Graphilla.com :: Преглед на тема - ... нужно ли е човек да има талан за да се занимава с CGI...

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

... нужно ли е човек да има талан за да се занимава с CGI...

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
atmos

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:32 pm    Заглавие: ... нужно ли е човек да има талан за да се занимава с CGI... Отговорете с цитат

... и по специялно за 3Д-то и повечето му форми. Напоследък сериозно започнах да се замислям по темата макар да знам отговора. Та нужно ли е човек да има талант за да се справя добре с CGI.. то е ясно че почти всеки един може да научи техниките и цаките на даден софт, дори и ако е наблюдателен може да го докара на оригиналност, но сериозно се съмнявам, че ще успее да вдъхне живот на дадена работа и т.н.

Изобщо аз съм се нагледал на работи в който просто няма живот.. седят едни такива студени и статични.. няма движение.. абе все едно са изкуствени. Сякаш креативноста, посланието и т.н. на една работа са изместен от техическите характеристики и т.н.

Е не е важно какво мисля аз по въпроса, а факте че все по-често ставаме свидели на хора който нямат ( или поне не си личи да го имат ) талант да се занимават с CG но го правят що годе добре и те са доста голям процент от хората занимаващи се с тази индустрия.

Другото нещо което ми прави впечатление е че повечето млади 3D artist-и не смятат за нужно да могат да рисуват, което чесно казано е доста.. ако не друго то погрешно.
Изобщо факт е че в момента е модерно да се занимаваш с CGI и едно 50% от хората които го правят просто не са за там ( мое лично мнение ) но найстина ли седят така нещата че в една индустрия като CG-то човек може да се справя добре и без да има талант за това ?

отново ще ми бъде много интересно да видя какво мислите вие по темата

поздрави атмос
atmos

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:41 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

и малко да се дооточня. Ще дам един пример за да покажа горе долу какво имам в предвид

представете си човек който работи като моделер.. и нашия Х пич се справя много добре със дадения софт.. работи бързо, познава добре анатомията и с една дума той е добър моделер. От него изобщо не се иска креативност или каквото и да било друго, той просто взима консепта и работи по него.. правил го е и преди и ще го прави и за в бъдеще[/i]
Аватарче

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:42 pm    Заглавие: Re: ... нужно ли е човек да има талан за да се занимава с CG Отговорете с цитат

atmos_fear написа:
... и по специялно за 3Д-то и повечето му форми. Напоследък сериозно започнах да се замислям по темата макар да знам отговора. Та нужно ли е човек да има талант за да се справя добре с CGI.. то е ясно че почти всеки един може да научи техниките и цаките на даден софт, дори и ако е наблюдателен може да го докара на оригиналност, но сериозно се съмнявам, че ще успее да вдъхне живот на дадена работа и т.н.

Изобщо аз съм се нагледал на работи в който просто няма живот.. седят едни такива студени и статични.. няма движение.. абе все едно са изкуствени. Сякаш креативноста, посланието и т.н. на една работа са изместен от техическите характеристики и т.н.

Е не е важно какво мисля аз по въпроса, а факте че все по-често ставаме свидели на хора който нямат ( или поне не си личи да го имат ) талант да се занимават с CG но го правят що годе добре и те са доста голям процент от хората занимаващи се с тази индустрия.

Другото нещо което ми прави впечатление е че повечето млади 3D artist-и не смятат за нужно да могат да рисуват, което чесно казано е доста.. ако не друго то погрешно.
Изобщо факт е че в момента е модерно да се занимаваш с CGI и едно 50% от хората които го правят просто не са за там ( мое лично мнение ) но найстина ли седят така нещата че в една индустрия като CG-то човек може да се справя добре и без да има талант за това ?

