Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
mim

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 12:05 am Заглавие: BIG PROBLEM!!! |
|
|
преди 2 дена в театър снимам филмче неопан 1600 аса в нормалните за театър условия - тъмно, дълги експонации и т.н.
преди малко го проявявам с Aculux по тяхната таблица точно както си е
после в кисел фиксаж
тази схема действаше перфектно с по-слабо чувствителни филми
НО!!!
сега след като го измих получих филм с много ясен образ, обаче плътен, няма грам прозрачно място по него, дори перфорацията
а номерирането на кадрите се чете, образите по кадрите се виждат, но като го вдигна към светлината филмът е еднакво плътен в тъмните и светлите части
върнах го обратно във фиксажа и потъмня, но образът все още се вижда
моля ви, кажете какво да правя, това нито мога да го сканирам, нито да го копирам, а много ми е важен
работата е там че си нямам представа и как е съхраняван филма преди да попадне в мен, щото аз го пъхнах веднага в хладилника и го извадих преди да тръгна в събота за варна (а го снимах в неделя), като аз не съм го държала ни на топло, ни на слънце, ни при химикали |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 12:42 am Заглавие: Re: BIG PROBLEM!!! |
|
|
probvai ga do otslabish s izbelvasht otslabitel i posle pak da go proaivish, shte izgubish minimalna chast ot detaila - za poveche pordobnosti - mi nali uchish pri Kiurkchieva :) _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 12:52 am Заглавие: |
|
|
ще ти дърпам ушите на теб, избелител ще му слага, да отиде и малкото дето го има
Кюркчиева естествено че ще я питам
в петък задача #1 преди часа с нея |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 11:47 am Заглавие: |
|
|
Ти снимала ли си скоро друг такъв високочувствителен филм?
Принципно тяхната основа е много по-плътна отколкото при "нормалните" чувствителности... ако е от това /в което малко се съмнявам, щом казваш че е много тъмен целия/ то ще се копира без проблем.
Другият вариант е да е воалирал целия преди да ти попадне в ръцете... тогава го пиши бегал! Има разни химически заигравки, ама реално спасение няма, само измъчени положения някакви. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 1:46 pm Заглавие: |
|
|
поговорих си с 1 колега и днес на прясна глава се почудих:
как със същия проявител 400 аса ги проявявам 12 или там даже 16 мин да са
а 1600 са само 14 мин
дълбоко подозирам че филмът е недопроявен, а тези 14 мин в таблицата на Aculux-а са печатна грешка и е трябвало да бъдат примерно 24
ще се разтършувам за химия да продължа проявяването
идеи? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 2:53 pm Заглавие: |
|
|
Не е недопроявен според мен... на този проявител за Neopan 1600 му дават между 12 и 14 минути при 1:9 /както по упътване, така и по мнения на хора които снимат на такъв филм/. Но чак до 24 минути да се стига не ми се вярва. Освен това при недопроявяването нямаше да се оплакваш от излишна плътност на подложката.
При Neopana-a има силна зависимост между условията на снимане и времето за проявяване. Ако е сниман на тъмно, при лоши светлинни условия е добре леко да се препроявява, ако е сниман на светло /за да се гони зърнистост/ е добре да се недопроявява. Говорим за разлики в проявяването от порядъка на 40% при правилно експониран филм!
Кажи за Aculux или за Aculux 2 говорим и дали изданието е на Paterson или нечие друго.
И друго. Да е минавал през летищен скенер този филм? _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 3:03 pm Заглавие: |
|
|
Aculux 2 на Paterson
мисля че е минавал през летище
и е сниман на тъмно (знаеш как е в театъра)
много шит работа
скенерът изобщо не го захапва, мисля да пробвам и на копира довечера да видя ще се промъкне ли лъч светлина (в двата смисъла) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Сря Юни 09, 2004 3:14 pm Заглавие: |
|
|
Ако 1600 ASA филм е минал през летище... директно в кръглата папка!
Сега като каза за летището съм почти убеден че говорим за силно воалиране на филма заради X-ray-a.
Особено ако идва от щатите или от Европа с прекачване. При тези мерки за сигрурност в момента всички чанти минават през 1 скенер при директните полети и поне през 2 при тези с прекачване, като тези неща които не се "ръчен багаж" ги прекарват през скенер, който ги облъчва зверски.
Пробвай с увеличителя, ако успее да "пробие" подложката, воала само ще ти свали контраста, което при Neopan 1600 няма да е съсипващо. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
KikoPiko

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 12:22 am Заглавие: |
|
|
Мим, за филма мога да гарантирам две неща:
1. Съхраняван е в хладилник.
2. И е минал през летище в някаква специална чанта за филми покрита с олово.
Ама най-добре е наистина да питаш Янка Кюркчиева
(Аз продадох филма на Мим - да не се чудите) _________________ "Tell me exactly what am I supposed to do..."
DISTURBED |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 12:40 pm Заглавие: |
|
|
последно се оказа, че филмът по някакъв начин е осветен при проявяването, т.е. соларизиран
как е станало това - нямам и на идея, дали е бил слаб фиксажа - може би да, дали дозата е изпускала - също вероятно, въпреки че тогава щеше да е на петна, а той не е
в момента имам един позитив, който не е точно позитив и след минаване през избелител (няма да бием Снупито) поне може да се сканира и ще призова волята си да измъкна нещо от него
да не говорим че след всичките обработки вече е страшно надран (хлъц)
вие дигиталистите да знаете как ви завиждам
ще пусна после материал да видите, поне е интересно, а и снощи копирах и като изключим това, че самият сюжет не е подходящ за соларизация, се е получило направо прилично (мамка му) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 1:14 pm Заглавие: |
|
|
Странна работа... пропускане на дозата няма да ти даде такова равно воалиране. Пък от стар фиксаж... не знам...
Пусни ги като ги сканираш, че ми стана интересно. Пък ако имаш още такива филми - пусни едно неснимано парче да се прояви и фиксира добре. Че оловни чанти - хубаво, ама като ги знам онези параноици как изтърбушват всичко по летищата в момента...
Kiko ти снимал ли си на някои от тези филми? Някакви проблеми? _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 1:18 pm Заглавие: |
|
|
а другия филм, който взех от кико - диапозитив сенсия 100 аса си беше перфектен (цветните ябълки са от него)
от неопана ми остана 1 парче неснимано, ще видим какво ще се случи с него
през цялото време ще го държа на тъмно, да видим, и с изцяло пресни фиксаж и проявител |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 1:27 pm Заглавие: |
|
|
На филми 50-200 ASA скенерите за личен багаж не им влияят изобщо, с намалена мощност са. Ама при високите чувствителности трябва да се внимава. Особено ако са ти в куфара... _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
KikoPiko

|
Пуснато на: Пет Юни 11, 2004 11:00 pm Заглавие: |
|
|
От тези филми, които ми донесоха от Япония съм снимал два lford 400ASA (za C41) и един Fuji Trebi 400 ASA - диапозитив.
Единия Ilford са го проявили като 100 ASA и с него имах малко проблеми при сканирането, но другите два са перфектни. Диапозитива е сниман в студиото на НБУ със светкавици, мерено е по падащата светлина и е перфектен. _________________ "Tell me exactly what am I supposed to do..."
DISTURBED |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|