Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Tulsob
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 4:40 am Заглавие: Въпрос |
|
|
Здравейте на всички.
Аз съм кандидат-студент през тази година и възнамерявам да кандидатствам за специалността "инженерен дизайн" в ТУ-София.
Обръщам се към вас с молба, ако може да ме запознаете с нивото на изпита. Тоест - най-доброто ще е ако можете да ми представите някакви материали - рисунки, от които да добия представа на какво ниво трябва да съм, за да имам шансове.
Моля ви за това защото положението при мен е малко по-особено... не мога да намеря добър учител в тая провинция, който да е запознат с условията на изпита и имам чувството че съм в 9-та глуха. Та най-добре ще е сам да видя за какво става дума и на какво ниво са работите на кандидатстващите. Не говоря за работи от самия изпит, а приемерни такива...
Ами това е. Надявам се, че има някой тук, който да ми помогне, защото това ще ми помогне много.
Друго нещо свързано с подготовката е - ако мойете да ми кажете добри ресурси свързани с темата. Тоест някакъв сайт за светлосенки, щрихи и тн. Убих се да търся, а не намерих нищо...
Благодаря ви предварително. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 12:08 pm Заглавие: |
|
|
ако сега почваш да търсиш значението на думата "светлосенки" ще ти е доста уютно там, а влизането лесно - това е едиствената специалност с голям наплив от момичета
хвани който можеш учител по рисуване и сядайте да цъкате гърнета и машинни елементи с драперия
другият изпит е цветна композиция от геометрични елементи
няколко дена преди изпита можеш да се запишеш да рисуваш същите неща на място в ТУ
ако и тогава не си се отказал да го учиш - ами приятно следване _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Tulsob
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 12:16 pm Заглавие: |
|
|
Нещо не можах добре да те разбера - за уюта, ако започвам сега да търся значението на думата светлосенски и колко лесно щяло да ми бъде?
Аз се имам за вещ в рисуването и.. иронията е там, че като бях 6-ти клас рисувах същите неща. А сега тъй като 5 години от както съм в гимназия не съм хващал Нищо да рисувам съм станал на торба с кокали. Много съжалявам и сега се опитвам да използвам всеки момент за драскане.
И също... защо да се отказвам да го уча? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Tulsob
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 12:17 pm Заглавие: |
|
|
И... сори за втория пост, но все пак много ме интересува да видя на какво ниво трябва да са работите... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 12:37 pm Заглавие: |
|
|
нивото е - приемен изпит след 7 клас за специализираните училища
ако си на това ниво - ок, но ако търсиш нещо повече - бягай далеч от там
ще си изгубиш времето с некадърни преподаватели и предмети, които е съмнително до колко биха ти влезли в работа, за сметка на редица важни неща, за които най-вероятно нищо няма да чуеш
като например ще учиш химия и металолеене, вместо композиция и работа с гипс и глина, но това всъщност си е мое лично мнение
1 семестър - 3-та задача по рисуване е глава от натура, но нито имаш модели, нито някой ще ти пеподава анатомия. От тук можеш да си зададеш въпроса - как ще уча ергономия в по-горните курсове, когато не познавам анатомията и как ще създам наистина удобен стол и т.н.
за мен тази специалност там е голямо недоразумение
но ако твърдо си решил да учиш това - по-добре се огледай и за други мнения, моето е твърде крайно може би _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
efi
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 8:15 pm Заглавие: |
|
|
Мим, за много от нещата си права, че се учат много излишни инженерни предмети. Oт тях малко част са наистина необходими за промишления дизайн, и то само за тази специализация. За рисуването също е крайно недостатъчно, учи се само в първи курс,отделеното му време е малко , но от 2 години има развитие според мен. Преподаватвлите са сменени и програмата също. Стараят се да обръщат по-голямо внимание на анатомията, но е трудно. С други думи отново всичко зависи от личната мотивация и усилия. Някои специализирани предмети са си пълна пародия , но пък има и такива, които според мен са на висока ниво (моделиране, където се работи с гипс и др. материали).Организират се и курсове, шрифт при професор Трендафилов, керамика и др., т.е. желание и опити за повишаване на нивото има, но има и още много какво да се желае.
за кандидат-студентският изпит действително наплива от момичета е по-голям, и състезателния бал за момчета обикновенно е с около единица по-нисък. Също така за образуването на състезателния бал се оказва ,че дипломата има по-голяма тежест от рисуването ( събират се оценките от двата изпита +сред.успех, матем. и физика от дипломата)
Изпитите, колкото и да е жалко са каквити Мим ги описа. А за нивото, освен да отидеш на място и да се поинтересуваш друго не се сещам.
Ако искаш сериозно да се занимаваш с рисуване, мисля че академията е мястото. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Tulsob
|
Пуснато на: Съб Яну 15, 2005 10:58 pm Заглавие: |
|
|
6te izvinqvate 4e ne pi6a na kirilica ama na tozi komp nqma...ta...
Kazva6, 4e vala se obrazuva ot dvata izpita + sredno ot matematika i fizika. Sigurna li si? Za6toto na saita im pi6e6e i BEL.
Interesuvama i vtoriq izpit - cvetanta zada4ka - tam pyk mi e pylenk X.
Kolkoto do risuvaneto - da bih kazal 4e imam jelanie, no mi trqbva pove4e informaciq otnosno akademiqta. Ot druga strana se interesuvam ot tazi specialnost, za6toto si padam po po-tehni4eski ne6tica.. Pyk i dve godini podred hodih v TU na olimpiadite po teni4esko 4ertane. Ediniq pyt 8-mi, drugiq 2-ri, ama vtoriq pyt me precakaha qko. Kakto i da e tova e druga istoriq.
Ta taka... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
_sasho