отново ще ми бъде много интересно да видя какво мислите вие по темата

поздрави атмос

Atmos... ti neshto naposledak mnoo filosofski si go podkaral bre :)))))
Profesionalizam, talant..... she stigneme i do budizma w Graphic Industry... i twa dali e wajna dushevnostta, dali e nujno da razbirame ot metafizika za da naprawim jiwo 3D :)) i t.n. :)

Istinata e che talant e dosta raztegliwo ponqtite... mogoposochno - twa parwo, wtoro - seki ima talant w dadena oblast - moje i da ne go znae - no seki pritejawa po neshto cenno w sebe si. dali she e risuwane ili prosto watreshno chuwstwo za estetika - ne e tolkoz wajno... a naj wajnoto e che kojto prawi bezdushni ili kakto tam gi nareche raboti - toj otpada ot lodkata rano ili kasno :)

Pa sa wrashtame na prednata ti tema za profesionalizma - ponekoj pat ne naj krasiwoto e raboteshtoto... a nali stawa duma za industriata - tam prawilata sa drugi :))

Am e ubawo da ima talant de... kot i da si goworim :)
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
atmos

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:48 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Цитат:
ponekoj pat ne naj krasiwoto e raboteshtoto... a nali stawa duma za industriata - tam prawilata sa drugi :))

еми точно за това говорим.. нужно ли е изобщо след като може да се справях и осланяш на други качества... къде изобщо отива таланта в това модерно изкуство

а отностно това

Цитат:
Atmos... ti neshto naposledak mnoo filosofski si go podkaral bre :)))))
Profesionalizam, talant..... she stigneme i do budizma w Graphic Industry... i twa dali e wajna dushevnostta, dali e nujno da razbirame ot metafizika za da naprawim jiwo 3D :)) i t.n. :)

споко и до там ще стигнем :)) има време. Мене доста мисли ме дерзаят напоследък

ае поздрави ора и весело изкарване на празниците ( забележете че казвам изкарване а не прекарване :) )
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 4:54 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Ти наясно ли си с това което направи току що?! Точно след като топик-а със "професионализма" тъкмо заглъхна... :-)))
Аватарче ме изпревари с
Цитат:
Istinata e che talant e dosta raztegliwo ponqtite... mogoposochno

обсъждането на разтегливи понятия е трудно... всеки разсъждава по своему и в крайна сметка никой не е прав! :-)
Това е малко като спора за "занаятчия vs. художник", единия си вършел работата пък другия бил талантлив...
За мен самият факт, че нещо те е привлякло да се занимаваш с него, вече говори за заложби, може да са малки, неврачни заложбички, но ги има...
Zing

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 5:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

atmos_fear

немаше нужда сега чак толкоз да пишеш, знаем те че си НЪМБЪР УАН, че си най-големия талант и че не те мързи и се трудолубив и ученолубив.............

ние скромните ЦЪГЪИ ламери продължаваме да "разучаваме софта" и да засичаме за колко време мое си разглобим компутера и пак да си го сглобим дори и да не тръгне ;о)
Върнете се в началото
Drone

Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!

МнениеПуснато на: Вто Дек 30, 2003 5:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Aide i az :))))

Atmos, talantat naistina e MNOGO raztegliwo poniatie. Shte zapochna ot Conceptite. Za da si dobar Concept artist ne e tolkowa wazhno kak shte si realizirash ideite. WAZHNOTO e da gi imash! A za da imash dobri Concept idei tryabwa da imash neweroyatno bogata visualna kultura -- tya wklyuchwa zadulbocheni poznaniya w sferata, w koyato spetsializirash. Az lichno znam samo trima Concept artists, koito sa wsestranno razwiti -- Doug Chiang, Ralph McQuarrie, i Feng Zhu -- ne kazwam, che towa sa wsichki, prosto kato Star Wars fanboy te sa mi nai-mnogo na dushata. Ostanalite pichowe se spetsializirat --primerno, Ryan Church (airplanes/starships), Derek Thompson (monsters), Erik Tiemens (humans/creatures), etc. Towa kakwo to gowori? Che ediniyat e zadulbal w istoriya na awiatsiyata/aerodynamics/technologies, etc., che drugiyat e zadulbal w anatomiya/paleontologiya/zoologiya, etc. Demek, talantut e mnogo po-obshirno ponyatie ot, primerno, prosto umenieto da risuwash.

Koeto dokarwa sledwashtata tochka -- risuwaneto. To e ot ogromno znachenie. Ne zashtoto shte ti tryabw a kogato se zanimawash s 3D otkam tehnicheska gledna tochka. Ami zashtoto to ti dawa visia, sposobnostta da wizhdash i presazdawash. Shte ti dam sebe si za primer (kolkoto i losh primer da sam). Ne sam se zanimawal s risuwane predi da se zahwana s 3D. Ot nyakolko mesetsa obache imam wutreshnata potrebnost da risuwam, ako ne za drugo to za da imam zapazeni ideite, koito neprekusnato mi se motayat w glawata. Kato rezultat, uprazhnyawam se prakticheski wseki den -- ne kato samotsel prosto da risuwam, ami zashtoto ideite mi tursyat izrazhenie i shte gi zabrawya ako ne gi nadraskam, a nyamam wreme da prawya wsichko na 3D, wupreki che modeliram mnogo barzo.

Bottomline, ako se zanimawash osnowno s 3D, risuwaneto shte ti e ot golyama, no ne osnowna pomosht. Ima hora, koito risuwat prekrasno i sa strahotni 3D Artists, i mozhe bi imat i razkoshni idei za Concepts (pak otbelyazwam, dobur concept e neshto absolutno razlichno ot dobra risunka) i az lichno winagi sam gotow da swalya shapka i da se poklonya na tezi hora dozemi.

Natatak.

N1x0n mnogo dobre otbelyaza momenta sas zanayat vs. art. 3D Industriyata e nai-napred INDUSTRIYA. Toest, stawa duma za PROIZWODSTWO, a ne za IZKUSTWO. W neya ima ogromen element na tworchestwo, no wsichko e podchineno na towa da se postigne spetsifichen rezultat, koito MNOGO chesto e daleche ot izkustwoto i krasotata i MNOGO blizo do ochakwaniyata na srednostatisticheskia potrebitel/zritel/consummer.

Neshto poweche. Tui kato e INDUSTRIYA tya sledwa wsichki proizwodstweni printsipi, koito maximisirat produktiwnostta. Osnowen moment tuk e razdelenieto na truda. Mozhe da si prekrasen hudozhnik sas strahotni idei, obache ako sega wlizash w Industriyata kato nowobranets (primerno w Gamez), pich, shte budesh brutalno prizemen i shte bachash po 10 chasa na den modeliraiki chuzhdi Concepti. Edin den, sled nyakolko godini, mozhe i da zapochnesh da prawish swoi concepti, no dotogawa shte koziruwash i bachkash kakwoto kazhe Shefat. Edin stranichen primer -- kato idesh w Barcelona i widish Sagrada Familia shte si kazhesh "Ebasi toya Antonio Gaudi e bil ebasi i arhitekta!" Towa, estestweno, ne znachi, che Gaudi sobstwenorachno e postroil wsichko, nali? I towa ne prawi Sagrada Familia po-malko welichestwena, nali?
Ili pak Gollum. Tolkowa mnogo hora sa rabotili po nego, toi e product na wseki edin ot horata na Weta, koito sa se zanimawali s tazi chast ot filma. Towa prawi li go po-malko wpechatlyawasht?

Tuka pak tryabwa da se saglasya sas nyakoi ot starite postowe na Nixon za towa, che umenieto da rabotish w ekip e tolkowa wazhno, kolkoto i talantat. Zashtoto po moi nablyudenia naglasata na dosta hora w BG e, che tryabwa TI da badesh otsenen i TWOETO ime da e na zaglawnata stranitsa, zashtoto TI se schitash za genii. No Pasaran in the Real World with such ideas.

Taka che, BOTTOMLINE, talantat za 3D e izklyuchitelno wazhen. No talantat ne e towa, s koeto si se rodil (pri nas, obiknowenite hora, toi e prosto zrantse, edinitsi sa istiskite genii), ami talantat e neshto, koeto se razwiwa neprekasnato i postoyanno s mnogo trud i usilia, i mnogo chesto wklyucha takiwa aspecti ot sweta okolo nas, koito na pruw pogled nyamat nishto obshto s art i creativity.
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> Дискусии Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети