Graphilla.com :: Преглед на тема - Грунд
 

Graphilla.com Форуми

 Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Грунд

 
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
Ivancho7



Регистриран на: 22 Фев 2006
Мнения: 80

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 1:28 am    Заглавие: Грунд Отговорете с цитат

Купих си днес много хубав ленен плат и мисля да го опъвам на рамка и да го грундирам, за да си направя платно за маслени бои. Обаче не знам как точно да приготвя грунда. Моля кажете ми рецепта или ми кажете книга, от която да прочета. В интернет среща ли ли сте някаква информация?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
HEA



Регистриран на: 20 Окт 2005
Мнения: 1244

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 1:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Грунд или гесо има на всеки магазин за худ.материали
Кофичката не е повече от 15тина лева (до колкото помня).
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Morty



Регистриран на: 06 Ное 2002
Мнения: 2050
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 1:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

HEA написа:
Грунд или гесо има на всеки магазин за худ.материали
Кофичката не е повече от 15тина лева (до колкото помня).


Човека пита как да го приготви - купил го е вече, не четете ейййй
_________________
pixel pixelu oko ne vadi
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Ivancho7



Регистриран на: 22 Фев 2006
Мнения: 80

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 3:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много добре знам, че има и готов грунд. Но въпроса е, че и той е скъп, докато материалите, от които се забърква са стотинки, просто не знам в какви пропорции да ги смесвам. Всичко готово е адски скъпо на пример едно платно 70х50 е 13 лв. в магазина, а ако си опънеш на рамка от платната, които продават на ролка ще ти излезе не повече от 4 лв., а ако си го грундирам сам даже ще е и по-евтино.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Viktor M.



Регистриран на: 01 Сеп 2004
Мнения: 1497
Местожителство: Plovdiv

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 4:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Добре, кажи какви материали имаш. Иначе ти трябва туткал, накисваш го в вода "водата да го покрие" след като омекне го слагаш на котлона да се разтопи "миризмата не е от най приятните, но...". Аз специално добавям и малко латекс около 1/3 от разтопения туткал "за цвят" . Трябва да се получи вряла лепкава смес която нанасяш на платното от лицевата му част "нещо като разбито кисело мляко или малко по рядко". Ако е колосано платното предварително го намокри леко с четка. Нанасяй докато е горещо "ааа, платното да е добре опънато, защото след като нанесеш тъткала има опасност да залепне за подрамката" и рамките да са в идеално хоризонтално положение. След като изсъхне добре имаш барабан на който вече можеш да мацотиш:)))
Бай да уей незнам как ще си намериш туткал, немога да ти помогна?!
_________________
www.mazhlekov.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
PetyoDenev



Регистриран на: 20 Мар 2006
Мнения: 1241
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Дек 28, 2007 9:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Виж как се прави ако искаш да стане като хората:) Успех

Маслен грунд
Автор Кирил Цонев
26 November 2007

С масления грунд се грундират най-често платната и металните основи. При другите основи той се избягва.

СЪСТАВ НА СМЕСТА
1 об. ч. креда или непечен гипс,
1 об. ч. цинкова бяла или оловна бяла,
1 или 2 об. ч. безир или ленено масло, към което сме прибавили 1% сикатив.

Приготвянето на сместа става по следния начин:
Объркваме с пръчка една с друга кредата и оловната бяла и след това наливаме постепенно на малки количества от безира. Бъркането продължава, докато се получи равномерна смес, която трябва да е толкова рядка, че да тече свободно от пръчката или четката, с която сме я разбърквали.
Освен с тази смес маслен грунд може да направим, като употребим много гъста смес (по-гъста от бялата боя на туби) от оловната бяла (кремзервайс) на прах и безир. Сместа се получава чрез разтриване с чук върху дебела стъклена или мраморна плоча. За да се получи желаната гъста смес, постъпваме по следния начин:
Забъркваме с ножче за рисуване върху плочата гъста, полусуха каша и я оставяме в единия ъгъл. Вземаме след това една малка част от полусухата каша и я разстиламе в много тънък пласт чрез кръгообразни движения на чука върху цялата плоскост на плочата. Обираме последния с ножчето и пак го разтриваме с чука.
Това продължава дотогава, докато се получи смес, която не съдържа несмлени части от кремзервайс. Разпознаването става, като вземем малка част между пръстите и я разтриваме. Между пръстите не трябва да се усещат твърди частички. Останалата част от гъстата каша разтриваме по същия начин.

