Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
dEmON
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 12:33 am Заглавие: Кандидатстудентски въпрос... |
|
|
Такааа... въпросът ми е отправен към хора (ако има такива) или такива, които имат познати, учещи в НБУ. Има ли смисъл да набивам пари там? Говоря за Визуалните Изкуства и Реклама или Графичен Дизайн в частност.
Рисуването ми е доста зле, ходих на уроци в Техническия и като цяло Индустриалния дизайн и преподавателите никак не ме израдваха. За НХА нямам шанс. Разните Архитектури и Интериорен Дизайн също ме привличат но не толкова силно и все още се чудя.
Обмислях вариант и за чужбина, но таксите в престижните университети в UK са ми непосилни, а заемите и условията на работа за студенти там за бозава работа, така че се отказах и от това засега.
Тааа, от цялото това увъртане и съпровождащото го бездействие вариантите се стесняват към 1 - НБУ, но поне искам да проуча има ли смисъл да се подготвям за там, което като гледам примерните тестове няма да е чак такъв проблем или пък да пробвам с другите алтернативи, които не са свързани с това, с което искам да се занимавам, но поне да не губя време И пари за нещо безсмислено.
Благодаря за вниманието ;)
Микаел _________________ site
blog
behance |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 2:58 am Заглавие: |
|
|
а къф е тоя зор непременно да продължиш да учиш сега?
що не изчакаш една две години да разбереш какво наистина ти се прави? ще поработиш в тоя период и ще поразмислиш... гледам, че след средното всички по инерция отиват висше - без да са наясно със себе си, и с желанията си.
ти сам каза, че рисуването ти е зле.. остави го тогава на ниво кеф и ако държиш да се учиш ходи на частни уроци, където ще получиш лично отношение и ще напреднеш значително.
не се захващай тепърва да учиш рисуване, с идеята да го правиш после за кинти. камо ли във висше училище. камо ли в чужбина.. абсолютна загуба на време и пари ще е. няма смисъл да се буташ където не те влече, а и да заемаш мястото на друг, който може повече от теб (което вече ше е много дразнещо) и заслужава наистина да е там вместо теб. със сигурност имаш друг талант, който ти е силната страна. всеки има. помисли какъв е - и подходи практично - ако приемем, че това, за което зимаш диплома е това, което искаш да работиш после...то, непременно си избери първо професията и после училището и специалността.
вече няма казарма - не е толкова зор да те приемат на всяка цена.
и да - за нбу мога да ти кажа, че моеш отсега да им теглиш една майна. само щи земат кинтите и нищо особено няма да научиш. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
DinYa
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 6:52 am Заглавие: |
|
|
Защо не разгледаш в САЩ офертите?
има университети с генерален принос в развитието на
компютърната графика дето дават и пълна стипендия
само срещу добро портфолио. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
кошмар

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 9:23 am Заглавие: |
|
|
жапанкъ написа: | и да - за нбу мога да ти кажа, че моеш отсега да им теглиш една майна. само щи земат кинтите и нищо особено няма да научиш. |
Сибила ти за НБУ недей да говориш, защото 1-2те години на Иван там хич не могат да са ти мерило. Особено за компютърните медийни технологии. Не се заяждам просто казвам, че специално в Анимация има адски кадърни и разбиращи хора! Да не говорим, че 90% от преподавателите в Графичния дизайн са от академията. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dEmON
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 11:39 am Заглавие: |
|
|
Цитат: | а къф е тоя зор непременно да продължиш да учиш сега?
що не изчакаш една две години да разбереш какво наистина ти се прави? ще поработиш в тоя период и ще поразмислиш... гледам, че след средното всички по инерция отиват висше - без да са наясно със себе си, и с желанията си. |
Първо на първо мразя да протаквам, висшето е задължително в сегашните условия. Аз че ще работя, ще работя - и сега работя. Реално, дори за чистач изискват чужд език, компютърна грамотност и висше?!? Просто системата ни е е*ана. Трудно влизаш, а в повечето специалности усилията след това са 0ви... Ако аз съм такъв техник с моето средно специално, се чудя какви лекари ме лекуват. Но тва си е недъг на образованието ни, тва е отделен въпрос.
Цитат: | ти сам каза, че рисуването ти е зле.. остави го тогава на ниво кеф и ако държиш да се учиш ходи на частни уроци, където ще получиш лично отношение и ще напреднеш значително. |
Ходих и възнамерявам да продължа да ходя, дори да вляза където искам. Ще ми е от полза определено, а и смятам, че имам какво да покажа. Познавам доста хора в НХА, които рисуват отлично, но рисуват с извинение съвършени простотии, а мои познати, ходили на уроци 2-3 пъти главно заради липса на средства и рисуват прилично имат чудесни концепции стил и т.н. един от най-близките ми хора е такъв случай, но няма да ме разбереш за какво ти говоря. "Imagination is more important than knowledge". Тва може би е заради моя вкус и виждане, но тва да рисуваш фотореалистично не е всичко.
Цитат: | няма смисъл да се буташ където не те влече, а и да заемаш мястото на друг, който може повече от теб (което вече ше е много дразнещо) и заслужава наистина да е там вместо теб. |
Не знам защо сте придобили впечатлението, че желанието ми е продиктувано извън мен. Избрал съм много ясно и категорично с какво искам да се занимавам цял живот. За това мисля и свободното ми време се заема изцяло в тази насока. Талант и идеи, колкото и тъпо да прозвучи имам. Поне имам виждане за нещата и вкус. Тва гарантирам, ако не за таланта ;) И напротив, смятам, че повечето хора, които се занимават с това в момента, изключая няколко десетки съвсем не са си на мястото и именно, правят го за "кинти". Което естествено е и целта, но акат върху визуалната ми среда и се дразня. Как да е... и тук не искам да създавам конфликти. Лично мнение.
Та, въпросът беше какво да правя, като портфолио (от което не съм доволен, ако сте останали с погрешно впечатление, но все пак си го обичам) е единственото, с което разполагам, а в България то не е от такова значение. ;) _________________ site
blog
behance |
|
Върнете се в началото |
|
 |
zka

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 12:20 pm Заглавие: |
|
|
аз съм трети курс в НБУ и нямам търпение да го завърша. Ходя само по изпити и не мога да кажа дали е добре или зле. Но това, което виждам на тези изпити не ми говори за добра система на обучение, а може и просто хората да ги мързи. Колегите се оплакват от преподавателите. Разбира се, ще научиш нови неща, ако се буташ и питаш, както е навсякъде. Както и да е, ако ти е само за да имаш диплома - НБУ е мястото, но ще си с една хубава сума назад след тия 4 години:) Аз бих пробвал навън. Имат 3годишни програми, в Италия примерно.
А за това дали искат диплома в бг... искат по обяви и го пишат в договорите, досега никъде не са ме върнали, защото не съм завършил художествена гимназия и нямам висше... Всичко опира до портфолио мен ако питаш. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Morty

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 12:47 pm Заглавие: |
|
|
Навън наистина е скъпо, но като сравниш системите на обучение тук и там мисля, че си заслужава, така или иначе плащаш големи суми. В Англия по принцип образованието е едно от най-скъпите. Но за чужди универститети триябва внимателно да се разровиш или да ползваш консултантска фирма. Аз работя в такава, ако те интересува на ЛБ _________________ pixel pixelu oko ne vadi |
|
Върнете се в началото |
|
 |
dEmON
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 1:01 pm Заглавие: |
|
|
Еммм, да. Честно казано за дипломата ми е главно. Така или иначе тая година се изнасям, ама държа да имам привилегията да ям от гозбите на мама от време на време без да са подправени доволно със стрихнин, хах.... иначе ясно че портфолиото е най-важно. ;)
Ааа, за чужбина. Как да го кажа, би било чудесно да съм, но не съм, а именно от тея хора, които отебават всичко в името на висшата цел. Тук си ми е добре. Като гледам моите приятелчета, които се връщат от чужбина, ми... няма кво да се лъжем станали са нереално тъпи и промити парчета, което като се замисля може би е чудесно, 'ма - не благодаря. Иначе в Австрия също бях нацелил, Франция... имам приятели, роднини, ма не ми е чак толкова фикс идея. В UK ме теглеше само заради средата, музиката и т.н. но уви... след няколко години ще оправят условията, ама ше е късно ще лежа в мазе, умрял от мръсна игла. :D Кой знае... _________________ site
blog
behance |
|
Върнете се в началото |
|
 |
snooper Mountain Wolf

Регистриран на: 15 Фев 2004 Мнения: 3408 Местожителство: под небето
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 1:20 pm Заглавие: |
|
|
Гледам не си се засилил за чужбина, но все пак един съвет - много внимателно преглеждай не само своето портфолио, ами и фолиата на възпитаниците на дадения университет - живях месец и половина в сградата на Минесотския Щатски Институт по Изкуствата, води се най-престижното учебно заведение в щата, в почти всеки щат има си има по един щатски (държавен) университет - ами студентите много го хвалеха, голяма работа бил, много добро образование за към 50 000$ годишно с квартирата и въобще... докато не им разгледах "показните" портфолиа на най-добрите им студенти - егати, пълна скръб, повечето от тях бая ще има да чакат Мейса да ги пусне в графиките или пък Пикс/Мим във фотото - а говорим за хора завършили образованието си вече, ужас.
Разбира се, има и много добри учебни заведения - просто е въпрос на много добро проучване, щото не е достатъчно само да ти дават пълна стипендия - ако нивото е смешно, просто им благодари за стипендията и толкоз. _________________ You're born, you live, and then you die. Unfortunately, too many people miss that middle part.
www.VerticalShot.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 3:17 pm Заглавие: |
|
|
NP написа: | жапанкъ написа: | и да - за нбу мога да ти кажа, че моеш отсега да им теглиш една майна. само щи земат кинтите и нищо особено няма да научиш. |
Сибила ти за НБУ недей да говориш, защото 1-2те години на Иван там хич не могат да са ти мерило. Особено за компютърните медийни технологии. Не се заяждам просто казвам, че специално в Анимация има адски кадърни и разбиращи хора! Да не говорим, че 90% от преподавателите в Графичния дизайн са от академията. |
хехе. двете години на иван там въобще не са ми мерило. той не ходеше на никакви лекции, докато се водеше, че учи и го домързя да иде и на изпитите. целият зор беше да минат повиквателните за казарма. после прекъсна.
инфото ми е от доста други хора, които учат там вече с години наред.
някои мои приятели. някои от тях страшно къдърни. както и от поне десетина мои ученици, които се записаха там. и не на последно място от една банда некадърници, които са се записали там и си въобразяват, че са върха на сладоледа, а няма кой да им каже, че рисуването не им е силната страна.. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
_sasho

