Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
de_si

|
Пуснато на: Пет Окт 22, 2004 10:12 pm Заглавие: fotografiq - NBU ili NATFIZ |
|
|
moje bi na pove4eto ot vas im e pisnala tazi tema, no az tazi godina (2005) 6te trqbva da kandidatstvam i 6te se radvam ako si izleete tuk i sega omrazata ili blagodarnostite kum nqkoe ot dvete vuz.
qsno mi e, 4e v natfiz se vliza trudno, a v nbu se pla6ta mnogo, vuprosut mi e ottam natatuk kakvo sledva |
|
Върнете се в началото |
|
 |
n1x0n

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 12:18 am Заглавие: |
|
|
Моето мнение /несподелено от повечето обучаващи се в двете заведения :-) / е че в България фотография не може да се учи. Нямаме традиции, нямаме добри преподаватели, нямаме условия за практика, нямаме адекватен съвременен учебен план, нямаме подръка имена от световна класа във фотографията, каквито според мен са КРАЙНО необходими за учебния процес. Поради гореизброените прчини, обучението по фотография в БГ се превръща в един безкраен теоретичен локум, разтеглен до безумие във времето, неподплатен със достатъчно практика на ниво и поднесен от хора със съмнителни практически умения. Малкото преподаватели с опит и адекватни знания в тези ВУЗ-ове абсолютно не могат да компенсират липсата на ниво на останалите и лошата система на преподаване.
Лично аз смятам че ще минат поколения преди в България да имаме образование по фотография доближаващо се до това, което хората получават по света.
Ако човек е решил да се посвети на фотографията и държи на образование на световно ниво може да го получи само в чужбина. Удобните за целта места са Чехия, Италия, Холандия и /за хората с пари/ САЩ. _________________ Veritas † Aequitas |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 12:21 am Заглавие: |
|
|
от там нататък разлика няма особено ако работиш здраво
и на двете места има какво да научиш
в натфиз може би наблягат повече на техническата част (все пак там традициите са предимно в операторството) докато в нбу имаш по-комплексно обучение
и двете си имат предимствата и недостатъците
е в нбу може би броят самостоятелни задачи е по-малък, но пък имаш свободата да ги направиш както намериш за добре (черно-бяло, цветно, диапозитив, обработено, алтернативни процеси)
и т.н., като можеш да покажеш и допълнителни неща
най-добре е да си говориш с хора, които учат в нбу и натфиз и да сравниш по-подробно - какви са им програмите за семестъра, кои са преподавателите, какво точно се учи, какви са темите за самостоятелни работи, какви изложби се организират за семестъра (ние имахме 1 обща и 1 конкурсна миналата година, като ако имаш какво да покажеш може и самостоятелна да се организира в университета, нбу), участия в пленери, гостуващи лектори и т.н.
е да си решиш и кое може да си позволиш
в нбу плащаш много, но в свободното време можеш да работиш
натфиз - малко свободно време особено 1-ва година и почти невъзможно да се работи, но пък е на държавна такса
мога да отговоря и на конкретни въпроси до колкото знам
а има и други хора, които учат доста по-отдавна от мен в нбу поне, за натфиз - не знам, поне за фотография _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Съб Окт 23, 2004 12:22 am Заглавие: |
|
|
и разбира се никсъна е прав както винаги ;) _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
AVEL

|
Пуснато на: Пон Окт 25, 2004 5:43 pm Заглавие: |
|
|
de_si ,pls pazi se da ne te "nau4at" da snimash nqkyde tva shte te ubie
nixon ,true!
kato cqlo ne vqrvam v akademi4noto obu4enie , ne i za izkustvo
li4no mnenie
li4en opit _________________ all my useless advice
all my hanging around |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Сря Ное 03, 2004 5:44 pm Заглавие: Re: fotografiq - NBU ili NATFIZ |
|
|
de_si написа: | qsno mi e, 4e v natfiz se vliza trudno, a v nbu se pla6ta mnogo, vuprosut mi e ottam natatuk kakvo sledva |
ако някой си мисли, че в НБУ се влиза лесно - лъже се. И там в момента има достатъчно кандидати, от които се избират само най-способните и добрите. РАЗЛИКАТА е че в НАТФИЗ бройката е толкова малка, че е много малко вероятно да влезнеш без наличието на специални условия - трябва хем да си добър, хем да познаваш определени хора.
Колкото до парите които се плащат в НБУ - от тази година таксата е фиксирана - около 800 лв на семестър, в зависимост от специалността. Не мисля, че е чак толкова много и неоправдано - условията в залите, техниката и т.н. са значително по-добри от който и да е друг университет.
Не искам това да звучи като реклама на университета, просто не ми харесва когато хората не са наясно с реалността.
Иначе за самата фотография не съм компетентен за да кажа нещо смислено, но имам приятели фотографи които са доволни от преподавателите си. _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Juana

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 7:06 pm Заглавие: Re: fotografiq - NBU ili NATFIZ |
|
|
Nixon написа: |
ако някой си мисли, че в НБУ се влиза лесно - лъже се. И там в момента има достатъчно кандидати, от които се избират само най-способните и добрите. |
Чух, че нямало вече приемен изпит по рисуване за Анимационно кино...
Nixon написа: |
Колкото до парите които се плащат в НБУ - от тази година таксата е фиксирана - около 800 лв на семестър, в зависимост от специалността. Не мисля, че е чак толкова много и неоправдано - условията в залите, техниката и т.н. са значително по-добри от който и да е друг университет.
Не искам това да звучи като реклама на университета, просто не ми харесва когато хората не са наясно с реалността.
|
Току-що се разделих с една семестриална такса (при това хванах намалението - да е жив и здрав NOX) и още ме боли сърцето... За 4 курса, 2 от които са "Как се включва компютър и какво е имейл", третият е изключително важният за учебния процес Спорт........
Поне няма да се налага да давам пари за учебници, изглежда.
Дано след 4 години да стане нещо от мен :)
Но аз си го избрах де, сега ще си сърбам попарката поне до другия семестър :)))) _________________ ... Днес изпитах мноо лошото чувсту докато заклиучвах вратата имах лошото чувству че зад мен има роуг в стелт... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 7:11 pm Заглавие: |
|
|
be mene mnogo mi se iska da kaja neshto, shtoto savsem skoro se zanimavah s nekakava tretokursnichka designerka v NBU, deto neznaeshe kakvo e tva vektor i kak toi si korespondira s rastera... ama aide da ne narania nekoia chuvstvitelna dusha.... _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mr_j

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 8:14 pm Заглавие: |
|
|
LoveHate написа: | be mene mnogo mi se iska da kaja neshto, shtoto savsem skoro se zanimavah s nekakava tretokursnichka designerka v NBU, deto neznaeshe kakvo e tva vektor i kak toi si korespondira s rastera... ama aide da ne narania nekoia chuvstvitelna dusha.... |
Абе неисках да се обаждам..., като човек баш от там ще кажа - true-true..., положението е направо трагично, от 2 години крака не ми е стъпвал там, ама коренна промяна невярвам да има! Ама се опитват да ме накарат да вярвам че само тази специалност била супер зле, макар че съм имал и два семестъра фотография и хич не съм доволен. Има фотографи тук от НБУ, да кажат те какво мислят по въпроса.
П.С.
Точно за тази тема имаше един спор преди време, който го вълнува да потърси, казаха се доста неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 8:28 pm Заглавие: |
|
|
bah po4ti v offtopik 6e navlezna za koeto se izvinqvam..
be niki ti ok li si bre dude.. kak 800lv ne sa mnogo za tova koeto polu4ava6 v NBU ??? ..... mi to i 80 sa mnogo... DMD... a tova deto se podbirali horata..
mi da.. ima podbor.. koito moje da si go pozvoli vliza.. _________________ .. so far .. so good .. so what ? .. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Nixon