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 11:11 am Заглавие: |
|
|
Ммммм, инженерен дизайн. Явно навсякъде изглежда по един и същ начин. Завърших го туй във Варна. Записах се даже на курс по рисуване, организиран от института, за да видя какво ще искат на изпита. Ами то преподавателя по рисуване ми обясняваше как като мажеш с пръст се получавали едни хубави светлосенки !?!
Учил съм цветознание, преподавателя, на което дойде няколко дни преди да свърши семестъра, перспектива са ми обяснявали чертожници - специалисти на машинни елементи и т.н.
Е, научил съм и ценни работи, освен това съм се запознал с хора, от които може да научиш доста работи и поддържам връзки и сега с тях.
Ти си преценяваш, нивото на обучение е ниско, лесно се влиза, лесно се изкарва, без много-много да се напрягаш. Това е, въпрос на избор.
В Русе чувам било на доста високо ниво. Мисля, че и там за първи път я пуснаха тая специалност. Добри работи съм чувал за там. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 12:28 pm Заглавие: |
|
|
мда.. ако искаш да научиш нещо в пром дизайн - бягай в Русе.. има база, преподавателите имат опит, рисуването е много и е с добри преподаватели, инженерната програма я изчистиха достатъчно... изпитите, последно както ги знам бяха - рисуване - молив/въглен на технически обект от натура, мисля 6 часа, моделиране на проектиран от теб обект от пластелин, май пак 6 часа и тест - логически и за проверка на подготовката ти по основните предмети от средното - физика, математика, химия, електротехника и т.н.(можеш да ползваш каквито решиш справочници) взимат се впредвид и оценките по физика и математика както и дипломата... там също има подготвителни ... хубавото е че вече има програми по които можеш да отидеш на малко стаж в Италия например :)) по мое време нямаше :/ а ти ако наистина не си рисувал от 6 клас - започвай, защото ще ти трябва... _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Tulsob
|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 12:37 pm Заглавие: |
|
|
latinica...
Ruse... Ruse kazva6..hmm. Malko stranno mi se struva da otida da u4a tam. E vqrno ako obu4enieto e po-dobro si zaslujava. Kekata, ti da ne bi tam da si zavyr6il inj.dizajn? Ako moje nqkakyv link kym sait da mi dade6 ako imat da porazgledam dali ima pove4ko informaciq, za6toto tova modelirane... v sofia cvetno, vyv varna be6e ne6to drugo... Ina4e za izpita ne me e strah, no vse pak stavat mnogo ne6ta, za koito trqbva da se gotvq... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chilko

