Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
energie
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2004 11:18 pm Заглавие: Моля спешно линк със стандарти за направа на billboard |
|
|
Благодаря предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
compound ™ even better

|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2004 11:42 pm Заглавие: |
|
|
Файл в мащаб 1:10 на 300 dpi (тоест ако е 4 х 3 метра става 40 х 30 см). От всички страни по 10 см навътре не трябва да имаш детайли и текстове, защото ще пострадат при подгъването. Записваш в TIFF или подобен (широко разпространен) растерен формат, печеш и бягаш до печатницата.
Набързо това успях да спретна, надявам се да ти е полезно. _________________ Is simplicity best or simply the easiest ... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
energie
|
Пуснато на: Вто Яну 20, 2004 11:53 pm Заглавие: |
|
|
много благодаря за бързия отговор. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
niki michailov ники михайлов

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 10:27 am Заглавие: |
|
|
да добавя нещо което съм чувал по въпроса:
при тези условия(30dpi при 1:1 или с други думи 300dpi при 1:10)
ако save-аш Tiff-а във Adobe Photoshop 6(и по-ранни версии) не използвай LZW компресия. Видимо уж нямало разлика но за такива малки DPI правело мазало. При 7 и по-визоки версии LZW-a бил оправен. <край на преразказа> _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 10:38 am Заглавие: |
|
|
а сега де
LZW компресията била със загуба на качество.
Странно WinZip губи ли ти данни?!
За билборда - принтерите са обикновенно 150 или 300 точкови
така че на теория 30 точки трябва да стигнат, но на теория - по добре е да са 50 и нагоре, особенно ако имаш дребни детайли
Всяка фирма която печата си знае за повечто билбордове как се закача и е достатъчно да кажеш само за коя верига бородове е и те ти го шият както трябва
определно им искай цветен профил, винаги има разлики инъче
и цветна разпечатка е задължителна
за по големи тиражи може да искаш и цветна проба А4, в големите агенции даже може да ти е безплатна;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 10:50 am Заглавие: |
|
|
az pak kazvam che trebe da e 31 x 41 sm file-to, shto poniavgash ostavat edni tvarde nepriatni beli linii, shtoto vinila e bial principno. Ot tam natatak, firmata deto sha go slaga si znae saorajenieto i znae kak da go ushie. _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 12:40 pm Заглавие: |
|
|
* 31х41см е наистина по-добре...
* Ако размера на файла не ти обърква работата, и изходните материали могат да го понесат пусни го на 500 dpi /след предварително съгласуване с печатницата, че мрънкат понякога/
* LZW компресията не ми се е случвало да прави проблем... но няма смисъл, и без нея влиза на едно CD.
* Бих пуснал по малко повече от 10 см. "буферна зона" отстрани, че тия "шивачите" кви са изроди!
* Бих ти препоръчал в оформлението да избягваш тънки рамки по периметъра на изображението, поради същата "шивашка" причина... _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 12:41 pm Заглавие: |
|
|
Аз па само да вметна ей така за протокола... за да не се обурка некой случайно.
LZW компресията и резолюцията не са зависими една от друга. Даже смея да кажа, че нямат нищо общо!!! _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 1:09 pm Заглавие: |
|
|
добре - нека са независими, аз цитирам това което ми каза един приятел
"връщат ми тифовете от София защото са с LZW искат ги без , защото мажело"
На мен друг познат ми каза че при 6 LZW не се описвало добре(което имайки впредвид ...ааааааааам "природата" на описване е странно)
и при малки DPI било възможно да дава отклонение, но че при 7мицата било оправено(пак се повтарям - бля). Ако греша кажете ми:)
Че и него да го поправя. _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 1:23 pm Заглавие: |
|
|
LZW компресията е разработена от трима математици с начални букви на имената L, Z, W (забравих как се казват)
за първи път е иползвана в програмата за компресиране наречена ZIP. Не ВинЗип а зип, в далените 86 или 87 ако не се лъжа
Това е компреси без загуба на качеството, компресира по следния начин
ако имате низа от РРРРРРР при компресирне се записва 7Р
тоест заема не 7 бита, а само 2
така че няма как да маже изобщо
Може да маже само рипа на принтера ако не разбира LZW компресия _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 1:32 pm Заглавие: |
|
|
niki michailov написа: | добре - нека са независими, аз цитирам това което ми каза един приятел
"връщат ми тифовете от София защото са с LZW искат ги без , защото мажело"
На мен друг познат ми каза че при 6 LZW не се описвало добре(което имайки впредвид ...ааааааааам "природата" на описване е странно)
и при малки DPI било възможно да дава отклонение, но че при 7мицата било оправено(пак се повтарям - бля). Ако греша кажете ми:)
Че и него да го поправя. |
Offtopic:
Грешиш! Казах и ще повторя - двете неща са независими!!!