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 10:23 pm Заглавие: хммм |
|
|
Boteff написа: | bah po4ti v offtopik 6e navlezna za koeto se izvinqvam..
be niki ti ok li si bre dude.. kak 800lv ne sa mnogo za tova koeto polu4ava6 v NBU ??? ..... mi to i 80 sa mnogo... DMD... a tova deto se podbirali horata..
mi da.. ima podbor.. koito moje da si go pozvoli vliza.. |
Саше, говориш от позицията на човек, който не знае какво е лошо... аз съм бил във ВИАС и МЕИ и знам там как е положението, как даскалите и администрацията те прави на луд и по 10 пъти се повтарят едни и същи изпити по абсолютно субективни причини. Не казвам, че това което се получава от НБУ е достатъчно, даже ХИЧ. Според мен обаче то е по-добро от това, което се получава на други места, това е. Въпросът е какво всеки от нас прави, за да промени нещата които го дразнят. За себе си смятам, че съм променил вече доста неща, но има още работа за вършене мнооого. Така че който може с каквото може.
... и си спомни кой ти правеше анимацията по 3д-то във втори курс моля те. Ще я пусна аз тия дни на показ пред всички, ще видиш ;) _________________ Критиката е хубаво нещо, за хубави неща... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Чет Ное 04, 2004 11:07 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | .. и си спомни кой ти правеше анимацията по 3д-то във втори курс моля те. Ще я пусна аз тия дни на показ пред всички, ще видиш ;) |
e tova kakvo ob6to ima6e s drugoto.. ?
mdam ti mi helpna.. i obqsni kakvo 6to.. daskala ne6to ne uspq da go napravi..
ma znam li to moje bi 6toto sum glupavi4uk :)
btw ne be6e vuv vtori a v 1-vi .. vtoriq semestur.. izkarah go po rano ot meraci :)
a v kraina smetka tova ne promenq mnenieto mi za NBU ;)
drugite unita ne gi znam.. puk i ne me i interesuva..
razbirase 4e v NBU nqma da tormozqt studenta.. nali si caka..
ma kakto i da e .. _________________ .. so far .. so good .. so what ? .. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bethoven

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 12:08 pm Заглавие: |
|
|
Хм... аз чесно казано, съм напълно със същото мнение като Никсън.
Ще кажа, че НБУ дава възможност и да работиш, когато следваш, защото никои не те задължава да ходиш на лекции (което особено много важи за по-голямата част от графила).
Ще кажа и това което каза и Никсън, че в НБУ се отнасят към студентите нормално. Докато примерно в МЕИ, отношението на преподавателите е "Какво искаш бе нищожество, за какво идваш, нищо не знаеш, знаеш ли какво беше преди 20 години а, ама ти смей да не ми дойдеш на лекции или на упражнения - няма да завършиш ей, а по този изпит ще минеш само когато АЗ искам да минеш ясно ли е, или само когато наум смяташ колко е 8276 х 6583 / 23 х 71263" _________________ M i h a i l P o p o v |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 12:34 pm Заглавие: |
|
|
Цитат: | Ще кажа и това което каза и Никсън, че в НБУ се отнасят към студентите нормално. Докато примерно в МЕИ, отношението на преподавателите е "Какво искаш бе нищожество, за какво идваш, нищо не знаеш, знаеш ли какво беше преди 20 години а, ама ти смей да не ми дойдеш на лекции или на упражнения - няма да завършиш ей, а по този изпит ще минеш само когато АЗ искам да минеш ясно ли е, или само когато наум смяташ колко е 8276 х 6583 / 23 х 71263 |
ne se pritesnqvai to i tam 6e se opravqt ne6tata.. kato turat edni ceni .. ekvivalentni na tiq v NBU i na 4asa 6e stanat mazni kato poten g..z
taq tema mi e mnogo bezumna.. no puk kato vi slu6am s kakuv plam za6titavate prekrasniqt NBU .. ne6to v men izpra6tq..
li4no az mislq slednoto.. ''za tolkova pari deto sum nabutal tam za tiq 4 godini sum polu4il edin hoi... ''
nema kvo pove4e da spodelq.. koi kadeto 6te da hodi.. _________________ .. so far .. so good .. so what ? .. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 12:56 pm Заглавие: |
|
|
ами само ще споделя аз какво получих от МЕИ и защо "учих" само 3 месеца
специалност - Инженерен дизайн
часовете по рисуване - ниво 7 клас - предгимназиално ниво - рисуват се кубчета, гърнета, следващата постановка е глава, следващата - портрет натура
няма обяснения по анатомия, няма обяснения за пропорции и т.н.
няма модели - рисуваш си колегите, до колкото можеш, ако не можеш - ми да си можел, а се приемат хора от кол и въже и никой не сяда да им обясни на тия хора
който иска да учи - да запише частния курс при същата преподавателка... в същата зала
часове по някакви си там компютърни умения - лекция: "лазерния принтер прогаря следата в хартията" (напомням училището е МЕИ, ако някой е забравил)
упражнения - 2х Уърд, 2х Ексел, после по 3Д Макс, на 1 упражнение, даскал (същия от по-горе с принтера): "Колеги, сега включваме компютъра..." и натиска копчето на монитора, "Я, ама то не става, ще извикам администратора"
Този човек е точно от тия - "Колежке, щом аз ви казвам, че е така, значи е така, аз тука в университета работя 40 години, вие ли ще ме учете как стават тия работи"
някой спомена за безсмислените курсове по спорт
парадокс - в МЕИ се учи практика по леене на метали, но не и по обработка на гипс или глина ?!!! (инженерния дизайнер все си мисля че голяма част от работата му е да прави макети), а да и всички математици, програмисти и прочие също учат Заваряване, Леене и какво ли още не
не можеш да си позволиш да отсъстваш - без заверки не може
разни други дреболии - по коридорите вони на кенефи
в стаите е като в сибирската пустош - вятър, студ и лед по пръстенцата
събирахме парички за да си купим някаква печица за да можем поне да седим 10-20 мин без да се вкочаним
учебници - ми то като вземеш 2 учебника по математика - ето ти таксата за 1 курс в НБУ
от там ми остана само хроничния бронхит и непоносимостта към тоя район на София _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
LoveHate ta tatau

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 1:16 pm Заглавие: |
|
|
ami neznam az, ama nikoi ne moje da me ubedi, che e chitavo uchilishte tova deto designer 3-ti kurs /6 simestara/ neznae razlikata m/u vector i raster.... niakoi shte kaje "Ami to vsiakakvi gi ima" obache ne e to taka rabotata... neshta ot roda "Plashta si, shte zavarshi" mene ne me karat da sam mnogo dobre nastroen kam tova miasto... mi taka de.... _________________ V2&V8 forever |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 2:30 pm Заглавие: |
|
|
Преди години един познат се записа в НБУ - фрафичен дизайн. Една от учителките го беше скъсала на изпит защото не назовавал менютата както тя е казала. Междувременно пича си изкарваше хляба с дизайн. Така че ... мерси казвам аз на таквоз обучение :)))))) _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mr_j

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 3:09 pm Заглавие: |
|
|
Morty написа: | Преди години един познат се записа в НБУ - фрафичен дизайн. Една от учителките го беше скъсала на изпит защото не назовавал менютата както тя е казала. Междувременно пича си изкарваше хляба с дизайн. Така че ... мерси казвам аз на таквоз обучение :)))))) |
Тая със сигурност е по Корел, много зле горката, с мен също се заяждаше поне в началото, з-то не съм я слушал :-))) как обяснява за туловете на корела :-)))) абе смех, до края на курса и на това ниво преподаваше, поне през 4те лекции в които попднах. Колкото до фотографите, да не се отклонявам, 2/3 незнаят ама ХИЧ да работат на Шопа, другите кои видял нещо от някой, кой му казал... Но да скъсат на изпит ми звучи нереалистично! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mel

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 5:05 pm Заглавие: |
|
|
dobre be hora-spored vas koi e vinoven za tva che student 5ti kurs po grafichen dizain ne mu e hrumvalo da opita da si napravi vizitka???? universiteta li?? i triabva li mu prepodavatel za da opita. i normalno li e chovek 4ti kurs fotografia za parvi put da chuva za "rezoliucia" i kato chue photoshop da pliaska s race i da skacha radostno "FILTRI!!!!!!" |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Boteff

|
Пуснато на: Пет Ное 05, 2004 5:15 pm Заглавие: |
|
|
mm.. a za tiq pari deto e pla6til za 4 godini kak pa ne se e nameril nqkoi da mu kaje 6to e to rezoliuciq na vaprosniqt imagineren student :)
4e ima tupanari ima..
ma ne sa samo sred studentite ;) _________________ .. so far .. so good .. so what ? .. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|