Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
LeBiu
|
Пуснато на: Съб Апр 26, 2008 6:17 pm Заглавие: Студио Ентусиазъм представя: дизайнерски уикенд #3 |
|
|
Студио Ентусиазъм организира и представя за трета поредна година дизайнерски уикенд: “Говорите ли графичен дизайн?”
В двудневния уъркшоп ще бъдат дискутирани темите:
“Дизайнът прелива във всякакви форми“ и “Типографията – висшия пилотаж в дизайна (а къде са пилототе)?“.
Велина Мавродинова ще представи последните проекти на Ентусиазъм, проблемите и предизвикателствата в създаването им;
FinFilm (www.finfilm.com) – “Анимациодизайн” – може ли дизайна да мърда?”;
Алексей Лазаров, визуален редактор на в-к Капитал – “Какво редактира визуалния редактор и защо добрия вестник е необятно поле за графичните дизайнери”;
Илия Груев (дизайнер и типограф) за радостта и проблемите в типографията и изграждането на букви.
И двата дни ще съдържат работна част.
17-18 май, 11:00-16:30ч.
София, Център за култура и дебат “Червената къща”, ул. Любен Каравелов 15.
Предварителното записване е насърчително на тел. 02/988-8188,986-4416 или онлайн: www.redhouse-sofia.org. Подробна програма можете да намерите на www.e-nthusiasm.com
Местата са ограничени, цена 45 лв (за двата дни). _________________ LeBiu.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 12:48 pm Заглавие: |
|
|
Много добро и определено по-освободено от предишното.
Ще ходим пак :) _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
competition

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 2:00 pm Заглавие: |
|
|
razkaji neshto. pokaji niakoya snimka. az tazi godina ne mojah da otida. _________________ * |
|
Върнете се в началото |
|
 |
wicky

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 2:53 pm Заглавие: |
|
|
Снимките не знам кой ги прави, доколкото кратуната ми помни коректно, двата дена имаха по две лекции всеки.
Първи ден имаше показване на социална кампания поръчана от British Council, свързана с дискриминацията.
Ако знаете, има един психологичен ефект на гледалите кино филм - когато излязат от залата не помнят нищичко от филма. Същото ми е в момента. Така че фактологията не ми е много в час - ениуей:
Това на което се застъпи в 1вата лекция бяха идеите как може да се разкаже една история, включително и със средствата на анимацията, като се застъпи и текстовата част.
Прокрадна с еидеята, че добрият дизайн се получава в следствие на ограниченията - откъм медия, големина, изиксвания, срок - което налага синтезиране на посланието. Както от ФинФилм твърдяха - ако анимациите им не бяха 30 а 60 секунди, тематиките щяха да са описани по-дълбоко.
В началото беше споменато, че с навлизане на компютрите е прекъснат естествен поток в правенето на проект от гледна точка на изцяло отпаднали методики на работа. Което беше ясно показано с избиране на лого за Jazz+ в кирилски вариант - принтирането на десетки букви на хартия , нарязването им на картончета и няколко дена редене на ребус и отсяванвето до 30, 10 и накрая един работещ вариант.
Бяха показани анимационни откъси свързани с това каво е анимация (мисля много приятно отклонение встрани от типичното фокусиране около статичните изображения, щом опре до това какво прави графичния дизайнер) и начините да се разкаже една история - от чисто динамичния визуален подход до минималистично хинт-ване за това какво се случва в историята без наличие на кой знае какво действие по екрана.
След това дойде представител на в. Капитал и говори за оформянето на страниците във вестниците, как от новинарска медия вестникът преминавам към магазинно издание (мои думи са, неговите бяха по-добре подбрани). Как визуално стилистиката започва да наподобява списание с времето, как инфографиките и фотографиите имат по-голяма ключова роля от преди, спрямо съдържанието и как вестник Струма sux ;) - поне това което видяхме беше.... бррррр
Втория ден ни показаха малко рекламни материали мейд-ин-ентусиазъм за различни клиенти - Економедия, в. Дневник.
Нагледно се показаха решения с използване на типография "вместо илюстрация" в съдържанието на част от материалите (Онлайн Економедия).
Втората част беше изложение свързана с кирилизираните шрифтове.
Руската и българската версия на взети латински образци и обърнати в кирилски (там вече лично се пообърках, понеже сложни думи и дълги такива ме нервят) но показваните шрифтове и обяснения за начертанията, кой защо и категоризирането им за нуждите на кирилизацията имаха някаква плавна логика, така че успях да разбера две три работи. А бе много добро резюме си беше.
Човека, който водеше лекцията показа три етапа от личното си творчество на тема "как се бъхтех 6 години да направя шрифтовете ми да работят" и по мое скромно наблюдателско мнение човека си е влезнал в релси.
За накрая - понеже не остана време - съкратихме практическата част до 20 минути и тя си беше чисто забавление без конкретно гонене на елитни дизайнерски постижения. В общи линии аз се въранх в детската градина. Което е състоянието което те рита да се занимаваш с нещо години за напред според мен. _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
competition

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 4:55 pm Заглавие: |
|
|
bilo e po-razlichno ot prednite 2 godini. zvuchi interesno :)
imashe li rabotna chast? _________________ * |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 5:15 pm Заглавие: |
|
|
Еми работната част беше една дълга бяла лента от обединени кадастрони, където всеки с маркер или въглен рисува чрез препинателни знаци, цифри или букви като продължава идеята на предния.
И полученото точно мяза на детски рисунки.
Примерно на едно място се събраха много запетайки които някой обедини в две големи скоби, следващият даде равно на корен квадратен а следващият обеси човече на коренния квадратен - математиката сигурно му е дошла в повече. Под него следващия нарисува 5 чертички и попълни само 1вите ри от бесенката - "ШАШ_ _ " а под него следващия нарисува вълни и огледалното отражение на цялата дума - ТАТКО с обърнти А-та, след него някой написа "+МАМА" с обърнати А-ТА И по-късно някой добави = 3.... върна се след малко и го поправи на 3.33...
Такива работи... _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
competition

|
Пуснато на: Пон Май 19, 2008 5:23 pm Заглавие: |
|
|
podoben opit imashe i minalata godina. neznam na koi mu e polezno tova :)
chasta s lektziite e po interesna...spored men.
blagodaria za infoto :) _________________ * |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Пет Май 23, 2008 2:23 am Заглавие: |
|
|
мммда... да бях потърсил в омразното Ю-тъп ли първо....
http://youtube.com/watch?v=SWgg20IqibM
Стеринг Компетишън _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|