Или инак казано LZW-to или работи (файла се чете) или не работи. Няма зависимост от резолюцията. Или още по-разбираемо казано - няма на такава резолюция да работи пък на по-малка или по-голяма да не работи!!!
Друго... LZW компресията не "омазва" нещата. Тва е като да запишеш ZIP файл, да нямаш софт да го 4етеш и да викаш "Неработииии".
Проблема с LZW компресията беше с някои от RIP-овете. Адобе доколкото си спомням имаха проблеми с 7-ма версия, и веднага изкараха Fix-а , който оправи нещата.
Проверката на нещата можеш да си я направиш и сам. Запиши един и същ файл със и без компресия. Отвори ги и двата с Notepad-а и гледай дали има дори минимална липса на информация - не! Има и софтуери , които могат да ти сравнят нещата бинарно и т.н.
Извода: разликата е само в начина на съхранение на информацията. _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 1:35 pm Заглавие: |
|
|
значи така като съм го чел(да бе...чета...повярва ми нали?)
за TIFF и LZW описанието там е не само на една кви пиксели които се повтарят там там и там ами и на повтарящи се комбинации(зелен пиксел до червен пиксел до жълт се повтаря там там и там...примерно)
Аз не държа на това че Photoshop 6 маже като прави тея описания , обаче ако е вярно(а моя тип твърди че му правят проблем за това)
и някой вдействителност има пробс с това нека го потвърди или отрече.
(Не са му казали защо не му приемат файла с LZW може и от RIPa да е) _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
terro
|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 1:54 pm Заглавие: |
|
|
Ако рипа не чете TIFF с LZW, ще върне грешка.
Има си сложебна информация за компресия! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 3:00 pm Заглавие: |
|
|
i az da vmetna neshto. purvo triabva da se proveri na kakuv tip konstrukcia shte se slaga. ima razli4ni. redno e da vi izpratiat 4ertez na vuprosnata - pe4ataemo pole, kude idva shevut za dzobovete i t.n. LH e diavolski prav za 41/31, kakto i Valbo za cvetnia profil. DPI - mi ako imag-a pozvoliava vdignete DPI-a. LZW kompresiata - ne mislia 4e pre4i da se slozi. _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 5:06 pm Заглавие: |
|
|
niki michailov написа: | значи така като съм го чел(да бе...чета...повярва ми нали?)
за TIFF и LZW описанието там е не само на една кви пиксели които се повтарят там там и там ами и на повтарящи се комбинации(зелен пиксел до червен пиксел до жълт се повтаря там там и там...примерно)
Аз не държа на това че Photoshop 6 маже като прави тея описания , обаче ако е вярно(а моя тип твърди че му правят проблем за това)
и някой вдействителност има пробс с това нека го потвърди или отрече.
(Не са му казали защо не му приемат файла с LZW може и от RIPa да е) |
мииии - чети, чети...
и недей да слягаш компресия за да не ти "омазва" нещята.
Понякога се чудя защо ли толкова хора си губят времето в обяснения!?!
П.П. пппппппп и "зелен до бялл" "зелен до бял" не е ли все повтяряне на еднаквости?
Ще кажа по друг начин това, което валбо каза за да сложим точка:
компресията търси съвпадение на низове и масиви, колкото по дълги повтаряши се низове, толкова по-голяма компресия. _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 6:00 pm Заглавие: |
|
|
koceto написа: |
|
щото на бинарен код е по-трудно. _________________ SHINEEEEEEEEEEEEE.......
днеска съм нежен |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 7:26 pm Заглавие: |
|
|
Be momche mlado, ne pisna li chak na sebe si veche ???? _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 7:35 pm Заглавие: |
|
|
niki michailov написа: | koceto написа: |
|
щото на бинарен код е по-трудно. |
NIKI, priatelu, za razmer te pitat, dostatu4no za LWZ se izpisa - 4oveka shte si napravi izvodite. a kato se po4nali taz tema, s tarabite kak stoiat neshtata ......? _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Яну 21, 2004 8:06 pm Заглавие: |
|
|
sintetichna harti /taia sas siv ili sin grab/ i C200... _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|