Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Adelz
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 6:44 pm Заглавие: Snimki na Bulgaria |
|
|
Zdraveite !
Pravia edin katalog za turisticheska firma tuk f Dubai, i mi triabvat niakakvi HUBAVI snimki na bulgaria, specialno moreto i planinite (ski kororti i tn) .. Imam tuk niakolko diska pulni s snimka ot domino.bg ama snimkite sa .. ujasni .. Niakoi da ima niakakvi ? Ako imate, daite gi, i shte vi bade slojeno imeto f kataloga.. Mersi mnogo !!
Adel |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 8:21 pm Заглавие: |
|
|
domino.bg a?! :-)
Дори самото споменаване на това име ме кара да ти кажа "Срещу пари - с удоволствие!".
Да ти обясня няколко неща Адел: първо, съгласно законите на авторското право, името на автора се слага в каталога задължително, а не като форма на благодарност и второ, ако искаш хубави кадри, е редно да си приготвиш пари за тях. Защото точно тези на Домино са от "безплатните" и виждаш какво се получава. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Adelz
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 8:27 pm Заглавие: |
|
|
n1x0n написа: | domino.bg a?! :-)
Дори самото споменаване на това име ме кара да ти кажа "Срещу пари - с удоволствие!".
Да ти обясня няколко неща Адел: първо, съгласно законите на авторското право, името на автора се слага в каталога задължително, а не като форма на благодарност и второ, ако искаш хубави кадри, е редно да си приготвиш пари за тях. Защото точно тези на Домино са от "безплатните" и виждаш какво се получава. |
Emi ne, ne sa bezplatni, 200 leva sum platil...
Ako kupia snimki ot niakoi, i gi sloja f kataloga, ne e zadaljitelno da slagam ime !
Ako imahs niakakvi i mi haresvat, niama problemi shte platia neshto (ili ne az, tazi kompania de) .. takache davai ! :D |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 8:55 pm Заглавие: |
|
|
Ако ти продам мой кадър, завинаги, за много пари, да си е само твой... пак си длъжен да ми пишеш името отдолу. Винаги, където и да го използваш. Такъв е закона в България, ЕС, САЩ и Канада. Нищо че никой не го спазва... _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Adelz
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 9:06 pm Заглавие: |
|
|
n1x0n написа: | Ако ти продам мой кадър, завинаги, за много пари, да си е само твой... пак си длъжен да ми пишеш името отдолу. Винаги, където и да го използваш. Такъв е закона в България, ЕС, САЩ и Канада. Нищо че никой не го спазва... |
emi moje da si prav, sigurno mislia che ne e shtoto ne sum go vijdal predi hehe :P ... no niamam ni6to protiv inache. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
stranger
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 10:12 pm Заглавие: |
|
|
Пише го в закона за авторското право. А тои лесно се намира в нета.
За по лесно ето го тука
http://www.culture.government.bg/bg/nd/law014.htm
Не че като го четат много го спазват ама живеем с надеждата:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TheViolator

Регистриран на: 10 Фев 2004 Мнения: 446 Местожителство: Beverly Hills, CA
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 11:36 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | Ако ти продам мой кадър, завинаги, за много пари, да си е само твой... пак си длъжен да ми пишеш името отдолу |
Tova ne e vjarno, zatova ima "Royalty Free" neshta, plashtash i polzvash kolkoto si iskash. _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Пон Мар 29, 2004 11:42 pm Заглавие: |
|
|
Ne sym chel zakona i ne znam kakvo pishe v nego no v germania sys sigurnost pone ne se spazva, a tui kato nemcite sa striktni kopeleta i spazvat zakonite nai-veroiatno takyf zakon nema.
Basi predstaviam si kak na annual reporta na Deutsche Bank da rechem pod vsiaka snimka triabva da pishe imeto na avtora.
Ne, i na poslednata stranica ne go pishe, proverih:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Вто Мар 30, 2004 1:27 am Заглавие: |
|
|
TheViolator написа: | Tova ne e vjarno, zatova ima "Royalty Free" neshta |
Мисля да не споря...
Цитат: | Чл. 15. (1) Авторът има право:
1. да реши дали създаденото от него произведение може да бъде разгласено и да определи времето, мястото и начина, по който да стане това, с изключение на обектите по чл. 3, ал. 1, т. 4, 6 и 8, при които това право се уговаря по договор;
2. да иска признаване на неговото авторство върху произведението;
3. да реши дали произведението му да бъде разгласено под псевдоним или анонимно;
4. да иска името му, псевдонима му или друг идентифициращ го авторски знак да бъдат обозначавани по съответния начин при всяко използване на произведението;
Чл. 16. Неимуществените права по т. 2 и 4 на ал. 1 от предходния член са неотчуждими. Отчуждаването на други неимуществени права може да става само изрично и в писмена форма. |
Обърни внимание израза "неотчуждими" в Чл. 16. Този твърд :-) член преведен на български означава: абсолютно "royalty free" неща не съществуват.
Gavanski написа: | Basi predstaviam si kak na annual reporta na Deutsche Bank da rechem pod vsiaka snimka triabva da pishe imeto na avtora. |
Под снимките в AR-а на Дойче Банк няма име само защото някой, за да изкара моооого пари, се е съгласил името му да не се появява. /Чл.15, ал.1, т.3/. Но това не означава че те са му откупили авторското право и затова правят каквото си искат, а че фотографът по собствено желание ще публикува нещата си анонимно, което се фиксира в някакъв договор и се уговаря още преди наемането на фотографа.
Упорството на автора в прилагането на Чл.15, ал.1, т.2 и т.4 най-често води до загуба на клиент, затова всеки си прави сметката дали славата или парите са му по-важни.
Доста често се случва да се бъркат правата уредени чрез закон и начините на работа прилагани в бизнес практиката.
И понеже тука сме брутално в оффтопика, викам да спрем, защото това сигурно е дискусия No. 999 на тази тема. А и не помагаме на човека да намери безценните кадри, които търси! :-) _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Гавански 12:55 Am
|
Пуснато на: Вто Мар 30, 2004 2:19 am Заглавие: |
|
|
Изрично споменах, че алинеи и закони не съм чел следователно да споря по въпроса би било глупаво. Просто в хич не малкият си архив от диплянки, брошурки, корпоративни дизайни, годишни отчети и прочие не намерих нищо в което да се упоменава името на фотографа, както и в нито една от фирмите в които съм работил при изготовката на гореизборените неща това не се е правило, въпреки че се борави изключително и само със закупен материал. Та оттука направих, за мене поне, логичният извод, че закона тука е друг, понеже не всяка диплянка си заслужава огромните пари за фотографа:)
Та за да не празнословя, ще питам тия дни и ще те информирам на ПМ:)
пича да извинява за офтопика
www.pbase.com--> имаше много прилични снимки от Бг
Може да се свърже с авторите и да помоли да откупи някои от тях ако му харесат. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ИлиянШмилев
|
Пуснато на: Вто Мар 30, 2004 12:09 pm Заглавие: |
|
|
www.phototresor.com
sa bulgarska image banka i predlahat failove s hi res kato pri tova povecheto sa Royalty free, t.e ne e zaduljitelno da se publikuva imeto na avtora pri publikacia. Na saita se tursi po kliuchova duma na angliiski ezik, naprimer 'beach'. Vseki kadur se otvaria v po-goliam prozorec s obiaveni ceni i razmeri.
NB - cenite sa obiaveni v USD za on-line zakupuvane s kreditna karta, no ot ofisa v Bulgaria failovete mogat da se zakupiat na obiavenoto chislo v leva. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
niki michailov ники михайлов

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Adelz
|
Пуснато на: Вто Мар 30, 2004 6:26 pm Заглавие: |
|
|
emi Mersi mnogo hora !
niama ni6to vpechetliavashto po temata deto mi triabva ( plaj / ski s hora .. kororti i takiva po turisticheski neshta) no fse pak, mersi ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TheViolator

|
Пуснато на: Вто Мар 30, 2004 7:49 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | член преведен на български означава: абсолютно "royalty free" неща не съществуват. |
Vie ste opasni tam be! Tuka pyk si syshtestvuvat "royalty free" neshta i kato si kupish neshto takova ne si dlyjen da slagash nikakvo logo vyrhu snimkata da re4em.Pri zakupuvaneto izrishno e napisano "use royalty free". _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2004 1:34 pm Заглавие: |
|
|
Опитах се да спра спора в зародиш но не стана... :-)
Терминът Royalty Free няма никаква, ама никаква връзка с авторското име! Този термин означава единствено че имаш право да ползваш изображение, звук или друго авторско произведение без ограничение, за различни цели, без да плащаш допълнителни "авторски възнаграждения" /или royalties/ за всеки отделен случай. И само това.
Така че ако доставчика на имидж банката държи да му се изписва името, то ще се изписва задължително, без това да нарушава Royalty Free статуса на снимката. Въпроса е дали някой би купил такава снимка?! :-)
И да знаеш че сме опасни и ние, и вие /US-Canada/, и те /Евросъюза/. Защото тези закони в БГ са от най-меките в световната практика.
p.s. а за да видиш колко "free" са нещата от "големите" имиджбанкове, отдели 15 минути да прочетеш agreement-ите им! Такива "чудеса" има че лошо ще ти стане. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
TheViolator

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2004 7:04 pm Заглавие: |
|
|
Vij sega, kogato ba4kah predi godini v edna firma i pravih TV commercials predimno, sme polzvali mnogo 4esto neshta (snimki ili neshta zasneti na film) to4no ot IMAGEBANK, i nikoga (ama nikoga) ne sme slagali kakvito i da bilo nadpisi !!! Zakupuvali sme tezi neshta savsem zakonno no nikoga ne e imalo takiva raboti za koito mi razpravjash....tova moga da ti go kaja az ot moja opit v tezi neshta, ti sega ako imash drugo nabludenie v BG, moje - ne sporja! _________________ Liebe und Verstand gehen selten Hand in Hand.. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Alex
|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2004 7:25 pm Заглавие: |
|
|
Da, i tuka v bg za video image banks e taka, ne se slaga ime nikade v klipa, obache nesam naiasno s pechata kak e.
Mislia che ima razlika _________________ -= Всяко нещо има край, само саламът има два края =- |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Мар 31, 2004 7:29 pm Заглавие: |
|
|
mi az misla, che e vapros na dobra volia... i vapros na dogovor pri pokupka na pravata. _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|