Първи начин за направа на маслен грунд.
При направата на маслен грунд с горните две смеси постъпваме по два различни начина.
При първата смес, понеже е рядка, си служим с широка четка, а при втората — с шпахтел поради гъстотата й.

Първи етап — туткалосване.
Намазваме платното с туткален разтвор в пропорция 75 г туткал и 1000 г вода и го чакаме да изсъхне.

Втори етап — намазване на отделните пластове от сместа.
Намазваме основата с първата смес тънко и равномерно с полупълна четка, без силно разтриване и наблягане на четката.
Полученият пласт се остъргва с ножче за рисуване или ножче от самобръсначка и го оставяме да съхне 3 — 4 дни.

Втория пласт намазваме по същия начин. Можем да изстържем или оставим в това му положение. Оставяме го да съхне нови 3 — 4 дни, след което намазваме третия пласт и го изстъргваме.
Така полученият грунд може да се употреби най-рано след 10-дневно съхнене. През цялото време основата трябва да е изложена към светлината и да е в хоризонтално положение. Съхненето става далеч от огън и слънце. Понеже масленият грунд пожълтява силно, към сместа за второто намазване трябва да се постави малко умбра, от която грундът получава лек сребрист оттенък.
Масленият грунд върху платно не се изолира. Заздравяването му се извършва при туткаленото намазване. Оцветяването на масления грунд става само с терпентино-смолест фирнис. Заздравяването на платното от обратната му страна става чрез тънко намазване със сместа, употребена за грундиране на лицевата страна.

Втори начин за направата на грунда.
При втория начин намазваме с четка тънък пласт от рядка смес, получена от двойно пречистено френско терпентиново масло и гъста смес от оловна бяла и безир. Чакаме да изсъхне 10 дни, след което намазваме гъстата смес с шпахтел във вид на тънък пласт, който веднага след това изстъргваме с ножче за рисуване или от самобръсначка. За да засъхне вторият пласт, изчакват се пет дни. Нанасяме след това трети и четвърти пласт по същия начин, като времето за изчакване на съхненето им се удължава до три седмици.
Така приготвеният грунд трябва да съхне към светлина, далеч от огън и слънце, при умерена температура и винаги в хоризонтално положение.

От казаното за направата на маслен грунд и по двата начина следва, че пластовете на този грунд, понеже съдържат много масло, трябва да се положат един върху друг не само на много тънки пластове, но и в много добре засъхнало състояние. Това се прави с оглед на маслото, което, ако се нанесе в много дебел пласт, и то наведнаж, причинява силно пожълтяване на грунда.
Понеже сместа за маслен грунд не може да се запази от едно намазване до друго, за препоръчване е от нея да се прави толкова, колкото е необходимо за даден етап при работата.
Ако след направата на маслен грунд маслените бои от картината не се поемат от грунда, трябва да го изтрием с разреден амоняк.
Съдовете и четката се измиват веднага със сапун и вода.

Маслени грундове, направени за по-евтино със смеси от безир и креда или непечен гипс, са долнокачествени.

Употребление.
Масленият грунд е годен само за маслената техника. Понеже е много блажен, темперните и другите бои не се задържат върху него. Маслената боя стои на него за известно време сравнително доста свежо, ако сме я употребили в гъсто състояние и в техниката а ла прима. Впоследствие обаче силно пожълтява. Не трябва да се забравя също, че колкото грундът е по-блажен, толкова и маслената боя върху него има размазана и неприятна фактура, а освен това тя се напуква много лесно.

© Кирил Цонев, “Технология на изящните изкуства”, София 1974
_________________
ALFA MILANO
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Chizmar



Регистриран на: 15 Апр 2003
Мнения: 336
Местожителство: VT

МнениеПуснато на: Съб Дек 29, 2007 12:06 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ivancho7 написа:
Много добре знам, че има и готов грунд. Но въпроса е, че и той е скъп, докато материалите, от които се забърква са стотинки, просто не знам в какви пропорции да ги смесвам. Всичко готово е адски скъпо на пример едно платно 70х50 е 13 лв. в магазина, а ако си опънеш на рамка от платната, които продават на ролка ще ти излезе не повече от 4 лв., а ако си го грундирам сам даже ще е и по-евтино.


