Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Nixon

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 6:19 am Заглавие: Аз май скоро ще минавам на Maya 4.5... |
|
|
Ами, вижте това:
http://www.aliaswavefront.com/en/products/maya/mentalray.shtml
накратко, излезнала е версия 1.5 на Mental Ray за Мауа 4.5.... безплатно. в момента я дърпам и много ми е интересно какво не може да прави.... (някой ми спомена, че била ограничена с някои неща). По това, което пише на сайта, аз лично разбирам, че дават версията, която преди е струвала 4000$ за без пари. Само трябва да имате лицензирана Мауа 4.5.
Според мен везните доста се накланят така към решение с Мауа... даже и за закупуване. Една идея: Мауа е два пъти по-евтина от МАХ (ако си купувате и рендър с него, Vray и Finalrender са по 700$). Да не говорим, че и двата рендъра са все още много млади, за да могат да се мерят с Mental Ray... аз лично съм му голям фен, още от Softimage версиите си поддържаше сумати неща. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
NaSkO

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 12:54 pm Заглавие: |
|
|
Още нещо което много ми хареса в отношението на компанията към своите клиенти :
Maya Personal Learning Edition™ is a special version of Maya®, which provides free access to Maya Complete™ software for non-commercial use. (Available for Windows® 2000/XP Professional and Mac® OS X).
Излезе вече и версия 4.5 така че дори и Maya-та няма нужда да купуваш докато се учиш. Единственото което ме притеснява е колко бързо ще може един Max user да свикне с интерфейса на Maya. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Joro*
|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 1:13 pm Заглавие: |
|
|
NaSkO написа: | Още нещо което много ми хареса в отношението на компанията към своите клиенти |
a towa hareswa li ti ?
Full Annual Maintenance - $1299 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Coldblooded

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 1:22 pm Заглавие: |
|
|
Kolkoto do svikvaneto na Max user s neq, na Max 5 ima dosta obshti neshta, napravo sa si vzeli i short key-owete i razni drugi neshta ot interface-a. Ebati, izglejda mi dosta nahalno.....i |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LMNT
|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 2:35 pm Заглавие: |
|
|
Chetoh tukmo vchera v edin forum...MRay ne poddurzhal SDS v Maya!
Ako e vjarno,to togava...veznite...
,-) _________________ На экзаменах в разведшколу абитуриент Петр Семенов не ответил ни на один вопрос, в результате чего был принят сразу на второй курс |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 2:52 pm Заглавие: |
|
|
SDS nqma - ok, ama kakto e trygnalo v Maya5 shte e napylno built in sigurno, podobno na XSI, taka 4e ne vijdam problema. samo ot 1 do 1.5 kolko neshta sa promenili....
Subdiva na toq etap ne e problem, convert na poly i nqma problemi. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 3:03 pm Заглавие: Maya 4.5 + MIRAY |
|
|
NaSkO, ако си купиш една книжка, която преди време излезе на български, Мауа 4 - Учебен курс, в нея има раздел, в който са отделили внимание на приликите и разликите във Мауа/Мах и Maya/Lightwave... shortcuts, plugins, interface, плюсове и минуси.... има доста работа, не всичко, но според мен, достатъчно полезно. Ако минеш една такава книжка, която не е много сложна (според мен седмица ако имаш време).
А колкото до отношението на Alias|Wavefront към желаещите да учат Мауа, просто те бяха първите, които пуснаха работеща демо версия на тежък софт, чисто и просто за да "бият" голямото разпространение на Мах и Lightwave, които много по-лесно се намираха и "кракваха", а имаше и много повече материали за тях.
Колкото до 1300$ годишно, не мисля, че сумата е голяма, особено когато говорим за работни места над 50000$. Защото повечето работни места за Мауа са точно такива. А и не мисля, че това е такса, която се изисква от Alias|Wavefront, а по-скоро нещо, което ти дава безплатни update-и, списания, участие в семинари и т.н. Неща, които не знам до каква степен се предлагат на легалните потребители на другите продукти. За мен, Softimage имат най-добрия customer support, и те реално са компанията, направила най-много за индустрията, тъжно е че позициите им надали скоро ще се променят, въпреки всичките суперски неща в новите версии. Но все пак, повечето от тези неща, за които говорим, са чисто по слухове и нещо, което повечето от нас(българите) нямаме никакъв достъп.... поради финансови причини. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chrom

Регистриран на: 13 Ное 2002 Мнения: 180 Местожителство: Edmonton AB
|
Пуснато на: Нед Дек 22, 2002 9:27 pm Заглавие: |
|
|
Mental Ray e istinata.Sichko drugo e laina. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
north

