Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
pif_a
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
irf

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 7:00 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря за линка :)
Гледам, че калиграфа е турчин... само да вметна в тази връзка, че ако някой в София се интересува от ислямска калиграфия може да си купи книжка с такава от Иранския културен институт на орлов мост ( за съжаления написана на арабица ). Не ми струваше много скъпо доколкото помня. За жалост беше черно-бяла. _________________ http://www.youtube.com/watch?v=qoIvd3zzu4Y |
|
Върнете се в началото |
|
 |
HEA
|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 8:39 pm Заглавие: |
|
|
irf написа: | Благодаря за линка :)
Гледам, че калиграфа е турчин... само да вметна в тази връзка, че ако някой в София се интересува от ислямска калиграфия може да си купи книжка с такава от Иранския културен институт на орлов мост ( за съжаления написана на арабица ). Не ми струваше много скъпо доколкото помня. За жалост беше черно-бяла. |
Мисля, че си си взел точната книга за калиграфия
При ислямската калиграфия се ползват извадки на молитви и добропожелания от Корана им, който в оригинал е на арабски.
Докато бях на гости на приятели в Истанбул посетих един от дворците им Топкапъ сарай и останах очарована от това което видях по стените им:
Доста интересно ми се стори че си поставят и картини в домовете с такива писмени знаци, но ми беше неудобно да ги снимам.
 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 8:43 pm Заглавие: |
|
|
a za6to da ne si postavqt takiva kartini? korana zabranqva izobrazqvaneto na hora ili jivotni - za tova kaligrafiqta e izvedena do takova nivo tam, 4e da se polzva i za ukrasa. _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
HEA
|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 8:48 pm Заглавие: |
|
|
NOX написа: | a za6to da ne si postavqt takiva kartini? korana zabranqva izobrazqvaneto na hora ili jivotni - za tova kaligrafiqta e izvedena do takova nivo tam, 4e da se polzva i za ukrasa. |
Сега от теб го научавам - помислих, че са твърде набожни.. което не е далеч от истината де. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
irf

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 9:36 pm Заглавие: |
|
|
Ислямската калиграфия е на високо ниво, както каза НОКС, поради мюсюлманския аниконзъм - буквалното тълкуване на Втората божа заповед ( "Втора" според православното броене ). На мюсюлманските художници са им забранени всякакви изображения на животни, хора, кръгли скулптури, затова ислямският художествен талант се изявява най-вече в арабески и калиграфия.
Иначе мисля, че не си ме разбрала - не само калиграфията в тази книга, но и обяснителния текст е на арабица, така че не мога да разбера нищо от историята, описана вътре, и даже не знам на какъв език е - не само арабски се пише с арабица. :) Иначе ето тук има рядък феномен: ислямизация на латиница.
>>>http://www.youtube.com/watch?v=RTEs4f7MIbY&feature=related
Ислямизация на кирилица съм виждал на корицата на едно издание на "Хиляда и една нощ" от преди 89-та.
Примери за аниконизъм от по ново време са до известна степен липсата на герб върху българския държавен флаг и политиката спрямо емотиконите в графила. ;)
БТВ Ако някой може да ми преведе книгата ще съм му безкрайно благодарен :) Преводачите искат маса пари :( _________________ http://www.youtube.com/watch?v=qoIvd3zzu4Y |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:24 pm Заглавие: |
|
|
абе не знам дали им е било забранено да рисуват хора и животни, ама сега тъкмо чета една книга на Орхан Памък, която разказва точно за ислямските (в случая турските) миниатюристи май беше около 15 век - много интересно четиво - препоръчвам. Казва се "Името ми е Червен" _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:33 pm Заглавие: |
|
|
za religiozni knigi vinagi stava duma traktovka v ob6ti linii mai principno im e zabraneno. Religioznite zakoni, kato vsi4ki drugi zakoni, sa koi kakto si gi pro4ete i razbere _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:37 pm Заглавие: |
|
|
аз доколкото знам, забранено им е да изобразяват бога си - икони, скулптури и т.н. абе нещо като антиидолопоклонници :)
иначе си рисуват май на воля _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:43 pm Заглавие: |
|
|
e da de..ama nali bog syzdava 4oveka po svoi obraz i podobie,a i yv vsqka jiva tvar ima 4ast ot boga i izobrazqvaiki q, pravish izobrajenie na boga... _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:46 pm Заглавие: |
|
|
а тва не го знам аз вече ;) в книгата пише как изрисували миниатюри със сякви животни и хора, султани, султанки и не знам ко .. абе сериозно рисуване е падало :) _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NOX

|
Пуснато на: Пон Апр 07, 2008 10:54 pm Заглавие: |
|
|
e... i ne samo te - persiitzi, azeri...
mai ne e bilo to4no zabrana a samozabrana..zavisi kak si go razbral i t.n.
Za tova imame tova:
imame i tova:
 _________________ "... човек се влияе, а средностатистическия човек се влияе дори повече." wi-flip-ff |
|
Върнете се в началото |
|
 |
R_E_X

|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 12:31 am Заглавие: |
|
|
интересна материя си е това. Конкретно има доста интересна информация около тези неща:
наричат се Тури, калиграфски символи които съдържали името на султана. Голяма мода е било да се слагат по монетите(мисля че и все още). Като се проследи етимологията и на израза Ези-Тура ...вече знаете от къде идва това Тура ;) Разгледайте сайта, голяма зарибявка е:
http://www.tugra.org |
|
Върнете се в началото |
|
 |
HEA
|
Пуснато на: Вто Апр 08, 2008 3:35 am Заглавие: |
|
|
irf написа: |
Иначе мисля, че не си ме разбрала - не само калиграфията в тази книга, но и обяснителния текст е на арабица, така че не мога да разбера нищо от историята, описана вътре, и даже не знам на какъв език е - не само арабски се пише с арабица. :) ( |
Усетих се аз ама малко по-късно .. :)
NOX - де да ти имах информацията на време докато бях на място...
Kekata - намерих книгата в Хеликон - найстина изглежда обещаваща, благодаря за препоръката :)
R_E_X - благодаря за линка :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|