Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Аватарче
|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 2:40 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | щом казваш, явно ги разбираш нещата, експерт :)
|
напрао е душевен оргазъм да сме ехидни по форумите, нали?
Bio написа: | аз когато съм работил фриленс а и по принцип всяко нещо което правя е различно от другите и съм давал каквито цени ми харесват на мен, не съм мислил нито за курс на долара нито за еврото.
чисто и просто колко пари искам за нещо, тва е. |
аз друго ли казах по-горе? я кажи сега тва изказване как точно се връзва със следното:
Bio написа: | трябва да си монополист за да си вдигаш цените щот така искаш. ей виж топлофикации, електрорапределителни, вдигат щот могат. ако има конкуренция отиваш веднага при другия.
|
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 3:08 pm Заглавие: |
|
|
ми връзва се идеално.
когато предлагаш едно и също нещо като труд е трудно да му искаш различна цена. примерно ако правиш сходни модели на коли, къщи предмети и др. когато всяко нещо е различно от другите няма база за сравнение осевен собствената ти преценка. или бързаш да пишеш ей така да става форумно?
споко. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Аватарче
|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 3:33 pm Заглавие: |
|
|
Bio написа: | ми връзва се идеално.
когато предлагаш едно и също нещо като труд е трудно да му искаш различна цена. примерно ако правиш сходни модели на коли, къщи предмети и др. когато всяко нещо е различно от другите няма база за сравнение осевен собствената ти преценка. или бързаш да пишеш ей така да става форумно?
споко. |
прав си, аз съм крив :)
не знаех, че човека прави сходни модели на коли и къщи... кат му гледах портфолиото вътре имаше лого дизайн, разни илюстрации, икони видях...
като е за коли и къщи, аз няма да се обаждам, не ги разбирам тия неща :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Bio
|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 5:17 pm Заглавие: |
|
|
ми предполагам че за лого е същото. не знам дали можеш да кажеш че някое лого е по-сложно за правене от друго. нямам идея. говоря по принцип за фрийленс работата, щото тва е и темата. _________________ нямам кво да напиша тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
manolchev

|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 6:07 pm Заглавие: |
|
|
Аватарче написа: |
кат си фрийлансър си продаваш труда за да ядеш. като ситуацията в международния план, наводненията в цар калоян или земетресенията в стражица почнат да се отразяват на доходите ти, почваш да мислиш как да се оправиш. ако държиш да си останеш фрийлансър и да продължаваш да ядеш "бри", а не "дунавия" - дигаш цените. ако клиентите ти почнат да бягат, изриваш света да търсиш нови.
|
Again true story...
Oбщо взето уверих се ,че цялата фриленс афера е гъвкава и един ден може да работиш за нещо скъпо и лесно за изработка , а друг ден да къртиш икони за по $10..
Почнат ли да бягат сваляш ли сваляш докато не ги удовлетвориш.. ако избягат ,копаеш много много да си намериш нови.. тъжна работа.. обаче това са законите на джунглата..
Между другото , шикалкавенето с колко часа прекарваш на проек е бая шит и съм го пробвал.. хората се усещат.. поне тези дето са в бранша от известно време.
Благодаря за съветите , някои ще ми бъдат от голяма полза ,ще ви пиша пак след време , ако все още съм жив и работещ. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Kekata

|
Пуснато на: Пет Фев 01, 2008 11:40 pm Заглавие: |
|
|
не знам що спорите... и двамата сте прави - първо, че който плаща(стига да плаща) тойпоръчва музиката и второ, всеки стига до момента, когат просто трябва да мине крачка напред и да си каже - под тази цена НЕ МОГА да работя...
това носи на един фрийлансер : 1.Самоуважение; 2.Спокойствие, че е истински ценен от клиентите, които ще останат с него, въпреки новите му цени
Това, което аз съм научил - няма граница на сваляне на цените, когато тръгнат да падат... Легендите за индийците/пакистанците/китайците/марсианците дето за 10 долара правят същото лого/уеб/3д - това са АБСОЛЮТНИ глупости - ако днеска иг правят, след месц - няма да ги правят, щото и те не са малоумни,...всяко качество си има нишата, ако сега работя с теб, то е заради това, което има даваш, а не за парите които им "спестяваш"
така че, мисли... аз лично никога повече няма да работя за цена, която е на границата ;) просто няма смисъл :) _________________ www.velichkovelikov.com
www.pured.co.uk |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 12:58 pm Заглавие: |
|
|
манолчев, аз бих се замислила колко е личната ми цена, ако имам подобен проблем. ако не ме устройва да ми плащат малко - ще си кажа. някак е тъпо да работиш къртовски за никви пари. постепенно започваш да си оставяш ръцете и да ти е все по-неприятно да си `губиш времето` с работата за тях. и те ще се усетят, че вече не върви:
1. ще спрат да работят с теб
2. няма да те препоръчат другаде като някой, на когото може да се разчита - а така се гради име все пак.
престраши се и се бори за цената си.
работа винаги ще има. цял живот работим, нали? затова ни учат в училище на свикване с режим и дисциплина - за да се справим по-лесно и добре в последствие, когато започнем да работим.
освен това, работейки заедно с тях - предполагам, че се уважавате все пак. ако те държат на теб - няколко долара в повече няма да им се стори кой знае какво срещу това да останете все така заедно. ако се стискат - отсвирвай ги овреме, преди да си съжалил много повече.
п.с. ние - с LOC и drazen преди бачкахме за едни индийци в Индия - и доста време и труд замина, докато се наканим да ги `отсвирим`. междувременно се преебахме с кинтите още повече... а се бяхме усетили още в началото, че са некоректни.
и да добавя нещо, което - предполагам, че ти е ясно вече...:
работейки за тези хора, си изградил едно още по-силно портфолио. нищо не ти пречи да спреш да бач за тях, и просто да ги оставиш в биографията си, докато те потърсят други - по-щедри работодатели (или ти си потърсиш такива). смисълът на живота е да се кефиш, колокото може повече. ако само се тормозиш - неа сми. никой не знае какво идва след смъртта - използвай възможността да се чувстваш добре.
сори за големия пост. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
manolchev

|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 6:53 pm Заглавие: |
|
|
джапанке благодаря за добрия тоговор.. тъй като повдигна кофти тема за това как много често могат да те прецакат с парите.. имам още един въпрос.. не че наскоро съм влизал вътрешно, ама все пак се опитвам да се подсигурявам.. бачкам вече 2ра година фриленс и ме е срам да кажа с каква крупна сума са ме прецаквали.. :(
Въпроса ми беше , освен пари в аванс , дайте примери по какъв начин се подсигурявате с хора с които работите без договор , просто ей така намирате клиент.. ? Не всеки е готов да даде пари в аванс.. абе сложно е винаги.. някой да сподели опит в тая сфера ? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
zka

|
Пуснато на: Пон Фев 04, 2008 8:00 pm Заглавие: |
|
|
и при мен го имаше тоя момент с чуденето дали клиента ще плати или не... след едно- две "нещо се е объркало по банковите сметки" просто спрях да работя без аванс..няма начин друг просто, иначе все ще се намери някои тарикат. 30 до 50%, в момента работя с хора които са ме намерили от някой сайт, имат представа за работата ми, т.е. знаят за какво плащат и няма нужда да им се доказвам тепърва. При теб е дори по-лесно при положение, че си работил с тези хора. А за цените - дигай, по-добре една поръчка за 1000$ отколкото 10 за по 100, нали:) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|