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 1:56 am Заглавие: |
|
|
Abe ne bih kazal che Final Render,Brazil ele puk Renderman sa laina ama neise ;)
Inahe otnosno tazi kniga -Maya Funadmentals ( abe nqmashe li nqkude obshirna diskusiq za neq ?..)- tova ne e nai-dobrata vstupitelna kniga za Maya , no ako nqkoi deistvitelno za pruv put pipva softa shte mu bude ot polza ..
Kozmetichni priliki mezdu Maya i Max v5.0 ima ,razbira se- no rabotata v dvata paketa se razlichava dosta .
Pozdravi : north |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 12:02 pm Заглавие: |
|
|
are sa i edin lamer da sa izkaze:)P)toest az.zna4i,kato izkliu4im istinata 4e nai dobria soft e tozi koito wladees nai dobre,da srawniaas maya s max e se edno da srawniaas pezo ot wisok klas s mercedes s klasa.
az po4nah da u4a maxa.IZNERWIH se.PO4NAH da u4a maya I SE OZUBIH, ne sam advanced kat was ma priliki w interfeissa specialno na max i maya za mene nema nikakwi/kato izkliu4im obstite termini i polozenia/interfeisa na maya e genialno izmislen no za profesionalisti toest targeta e za hora koito ste u4at towa nesto dosta seriozno.Interfeisa na max e za po murzeliwite useri //towa ne za4i 4e i snego ne mogat da se prawiat 4udesa/.Wse pak s maya se naprawi final fantasy,ace age,//ne izkliu4wam wazmoznosta maxa da epo nazad ot po slabi marketingovi i menidzarski pozicii/.NO ZA MEN LI4No NESTATA SE PROMENIHA , KOGATO EDIN FREND MI POKAZA SOFTIMAGE XSI.ONEMIAH.KATO DRASSKA4 ZA MEN TAZI PROGRAMA E NAI BLIZKA DO SKULPTURATA.INTERFEISA E UNIKALNO IZ4ISTEN //IZKLIU4WAME FACTA 4e IMA EXTRI KATO SOBSTWEN COMPOSITING MODUL,a wposlednata wersia IMA EDNO NESTO DET MU SA WIKA BEHAVIOR//
ZA WAS NE ZNAM MA AZ SAS SIGURNOST STE SI IGRAIA S TAZI PROGRAMKA< EI TAKA ZA KEF:)))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chrom

Регистриран на: 13 Ное 2002 Мнения: 180 Местожителство: Edmonton AB
|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 12:24 pm Заглавие: |
|
|
north: sorry zabravih renderman vupreki che sum s poslednia.testval sum sichko shto e raytrace render, i free i plateni i takiva deto sa bez interface i ne sa skacheni kum konkreten app i se muchish kat lud nad dosovski shell i sum absolutno siguren za MR.Edinstvenia drug koito vadi istinsko photoreal kachstvo e na Lightwave rendera.V renderman 11 ima veche i GI no ne sum sednal da se zanimavam shtoto nemah vreme tia dni.Nema film koito da ne mine prez renderman i mental ray.Ne che drugite ne stavat no te sa prosto druga klasa.
nubizuz: da xsi e adski soft, cukam i nego i maya ednovremenno no poneze ne sum robot trea da izbera ednoto a e dosta trudno:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sithmaster

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 3:16 pm Заглавие: |
|
|
Spored men nai-vajnoto e kakvo si re6il da pravi6 da sravniava6 Maya Max Softimage niama smisul. Raboti s tova s koeto ti e udobno. Otnosno renderite sega pregledah Mental Rey 1.5 za maya. 1 Ne moje da rendva subdivision-i Fur i particle :(( 2 Otnosno GI, FG i Photonit-e ima dostatu4no mnogo metodi za t.n. Fake koito vur6at dosta dobra rabota i ne baviat tolkova mnogo. 3 Napravih edin eksperiment na 20 000 Particle instanc-nah 100 razli4ni kamuka i gi rendvah v rendermana kato vseki si ima6e i displasment Rendering time 3 min pri tova bez nikakva optimizacia. Probvaite s niakoi ot liubimite Mental Rey, (Final Render Brazil i t.n. koito sa za Max-a) bi mi bilo liubopitno kakvo 6te stane. I posledno niama smisul da pravim sporove koe e po-dobro i koe ne e prosto si triabva zdravo u4ene :)))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 3:26 pm Заглавие: Относно high-end softs... |
|
|
Туко-що прочетох една статия в най-новия 3D World (www.3dworldmag.com), която по-нататък мога на направя на PDF и да я дам на всички. Та, там има отзиви на индустрията относно точно това пускане на MIRAY за без пари. Продуктовия мениджър на XSI казва, че тази версия е просто плъгин и не предлага пълни настройки на shaders и т.н. Че според него, компаниите не дават безплатно плъгини, които се продават добре и че всъщност това не е никакво нововъведение, а просто начин да се забави процеса на преход към XSI. Мениджъра на Мауа казва, че конкурентите се затрудняват да следва лидерството на Alias|Wavefront и че те продължават да инвестират в Мауа, за да продължи да бъде изборът за high-end film, broadcast, video, Web и games пазарите. Според него, инжектирайки тази стойност в Мауа, повече хора ще я купуват...
Има и други мнения, но тях не мога да превеждам и преразказвам сега, ще ги четете в PDF-a... скоро. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 4:30 pm Заглавие: Re: kaloyan |
|
|
kaloyan написа: | Probvaite s niakoi ot liubimite Mental Rey, (Final Render Brazil i t.n. koito sa za Max-a) bi mi bilo liubopitno kakvo 6te stane. I posledno niama smisul da pravim sporove koe e po-dobro i koe ne e prosto si triabva zdravo u4ene :)))) |
Не знам къде работиш и с какво се занимаваш, за но за мен (TV дизайн) е много важно един рендър, или продукт да може да прави определени неща. В случая с МR, това са Мoblur, Softshadows и много добър Raytrace. Не съм пробвал сериозно версията за Мауа, не съм имал време, а ти още имам много малко опит с Мауа по принцип. Но все пак... разликата в цената и възможностите е съществена. Просто според мен, за тази цена, това което получаваш е много, много добро.
Относно particles, не съм пробвал, но по това, което гледам в инфото на основаната страница http://www.aliaswavefront.com/en/products/maya/mentalray.shtml
, казват, че поддържат "Rendering of particle-instanced geometry". Не знам какво означава това, но според мен трябва да има нещо като частици. За други неща на мога да говоря, тъй като засега не съм видял и пипнал. НО.... съмнявам се относно displacement-a.... MIRAY, ако не се лъжа беше първият рендър, в който въведоха displacement по принцип и да го няма добре реализирано в последната версия... просто се въмнявам. Този плъгин все пак е линк към последната, най-добра версия на MIRAY, и честно казано много ме сърбят пръстите да го задействам. Май няма да спя много тия дни и след Нова година.
Колкото до здравото учене, съгласен съм, че никой софт не можа да ти помогне просто да направиш нещо. Трябва да имаш желание да учиш и да се сетиш точно как да го направиш. НО... едно голямо но... в high-end програмите, самата основа, мисленето е мислено по много, много специален начин. За съжаление, МАХ-а още страда от лошото си ядро и въпреки някои от силните си страни, честно казано много се съмнявам да бие някога лидерстовото по продуктивност и възможности. А и като факт, повечето най-големи студии разработват сами половината си софт, и са инвестирали прекалено много, за да мислят, че могат да минат на нещо, за което просто някой казва, че е добро. Според мен, МАХ-а, който вече не е нищо като най-доброто price/performance решение...
Chrom, честно казано и аз много се чудя какво да правя с XSI и Мауа... Знам, че и двата продукта имат много силни страни и че е много трудно да се избере единият. Много ми се иска да ги уча заедно, но от друга страна не мога просто да захвърля Max-a, защото там съм свикнал доста с материалите и модификаторите.... ама май ще трябва скоро. Уф... не ми се мисли. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Sithmaster

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 5:04 pm Заглавие: |
|
|
V Maya "particle-instanced geometry" ozna4ava 4e na particalite moje6 da zaka4i6 obekt, grupa animirani obekti i t.n. no samite softwerni particali ne se rendvat. Ne tvurdia 4e ostanalite renderi ne mogat da rendvat displasment mogat no s kakva skorost. Poradi fakta 4e AW dosega na nikoi ne e obiasnila kak raboti neinia Shading Network zatova niama Brasil Final Render i t.n. za Maya. Plug-ina MentalRey 1.5 se pi6e ot AW i kato otvori6 limitations 6te vidi6 kolko ograni4enia ima i koi fraktali mogat da se smiatat i koi ne, zatova Rendermana polzva Slim kato svoi instrument za pravene na materiali. Dokolkoto v bude6tata 5 versia Mental Rey 6te e osnovnia render Na Maya-ta kato pri XSI-to togava ne6tata moje bi 6te se promeniat. A otnosno Rendermana silata mu e v smiataneto na mnogo obekti polzvaneto na DSO-rib i mnogo drugi ne6ta. Ne iskam da vlizam v podrobnosti koe e po-dobro i koe ne e. Prosto fakt e 4e plug-ini renderi podobriavat mnogo dadeni ne6ta no ne mogat da dadut osnovata. Nai vajnoto e 4e triabva da se vnikne v edin problem da se uzu4i do osnovi i togava da se pravi ne6to. Bez u4ene i rabota ne stavat ne6tata. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 5:18 pm Заглавие: Re:kaloyan |
|
|
Съгласен....
знам, че повечето филми са ги рендвали с Renderman, и че е много бърз, но... последните версии на MIRAY, също поддържат доста добре повечето функции, имат много оптимизации, а и не знам дали си гледал новина за договорката за по-голямата интерграция на ILM и Mental Images. Според мен, това че MIRAY не се е използвал и не се е разработвал за филми основно е че централата на Mental Images е в Германия и просто интернет връзките едно време, когато са били основните разработки на Renderman-a, когато ILM са го ползвали най-яко него в киното не са били така добри... но. Ако се замислиш, и Pixar , и Hollywood и ILM се намират на западното крайбрежие, и са можели да работят заедно много повече, отколкото от другата страна на света. Според мен, Ментъла има много яко бъдеще, или поне настъпва много широко напред. Не че Renderman-a няма, просто ако се замислиш, работи под Мауа, и точка. Много е бавен за preview. Дефакто неизползваем за Broadcast design... Не знам, на мен лично ми е интересно с какво правят видео клиповете. Те според мен в момента са най- "арт" формата, тъй като дават най-голяма свобода и е много важно да се създаде добро впечатление за малко време. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
north

|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 7:39 pm Заглавие: |
|
|
Znachi kato se otvori prikazka za Maya ili XSI se seshtam za moq milost i edin priqtel.. vinagi kato se vidim dvamata i kato se pochne edin spor ( priqtelski razbira se ) po temata - da ti e drago da ni slushash.. :)
Nixon,
Vsushnost istinata e edna : hvashtash XSI -probvash go , havshtash Maya - probvash.Koeto ti dopadne poveche kato interfeis,nachin na rabota,funkcii nego izbirash i tova e.Az sum probval XSI , izbrah si Maya zashtoto poveche mi dopadna.I dvata paketa sa tolkova izravneni kato vuzmoznosti che koito i da izberesh,smqtam, nqma da zburkash..Misulta mi e che trqbva da se rukovodish ot tova dokolko ti e udobno da rabotish s nego i ot tam koko e efektivna rabotata ti , ne ot tova koi kakvo e kazal..
A za tova prosto trqbva da testvash lichno.Tova che rabotish na drug soft ne e problem, naprotiv - kato se nauchish vedniz da kopaesh s lopata, shte kopaesh i tuk i v Afrika ako se nalozi ,samo trqbva da se aklimatizirash malko :)
Pozdravi : north |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гост
|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 8:41 pm Заглавие: |
|
|
w slu4aia s aklimatizaciata maya mi otne edin mesec da swikna a w xsi 2 sedmici da porazukam bez strah e da ne zabrawiame 4e sam nekakaw lamer liubitel de.ma spored men maya e dosta slozna za nawlizane ,kazi mi soft det kat bodnes spacia i stawat ludnici:)))to twa si ma mnoo dobri strani iz4istwas shella ot gluposti ma az i xsito si go nastroih da niaa izlishni nesta:))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пон Дек 23, 2002 10:18 pm Заглавие: |
|
|
като гледам как всички зарязват МАХ-а и направо ми се реве че съм му отделил толкова години :( |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Joro*
|
Пуснато на: Вто Дек 24, 2002 12:27 am Заглавие: Re: Maya 4.5 + MIRAY |
|
|
Nixon написа: | А колкото до отношението на Alias|Wavefront към желаещите да учат Мауа, просто те бяха първите, които... . |
towa estestweno ne e wjarno.
Nixon написа: | Колкото до 1300$ годишно, не мисля, че сумата е голяма, особено когато говорим за работни места над 50000$. Защото повечето работни места за Мауа са точно такива. |
golemite studia hich ne si prawjat truda da plastat software.
stawa duma za otdelen freelancer ili njakakyw malyk shop...
za tjah cenata e ot znachenie winagi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|