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 5:41 pm Заглавие: |
|
|
и аз съм за русе - там е първата такава специалност. има си традиция и всичко. като гледам орлоев още е шеф, което е добре...
;]
ето сайта на катедрата.
успех _________________ the truth is out there |
|
Върнете се в началото |
|
 |
chilko

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 5:49 pm Заглавие: |
|
|
... и една презентация с работи на студенти от русе _________________ the truth is out there |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SIMPLI

|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 8:02 pm Заглавие: |
|
|
Не знам какво е нивото на обучение в другите университети, но като съдим по факта, че Кеката завърши инженерен дизайн в Русе едва след 11 години не без помоща на 6 месечно теленце и дамаджана кайсиева ракия, а днес се изявява в областта на интериорния и екстериорния дизайн не къде да е, а в Англия, може да заключим, че в Русе е доволно трудно.
Ако пък се замислим върху това, какви сложни изречения умея да съставям, може да заключим, че нивото в Русе е направо непосилно :-)
С мъка установих, че няма ни една моя работа в презентацията на катедрата, мда. Поне в арта да ме бяха показали, не би ...
Сега се сещам, че на всяко гърне минимиродия - надеждата на малцинствата в Лом даже не завърши 3 курс в същото учебно заведение.
Затова пък и двамата станаха прекрасни родители на чудесни дечица ... е и аз помагах :-) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ValBo

Регистриран на: 07 Ное 2002 Мнения: 3426 Местожителство: София-Шумен
|
Пуснато на: Нед Яну 16, 2005 9:00 pm Заглавие: |
|
|
SIMPLI написа: | .
Затова пък и двамата станаха прекрасни родители на чудесни дечица ... е и аз помагах :-) |
Хм, като гледам аватара ти... .... страни уроци си им давал;-) _________________ Сънят е слаб заместител на кофеина |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 12:51 am Заглавие: |
|
|
SIMPLI написа: | Сега се сещам, че на всяко гърне минимиродия - надеждата на малцинствата в Лом даже не завърши 3 курс в същото учебно заведение.... |
:)
She imash da zimash , 3-ti go zavurshih...zado4no ;)
t.e. az ne hodeh, ma te ma zavurshvaha..... are sa ne sa otkrehvai da ne kazvam koi vi praeshe kursovite zada4i ot 5-ti kurs i koi u4astva preko v diplomiraneto vi ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
komacu
|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 4:28 pm Заглавие: |
|
|
и аз да се включа :)
понейе съм у4ил във Варна а сега уча в София в ТУ мога да направя съпоставка и определено везните се накланят в полза на Софийското ТУ. а принципно хора които са ми вийдали нещата о6те във Варна бяха на мнение 4е са пъти по-добри от не6тата работещи се в Русе ... Въпрос на гледна точка може би |
|
Върнете се в началото |
|
 |
komacu
|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 4:32 pm Заглавие: |
|
|
Освен всичко друго което е по-добре уредено в София и програмата на убочение се променя към по-добро с всеки семстър. Много от преподавателите вече са на наистина високо ниво, въпреки че има и откровено неграмотни. Но мисля че такива се срещат навсякаъде. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
komacu
|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 4:42 pm Заглавие: |
|
|
Между другото, да си кажа честно аз съм силно предубеден за Русе и не съветвам никои да си завър6ва там висшето образование. Причината за това е само една-живота е в София. Не визирам клубовете, а галериите и всички културни събития. Те са от много по-голямо значение за мен от всеки преподавател и ВУЗ за6тото въздеистват по много по силен и осезаем начин. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
minimiro Ксараджия

|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 4:46 pm Заглавие: |
|
|
оффффф аман поредния "по-столичанин от столичаните" деа....... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
komacu
|
Пуснато на: Пон Яну 17, 2005 4:52 pm Заглавие: |
|
|
не бе мои просто виждам разликите. в три града съм живял и до сега София ми е фаворит. а и не определям себе си според това каде съм роден. а ти? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|