат изобщо и така малко изглежда като етикет на дреха.
5.Snow Castle 2 - Тук исках да избегна типичните гербове които клиента искаше, исках нещо по опростено като символ и добавих надписа за да го разтегля хоризонтално за да не изглежда като герб.
Малко се получи като лого за кръчма или бира.
6.Rock Stairway - Графичния елемен според мен няма забележки получи се точния контур на този връх в Разлог и на преден план стълби (готино:)). За надписите и тяхното разположение не съм толкова убеден, дори сега не съм сигурен какъв точно шрифт би седял добре с този графичен елемент.
7.Dawn Golf - Дръвчето е излишно както и трапчинките наподобяващи голф топка под хоризонта. Слънцето е един вид четка пред клиента
http://www.ambasuninternational.com/ и тяхното "лого".
Надписа иска доста доработка за да работи както трябва, а не така пляснат както си е. Втория надпис е излишен. Не ми е любимо лого.
8.Pro Max - Най-изтъркания графичен елемент сред логата (клиента това си искаше) пускам го зашото съм доволен от крайния изглед и обем които получих както и от тайпото (но специално за него предполагам че е въпрос на вкус).
9. Golag Park - В стремежа си да се вижда добре дръвчето направих логото двуцветно при което почти убих малкото "g" сигурен съм че ще работи по-добре в един цвят а и надписа Golag park можеше да почва с малка буква за да те подсеща по-добре за малко "g" и щеше да е по-оригинално.
Второто g от надпис а Golag почти се опира в линията което е много грозно, недоглеждане породено от факта че проекта се казваше golak park, но промениха k-то на g. Харесва как линията не стига до края и оствя място на l от residential и придава асиметия.
Освен тези забележки за всички лога: всички са с градиенти което за мен често е излишно, но е модерно и клиентите се лепят като мухи на мед. Всички лога са съставени от графичен елемент и надпис често и втори под него в стремежа си да им дам по-завършен вид. Липсват ми солидни лога само с графичен елемент или само от типография и елегантни лигатури където може или където трябва. Също и повече лога със "виц" или "заигравка".
Като цяло се опитвам да съчетвам по-добре контур на грфика и избор на шрифт по-добре, както и комбинация от няколко шрифта един спрямо друг. Мисля че ги схващам на теория но ми предстоят доста експерименти докато разбера кое с кое разботи добре и кое не.
Надявам се да отделиш малко време и да драснеш малко критика и да кажеш къде съм прав и къде не. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Вто Яну 22, 2008 12:01 pm Заглавие: |
|
|
като цяло доста от кусурите си ги виждаш и сам, което е добре ... нещата, които макар и да загатваш, все още са ти мъчни са:
1. концептуалното - това, което всъщност е най-трудното, да родиш идея, която да носи в себе си известна уникалност (доколкото е възможно това в наши дни), да носи т. нар. "виц" (което разбира се не при всички проекти ще е възможно) и въобще всьо що хората наричат "creative"
2. стилизация, симплификация и разбира се газификация :) - нейде из писанията ти прочетох, че добавяш, за да придадеш по-завършен вид или пък, че се радваш, когато си постигнал точно силуета на някъв хълм - а всъщност трябва да е точно обратното ... логото не е илюстрация, не е подробен отчет, не е и информационен бюлетин ... ето два от любимите ми цитати - "Добро лого е онова, което можеш да нарисуваш на пясъка" (Хилман Къртис) и "Съвършенството е достигнато, не когато няма какво повече да се добави, а когато няма какво да се премахне." (Антоан дьо Сент-Екзюпери)
3. типография - това животно наистина е мъчно и освен усет си трябват и стабилни познания, кои са основните видове шрифтове, каква е тяхната същност, предназначение и так дале ... но за това си трябва време ... когато човек е кОпал доста в тази насока, не само може умело да съчетава тайпо с графичен символ и/или тайпо с друго тайпо, но което е по-сладко, може да модифицира готови шрифтове, превръщайки ги в уникални или даже да създава свои собствени ...
... иначе конкретно по нещата в шеговит тон:
1. "Рамката отначало не харесвах, но сега мисля че е по-добре с нея" - помисли пак ;) ... а да и защо е крива таз рамка?! ... и баси колко мраза джъстифайване на титул и субтитул
2. ето го пак тоа джъстифай ... не казах ли преди малко, че го мраза :) ... тайпото е убаво, апа пейзажа е още по-убав, само му липсва платноходка там :) ... а по въпроса за отлепването - да наистина трябваше да я отлепиш ... ама изцяло :)
3. "На арката има няколко излишни ъгълчета" - няколко викаш :) ами тази флора?! "Residential е по-скоро гръцко отколкото испанско." - анджък
4. а тез линии отстрани са за?! ... а таз сенчица на кулата е?!
5. бах аз таз "кръчма или бира" с тоз скриптов шрифт ... чета там "medieval" и гледам тоз скриптов шрифт и пак чета "medieval" и пак гледам тоз скриптов шрифт ... иначе самия герб ми харесва с подходящото тайпо ше е 6
6. "Графичния елемент според мен няма забележки получи се точния контур на този връх в Разлог и на преден план стълби (готино:))" ... да наистина е готин ама дефект, а не ефект :)
7. "Дръвчето е излишно" - не е бе, напротив липсва един чичка туку замахнал със стик номер 7 (примерно)
8. я земно кълбо :)
9. ето тука има виц и може да се стане - нужни са само композиционни и тайпо реформи и шлайфане на самия символ
10. таз крилата твар дубре, ама пак ядове с тайпото - ни пропорции, ни тракинг
и така ... дано не си се засегнал от формата на коментарите ;) _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
N1kk3l

|
Пуснато на: Вто Яну 22, 2008 12:23 pm Заглавие: |
|
|
Радвам се че отдели малко време.
Това на Екзюпери и на мен ми е любимо затова и отчитам като грешка добавянето на елементи в стремежа си да направя нещо "по-завършено" ( както съм написал ). Другото което съм чувал и ми харесва е че едно лого трябва като го дадеш на някого да го погледа за 10 секунди после той да може да го нарисува по памет.
Само едно уточнение за това с герба имаш предвид че удачно да се използва Blackletter, нали ?
Смятам че коментарите ти могат да ми бъдат полезни, въпреки че потвърждават това в кои области трябва да работя. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mucho

|
Пуснато на: Вто Яну 22, 2008 12:39 pm Заглавие: |
|
|
"да го погледа за 10 секунди" - даже по-малко ;)
"Само едно уточнение за това с герба имаш предвид че удачно да се използва Blackletter, нали ?" - не е задължително, мое и някой сериф мое и нещо друго, стига силуета му да подхожда и то не непременно тематично, а визуално _________________ бяла роза ше закича
на капака на москвича
шоту съм ибахти пича |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sandprince

|
Пуснато на: Вто Яну 29, 2008 8:46 pm Заглавие: |
|
|
Panorama : идеята ми харесва. много добре ми стои този ефект с листото и P-то. нооо не знам дали е много подходяща за идеята която искаш да визуализираш с нея....
Втората версия също е добра но е много семпла. от типа на "като всички останали"
Следващите две под Панорамата са добри - нямам забележки.
Snow Castel: ами добро е , ама защо е в топла гама. "изстуди" го. турни го в синя гама . ще стане по добре.
Следващото не мога да разбера за какво е и не мога да коментирам..
Следващото със слънцето е добро. браво. пробвай и варинат със планинка няква в същия стил.
за promax нямам забележки.
Golag Park ми обра точките направо. много ме кефи въпреки че не разбирам за какво е...
все пак много добре си се справил. отлично. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|