Graphilla.com :: Преглед на тема - Първи стъпки в Zbrush

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Първи стъпки в Zbrush

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
solenoid

МнениеПуснато на: Пет Сеп 05, 2008 8:15 pm    Заглавие: Първи стъпки в Zbrush Отговорете с цитат

Здравейте.

От известно време ми се налага да се занимавам с моделиране, та рекох да я пробвам тази така дискутирана програма. Всъщност, ако трябва да съм честен си спомням , че я пробвах навремето, когато излезе(доста отдавна ми се струва), но бързо ми омръзна и с нищо не ме впечатли освен, че тогавашния ми компютър изнемогваше тотално..
Сега си дръпнах демото, прегледах няколко урока и няколко филма и се захванах да "лепя" едно зверче. Това е главата засега..Не съм рендвал, това е директно от вюпорта. Приемам критики.

Иначе се занимавам предимно 3Д програмиране и игри.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
spacer
bad ass panda

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Нед Сеп 07, 2008 6:49 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

super start :) dawai natatyk

mezhdu drugoto tuk e sekciqta w koqto horata "kandidatstwat" za nqkoi ot drugite razdeli.
Върнете се в началото
vlad74

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 1:29 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Добър старт. Колкото повече практика толкова по-добре.
Един съвет - другият път избери по-добър шейдър.
Върнете се в началото
solenoid

МнениеПуснато на: Пон Сеп 08, 2008 7:51 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси за коментарите и съветите. Неприятното е, че компютъра ми в работата е леко остарял, да не кажа по-силна дума и добавянето на по-фини детайли е операция изскваща здрави нерви. Общо взето нещата се въртят около 1 кадър в секунда.
Ето нещо доста незавършено от днес. Нещо на демони ме тегли....
Не претендирам за анатомична прецизност, пък и идеята е да е малко скеч-гротеска.
Имаше крила, ама му ги резнах и сега не знам как да запъпня дупките..

Върнете се в началото
solenoid

МнениеПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 8:32 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Малко корекции.

Ето и една женичка, която подхванах днес.

Върнете се в началото
ALFRED HITCHCOCK

Местожителство: с. Косталево /Врачанско/

МнениеПуснато на: Вто Сеп 09, 2008 9:43 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

мацката ми допада ;)
vlad74

МнениеПуснато на: Сря Сеп 10, 2008 2:27 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Като гледам първо събдивайдваш, после се опитваш да градиш обеми, което не е най-добрия подход според мен. Оправи си базата докато си с малко полигони. Започни да добавяш само когато не можеш да постигнеш желаната форма с наличните такива.

Давай още!
Върнете се в началото
solenoid

МнениеПуснато на: Сря Сеп 10, 2008 10:14 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мерси.
За субдивайдването(бах тоз ИТ жаргон) има право, но някак си като че ли нямам търпение да добавям интересни детайли, преди да съм си подготвил основата.

Аз нещо се инспиирах от Збръш и започнах да си правя подобна програма.
Ето малко размазано видео. Моделирането е в реално време. Бързах и претупвах да не се проточва излишно филмчето. Със сигурност ще я пусна безплатна по-нататък. На който му се занимава да си играйка. :)
Засега експортва модела в DirectX, 3D Studio *.asc, *.obj , и сигурно ще добавя още няколко ascii формата.
http://www.youtube.com/watch?v=Cy8oqUNQqbs
Върнете се в началото
darkstarbg

Местожителство: Лондон

МнениеПуснато на: Сря Сеп 10, 2008 11:10 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Имаш интересен стил, но си налагай това, което спомена Vlad докато още нямаш изградени навици, защото и аз почнах така и знам колко е изкушаващ този контрол над high poly-то. Ако го послушаш ще имаш много по-малко дефекти по меша.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
vlad74

МнениеПуснато на: Чет Сеп 11, 2008 12:16 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Solenoid - bravo za programkata. Da ti kaja ako imash vuzmojnost ne spirai da ia develop-vash.
Върнете се в началото
solenoid

МнениеПуснато на: Чет Сеп 11, 2008 8:19 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, но ще отиде в кашона с хоби-проектите :)
Между другото да попитам -
Абе чувам насам-натам туй-онуй за MudBox.. Някой може ли да каже с 2 думи струва ли си в сравнение със Збръш ?
Нещо нямам необходимия Сървис Пак засега, и не мога да го пробвам лично..
Върнете се в началото
spacer
bad ass panda

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Чет Сеп 11, 2008 9:59 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

solenoid написа:
Абе чувам насам-натам туй-онуй за MudBox.. Някой може ли да каже с 2 думи струва ли си в сравнение със Збръш ?

Mudbox е хубав защото дава усещане и увереност, че наистина се намираш в 3D софтуеър и че всичко е под контрол и това до голяма степен наистина е така. В интерес на истината изглежда много подобно на това което ти си направил. Скулптва се много приятно и.... горе долу тва се прави там. Също така може да си създаваш проста геометрия -сфери и кубчета и други далаверки. Чакаме с нетърпение Mudbox2, и гъзарииките които ще предлага.

Zbrush е хубав защото дава усещане, че не се намираш в някаква там 3D програма и съответно няма нищо страшно всичко е наред и това до голяма степен наистина е така. :) Следва обаче един огромен сблъсък с безумния интерфейс и още по-безумния уъркфлоу, който по-търпеливите преминават и след това всичко е цветя, рози и четки (и някоя и друга псувня когато нещо се прецака, защото в Zbrush, ако нещо се преебе, то е сериозно преебано). Можеш да си създаваш доста сложна геометрия посредством едни безумни Zсфери с които най-вероятно вече си се сблъскал и имаш опит.

Сравнен с Mudbox, Zbrush е невероятно сложен инструмент. С повече възможности и по-труден за овладяване. Останал съм с впечатлението обаче, че ако се отнася само до скулпт, е въпрос на личен избор. И двете програми вършат чудесна работа.
Върнете се в началото
zezzu

МнениеПуснато на: Пет Сеп 12, 2008 2:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

solenoid написа:

Ако някога си правил истинска скулптура от глина или восък MUDBOX ще ти допадне повече за работа от Zbrush всичко е максимално опростено точно както при скулптура където имаш стойка парче глина и нож. Аз съм почитател на MUDBOX.
Върнете се в началото
solenoid

МнениеПуснато на: Пет Сеп 12, 2008 7:29 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Играл съм си с пластелин(моделин?) едно време.
Подкарах демото на MudBox, но имам проблеми с дисплея. Долната половона на вюпорта е черна и четката се разминава с курсора на мишката. Разбрах, че проблема се оправял с нови видео драйвери, но с последните имам още по-големи проблеми с други приложения. Забелязах обаче, че MudBox движи като че ли по-бързо с хай-рез модели. Както и да е, засега оставам с ЗБръш.

Нахвърлях едно видео в Збръш.
Това, дето му викат time-elapsed. Реалното време на моделиране, беше не повече от 10 минути по субективна оценка.
Критика и съвети къде бъркам в подхода, и груби грешки в анатомията са добре дошли.

http://www.youtube.com/watch?v=KOynCPnXybQ
Върнете се в началото
vlad74

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 8:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Погледнах видеото което си пуснал. Моят съвет да наблегнеш на анатомията(купи си книги, и-нета е пулен също) и на повече практика - не казах нищо ново нали :) Започни с отделни части на тялото като обръщаш внимание къде е кост, мускул, мазнина. Гледай мислено(поне в началото) да си опростяваш формите и да се движиш от общото кум частното. на. Също така започни и да рисуваш. Страшно важно е.

Колкото до сравнението ЗБ, МБ. По отношение на скулптинга МБ лично за мен е много, много по добър от ЗБ. Много пъти ми се случва да започна нещо в ЗБ да ме хванат нервите и да превключа на МБ. Както каза Зezzu МБ е страшно натурален, почти никога не крашва( за разлика от ЗБ които ми е правил хиляди кофти номера). Другото нещо е песпективата. В ЗБ като скриеш част от модела перспективата се изменя което мен лично ме влудява, докато МБ е реал 3д.
Работата е че МБ е до тук( във версия 2 нещата са различни)

Докато МБ е само за моделинг в ЗБ можеш да доведеш една картина от началото до края, независимо дали е 2д или 3д. Страшно е силен. Има много 2д, 2.5д и 3д четки. можеш да използваш алфи и т.н. Рендер енджина не му е най-добрия но като комбинация с шейдърите и осветлението можеш да постигнеш доста добри резултати.
С няколко думи не мога и без двете.:))
Върнете се в началото
vlad74

МнениеПуснато на: Нед Сеп 14, 2008 8:25 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Нещо конкретно за видеото, което не споменах. Отново форсираш нещата като използваш много полигони. Затова моделите ти нямат солидна структура а изглеждат на бабуни( сори за израза). Опитай се да работиш с малко полигони - това е единствения начин в самото начало.
Иначе имаш предпоставките само трябва да тръгнеш в правилната посока.

Успех!
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети