Graphilla.com :: Преглед на тема - Представяне: печатен дизайн

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

Представяне: печатен дизайн
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща

Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
velinov

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Нед Юни 06, 2010 2:53 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Случайно да знаеш какво е понятието уикенд и с какво е свързан той? :)))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mira

МнениеПуснато на: Нед Юни 06, 2010 2:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tаke it easy.
уикенд е, хората почиват.
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Нед Юни 06, 2010 5:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

в едно си прав.. това тук не е училище...

нещата които показваш са меко казано аматьорски...

Успех и приятен уикенд!
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ico

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пон Юни 07, 2010 9:52 am    Заглавие: Отговорете с цитат

сайта защо го пускаш?
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
pipi

Местожителство: на работа - предимно

МнениеПуснато на: Пон Юни 07, 2010 2:37 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DR2 написа:
в едно си прав.. това тук не е училище...

нещата които показваш са меко казано аматьорски...

Успех и приятен уикенд!

http://www.shop.pipilota.com

http://www.behance.net/pipillotte

https://www.facebook.com/pages/Pipilota/190244357663915?ref=ts

http://illustrators.ru/users/Irina_Pamyatnih/portfolio
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
gribg

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:42 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето, че успях да привлека някакво внимание.

Сайтът е част от кампанията за плаката. За уикенда - наистина ли е било почивен ден? Извинявам се тогава. Просто не почивам - работя почти денонощно, от тук стана объркването. Извинете още веднъж.

Е, аматьорски... Кое по-точно? Каквото ме посъветвахте направих и пак не сте доволни. Или не си тълкувам правилно съветите, или не получавам правилните съвети. Вероятно е първото, де, но дайте повечко съвети...
Върнете се в началото
velinov

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 8:07 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Сърказът ти е неуместен! Въпросът ти е странен. Като рабтиш денонощно означава ли, че не излизаш навън. Относно плакатите можеш да намериш достатъчно добри примери по улиците. Интернет предлага огромен ресурс по темата, има книжки. Учи, работи и с времето ще си създадеш обективна себеоценка.
Върнете се в началото
ники михайлов

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 9:43 am    Заглавие: Отговорете с цитат

gribg написа:
Каквото ме посъветвахте направих и пак не сте доволни. Или не си тълкувам правилно съветите, или не получавам правилните съвети. Вероятно е първото, де, но дайте повечко съвети...

Виж тука
http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=15885 [Разгледай и линковете]
и си дай малко самоанализ ква е разликата между твоите проекти и онези, какво ти харесва в опредлени и защо.

И не го преживявай толкова.
tsura

Местожителство: SOFIA

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Не става въпрос дали ние сме доволни, а дали ти си доволен от това което си направил.
Може би работиш денонощно, но определено не и в областта на графичния дизаин.
Не получаваш свестни коментари, защото няма какво да се коментира. Не го казвам за да те обидя, а защото е истина.
Има си етапи в образованието, които е желателно да се спазват.
Ако можеше да минеш без художествени училища и академии сигурно те нямаше да съществуват, но след като те съществуват значи има някаква причина :).
Ако искаш графила да стане като училище за теб то мога да те посъветвам да пускаш по 5-6 варианта на всеки постер, който правиш, за да има какво да се обсъжда.
Сега само с един плакат и то с претенции да е в завършен вид няма да стане.
gribg

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:37 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Основната разлика е, че аз още не мога да работя напълно добре с пълния набор от софтуер.
Освен това прохождам във фотографията, композицията, абе изобщо...прохождам :)

И всъщност да питам - тук се оценява техническото изпълнение или замисъла? Защото не твърдя, че ги изпълнявам добре технически. Твърдя обаче, че ги измислям добре нещата. Технически винаги ще се намери кой да го изпълни, ако не мога аз.

ето мотивация на използваните в плаката елементи:

Код:
1.   Композиция: Централна.

На преден план в най-голяма пропорция от листа се вижда клетка. Клетка за птички. Вратичката е отворена.На клетката има надпис "Слово".
Вляво от клетката има птичка. Това е същата птичка от клетката. Излязла е на свобода заради отворената вратичка на клетката.
Вдясно от клетката има ключ. Това е ключът за  клетката. Именно заради този ключ птичката Слово е свободна.
Обектите са основно виолетови и са разположени на бял фон.

2.   Разяснение: "Дните на свободното слово" са представени графично и смислово като ключ който освобождава Словото от клетката.
Клетката символизира всички възможни причини за ограничаване на свободата на словото. Клетката като предмет служи за задържане на нещо вътре против волята му (ако е живо същество). Словото е представено като птичка. Птиците са символ на свободата, безграничното. В този смисъл птицата представя словото като идея, която трябва да се рее над земните и човешки желания. Представя словото и неговата свобода като неподвластно на каквито и да било ограничения. Словото трябва да е свободно като птичка и да обикаля света, разпространявайки идеята за себе си.