Ако идеята е да изработиш много платна - излиза по-евтино. В другия случай - с няколко - не.
Перлен костен туткал, внос от Германия се намира в книжарница "Слънчоглед". За съжаление нямам точен спомен за цената на дребно, защото преди години го купувах с килограми.
Може би около 10 лева / 100гр.
Споменатия от PetyoDenev маслен грунд на К. Цонев е класика, но за времето си.
Тук трябва да уточня, че толкова споменавания "маслен грунд", от каквато и да било порода си е пързалка, откъдето и да го погледнеш.
Правил съм го, рисувал съм на него с години, но така и не ми допадна въобще. Но това е друг въпрос.
Това, което съм "изработвал" през годините и което дефакто е най-понятно и достъпно за теб е:

80 грама туткал се заливат с половин литър хладка вода и престояват 24 часа.
Към така разкиснатия туткал се добава останалия половин литър вода и се ЗАТОПЛЯ на водна баня, като се разбърква докато се разтвори напълно. (Забележи - не се вари директно на огън, а се ползва загряване на водна баня) Сместа не трябва нито да ври нито дори да е гореща.
Докато е течен и леко топъл се нанася с четка върху ленено или памучно платно равномерно. В зависимост от плата - от 2 до 5 слоя, докато се запълнят добре отворите м/у нишките.
Имай предвид, че колкото повече слоеве туткал има едно платно - толкова по-маслен става крайния резултат. Това е индивидуално - всеки решава колко му е добре.
Всеки слой съхне по 24 часа.
Грундирането се извършва като се ползва същия разтвор на туткала.
Рецептата, която изпитвах и установих като най-удачна за "маслен" и "постен" грунд за себе си е:

250 мл. туткален разтвор
2 супени лъжици винервайс (креда)
2 суп. л. цинквайс
1 кафена лъжичка качествено ленено масло.
1 желтък

Желтъка се разбива с лененото енергично до състояние "майонеза".
В туткала се изсипват винервайса и цинквайса и също се разбърква добре.
След това към разбития с лененото масло желтък се добавя отначало по малко, а после и цялото количество на втория разтвор, като се бърка добре.
Туткалираното платно се грундира с това 2 или 3 пъти, докато получим еднородно покритие.
Всеки слой съхне 24 часа.

Трябва да спомена, че освен лененото масло и желтъкът внася маслен елемент в грунда. При повечето платна с по-голям грамаж това е добре, но при по-тънките става "пързалка".

"Постният" грунд лесно се постига като премахнем именно тези два елемента (желтък и ленено) от рецептата. Освен това можем (ако платното позволява) да намалим количеството слоеве при туткалирането. Така съм получавал перфектни платна, на които маслената боя стои не като акварел, а пастьозно и освен това цветовете не стоят бледи и прозирни.
Елемента "напукване" е малко спорен, но може да се каже, че го има при всички типове грунд.

Вече не си изработвам сам платната, а ги поръчвам. Но като цяло горното е изпитано и важи.

.:.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ivancho7



Регистриран на: 22 Фев 2006
Мнения: 80

МнениеПуснато на: Съб Дек 29, 2007 6:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Много ви благодаря за отговорите! Туткал има във всичките художествени магазини и даже си взех 100 гр. за 2,30 лв. Тази рецептата с жълтъка я търсех. Само се чудя дали ще стане, ако сложа само винервайс, защото цинквайс нямам?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
PetyoDenev



Регистриран на: 20 Мар 2006
Мнения: 1241
Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Съб Дек 29, 2007 7:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

споко ще стане :)) малко по груб е но става
Успех

и да покажеш ;)
_________________
ALFA MILANO
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Chizmar



Регистриран на: 15 Апр 2003
Мнения: 336
Местожителство: VT

МнениеПуснато на: Съб Дек 29, 2007 10:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

PetyoDenev написа:
споко ще стане :)) малко по груб е но става
Успех

и да покажеш ;)


Просто допълни липсата на цинквайса с винервайс. Ако има неразтворени трошички - мини ги леееко с една шкурка.
Цинквайса е предимно за белия цвят на грунда.

.:.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ky3Mu4



Регистриран на: 22 Юли 2003
Мнения: 3460
Местожителство: Germany

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 12:36 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Темата трябва да я направите "Важна" - сигурен съм, че ще има още много хора които да задават същия въпрос, а инфото е ценно.
_________________
"I'm a ink injected doodling machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Ivancho7



Регистриран на: 22 Фев 2006
Мнения: 80

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 1:35 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да информацията е ценна и би било хубаво да могат повече хоря да я прочетат пък и други да добавят техните рецепти и препоръки.

Щом цинквайса е само за бялото ще стане и само с винервайса. Аз мисля, че и той е достатъчно бял. Аз си грундирам картони с С200 и винервайс и стават много бели, затова имам цяла торба винервайс и ми се иска да го ползвам него. Защо се комбинират 2-та пигмента сигурно има някакво значение?

Чел съм, че в грунда се прибавя и пластификатор като например мед, различни видове смоли или сапун. Това за да не се пука грунда ли се слага?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Chizmar



Регистриран на: 15 Апр 2003
Мнения: 336
Местожителство: VT

МнениеПуснато на: Нед Дек 30, 2007 2:26 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да.
През времената художниците са търсели решение на някой проблеми като напукване, избледняване на цвета или потъмняване (потъване) на бялото.
Имай предвид, че тогавашните бои не са имали днешния химически състав, а платната които са ползвали били от ръчно тъкан груб лен.
За да се напука едно произведение в днешна дата, му трябват екстремни обстоятелства - студ, горещина, влага, слънчеви лъчи и разбира се - калпав грунд.
По мои наблюдения яйчния грунд е стабилен. Самото присъствие на ленено масло го прави по-еластичен. Дава и задържа свежи цветове, а подложен на гореспоменатите условия се пропуква бавно. При съхранение в стайни условия пък няма никакъв проблем.
Когато правя по-постен грунд - без желтъка и маслото съм имал кошмарни моменти - още в процеса на рисуването, докато бутам с четката се получават пукнатини. Малки, но в последствие се издуват.
В тоя случай се изхитрям да слагам една лъжица С200 към туткала за грунда.
Хубавото на постния грунд е, че се рисува на него много бързо и живописно. Полагането на цвят върху цвят не предизвиква нежелано размесване и понякога чувството е като рисуване с таблет във фотошоп. Лошото е, че поставен в екстремни условия издъхва. Цветовете изгарят или потъват, червеното се изпарява светкавично и основния цвят става жълт. Творби върху такъв грунд се съхраняват много внимателно.
Има значение какъв грунд ще избереш за памучна или ленена канаваца. От своя страна самата канаваца има много разновидности, които се различават доста.
В общи линии трябва да се намери баланс между типа платно и типа грунд, така че да се постигне оптимален ефект. Сам разбираш, че за това се искат много опити. И естествено - средства.

.:.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
HEA



Регистриран на: 20 Окт 2005
Мнения: 1244

МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2008 10:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Намерих някои интересни статии по повод тази тема и реших леко да я подновя: http://www.izkustvo.net/грундиране-на-основите/#more-49
_________________
Keep It Simple
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
milen



Регистриран на: 14 Окт 2003
Мнения: 53

МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2008 3:42 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

C-200
_________________
//////
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
dundy



Регистриран на: 31 Яну 2006
Мнения: 40
Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Авг 29, 2008 8:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз, доколкоти си спомням, май замествахме смръдливия туткал със желатин. )))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bocho



Регистриран на: 22 Юли 2005
Мнения: 455
Местожителство: Out of space

МнениеПуснато на: Чет Сеп 10, 2009 5:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз дори преди си спомням че вместо ленено масло съм слагал и старо слънчогледово олио ( не се бъзика) и става идеално пак. Тва е по евтин вариант.
_________________
http://bochoart.com
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Translation by: Boby Dimitrov