Graphilla.com :: Преглед на тема - RASTER

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

RASTER

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
niki michailov
ники михайлов

Местожителство: varna

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2003 9:58 pm    Заглавие: RASTER Отговорете с цитат

ima li razlika w cwetowete pri razlichni lineaturi
pitam za tochnite stoinosti ne za preliwashti areali
zashtoto si swerqwam po kniga pechatana na lineatura po-wisoka ot tazi s koqto nie pechatame
moga li da se isluja po nqkakuw nachi ako cweta , koito e pokazan e na 200lpi primerno a nie pechatame na 150lpi?
plutnost na rastera, dulbochina na cweta....ne6to razminawa li se pri razlichnite lineaturi za tochnite stoinosti?[/i]
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Чет Ное 20, 2003 10:07 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

opredeleno ima. osobeno pri svetlite tonove. nali se seshtash 4e pri svetlite tonove pove4e se vijda xartiqta! ot taq gledna to4ka. a pl`tnosta na cveta i so4nosta s`shto e dosta po dobre pri po visoka linatura. za razlika ot 50 linii neznam oba4e ne znam. ne s`m sravnqval.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mmiv

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 1:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

towa s hartiqta ne go razbrah...
plutnostta na cveta ne zavisi ot rastera osobeno ako vuprosa e za razlika 150 lpi vs 200 lpi...
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 5:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

взимаш лупата и скиваш моарето. прозира до хартията когато е с ниска линатура. е това е за много ниска линатура и светли тонове на цветовете. аз затова казвам че не съм сравнявал от 150 до 200lpi. и определено мисля че линатурата оказва влияние на сочноста на цветовете. все едно да сравняваме принта на вестник с принта на списание. е сам виждаш че има разлика. въпроса е че 50 линии незнам колко голямо отклонение дават. предполагам адски минимално. може и нещо да бъркам но теоретично мисля че има влияние на каква линатура се вадят филми за качеството на цветовете. само незнам кои човек има толкова обиграно око че да забележи тази разлика в цвета от 50 линии.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ИлиянШмилев

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 11:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Доколкото съм чувал lpi-то се определя от много фактори. Зависи на каква материя ще се печата, с каква технология и ред други неща. Линеатурата е предимно "качество". Ако се напечата едно нещо по един и същи начин с една машина върху една и съща повърхност два пъти, съответно това на 150lpi ще е по зле от това на 175lpi примерно.
Върнете се в началото
niki michailov
ники михайлов

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 11:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

въпросът се породи от това че сравнявахме 40К от книгата и 40К от скалите на един ит пчатите ни - и имаше разлика...съответно може да съм хванал лист с повече или по-малко вода и прочее други фактори...
почнах да се замислям за възможни разлики между едното сиво и другото сиво а оттам и съмнения за разлики и в другите цветове.
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
terro

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 11:40 am    Заглавие: Отговорете с цитат

ники аз преди време ти бях казал за една книга дето се разглеждат тия въпроси, ама ти не ми обърна внимание маи тогава :))))))))))))
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
niki michailov
ники михайлов

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 11:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

mdaaaaaam sega ne i pomnq imeto ama kato tursih iz pazara apredi dwe tri sedmici wsqkakwa literatura po waprosa se okaza che wsi4ko eizcherpano

:(

kOoooooooooeto mi napomnq za izkazwaniqta ne EDIN TIP det si znae koi e i sha go pro4ete towa:
DA!!! waw warna WQRWSH ILI NE wdeistwitelnost nqma takawa literatura!!!!!
qwno koito moje owreme si gi kupuwa puk az onbikalqm iz pusti shtandowe
/me po4w da rewe edna reka sulzi na ramoto na terro

P.S. terro kupi si now TIR s kurpichki
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 11:58 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Има разлика естествено
За денситометъра няма но за окото има
на определен участък точките при по-висока линеатура са повече
и окото се лъже че цвета е по силен
Отделно контраста е по висок заради малкото разливане на точката
кое пак заблуждава окото
Най прост пример - пуснете ли на лазерния принтер един и същи растер на 600 и на 300DPI и ще видите разликата
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 1:47 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

terro написа:
ники аз преди време ти бях казал за една книга дето се разглеждат тия въпроси, ама ти не ми обърна внимание маи тогава :))))))))))))

man are kaji kak se kazva taq kniga 4e i az iskam da po4eta! tova seriozno! vsi4ko deto go znam e se ot rabota i razgovori s drugi xora. s`s sigurnost imam propuski i ako knijkata q biva shte se zapalnqt. 10x
mr_j

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 1:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

DR2 написа:
terro написа:

man are kaji kak se kazva taq kniga 4e i az iskam da po4eta! tova seriozno! vsi4ko deto go znam e se ot rabota i razgovori s drugi xora. s`s sigurnost imam propuski i ako knijkata q biva shte se zapalnqt. 10x

Saglasen ;-) I az molia na kolene !!! 10x
Върнете се в началото
terro

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 2:11 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Искам да предупредя, че тази книга не успях да си я купя, следователно не съм я чел. Преди да я видя бях грабнал друга книга вече.
Разглеждах я около 20 мин в книжарницата, но доколкото си спомням е това. Направиха ми впечатление неща, за които съм си трошил главата много време докато ги открия (че и никои не иска да казва):)
http://www.bgstore.com/x/c.php?xact=SP&xsku=01scan_color&xcat=1013
погледнете съдържанието.

Полутонове.

- Настройка на линеатурата
в случая..........

имаше и някакви зависимости между линиатура и шарпване и такива ми ти работи, а дали точно този въпрос се разисква там, също не мога да кажа:)))))
Върнете се в началото
ico

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 4:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

tochno taia kniga kolegata ia donese v ofisa ta ia prochetoh
ima niakoi polezni neshta ...
Върнете се в началото
DR2
Paladin's Death

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 4:27 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

я да си дойдем на думата:) някой да знае някои по пълни като съдържание книги и пр.? че това маи е само в частност за принт. или май е повече за сканиране. мен ми се искаше нещо като учебници да погледам и попрочета. в нха май само илюстрацията учат по подробно полиграфия. на нас ни преподаваха простотии от сорта как се подвързва книжка, колко коли има и от тоя сорт. се неща дето мен ама толкова малко ме интересуват. та въпроса е има ли на български някое издание дето да е по-пълно като съдържание и изчерпателност за полиграфията и печата като цяло?
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 4:39 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

За имане има
Но са повече за печатния процес
Какви хартии има, как попива мастилото, форма на мастилената точка и цяла книга с химия и формули
Повече инфо намерих на руски сайтове и книги
М/у другото всички книги и учебници на БГ са полу преводни
тоест преведени са от руски и немски са добавили тук таме някоя новина;-)
И на мен ми се иска сериозна книга за препрес, но няма
няма по проста причина - тия които му разбират нямат време да пишат
Пишат тия които не му разбират
А преводните се правят от преводачи, а не от специалисти - така че бозата е пълна
Най добре в оригинал
ico

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 5:00 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

za takava kniga i az ne se seshtam :\
tazi no tia e za scan i obrabotka i dokolkoto si spomniam e dosta stara veche no ima niakoi polezni neshta kato obiasnenie za rasteri i lineatura. Valbo pisah ti po q-to ma ti izbega :) ta 15 lv si struvat ama ne se nadiavai da se sobiesh s 200 stranici polezna informacia ;).
imashe i edna bulgarska bak za scanirane i tam imashe niakoi obiasnenia po tia vuprosi.
Knigata za quark deto e pisana ot bulgarian ama se pak 95% ot neia te uchat kak se bachka s quark :)) toest mnogo malko info po vuprosite koito vi interesuvat.
inache po pechatnici svestnite pechatari pochvat da vadiat mnogo interesni knijki ama na nemski :\ dobre che ima kartinki ;(((((
Върнете се в началото
niki michailov
ники михайлов

МнениеПуснато на: Пет Ное 21, 2003 9:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

sea az s ruka na lewoto surce(desnoto si go pazq za kogat sum na gradus i wida nekoe dewoiche- to e nechestno i pohotliwo sarce[podsmruk]) sha si priznaq che az bibliata na photoshop 6.0 kolkoto i da mi se iskashe ne mojah da q procheta- wreme nqma puk i PC wku6ti da si probwam na spokoistwie hubawkite rabotici det gi pishe.
ta tam toq tip mnogo zdrawo obqsnqwa procesa za rabota s programata i dokolkoto si imam ponqtie za-ponatatuk w knigata pishe i za takiwa raboti
a i prez cqlata kniga wmukwa po nqkoi drug biser....

P.S. hulete me, hulete me - zaslujawam si go - az taq kniga trqbwashe predi tablicata za umnojenie da sum q nauchil......i pak otiwam da placha na nechie ramo che na terro progizna(brato - LOGovete na oneq failowe GI NQMA =( ....)
Petri Black

МнениеПуснато на: Чет Дек 25, 2003 10:50 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Shte se opitam da izkaza mnenie po vaprosa:
Na kolkoto po-goliama liniatura se skacha triabva da se ima v predvid samata pechatarska mashina na kakvo e sposobna i samite plaki. Znachi tova koeto az sum vizdal e: na visoka liniatura (za konkretnata mashina) pri okolo 90% i nagore ot niakoj cviat zapochva da zaliva. Sledovatelno se doseshtate, che stava po-tumen cveta ot kolkoto e triabvalo... Inache pri kachestven pechat ne bi triabvalo da ima razlika spored men v cveta zaradi liniaturata, a samo v kachestvoto na otpechatvane i to samo ako snimkite ili kartinkite sa bili kachestveni i si zasluzava! Zatova si mislia i che ne e umestno da se dava primer s tova kakvo shte izkara printer na edna i druga resolution!
Ta zakluchenieto mi e, che pri gledane na neshto otpechatano na 150 lpi i 200 lpi ot normalno za gledane kato kraen produkt raztoianie i na kachestvena pechatarska mashina ne bi triabvalo da ima razlika v cvetovete! Ne sravniavajte neshta otpechatani na vestnici, spisania i drugi, zashtoto edno i sushto neshto otpechatano na razlichna hartia dava naj-raznichni cvetove i tova e suvsem drugo:))))))
Estestveno vaprosa v krajna smetka si ostava malko sporen:)
Върнете се в началото
CkopnuoH

МнениеПуснато на: Съб Дек 27, 2003 5:20 am    Заглавие: rastera Отговорете с цитат

az pak da wi kaja edin slu4ai
zna4i dosega e pe4atano na 2 cwetna masina
i horata si kupuwat 4 cwetna i dawat failowete pak s sastite 30% redukciq na mastiloto ot color profile.....
oba4e taz 4 cwetna mashina razliwa to4kata do 10% a ne do 30% kakto predshestwenicite i....ta na prikazki nqma razlika no na praktika e drygo
to4kata kolkoto e po mallko se razliwa ot 4erweno stawa oranjewo....i taka s wisoka lineatyra...kolkoto powe4e beli linii imame na kwadraten santimetyr tolkowa po bledo izobrajenie a ottam i cwqt....znam 4e Valbo ste kaje 4e nqma zna4enie....ama horata hwarliha tiraj za 4000 lv poradi twa leko 30% kam 10% na to4kata 4e....taka de sami si prawete izwodi
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети