Graphilla.com :: Преглед на тема - [фото] Помощ

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

[фото] Помощ

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
komrade

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 2:34 am    Заглавие: [фото] Помощ Отговорете с цитат

Здравейте!

Попадна ми един зенит 11 с обектив helios 44mm.
Тревожат ме няколко въпроса:
1. през визьора всичко изглежра сравнително еднакво размазано, независимо колко въртя пръстена за фокусиране - предполагам, че това означава, че нещо е повредено?
2. Махнах обектива, вътре има някакво огледалце - огледално рефлексно ли е това чудо?
3.Прилагам няколко снимки, би ли могъл някой да ми обясни кое как се ползва, откъде и как се контролира колко време се експонира?
4. С обикновени филми ли снима или някакви специални?
5. Може ли да се снима с диапозитив?
6... Споделете всяка подробност, която мислите, че може да ми е от полза - никога не съм снимал с лентов апарат и съм бос по темата...

снимка 1 снимка 2 снимка 3
NOX

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 2:41 am    Заглавие: Отговорете с цитат

s risk da byda lin4uvan ot fotografite i da me obvinqt v lujeinformaciq...predpolagam ogledalceto tie 4ast ot shahtoviq vizior - deto ti dava vyzmojnost da gledash prez obektiva to4no.
znima se s normalna lenta
na snimkata pogled otgore pyrvoto kop4e ot dqsno na postavkata za svetkavica ti e skorostta kato "B" bi trqbvalo da e bezkraino. kop4eto do nego veroqtno e taimera za kogato e na stativ,
siguren li si 4e vyrtish prystena za fokusno razstoqnie, a ne za blenda?
tolkova ot men..dano sym pomognal, syjalqvam ako sym obyrkal -po-dobre iz4akai fotografite
NOX

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 2:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

http://www.zenit.istra.ru/mans/zenit-11/zenit-11.html
ako imash problemi s ruskiq - pm
themagician

Местожителство: Sofeto

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 3:24 am    Заглавие: Re: [фото] Помощ Отговорете с цитат

Comrade Che написа:
Здравейте!

Попадна ми един зенит 11 с обектив helios 44mm.
Тревожат ме няколко въпроса:
1. през визьора всичко изглежра сравнително еднакво размазано, независимо колко въртя пръстена за фокусиране - предполагам, че това означава, че нещо е повредено?
2. Махнах обектива, вътре има някакво огледалце - огледално рефлексно ли е това чудо?
3.Прилагам няколко снимки, би ли могъл някой да ми обясни кое как се ползва, откъде и как се контролира колко време се експонира?
4. С обикновени филми ли снима или някакви специални?
5. Може ли да се снима с диапозитив?
6... Споделете всяка подробност, която мислите, че може да ми е от полза - никога не съм снимал с лентов апарат и съм бос по темата...

снимка 1 снимка 2 снимка 3

male do kade stignahme s tez cifrovi tehnologii.... s risk i az da buda linchuvan shte dobavia:
1. proveri naistina dali tova e fokusa deto vartish, shtoto ima tam i takova neshto deto niakoi mu vikat blenda. Osven tova proveri dali niamash korekcia na dioptar, koiato ako e prasnata v niakoia krajnost, a ti si bez dioptar - nikoga niama da go dokarash na fokus.
2. i na canon 1d da mahnesh obektiva - pak shte vidish ogledalce - to e chast ot SLR sistemata, kakvo e i zenita dokolkoto znam. Prez nego se otkloniava izobrajenieto kam viziora. pri snimane to se vdiga i lentata otzad se osvetiava. S drugi dumi e neshto estestveno, a ne e niakoia ruska adska mashina.
3. shto ne otvorish parvata knijka za fotografia za nachinaeshti, koiato ti padne pod ruka - tam sas sigurnost e obiasneno obstojno
4. silno podoziram che stava vapros za najobiknovena 35mm lenta
5. dali e diapozitiv ili negativ i t.n. - ti si reshavash - stiga da e s vernia razmer i perforacia - 35 mm. NEcifrovite aparati mogat da snimat i s cvetna i s chernobiala i s diapozitiv - pri tova snimat s vsichkoto tova za sushtite pari.
6.dano da sum ot help. najdobre otvori niakoia knijka na tema fotografia i tam najdobre i obstojno shte vidish za ko ide rech. che tia tematikata e slojnichka i dulgichka.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
komrade

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 3:26 am    Заглавие: Отговорете с цитат

many thanks, само дето грам руски не вдявам :/ обаче добре ме подсети, ще се опитам да си намеря менюъл из гугъла...
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 10:00 am    Заглавие: Отговорете с цитат

зенит 11 - класическа огледално-рефлексна филмова камера с обективи на резба М42 (един от стандартите за закрепване на обвктва към тялото)
във визьора виждаш това, което "вижда" и обектива с малки изключения, но това за сега не ти е толкова важно (на филма се регистрира малко повече от това което ти е във визьора)
обектива - нормален, зенитарски обектив - руско производство, можеш да го смениш с всичко що е на тая резба М42 - широкоъгълен, дългофокусен и квото още ти трябва
на обектива - първият ринг е за фокусиране
след това имаш копче за режими Мanual и Auto, за това как ще ти се затваря блендата, препоръчвам ти Ауто-то защото визьора на зенита и без това е тъмен
скала за определяне на дълбочината на рязко изобразяваното пространство (туй дето накреатко му викаме DOF) - при определена бленда какво разстояние ще ти е във фокус
ринг за блендата - зависи от това какво ти показва светломера, каква скорост си задал и какъв DOF искаш
отгоре имаш врътки с които му казваш колко аса ти е филма, скорости на затвора, спусък, врътка за броя изснимани кадри и това Т <-> V не знам за какво е
отпред подозирам че това копче ти е за светломера, който мисля че работи с 1 кръгла плоска батерия, задейства се като натиснеш това копче и трябва да ти дава стойности във визьора и според тях да затваряш или отваряш блендата и да променяш скоростите

филми можеш да ползваш всякакви лайка формат (тия най-разпространениете) черно-бели и цветни негативни
не ти препоръчвам да се хвърляш на диапозитив защото той изисква много точно мерене, а аз поне на тоя тип светломер не бих му имала чак такова доверие
Върнете се в началото
mim

Местожителство: Sofia

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 10:05 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Забравих
а, гледам че машинката е доста запазена, никакви драскотини външно, честито!
а за фокуса - ако не успява наистина да фокусира - виж дали няма наистина корекция на диоптъра на визьора
ако няма - занеси обектива да ти го погледнат да няма отлепена леща
Върнете се в началото
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 12:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

През визьора на Зенит винаги всичко изглежда леко замазано! Той така е проектиран! :-))
Този модел принципно няма диоптрийни корекции. Така че хващаш 1 евтин филм, харесваш си едно пейзажче с дървета /така че да има фин детайл на "безкрайност" за да можеш да оцениш фокуса после/ слагаш обектива на "безкрайност" и изреждаш всички скорости и бленди по следния начин:
При скорост 250 изреждаш диафрагми от 2 до 16 /7 кадъра/
После при диафрагма 8 изреждаш скоростите от 30 до 500 /5 кадъра/
После правиш няколко кадъра за тест на светломера, след което правиш още няколко на различни разстояния за да си провериш фокусирането и бягаш да ти проявят филма.
Ако всичко е наред, тези серии със скоростите и диафрагмите ще изглеждат като градиенти от тъмно към светло на филма /от преекспонирано към недоекспонирано/, всеки следващ кадър трябва да е по-светъл от предишния. Така ще знаеш дали скоростите ти работят правилно и дали лоста затварящ диафрагмата до работно положение е наред.

Ако обаче след като изснимаш един филм продължаваш да имаш проблеми със фокуса провери 2 неща:
1. Сваляш обектива, въртиш фокусировъчния пръстен и следиш дали задната му част се движи нормално и равно. Ако има накъсано движение или нещо тропка в обектива - на сервиз /в БГ разбира се/.
2. Пак при свален обектив виж дали не се е разхлабило болтчето, което определя ъгъла, под който стои огледалцето. Ако е разхлабено - най-вероятно се е разместило. Ако е това проблема ще се обадиш пак за да ти кажа как да си го настроиш.

Зенит 11 е много стар апарат, но предлага пълен ръчен контрол над всеки един параметър на снимането. Перфектна учебна машина!
Silver

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 12:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Мога да допълня само, че това V-T се отнася за супер-дълги експозиции (примерно, ако искаш да снимаш нощни пейзажи или за астро-фотография) и за самоснимане. "V" и "T" се превключват като натиснеш спусъка и завъртиш в съответната посока, докато се фиксира. Обратното - по обратен начин. :) Затворът е отворен през цялото време докато си в позиция "T".
Меренето на експозиция не знам как точно става в дадения случай. В моя Zenit DX412 е с TTL схема и светодиоди, която обаче при силни осветености се бъгва и човек трябва или да е наясно каква скорост и диафрагма да подбере (т.е. да му е свикнал), или да мери отделно. Абе въобще, сниматнето с тези Зенити си е играчка и половина, обаче човек уцели ли всичко, качеството на снимките е страхотно. Аз все още си снимам от време на време с него.
Върнете се в началото
Аватарче

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 2:05 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

n1x0n написа:
През визьора на Зенит винаги всичко изглежда леко замазано! Той така е проектиран! :-))
Този модел принципно няма диоптрийни корекции. Така че хващаш 1 евтин филм, харесваш си едно пейзажче с дървета /така че да има фин детайл на "безкрайност" за да можеш да оцениш фокуса после/ слагаш обектива на "безкрайност" и изреждаш всички скорости и бленди по следния начин:
При скорост 250 изреждаш диафрагми от 2 до 16 /7 кадъра/
После при диафрагма 8 изреждаш скоростите от 30 до 500 /5 кадъра/
После правиш няколко кадъра за тест на светломера, след което правиш още няколко на различни разстояния за да си провериш фокусирането и бягаш да ти проявят филма.
Ако всичко е наред, тези серии със скоростите и диафрагмите ще изглеждат като градиенти от тъмно към светло на филма /от преекспонирано към недоекспонирано/, всеки следващ кадър трябва да е по-светъл от предишния. Така ще знаеш дали скоростите ти работят правилно и дали лоста затварящ диафрагмата до работно положение е наред.

Ако обаче след като изснимаш един филм продължаваш да имаш проблеми със фокуса провери 2 неща:
1. Сваляш обектива, въртиш фокусировъчния пръстен и следиш дали задната му част се движи нормално и равно. Ако има накъсано движение или нещо тропка в обектива - на сервиз /в БГ разбира се/.
2. Пак при свален обектив виж дали не се е разхлабило болтчето, което определя ъгъла, под който стои огледалцето. Ако е разхлабено - най-вероятно се е разместило. Ако е това проблема ще се обадиш пак за да ти кажа как да си го настроиш.

Зенит 11 е много стар апарат, но предлага пълен ръчен контрол над всеки един параметър на снимането. Перфектна учебна машина!

iskam poweche takiwa postoweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:))
10x ot mene - ne che imam zenit - ama pa e polezno maamustara :)
Върнете се в началото
komrade

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 2:58 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Хора, страхотни сте!
Много ви благодаря за отзивчивостта и съветите!
А сега се изстрелвам да щракам :) Мисля, че разбрах в общи линии кое как работи, само светломера не ми стана ясно как се ползва(предполагам, с полу натискане на спусъка) и къде аджеба се зарежда батерията, но мисля, че във фотостудиото все ще имат представа... Жалко, че не знам колко време ще мога да ползвам апарата и жалко, че не е мой :( Все пак възможността е яка и се надявам скоро да мога да покажа адекватни снимки.
n1x0n

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 5:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аватарче написа:

iskam poweche takiwa postoweeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Амче питайте де! :-) Аз как да се сетя сам какво ви трябва?!
pipi

Местожителство: на работа - предимно

МнениеПуснато на: Сря Май 19, 2004 6:14 pm    Заглавие: pipi Отговорете с цитат

Tova, koeto az bih dobavila e, che podoben fotoaprat- zenit ili fed eventualno mojesh da si kupish na mnogo dobra cena ot niakoe, po staro kvartalno fotografsko studio, ot okazion.bg ili ot niakoi natfizchia. Saotvetno mojesh da se uchish i uprajniavash kolkoto ti dusha iska. Problema e po-skoro che lentite i vadeneto na snimkite ste ti izliazat skapo, osobenno dokato nacelish kade da gi vadish zashtoto na po-evtinite mesta kachestvoto e bezobrazno i nito cviat nito kontrast ima. Ako si se zapalil povechko edna klasicheska fotolaboratoria, kato za nachinaesht ste ti izleze kam 100 leva maksimum, ta mojesh i sam da si vadish snimkite. Samo vreme i jelanie da imash.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
komrade

МнениеПуснато на: Чет Май 20, 2004 4:55 am    Заглавие: Отговорете с цитат

значи, в общи линии разбрах кое как работи, имам само още един въпрос: на копчето, откъдето се избира shutter speed има 1/500, 1/250, 1/125, 1/60 и 1/30-Х. Последното е предназначено за снимки със светкавица, чудя се дали може да се ползва и за снимки без светкавица като shutter speed 1/30 sec?
NOX

МнениеПуснато на: Чет Май 20, 2004 10:10 am    Заглавие: Отговорете с цитат

moje,
tova 4e e "prednazna4eno za snimki sys svetkavica" ima ob6to sys sinhronizatora m/u svetkavicata i aparata, no ne pre4i da snimash i bez
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети