Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
themagician

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 1:32 am Заглавие: |
|
|
berder написа: | Mi sestrami bachka kato advokat i se zanimava ot vreme na vreme s internet i intelektualno pravo i az dosta puti sum govoril s neia po tia vuprosi, ta tia kazva che v normalnite durjavici ima edno mestence, kadeto si zanasiash edin disk s tvoita rabota, zapechatvat go i mu slagat edna data. Sled tova pochvash da go razprostraniavash po razni forumi i t.n. (tva neshto kolko struva neznam) Posle kato vidish niakoi koito pechata katalog s tvoiti snimki, risunki i t.n. otivash v suda i za nula vreme si go osudil ! Mislia che moje da se napravi neshto podobno s tia kartinki koito se postvat tuka (i ne samo tuka), pravi se edin server kadeto si se registriral s trite imena i EGN naprimer, davat ti edna parolka (e sigurno she triabva da se plati neshto za registraciata) i kato suzdadesh neshto go uploadvash purvo tam i posle go puskash po forumite, pechatash katalozi i etc. Tva obache triabva da go napravi naprimer sudebnoto ministerstvo ili na vutreshnite raboti ili koeto i da e ministerstvo za da ima stoinost pred suda! |
ia sega si predstavi che az sum adnimistrator na tozi server i neam nikvi problemi da butam dati, ad zatrivam postove, kartinki, proekti i vsihko drugo koeto ima tam. sreshtu saotvetnoto zaplashtane. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
berder
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 1:40 am Заглавие: |
|
|
Ema to tui e problema na cialata durjava i tochno zaradi tova takiva tami kato tazi sa absolutno bezsmislini shoto vinage she se nameriat bulgari koito s goliamo udovolstvie she ti zatriat kartinkata za niakoi drug lev i posle v suda she vikat "tehnicheski problemi imashe ne sme vinovi toi servera neshto se bugna" ili neshto podobno...
Tui che ili postvaite tuka s prezumcia che moje da vi gepait neshtata ili nedeite - 3-ti variant mai niama! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
themagician

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 1:45 am Заглавие: |
|
|
nedej da mislish che tova stava samo v BG. navsiakade shte se nameriat takiva mili hora. Edinstvenoto koeto gi spira tam sa jeleznite zakoni. I spazvaneto im do goliama stepen. Inache - eheeeeee...... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
berder
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 2:04 am Заглавие: |
|
|
Da de greshno se izkazah za koeto sorry niamam predvid che bulgarite shot sa bulgari she vzemat potkup, a zashotot niama zakoni, i daje ne zashtota niama zakoni, to si gi ima, ami zashtoto v niakoi sluchai moje da na se spazvat ! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 2:08 am Заглавие: |
|
|
Abe ima neprekusnato nawsyakude takiwa sluchai, horata pishtyat po tsyal swyat. A i pri tiya neshta chesto e trudno da dokazhesh, che twa e twoito pri polozhenie, che onya e pipnal tuka-tam. Zatwa, ako neshto ti e naistina wazhno, prosto nema da go pokazwash :)))) _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
sebastianz55

Регистриран на: 17 Дек 2003 Мнения: 1447 Местожителство: yellow submarine a.k.a. office
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 11:16 am Заглавие: |
|
|
мисълта ми беше, еч за да си вържем гащите на max може да се опамене някъде тук, още веднъж, че тук авторите държат правата си над авторските си творби. То вече и в Гугъл пише Код: | Изображението може да е със запазени авторски права. |
@pro_01 ами има доста посетители дето не им пука и трябва да им се натяква, така да ти го обясня...мисленото е, щом не им забранява значи е freeи никой няма да се рови да търси да защитава правата на някой си, освен ако няма голяма съвест и сносен джоб...иначе RG@ ми зададе същия въпрос. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
berder
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 11:28 am Заглавие: |
|
|
sebastianz55 написа: | мисълта ми беше, еч за да си вържем гащите на max може да се опамене някъде тук, още веднъж, че тук авторите държат правата си над авторските си творби. То вече и в Гугъл пише Код: | Изображението може да е със запазени авторски права. |
@pro_01 ами има доста посетители дето не им пука и трябва да им се натяква, така да ти го обясня...мисленото е, щом не им забранява значи е freeи никой няма да се рови да търси да защитава правата на някой си, освен ако няма голяма съвест и сносен джоб...иначе RG@ ми зададе същия въпрос. |
Mi tva misla lesno moje da stane, moderatorite da buziknat scriptovete na foruma i pod vseki tag moje da se napravi da izliza s chervenu bukvichki: "tova izobrajenie e sus zapazeni avtorski prava" !
Are gotovo :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pro_01

|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 12:45 pm Заглавие: |
|
|
sebastianz55 написа: | @pro_01 ами има доста посетители дето не им пука и трябва да им се натяква, така да ти го обясня...мисленото е, щом не им забранява значи е freeи никой няма да се рови да търси да защитава правата на някой си, освен ако няма голяма съвест и сносен джоб...иначе RG@ ми зададе същия въпрос. |
ми нека се слагат табелки, нямам против. аз когато пращам семпли по проекти пиша или на семпъла или в документацията изрично, щото много ясно, че като му поискам 1000 евро за сайт, а лейаута му хареса и някой друг му поиска 100 лева, пича ше му каже ок ти ще го правиш ама с ей тоя вид. аз лично съм бил в ситуацията на 100 левовия персонаж и се вбесих зверски от факта. направих обаче всичко възможно да го убедя, че идеята не е добра, да му предложа по-добра и т.н., с което отпадна необходимостта да копирам нечий чужд труд. разбира се, пича си настояваше на някой елементи, а след като бях турил подпис вече на договоря трябваше да го задоволя, така че му ги направих така както ги беше харесал. както и да е, нека се слагат някъде на видимо място надписи, аз против нямам. но най-лесно е просто да отнесеш 5 копия от нещото в библиотеката и така да си регистрираш правата. ако разбира се си струва, щото тук говорим предимно за лейаути, не за 2 годишен къртовски труд по писане на книга примерно. или оня пиниз с пращането на писмо до себе си. начини има, стига да ти се занимава и най-вече - да си струва главоболията. щото не ми казвй, че ще съдиш някой за това, че ти е откраднал някакъв си лейаут - практически е недоказуемо кой е бил пръв, а и пак опираме до модифицирането на е-данни, което тотално обезсмисля упражнението и дори може да го направи в твоя вреда. нека живеят, то ще им се върне по друг начин ;-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
sebastianz55

Регистриран на: 17 Дек 2003 Мнения: 1447 Местожителство: yellow submarine a.k.a. office
|
Пуснато на: Нед Юни 06, 2004 12:59 pm Заглавие: |
|
|
значи си връзваш гащите както се казва, това предлагам и тук да се направи генерално
а то начало не е лошо всеки да свикне да го прави, защото това говори, че има поне едно на ум
а иначе то им се връща - при това заслужено - гадното е, че не можеш да стоиш отстрани и да се кефиш, е ако си голям късметлия може и да успееш :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pro_01

|
Пуснато на: Пон Юни 07, 2004 11:29 am Заглавие: |
|
|
аз лично ги връзвам, да, доколкото може. от друга страна, гаранция няма, че това което си измислил и считаш за уникално, някой друг вече не го е приложил някъде. разбира се, не в рамките на българия, щото сме прекалено малко общество, че да си крадем и идеите, но света е достатъчно голям. пък и за съжаление практиката: искам хедъра на едикоеси, кънтента на едикое си и логото на едикое си (за уеб говоря конкретно) е доста разпространена. сега работя по такъв проект, но не смятам да си слагам името под него щото реално моя креативност вътре няма, а като бройка да ми пълни портфолиото не ми трябва, щото си имам достатъчно други. та проблема не е само в българия, де. но пък едното на ум е задължително, въпреки че показва недоверие към отсрещния по един или друг начин ;-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пон Юни 07, 2004 3:23 pm Заглавие: |
|
|
Тя темата малко се отплесна, но тръгна в интересна посока...
От работата ми в и със чужди рекламни/фотографски агенции, най-добрия метод на работа е следният:
1. Клиента те избира /по портфолио, сайт, среща или кокурс - все едно/. Това значи че е приел твоите качества и условия на работа.
2. Сключва се договор за конкретното нещо, което ще се прави. Това значи че е приел цените и сроковете.
3. Води се постоянна "бизнес кореспонденция" в стил "днес, 15-ти юни, Ви пращаме ето тези проекти за дизайн на "хидравлична клизма" съгласно проведеният от нас разговор на 12 юни и съгласно сключеният от нас договор за "еди кво си"". Това държи клиента ангажиран, постоянно му се напомня че договора му е с теб и т.н. Така се ограничава желанието му да "хойка" по други фирми, и се улесняват нещата в случай на проблем. При желание /доста често се практикува/ се препраща копие от кореспонденцията и до адвокатската ти кантора.
За момента в БГ не е лесно да се практикува това, но не е и невъзможно - проверено е и работи. Така измъкването му с твоя дизайн се затруднява максимално.
Основният проблем в България е че нямаме съдилища като хората щом на човек убил трима, шофирайки пиян му дават 3 години условно, то на човек дето ти е гепил дизайна/кадъра ще му дадат грамота! _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pro_01

|
Пуснато на: Пон Юни 07, 2004 5:50 pm Заглавие: |
|
|
е след като веднъж сте подписали договора, няма къде реално да ходи, освен да работи с теб... зависи как е написан договора, де, но аз лично взех мерки в тази насока... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|