Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
koceto

|
Пуснато на: Пон Юни 21, 2004 2:41 pm Заглавие: Изходни файлове! |
|
|
И аз на свой ред да попитам... колеги, как си давате проектите навън?
Страшно съм объркан вече. Досега смятах (и все още смятам), че най-правилно е да дадеш проекта си по следният начин:
- векторната част в *.eps, като съответно всички текстове са в криви.
- растерната част в *.tif
дори в EPS-a си слагам неоцветена рамка с габаритният размер на TIF-a за да няма грешки при монтажа.
Учудването ми идва от там, че големи реномирани списания и накои големи агенции твърдо и упорито ми искат файловете да са един общ EPS s ембеднати картинки.
Я споделете малко опит. _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ABV

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2004 5:20 pm Заглавие: Да, така е |
|
|
там няма кой да ги сглобява.
Аз си ги експортвам от Corel - без Color Management, TIFF preview, в криви... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2004 5:36 pm Заглавие: |
|
|
При нас също се пляска всичко в един EPS. Поне за HiComm, 1, Егоист /на тези и TIFF на 150 dpi да им дадеш пак ще се радват/, Мениджър и прочие нямаме проблеми.
От чужбина са ми пристигали неща или в EPS със ембед или в TIFF на 300 dpi или монтирани в Quark-а, така че и там практиката е сходна на българската. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Вто Юни 22, 2004 5:44 pm Заглавие: |
|
|
Az za spisania eps ... tiff-a vatre
Obache pri mene ima etiketi osnovno i tam polojenieto malko po drugo... abe vapros na tova kak si se razbral s dadenata pechatnica i tai kato az rabotia samo s 2 neshtata sa ugovoreni. _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 3:50 pm Заглавие: |
|
|
vse mi e edno. ama triabva da vkarvam tifa v epsa samo za da pregledam dali vsichko e nared. dali naikoi ne e zabravil niakoia podlozhka v eps-a i kvo li oshte ne (kakvi neshta sum vizhdal maikoo...).
a inache place v PM i ako e na razmer i v krivi - za expo.
az imam obache edin vupros - pri gotov fail, koito poluchavam i ne proveriavam za eventualni greshki osven razmera koi e za sex az ili tozi koito go e omazal _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 3:55 pm Заглавие: |
|
|
mi zavisi kvo e omazal i po kav sex si pada:))) _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
panagonov

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 4:15 pm Заглавие: |
|
|
Все по-често получвавм ПДФ файлове, мисля че това е бъдещето. Със съответните плъгини, акробата става много мощна програма. Иначе аз съм винаги крайно звено, и не ми се налага да прщам някъде мои файлове. Все пак не бих ги разделял на растерна и векторна част, че кой знае на какъв идиот ще попаднат и какви чудеса ще бъдат сътворени. Работете с ПДФ или PS, ама не го цветоотделяйте че после става боза... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 4:18 pm Заглавие: |
|
|
LoveHate написа: | mi zavisi kvo e omazal i po kav sex si pada:))) |
ami da rechem che embedvanite kartinki sa po na 100 dpi, niama overprint na chernoto, a na cervenoto da rechem, polovinata mu elemnti padat ot nozh, et cetera... _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 4:22 pm Заглавие: |
|
|
borkin написа: | LoveHate написа: | mi zavisi kvo e omazal i po kav sex si pada:))) |
ami da rechem che embedvanite kartinki sa po na 100 dpi, niama overprint na chernoto, a na cervenoto da rechem, polovinata mu elemnti padat ot nozh, et cetera... |
toku shto poluchih izcialo rasteriziran EPS s dosta znaci text i tn ot PR i AD agencia praveshta opiti predi vreme da ubezhdava kolko e velika i kak triabva da nepremenno da i polzvash usligite _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
inNO

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 4:40 pm Заглавие: |
|
|
borkin написа: | az imam obache edin vupros - pri gotov fail, koito poluchavam i ne proveriavam za eventualni greshki osven razmera koi e za sex az ili tozi koito go e omazal |
Криво ми е да го кажа но щом си приел нещата и не си имал забележки, решил си да ги движиш сам - то тогава е виноват оня дет не е гледал на рипа а в повечето случаи това си ти. Относно ей тоя растеризиран EPS - не искам да говоря за колеги с чиято работа никога не съм се сблъсквал но да се работи така е срамно... Недай боже никому. _________________ HANGAR 18. Area 51 |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SIMPLI

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 4:48 pm Заглавие: |
|
|
Аз затва давам ксарски файлове, да ми е мирна главата :-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Сря Юни 23, 2004 5:00 pm Заглавие: |
|
|
inNO написа: | borkin написа: | az imam obache edin vupros - pri gotov fail, koito poluchavam i ne proveriavam za eventualni greshki osven razmera koi e za sex az ili tozi koito go e omazal |
Криво ми е да го кажа но щом си приел нещата и не си имал забележки, решил си да ги движиш сам - то тогава е виноват оня дет не е гледал на рипа а в повечето случаи това си ти. Относно ей тоя растеризиран EPS - не искам да говоря за колеги с чиято работа никога не съм се сблъсквал но да се работи така е срамно... Недай боже никому. |
e to zatova az si gi gledam i kato im kazha che gi vrushtam - ama sega zashto taka, a i niama vreme i shte triabva az da go opraviam d.e.m.d.e. _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
koceto

|
Пуснато на: Чет Юни 24, 2004 12:32 pm Заглавие: |
|
|
Въпоса беше друг, подхождайки към извеждането на файл естествено винаги се съобразяваш къде отива и кой ще го пипа. След това се стремииш да елиминираш възможно най-голям процент за грешка.
От тази гледна точка преди време давах ембеднати ЕПС-ове за да не ми разместват растера с вектора - колко псувни съм ял нема да ви казвам защото монтажистите искали тифф и епс за монтаж в монтажната програма.
Нема да ви казвам оттук какви лай.. следват, като пример ще дам само - опън на епса в Корел, десен бутон на картинката експорт към тиф (тва от корела) , дел, експорт на нов епс от Корел-а и после монтаж в Куарка. Нема а ви каам колко са верни цветовете и т.н.
Ебати.. аз закво съм се бъхтал. всички списания и медии изрично се прозвъняват за спшъл изисквания, 90% от тях си искат тиф и епс, но има еедни такива които яко правят проблем, че не били ембеднати и т.н.
И накрая един пример за монтаж - един "инжинер" от много реномирано списание след като му направих скандал че текстовете ми са растер той само дет' не ма напсува какво съм мрънкал и кат' го питах куде сглобява отговори - ми как къде - във Фотошоп къде! Същия е учил занаята 5 години. _________________ jiv i div |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ico
|
Пуснато на: Чет Юни 24, 2004 12:42 pm Заглавие: |
|
|
koceto написа: |
И накрая един пример за монтаж - един "инжинер" от много реномирано списание след като му направих скандал че текстовете ми са растер той само дет' не ма напсува какво съм мрънкал и кат' го питах куде сглобява отговори - ми как къде - във Фотошоп къде! Същия е учил занаята 5 години. |
Mnogo poznato :))))))))))))))))))))) imashe edin kandidat za rabota tuk ... domukna okolo 60 broia na niakakvo spisanie praveno i exponirano samo v Photoshop. Imashe 9pt fontove :))))))))))))))) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
borkin

|
Пуснато на: Пет Юни 25, 2004 10:48 am Заглавие: |
|
|
koceto написа: | казвам защото монтажистите искали тифф и епс за монтаж в монтажната програма. |
ne znam kuv mozhe da im e problema osven slabi mashini. vse pak eps s embedvan tif si znacitelno po-goliam _________________ Няма абсолют, всичко е относително. Но това е абсолютно твърдение. Ergo, има абсолют. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
llex

|
Пуснато на: Пон Юни 28, 2004 2:17 pm Заглавие: |
|
|
Проблема им е, че така просто са свикнали да бачкат файловете. Чували са навремето че растер в епс-а не може да се сепарира качествено. А аз дори съм носил на експонация мои файлове, с нерастеризирани илюстраторски ефекти и няма проблем /само при някви стари агфи/.
За да си нямам разправии с монтажа им давам варианти ЕПС с ембед тифф и разделени векторен епс и тифф. Само дето все забравям да включа тъмбнейла на файла да не е Пикт, а Тифф и от там се надава вой до небесата, че няма превю в монтажната програма.
Напоследък им нося и ПДФ ама все още никой не смее да го ползва. Макар, че последните версии на ПДФ имат много големи вызможности и дават гывкавост при печат /лейъри ит.н./. На запад и ..на изток:) вече си е стандарт. Наскоро пратих на едни китайци един епс + пдф за превю със щанцата приложена върху файла. Те ми върнаха кромалин точно на този файл даже не бяха погледнали епс-а. Преди време печатах едно издание в Чехия от там ми искаха пдф-и на всяка страница с определен номер и самия терминал на принтера ги колирал автоматично. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|