3.   Цветове: Основни цветове виолетово и черно.

Виолетовият цвят е най-трудно възприемания от човешкото око. Има свойството да задържа вниманието върху себе си.

Виолетовото е символ на императорската власт, на Римската империя. В този смисъл символизира авторитарността, ограниченията. Поради това клетката е виолетова.
Този цвят има и още едно значение: свързва се с възвишеното, божественото. Съгласно цветовия модел на аурите, виолетовото е най-върховния цвят преди бялото. Символ на мъдрост и творчество. Точно толкова възвишена и божествена е идеята за свободата на словото. Поради това птичката също е виолетова (освен разбира се причината на силоетното изобразяване на обектите в плаката).

Белият цвят е сбор от целия цветови спектър. Възприема са най-лесто от човешкото око. Фокусира вниманието върху себе си.

Символ на възвишеното и чистотата. Също толкова възвишена и чиста е идеята са свобода на словото.

4.   Значение на цветовия контрапункт: контрапукт има между виолетовото и бялото. Контрапунктът има две значения.

1. Бялото ще фокусира вниманието на минувачите. Човешкото око веднага ще забележе бялото поле. Виолетовото ще задържи вниманието. Един вид капан за човешкото око: бялото кара окото да погледне натам, а виолетово задържа погледа.

2. Чистотата на бялото контрастира с властовата характеристика на виолетовия цвят.

5.   Анализ на фона: фонът представлява уголемено копие на клетката в по-светъл нюанс на виолетовото.
Комбинацията на тъмновиолетовата клетка и уголеменото нейно светловиолетово копие създава усещане за дълбочина. Клетката фон е наклонена така че образува връзка между началото на основното изречение в плаката и противоположната страна на плаката, където е ключа "Дни на своб. слово". Функцията е да води погледа на възприемащия. От заглавието на плаката /основното изречение/ през птичката и клетката до ключа и съответно информацията за лекциите, която [щe] се намира в празното пространство под клетката.

6.   Шрифтове: Три вида шрифт.

Анализ на "Дни на свободното слово": Шрифтът спада към категорията художествени. Изборът му има за цел да продължи художествената идея на останалата част от плаката. Изрисуван е с черен цвят и има за цел да разнообрази графично плаката, но и да фокусира вниманието. Зад него има лека светлосянка - необходима за създаване на дълбочина. Малкото "д" има функцията на оптически разделител за останалата текстова информация в плаката.

Анализ на "Факултет по журналистика...": Красив полу-ръкописен шрифт. Основна функция - графично разнообразие и съобщаване мястото на събитието. Цвят: ще бъде променен с виолетовото от клетката.

Анализ на "10-14 май 2010 г.": текст с голям размер. Втория по големина след основното изречение /заглавие/. Фокусира вниманието върху втората по важност информация в плаката - времето на провеждане на събитието. Шрифтът е с нетрадиционна и приятна за окото лигатура - четворката излиза от обособеното от другите символи поле.Цвят: възможно е да претърпи промяна промяна.

Анализ на "Слово": шрифтът е като основното изречение в плаката (заглавието). Функция: да асоциира заглавието с името на птичката.
Върнете се в началото
gribg

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:38 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Да, не работя в сферата на графичния дизайн. Това ми е странично занимание, което извършвам без да искам заплащане.
Върнете се в началото
dreamer

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Аз пък нищо не виждам?! А ми стана интересно

Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
tsura

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 11:56 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Какво е това чудо дето написа бе човек?
Ти направо ми сложи пистолета в ръцете!!! Отивам да се гръмна.
Недей с тези преразкази по картина.
За времето ,което си изгубил да го напишеш щеше да направиш още 5 плаката и сам да си разбереш грешките.
Изобразителното изкуство много често създава неща, които трудно се анализират дори е трудно да се коментират и въпреки това са уникални.
Аз съм в нокдаун!!!
tsura

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:02 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

С това мисля за последно да поспамя темата ти, за което се извинявам!
Приеми плаката като един виц, който разказваш. Ако хората се засмеят смей се и ти.
Ако не го разберат не го повтаряй и още по - малко се опитвай да им го обясниш. Просто премини към следващия виц.
Или се откажи да разказваш вицове!!!
dreamer

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:06 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

dreamer написа:
Аз пък нищо не виждам?! А ми стана интересно

Dreamerworx.com
-------------------------------------
Steps Of Inspiration
Върнете се в началото
gribg

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:21 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Tsura, не мога да разбера мнението ти. Когато се прави нещо се мисли за всеки елемент - защо точно него, къде да се разположи и т.н. Казваш, че когато някой дизайнер прави нещо, той се осланя на усета си и не вкарва никаква теория в творбата, така ли?