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 3:38 pm Заглавие: |
|
|
dEmON написа: | Честно казано за дипломата ми е главно. Така или иначе тая година се изнасям, ама държа да имам привилегията да ям от гозбите на мама от време на време... |
Ако е за дипломата само давай в БГ - то. Общо взето по статистически данни само около ако не се лъжа 5% работят по специалността, която завършват. Ако искаш по-нормално обучение и имаш кинти, пробвай навън. Обаче в тоя случай дори и при супер качествено обучение ако не се вреш и търсиш, не наблягаш на самоподготовка и не те кефи това, с което смяташ да се занимаваш, само ще си загубиш дадените за обучението пари. Или както каза един състудент като си вземахме дипломите: "Аве за кво го изкарах тоя дизайн, по-добре да бях записал нещо с машини". |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 4:35 pm Заглавие: |
|
|
впрочем, ще ти кажа нещо по повод `който си го може, си го може` и без да го е учил... иван, drazen е точно такъв пример. завършил е математика, а в НБУ беше компютърни технологии. ако му разгледаш портфолиото ще се увериш, че и без да ходиш в специално даскало и да гониш някакви дипломи, нищо не ти пречи да рисуваш като дявол и да вървиш напред с всяка нова рисунка или анимация. нищо не ти пречи да си главен дизайнер на екип, работещ по играта `шрек` за дриймуъркс, а също така и да рисуваш комикси и илюстрации за издания в чужбина.
... мога само да добавя, че ако така амбициозно си решил да се занимаваш цял живот с рисуване, висшето в тая област до голяма степен може да те забави и дори да те затрудни. не за друго, но има една камара лекции, които трябва да се посещават, една камара изпити, на които се явяваш + една камара домашни задачи, които ти се дават всекидневно... всичкото това, комбинирано с ходене на работа, с цел изкарване на добри пари е меко казано сложно и адски уморително. да не говорим, че на втората година може да се усетиш, че въобще не си се захванал с нещо, което наистина искаш да правиш. обикновено, работодателите ти правят проблем, че те няма за лекции, а в училище - учителите те гледат на кръв, когато те няма на линия. се е гадно, а ти пък се побъркваш в свободното време да зубриш и да правиш домашни и понякога се чудиш къде ад огрееш по напред..
нищо не ти пречи да земеш висше по нещо, което не е свързано с рисуване и е по-лесно. това, че дипломата ти е за едно нещо, а правиш дуго - е се тая. както стана ясно и по-горе - и без диплома може.
според мен, ше е много полезно да се забрани на дванайсетокласници да кандидатстват веднага след средното си образование. много от тях не знаят за какво влизат въобще да учат, нито защо го правят, не ходят на лекции и не подхождат с желание и хъс към това, което правят. малко са тези, които наистина оценяват висшето си като нещо готино и нещо, което наистина имат желание да правят. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 4:59 pm Заглавие: |
|
|
жапанкъ написа: | от една банда некадърници, които са се записали там и си въобразяват, че са върха на сладоледа, а няма кой да им каже, че рисуването не им е силната страна.. |
Чуствам се лично поздравен :D _________________ Nelson Inomvan's blog |
|
Върнете се в началото |
|
 |
жапанкъ
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 5:01 pm Заглавие: |
|
|
atmos написа: | жапанкъ написа: | от една банда некадърници, които са се записали там и си въобразяват, че са върха на сладоледа, а няма кой да им каже, че рисуването не им е силната страна.. |
Чуствам се лично поздравен :D |
няма защо, обаче. ти си си супер. _________________ www.grozen.com
grozen ent. fb page |
|
Върнете се в началото |
|
 |
zka

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 6:04 pm Заглавие: |
|
|
човека говори за реклама/графичен дизайн... да не ги бъркаме двете манджи... |
|
Върнете се в началото |
|
 |
exile

Регистриран на: 24 Юли 2005 Мнения: 860 Местожителство: Plovdiv, Sofia
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 6:47 pm Заглавие: |
|
|
Да, в крайна сметка става въпрос за реклама, няма да става художник човека.
Аз имам нбу като резервен вариянт, иначе съм се насочил към техническия с инженерен дизайн.
Ходя на уроци тук в Пловдив от няколко месеца и се справям с рисуването на тоя етап. Даже добре. Не е като да не съм оставял молива 5 години в художествената, ма са си прилични нещата и има още няколко месеца до изпита, та напредвам. Така че не се отчайвай, просто трябва да си намериш добър учител, който да ти даде правилната нагласа и насоки. А аз си го намерих :)
Курсовете на ТУ-то са пълна скръб. Единственият им смисъл е да ти вземат парите, както и консултациите им. Но ако искаш да влезеш трябва да ги посещаваш - тъпа корупционна схема, кво да правиш. Иначе на перфектни рисувачи са писали тройки по изпити и на въпроса "Защо?" отговорът е "Да сте ни били на курсовете да разберете..."
критериите им са пълна скръб, ако изобщо може да се каже, че ги има.
Та не се отказвай толкова лесно от ТУ-то. Не че умирам да кандидастваш там, щото ще си ми конкуренция :D, ама тва е БГ риалити шоуто - пълна простотия, ама в ТУ-то покрай простотията се и учи (поне така казват познати там).
То и в нбу казват, че се учи стига да искаш, ама съм на мнение, че ако не ти порят д-то от бачкане и търчане, човек не ставаш. Ма и това до време.
Ученето е пари и зор навсякъде, а дали ще стане човек от теб си е изцяло личен въпрос. особено в тази сфера. Ако искаш да се занимаваш именно с дизайн бачкай. Ако искаш да станеш ИНЖЕНЕР-дизайнер, с ударение на инженер - ТУ. Щото някои неща със самодейство не стават, включително дипломата за инженер :D _________________ http://exlbrs.com |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 7:55 pm Заглавие: |
|
|
DinYa написа: | Защо не разгледаш в САЩ офертите?
има университети с генерален принос в развитието на
компютърната графика дето дават и пълна стипендия
само срещу добро портфолио. |
Силно подкрепям това мнение. Видял съм достатъчно от образователните системи в Европа и в Щатите -- за огромно съжаление, Европа губи по всички точки, и то с доста. Има малко изключения, като повечето от тях са създадени по Американски модел. Така че ако искаш сериозно образование -- зад океана. _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
кошмар

|
Пуснато на: Пон Яну 28, 2008 9:13 pm Заглавие: |
|
|
Сибила ти си мислиш, че каквото аз мога някой ми го е показвал и ме е насочвал ли :Р. Че съм учил в някви училища с рисуване. В жестока грешка си :). Аз точно като Иван съм си направил всичко сам. С тази разлика, че не смятам образованието си за грешка и повод да се измъкна от казарма. И сега работя и след като завърша ше работя. Не ми казвай, че съжаляваш за годините си в НАТФИЗ, за хората с които си се запознала и за опита, който си натрупала ;)? Това, че има разхайтани студенти в НБУ никой не го отрича. Ама ми е чудно дали и в НАТФИЗ нямаше да е така, ако вместо 5 човека пускаха 30 на година ;). _________________ Aaaaaaalrighty then!
http://www.nicknp.deviantart.com/gallery/
http://thenightmarecompartment.blogspot.com/ |
|
Върнете се в началото |
|
 |
mim

|
Пуснато на: Вто Яну 29, 2008 11:34 am Заглавие: |
|
|
JoiNT_NaTuRe ако идваш от художествена гимназия в ТУ София ще те разочароват не само консултациите, но и преподаването
дано имаш повече мотивация от мен _________________ и един шоколад увива мармота в станиол |
|
Върнете се в началото |
|
 |
SNUFF

|
Пуснато на: Вто Яну 29, 2008 1:11 pm Заглавие: |
|
|
И мен ме интересуват подобни въпроси, макар и да завършвам след повече от година... ако някой не е виждал тая тема - http://www.graphilla.com/viewtopic.php?t=16730 тука говорехме за 3Дто... Все пак аз съм на мнението, че в чужбина е по-добре по няколко причини... (става въпрос за еуропата и в частност Германия) Първо, че попадаш в по-развита среда от БГ, второ, че пазарът е по-голям, трето, че моментите с "корупционните схеми" сякаш са по-малко и четвърто, но с голям превес, си мисля, че парите там са повече...
Естествено, че тва е лично мнение, което е подкрепено само от мненията на други хора... т.е. не точно от първа ръка, та може и да греша...
Имам и един въпрос, сори, че се намесвам в темата така неприлично, ама нали е дискусия ... някакви мнения за http://www.sae.edu/ имате ли? Има филиали по целия свят...dEmON, разгледай го и ти, може да си харесаш нещо :)
Цитат: | Има малко изключения, като повечето от тях са създадени по Американски модел |
тва е по такъв :)
ще следя темата с интерес |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|