Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Deskov
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 6:10 pm Заглавие: Технически изисквания за печатане на плакат...? |
|
|
Налага ми се да правя плакат ... това ще ми е сефтето в тази област и ще съм благодарен малко да ме образовате. До колкото знам стандартните размери за плакат са 70x100 сm, качеството на изображението e препорачително да е 300 dpi (или в Photoshop - Resolution 300 pixel/inch??) и да се работи под CMYK color 8 bit-a. Бъркам ли нещо и какво още е добре да знам преди да започна работа.
Благодаря за отделеното време. _________________ If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 6:15 pm Заглавие: |
|
|
горе долу да :) без размера (в някои случаи и резолюцията)... най-добре се обади там където ще печаташ. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Deskov
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 6:20 pm Заглавие: |
|
|
оф надявах се да греша ... искам по-голям монитор!!! :D _________________ If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 6:25 pm Заглавие: |
|
|
резолюциата можеш и на 225 да я сложиш. можеш да го работиш в RGB но изходния файл трябва да е CMYK. колкото до размера - той идва от големината на печатната машина и листовете. _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 8:31 pm Заглавие: |
|
|
Малко подробности.
Размери:
Обикновено хартията идва от големите заводи производители, под фотмата на топ, широк един метър. Практиката е наложила този топ да се реже през 70см а оттам нататък всеки лист да се реже при нужда наполовина по късата страна. оттам израза "стандартен" формат за плакат важи в случаите когато имаме размери на неотпечатаната хария от 100х70, 50х70 и 50х35 см.
ТОВА НЕ Е РАЗМЕРЪТ НА ПЛАКАТА.
Това е размерът на печатаемия лист. Този лист обаче не може да бъде отпечатан открай-докрай. Причини за това са както щипките/смукачите , държащи листа по време на движението му в печатащата машина, така и в разположението на описваща информацияза това какво се отпечатва на съответният лист.
С две думи - плакатът е винаги по-малък от формата на листа в който ще бъде отпечатван.
За формат 100х70 може да е 99х68,5
За формат 50х70 може да е 98,5х59
За формат 50х35 може да е 49х33,5
Или по-малък от посоченият размер.
Резолюция:
Доколкото печатните технологии се различават, а и вижданията на предпечатарите също варират за препоръчителната в пиксели резолюция на работния проект (за мен лично) са се оформили няколко долни граници които стигат за нуждите на дизайн а по-късно и на качествен печат.
В офсетовия печат тази долна граница на резолюцията е зависима от печатаемият формат.
С две думи - колкото е по-голямо изделието, толкова по-ниска би могла да бъде резолюцията. Причина - по-големите изделия се гледат по-отдалеч.
За плакат вместен във формат 100х70 - минимална нужна резолюция - 120 dpi
За 57х70 - минимум 150 dpi
За 50х35 - минимум 200 dpi.
Image mode
Дали проектът ще се прави в RGB или CMYK е въпрос на личен избор.
Това не рпави дизайна по добър или лош, дори тоналната обработка не е толкова различна, колкот я изкарват. Има ред причини да се работи в RGB но това не е задължително.
Спам - тука съм писал разни работи /спам _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 9:17 pm Заглавие: |
|
|
Ники,
от цялта тирада имаш няколко попадения, но внимавй като пишеш числата
За формат 50х70 може да е 98,5х59
Може, ако се печата на двете страни;-)
За 57х70 - минимум 150 dpi
т'оз формат не го ползвам. Остатъка от 43 см не върши много работа;-)
Сега и аз да допълня
Относно печатаемото поле на листа
Листа се води от така наречения ГРАЙФЕР. Това едни щипки, които си предават едни на други листа в машината. Вендузите служат само да го вдигнат от купчината
Та този грайфер варира, но е в границите 10-12 мм
Ако някой ви иска повече, значи машината му е зле. По добре стойте далеч от такава
От другата страна на листа има едни цветни квадратчета - скали им викат. По тях печатарите следят за цвета ви. По-старите машини са с ръчни денситометри(спектрофотометри), от големината на чиято глава зависи големината на скалата. Най-често 5 мм.
Новите машини вече идват с автоматични денситомети, които ползват скали по Dipсo. Tе са с 10 мм ширина.
От страни е хубаво да има място за регистъра(пасерите) - още 10 мм
Та от всичките тези приказки следват следните печатаеми полета
100х70 - 99х68
70х50 - 69х48
50х35- 49х33
За резолюциите.
Гледането от далеч не решава проблемът с ниското каюество на картинката.
Независмо дали целоформатен, половинка или четвъртинка, плаката се печата на най-малко 175 линии. От тази линеатура идва и изискването за разделителната способност. Триста точки на инч са си класика.
Но при по големите изображение е малко проблемно това. Тогава се пада от резолюцията, но под 225 не е хубаво да се минава.
Когато подадете по-малка резолюция, рипа ще интерполира изображението по формулата 1.5 спрямо линеатурата. Т.е ще си дорисува липсващата му информация.
Макар, че всички се кълнат в калибрациите на рипа си, аз не бих рискувал някой друг да променя резолюцията на моя плакат.
Така че, е по добре да си го интерполирате в шопа, където можете да управлявате този процес.
Ники, не всичко което пише по руските форуми е вярно. Там също има доста шкарто...
П.П. Ники, за да не се бъркаш повече
Печатните формати винаги започват с големите числа - 100х70, 70х50, 50х35. Това е според декардовата геометрия.
Объркването ти идва от форматите на хартиите. Там първото число обозначава посоката на водата. Затова съществува хартия 50х70 и 70х100
А какво е посока на водата, ще пиша в следващата лекция;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ники михайлов

|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 9:22 pm Заглавие: |
|
|
Аз заради водата го и обърнах де =)
А числата 50 ->57 бъркам в момента понеже спя (ама то така съм от сутринта).
Цитат: | За формат 50х70 може да е 98,5х59 |
да се чете
За формат 50х70 може да е 48,5х69 _________________ "You cannot cheat form. Form is not a vehicle for content. It is the content." PETER CHUNG |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Deskov
|
Пуснато на: Вто Яну 18, 2011 10:27 pm Заглавие: |
|
|
Благодаря на всички отзовали се. _________________ If you can imagine it, you can create it. If you can dream it, you can become it. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|