Щото пък аз мисля, че дизайнът е нещо като програмирането - имаш набор от умения и инструменти и ги подреждаш в определена последователност.
Същото като при литературата - от един семестър ми разправят как всичко в литературата се прави по шаблон - как си има определени типове словореди, как поетът (Вазов примерно) целенасочено вписва дадена дума някъде си.
Един вид всичко е едно голямо уравнение. По теория на рекламата ми се обяснява същото. По програмиране същото. Изобщо всеки мой предмет започващ с "Теория на..." ми обяснява как всичко е един шаблон, как примерно се рисува така и по никакъв друг начин, химикалката се държи в дясната ръка, наклонена под 65 градуса и т.н.

(Естествено, примерът с рисуването е измислен - не уча изобразително изкуство. Другите предмети ги уча. Примерът за химикалката също е измислен)

За художествена академия нямам пари, а и се опасявам, че и там ще ме учат да правя всичко по шаблон. Не че имам проблем с шаблоните.

Имам усещането че и тук пишете съгласно шаблон. Не разбрах дали оценявате техническото изпълнение или замисъла? Ако оценявате техническото изпълнение, да, тук си има правила, които твърдо се спазват. Но не прочетох нищо от рода на: Тая клетка не е подходящ семиотичен символ, защото според таргет групата... и т.н. Не чета нищо подобно. А всъщност искам да прочета оценка на идеята, както беше и с предишните ми продукти, а не на техническото изпълнение. Техническото е лесно - ще седна една година и ще се науча да боравя с всички програми. Ако пък не седна - ще си намеря някой който да ми го изпълни технически на фотошоп, илюстратор или там каквото е.

Това дали светлосянката е правилна или дали съм отрязал като хората косата на човека от фона не ми се струва толкова важно. Не знам, кажете вие - кое е важното? Замисъла или техническата изработка? Просто коментирайте, ще се радвам на някакви коментари.
Върнете се в началото
gribg

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:22 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ето за това говорим:

http://svobodno-slovo.com/Dni-svobodno-slovo-2010.jpg
http://svobodno-slovo.com
Върнете се в началото
ники михайлов

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 12:57 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

яяяяя... ми ела на ICQто.
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 1:08 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

gribg написа:

За художествена академия нямам пари, а и се опасявам, че и там ще ме учат да правя всичко по шаблон. Не че имам проблем с шаблоните.

ei tuka ti e problema.. mnogo filosofstvash a ne se zamislish kak da si impruvnesh skills...

ne e nujno da si bogat za da se nauchish...

steps:

- pusni si internet i porazrovi po temata kakvo se pravi... tova v produljenie na meseci... i si vodi bookmarks

- nameri nai blizkata bibioteka i se zapishi tam.. jelatelno e da e golqma i da ima bogat izbor za gledane chetene i pr.

- ako se zanimavash prez svobodnoto si vreme za kef i nqmash namerenie da stavash guru v taq sfera vsichki suveti nastoqshi i budeshti sa bzmisleni... dai si pravilna i adekvatna smetka kade v cqlata kartinka si ti

uspeh!
... i ne bqgai ot shablonite.. ot tam se pochva... kato izrjesh purvata si bukva
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
velinov

МнениеПуснато на: Вто Юни 08, 2010 1:56 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

По-малко приказки, повече работа.
До тук показаното е пълна противоположност в това което трябва да бъде един плакат. Да! Във всеки дизайн има заложена формула, но това е уравнение което дизайнерът решава спрямо личното си естетическо усещане и именно това е творческия момент в случея. Както едно математическо уравнение може да има различни решения, така и определен дизайн може да има различни вариации по отношение на креативността, изпълнението и реализирането. Не бъркай шаблона с нещо което трябва да следваш едно към едно. Става дума за правила като правилно композиране, боравене с шрифтове, съотношения, баланс, техническо изпълнение и т.н. Това ти твърдение, че идеята е по-важна от техническото изпълнение на проекта, я забрави много бързо! Дали някой ще търси идея в нещо което не е поднесено и визуализирано добре. Давам ти сравнение - ако отидеш на ресторант и си поръчаш кое да е ястие, дали ще го опиташ ако е поднесено по непривлекателен начин. Така и няма да разбереш вкусно ли е или не..., просто повече никога няма да стъпиш в този ресторант. Помисли си добре преди еуфорично да изтрещиш някоя глупост. Работата която си сготвил не става! Давай нататък...
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Този форум е заключен - не можете да пускате теми, да отговаряте или да променяте мнения   Тази тема е заключена - не можеш да отговаряте или да променяте мнения    Graphilla.com Форуми -> Представяне Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3  Следваща
Страница 2 от 3

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети