Graphilla.com :: Преглед на тема - Филмите на М. Найт Шаямалан

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Филмите на М. Найт Шаямалан
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
wicky

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 4:32 pm    Заглавие: Филмите на М. Найт Шаямалан Отговорете с цитат

Понеже след поредния му филм (Явлението) отново има вълна от хора, които не са го харесали - тук е мястото да се обосноват, защо така :) Сибила поне каза (в темата на Иван), че й е харесал първия му филм - Шесто чувство и гледа останалите с надеждата да са по-добри...
А какво е оправданието на останалите, които "все" не харесват филмите му, но въпреки това гледат новите му такива...
И въобще - ще ми е интересно да споделите своето си мнение за филмите на този режисьор!

http://wickyhouse.com

http://wickywelcome.blogspot.com/

http://this-and-that.eu/

http://tui-onui.blogspot.com/
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
chernat

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 4:40 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

shtom cqla tema ste napravili zna4e ima kakvo da se vidi, she go gledam
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
thyn

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 4:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Един от най-големите режисьори за мен...
Щом Спукас и Лилбърг му предложиха да пише "Инди 4", значи го признават за висшата лига :)
Селото ми е един от любимите филми...
Нямам нетърпение да видя какво ще измайстори за "Повелителят на четирите стихии"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
morgoth
Dark Lord

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 4:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Един от любимите ми кинаджии (заедно с братя Коен и Уес Андерсън), до сега съм харесал всичко негово, с малко изключение на Селото. Трябва да го гледам пак сигурно :)
А Signs е от най-любимите ми филми изобщо.

Новия не съм го гледал още.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
FPrint

Местожителство: San Francisco

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 5:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Не ми допадна Явлението, малко прекалено пресилено откъм научната част, не ме държа в напрежение, предсказуем и ... не ми хареса. :)

За Шесто Чувство... ми гледах го май 3 пъти на кино за една седмица... значи има нещо :)
Върнете се в началото
Bethoven

МнениеПуснато на: Вто Юни 17, 2008 10:09 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Доста надолу пада с Явлението. Нищо стойносно не се вижда в този филм.

Има две основни причини да му дадът да прави този филм. Втората е... че всичко лежи на актуална тема и името на известен актър. Но първата, по-важната е, че индийците от UTC му дават 50% от парите за филма, срещу правата за разпространение в Индия. Е при такива условия, смятам че почти на всеки биха му позволили да направи филм.

Разбира се името Шиаламан добавя тежест в цялата работа, и заради това филма може и да си изкара парите, и малката печалба да дойде от двд-то.

Ама определено, това му е най-слабия филм, и едно от разочарованията тази година.

Виж обаче Iron Man е як, ама това е друга тема :)
Bio

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 12:54 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Пълни глупости. Сори ама.. кво друго да кажа за твоя коментар :)

Шиямалан е невероятен разказвач, вътре, в самия кадър. В последователността на кадрите в заряда, в настроението. Владее киноезика със съвършенство.
Сори ма да сравняваш режисьора на Айрън Мен който е един от актьорите в "Приятели" с този Майстор на киноезика си е кощунство. Меко казано.

Шиямалан е голям и поради този факт съм си направил труда да проуча що за хора не харесват неговите филми.

тва са хората които не могат или не искат да внимават за кадъра. не следят и не се вълнуват от елегантността на разказа. обичат нещо да ги блъска в главата. метеорити, кораби, да има мощни басИ, да трепери всичко и да се взривяват неща. да хвърчат коли и герои да спасяват пищни Пички. Пълно безумие.

любими на хейтърите филми горе долу: Трансформърс, Денят на независимостта, Терминатори, Титаник, Истински лъжи, СтарWарс, Армагедон Лоши момчета и мн. други.

Обикновено се харесва 6-то чувство който му е от най-слабите. Има разказ и "Изненадка" като шортфилм от дипломна работа и мъртъвци. Веднага става смешно.

Представителност на извадката:

вече близо 8-10 човека които знам и не харесаха Явлението съвпадат с 90-100% точност.

Не изразявам никва неприязън или непоносимост към чуждото мнение :) просто малко наблюдателност. А и на мен ми харсват кухи филми като гореспоменатите. даже някои съм ги гледал повече от 2-3 пъти.

Шиямалан човек трябва да има няква подготовка и друго отношение към киното за да го "види". Иначе седи и гледа някъв филм за некви идиоти които се самоубиват. Бахти тъпотията нали?

нищо лично към никого, просто онтопик.
Поздрави
Bio

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 1:01 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Още повече, Бетовене :0) Понеже знам че за тебе кинтите платени за някви неща във филмите са еквивалент на висока стойност. Та поразтърси малко за Американската компания която му е платила за сценария на Signs, колко всъщност му е платила? За оригинален сценарий. Не за няква книга дет вече има популярност а за нещо дето никой не е чувал за него. За да не си в грешка преположи нещо повече от 5 999 999 $ хехехе
FPrint

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 1:35 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio: Аз лично не се засягам от факта, че моето мнение не се споделя от другите. Няма да е интересно, ако беше така.

Не мисля, че е редно да категоризираш хората на база "хейътри".

От изборените любими на хейтърите филми аз лично харесвам... май никой не харесвам :)

Отново да се опитам да поясня това, което не харесах във филма - не е КАДЪРА, режисурата, а историята.

Като такъв - филмът като цяло не оставя особено впечатление у мен.
Някакъв пример за филми, дето ми е направили впечатление - A Very Long Engagement... това на прима виста. Имаше още един корейски - за пластичните операции, но не се сещам за заглавието.

:)
Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 1:48 am    Заглавие: Отговорете с цитат

А.. ново 20-йсе.. под хейтъри не съм имал предвид нещо обидно, просто хора които намират предимно недостатъци на нещата които са решили.

Историята не знам в какво е слаба според теб. Сподели. То тва е темата всъщност.
Аз лично намирам историята за добра. Още повече съм се замислял за това какви биха могли да бъдат евентуалните ответни действия срещу "човещинката" и този вариант на защита ми се вижда вероятен и доста по-интересен от баналните филми с "вирус изпуснат от секретна лаборатория" или пълната мизерия "I'm a Legend"

А Very Long Engagement-a е невероятен филм ама Жоне е друга бира.
FPrint

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 9:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

:))))) Дааа :) Тука стигаме до някакъв оргомен консенсус, малко по малко, колкото и странно да е това.

Хейтър - човек, който МРАЗИ - hate. Аз не мразя текущият филм, а не харесвам историята му. Аз така разбрах малко нещата.

Историята на филма: Нямам нищо против идеята, че растителният свят атакува човечеството, за да го унищожи. Смятам, обаче, че цялата постановка на такъв род атаки е прекалено изскуствено нагласен, възможността да се "нападат" групи от много хора, а единичните бройки оцеляват едва ли не "миракилъсли"... Ако сценариста беше избил хората малко по-реалистично, може би щях да се вържа.

Подмятането с "изчезналите" пчели - еми те нали измиргаха от тъпите ГСМ мрежи, дето са си ги наболи за гадните мобилни телефони? Неизвестно защо "изчезнали". Все едно някой ги откраднал.

Героите не знам защо не бяха разработени кой-знае колко реалистично за мен.

Иначе главната героиня играе в един мини-сериал - Тин Мен - който наскоро гледах и дадох на Уики, та тя ми направи забележката :) А там не ме подразни как играе, докато тоя път - нещо не беше като хората.

Ако ще си говорим за научна фантастика и трилър/съспенс - в този филм липсваха научно-фантастичните елементи. За сравнение ще дам една книга - "Радиото на Дарвин". Ако някой направи филм по същата, ще бъде невероятен, стига да не го омажат прекалено пак.

Добро утро на всички... :)
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 9:31 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Bio - мерси! До голяма степен каза това, което и аз си мислех ;)
Относно това, че накрая на филма сте разочаровани (някои) от това, че не се е случило нищо изненадващо? Аз все още си мисля, че просто сте пропуснали изненадата - може би вторачвайки се в това дали главните герои ще останат живи или не, или дали все пак Явлението не е нещо друго от това, което вече е ясно от средата на филма... И накрая - ми никаква изненада да - те остават живи, а Явлението си остава тозно това, което вече ви е ясно - и нищо! Предвидим филм ;)
Погледнете в сайта на Сиянието - там Шаямалан не говори толкова за токсини и самоубийства, колкото за взаимоотношенията между двама души при по-особени ситуаци и т.н. - него го вълнуват съвсем други неща... И най-вече наивната игра на двамата артисти - ми това е идята - те са прекалено добри -това изглежда определно неестествено :) (и тук е част от идеята на филма...) - и сега - какво общо има това с масовите самоубисйтва, а? :) И понеже чета една доста интересна книжка в момента - Повратната точка - на Малкълм Гладуел - трябва да си кажа, че филма дойде съвсем на време за доказателство основната теория от книгата, а именно че винаги мънички нещица, напръв поглед невзрачни - стават брънката-причина за големите епидемии (във всяко едно отношение, не само в заразите, ами в масовото мислене на хората...)

Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 9:34 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Хихи грешка - на в сайта на Сиянието :D а на въпросния филм - Явлението (все пак още не съм си изпила кафето, та моля да бъда извинена:)))))

Върнете се в началото
FPrint

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 9:50 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Майче - ето нещо, което ме вълнува много повече от един красив филм - действителността в цялата и ужасяваща гротеска, която ние се опитваме да забравим, като отиваме на кино, хапваме безгрижно в лъскави пицарии, правим се на готини, щото се направили 3 бона тоя месец, ръйш ли...

Хората сме ужасни като маса. Прекрасни сме като индивиди.

Не може да ми говорите за изчезване на хората от природата като уникален филм, защото в момента съзнанието ми е окупирано от мъчителното живеене на хората - много по-бавното и тежко изтребване. Суетшопове (Swetshop) в "Третия" свят, които шият тениски Найк, сглабят радиокасетофони и компютри за долар и нещо на час...

Убийства на деца от деца заради маркови стоки

Бясно спринтиращи пред колата ми майки с колички, при положение че аз съм спрял и блокирал движението и им махам с две ръце да минат спокойно.

Тези неща са ми много по-страшни от една зловещо изглеждаща, ама някак си много милостиво бърза и неизвестно колко "осъзната" смърт.
Върнете се в началото
wicky

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 10:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Прав си Викторе, но ако гледаме така на света - няма да ни се живее :) А някак си нямаме сили да се справим с болката на всички - затова всичко се свежда до единиците, които се справят поне със заобикалящия ги свят... Продължавай да махаш на спринтиращите майки - току виж поне тези в твоя район свикнат с идеята и почнат да си ходят спокойно :D
Това пък са малките групи от хора - първо хората са виновни като цялостна масовка (големите групи от хора), после сведени до по-малки групи и накрая се стига до вината на всеки един ;) И до това всеки един какво може да промнеи и да направи (така си мисля аз поне...)

Върнете се в началото
FPrint

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 10:11 am    Заглавие: Отговорете с цитат

... да почнем да бягаме от групите?... Едва ли повечето от хората, които са гледали филма си мислят - ей тва хората сме ужасни, като се съберем на големи групи. Ко да направим сега?

Истината е, че не можем да променим лесно групата, защото хората са си стадни животни, трябва да има лидер в групата. И каквото направи лидера...

Има си техники за контролиране на групите, обществото ни е толкова подложено на масова дезинформация...

Ама това сега вече се обърна на философска тема и не знам как ще реагират останалите.

Според мен един филм е успешен когато те накара да мислиш и да правиш нещо положително. Така че - филмът е по-добър от останалите бози, в които просто си удавяме времето, дори да не ни е харесал като филм, защото или няма интрига, няма секс, няма див екшън, няма кой-знае колко "наука" в него...

По същата причина се сещам за "Долината на Цветята"... странен и красив беше филма, а не ми хареса заради историята толкова :)
Върнете се в началото
dreamer

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 10:14 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Евала на Шаямалан че успя да си обособи жанр в киното който се асоциира основно с него :) Ххах след време дали ще си казваме "Абе видя ли новата шаямалан-ка на ЕдиКойСи?" :)) Хах :)) Ще гледам филма, дано е хубав като повечето на тоя симпатяга :)

Офтопик...Много обичам такива теми/спорове, които изваждат на повърхността аргументи които може би сам не винаги сам би се сетил, и така човек с повече обективизъм преценява дали нещо си заслужава или не...

Офтопик 2 - Уики, права си.... хората прекалено често правят ужасни неща с извинението, че така или иначе останалите ги правят... Но пък колкото и да не променим света веднага и да не възцарува мир и щастие в обозримото бъдеще, в собствения си, конкретен, микро свят е готино да получиш усмивка за това, че си дал предимство на пешеходец, че си казал "наздраве" на някой кихащ на улицата, или си обърнал внимание на пордавачката че ти връща повече пари отколкото трябва...

Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Bio

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 10:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Много научния подход няма връзка с киното като фикция. Въпроса е в това каква идея се предава у зрителя.
То ако тръгнем по тая линия няма един филм който да е fiction и да издържи, а и повечето non fiction не биха. Барака примерно, Микрокосмос и Миграцията на птиците примерно биха.
Та филма като медия е една опаковка в която се съдържат единици идея. Има невероятни филми които не са повествователни или с ясно обособено начало и край. Просто тия по шаблон се продават лесно. Ма тва критерий ли е?

Шиямалан не е Майкъл Бей. Не е евтинджос хорър автор. И не прави филм за отегчени от реалността хора които гледат с нещо да се разсеят а за тези по внимателните които търсят нещо точно противоположно, да ги съсредоточи и фокусира върху тема, идея или настроение.

ма тва си е мое мнение.
аз гледам всичко и ми е кеф като има разнообразие от подходи.
chernat

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 10:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

FPrint написа:
Според мен един филм е успешен когато те накара да мислиш и да правиш нещо положително. Така че - филмът е по-добър от останалите бози, в които просто си удавяме времето, дори да не ни е харесал като филм, защото или няма интрига, няма секс, няма див екшън, няма кой-знае колко "наука" в него...

absoliotno sum suglasen s tvoeto mnenie , az zaradi tova ne hodq mno po kinata shot samo shitni izlizat naposledak a i taq suetnq po molovete neshto ne mi ponasq {@,@}
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
wicky

МнениеПуснато на: Сря Юни 18, 2008 11:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

На мен ми харесва това, как във филмите му има едно настраоение като на сън... когато разни неща ти се виждат съвсем нормални или даже много хитри като идея и като се събудиш се усещаш, че е голяма измислица и всъщност няма нищо логично (като да избягаш от вятъра)...

Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Общи приказки Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети