Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 4:01 pm Заглавие: Нещо като ефекти... ама не се получават... |
|
|
За пореден път се обръщам кум вас с молба и се надявам пак да можете да помогнете, макар този път според мен проблема да е доста по-труден за решаване.
Значи имам заснети кадри от Витоша към които трябва да се добави 1 летяща сфера. Проблема ми е в това, че сферата трябва да е прозрачна и нямам никаква идея как може да се насложат двата кадъра, така че сферата да изглежа все едно е в гората, а не да стои лепната. И дали трябва отделно да се рендва сферата или дирекно на фона от видеото.Ако рендвам на фона на видеото, логично е че сверата пречупва само видето което е от едната и страна, а от другата страна е черна понеже фона е черен..Ако пък сложа огромна сфера около цялата сцена на която да лепна видеото, ментала неще да рендва и незнам какво би излезнало... Но предполагам пак че подхода е грешен...
Ако някой има идея как може да стане, моля да ми обясни. Ще съм ви много, ама много благодарен. _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 5:30 pm Заглавие: |
|
|
ako se zamislish malko sha vidish, 4e ne e tolkova slojen problema ti
refraction - pre4upva samo planeto/backgrounda kydeto e imageto. refractiona ne moje da pre4upva tova koeto e zad kamerata (togava se nari4a reflection. sledovatelno pravish edna golqma sfera koqto e visible samo za reflection i mapish tam pak syshtoto video. moje malko blur i eventualno tile 2x po U. ako iskash ve4e mojesh da go polzvash i za osvetlenie.
mojesh da naredish nqkolko fake cylinders koito da sa visible za reflection ot dvete strani na sferata.
pusni kartinkite i sha ti kaja konkretno |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 6:32 pm Заглавие: |
|
|
Първо ovendelon да ти благодаря за бързия отговор! Ето ти я самата сцена :
А това са настройките на външната сфера :
Ако искаш още нещо ми кажи. Значи има и един такъв проблем, че като рендвам с *.аvi лепнато като текстура към външната сфера и Ментала неще да рендва, а ми пише следното :
// Error: (Mayatomr.Output) : file error: J:/Sferi/sfera kadri/New Folder/Bobi.avi //
// Error: (Mayatomr) : mental ray has stopped with errors, see the log //
// Info (Mayatomr): Aborted //
А незнам как да го направя така че там да се плeйва поредица от кадри както е на екрана...
10х предварително... _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Drone

Регистриран на: 30 Яну 2003 Мнения: 2190 Местожителство: Gwon nee ju jee du shu!
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 6:41 pm Заглавие: |
|
|
Postni gi da se wizhdat i izwun BG tiya neshta :)
Za MR ne znam kak e, no s Brazil sum imal podoben problem, prichinen ot towa, che .AVI-to beshe na 30 FPS a scenata beshe na 25 FPS Output, i Renderera ne mozheshe da naprawi interpolationa. _________________
there ain't no way but the hard way
|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 8:05 pm Заглавие: |
|
|
Drone незнам дали от тук се вижда извън БГ, но ако не се вижда ми кажи да търся друго място. Ето ги и тях:
http://darkshadow.3d.net/Capture_1.jpg
http://darkshadow.3d.net/Capture_2.jpg
А това което каза за Brazil, май при Ментала не е така, защото пиш етова :
PI 0.0 error 301099: while defining texture "movie1:tex": failed to open texture file J:/Sferi/sfera kadri/New Folder/Bobi.avi
IMG 0.0 error 101003: J:/Sferi/sfera kadri/New Folder/Bobi.avi: unrecognized file format, not an image file
API 0.0 error 301090: undefined ctexture symbol "movie1:tex"
API 0.0 error 301105: undefined color texture "movie1:tex"
Може и аз да бъркам някъде в настройките, но незнам... Ако някой знае да помага.
10х предварително _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 8:10 pm Заглавие: |
|
|
prekarvash .avi-to v nqkyv soft i go vadish na poredica ot kartinki, kato formata trqbva da e ime.nomer.razshirenie ili ime.nomer
no trqbva da imash .nomer za da moje da raboti use frame ext. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 8:50 pm Заглавие: |
|
|
ovendelon написа: | prekarvash .avi-to v nqkyv soft i go vadish na poredica ot kartinki, kato formata trqbva da e ime.nomer.razshirenie ili ime.nomer
no trqbva da imash .nomer za da moje da raboti use frame ext. |
Това не е проблем. Аз съм го направил на поредица от картинки, като го сложа на movie... не се зареждат всичките, а само първата и не тече анимация...
Това което правя е следното към lambert в color зареждам movie и там слагам първата картинка. Ето и настройките. Незнам дали така трябва да се направи за да се пусне анимация да тече, но при мен не се получава. Къде съм сбъркал?
 _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 9:04 pm Заглавие: |
|
|
ne ti trqbva movie, v movie teoriti4no mojesh da slojish avi. ama az ne go polzvam. sloji si obiknoven file texture v nego loadvash kartinkata, puskash "use frame ext" i keyvash na frame 0 - ext 0, na frame 100 ext 100 i t.n.. mojesh razbira se da keyvash proizvolno za da zadyrja frames ili da zabyrzvash |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Сря Окт 27, 2004 11:42 pm Заглавие: |
|
|
Значи направих това което ми каза... или поне аз така си мисля. Тръгна видето, но резултата не беше много добър както и очаквах... Значи мапнал съм към сферата около сцената с видеото, но ето какво се получи. Кратко е 1 секунда, но кажете какво да променя... Никак не ми харесва резулатата...
http://darkshadow.hit.bg/Test.bik _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2004 5:38 pm Заглавие: |
|
|
v momenta ima samo reflections i refractions. ne si li4i materiala na sferata. ako e styklo trqbva da si li4i 4e e takova. nqma plytnos materiala taka zablujdava 4e ili e 100% chrome i reflectva vsi4ko ili e kuha 4erpuka 100% refractvashta.
logikata e slednata primerno
100% svetlina=30% reflection + 50 refraction + 20 pogylnata
ti v momenta ako si s 0% transperancy imash pone 200% otrazena/pre4upena svetlina
osven tova ne trqbva da e ravnomerno, toest normalite, koito sa perpendikulqrni na kamerata otrazqvat pove4e otkolkoto tezi koito sa direktno kym neq (mojesh da go simulirash sys sampler info)
moq syvet e da probvash dielectric material ili L-glassa, koito e syshtoto no s pove4e kontroli. zashtoto te sa fizi4no verni simulacii na styklo i trqbva da se syobrazqvash s po-malko neshta ;)
derzai i uspeh |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2004 5:40 pm Заглавие: |
|
|
sorry za dvoiniq post
eto ti tozi PDF. toi e za DGS material tva e copy/paste ot cgtalk mislq, no e obqsnena logikata na svetlinata. shte ti e polezno |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Dark Shadow

|
Пуснато на: Пет Окт 29, 2004 11:01 pm Заглавие: |
|
|
ovendelon Ще ти благодаря предварително. Отдели прекалено много време за моя проблем. Иначе и аз виждам, че сферата отразява напълно и незнаех къде точно е проблема. Интересното е че мога да ти покажа рендвана сферата със същия материал със същите настройки... и изглейда добре стъклото... Виж го как е :
Изглежда горе долу добре, но като го сложа в другата сцена и виждаш какво се получава. Ще прочета това което си ми дал (за което пак ти благодаря !!! ) и ако закъсам или не схвана нещо пак ще се обърна към теб :) _________________ http://darkshadow.hit.bg |
|
Върнете се в началото |
|
 |
ovendelon
|
Пуснато на: Съб Окт 30, 2004 10:08 am Заглавие: |
|
|
no problemo.
oba4e, ne e ok materiala. v tazi kartinka vijdam shape na 4asha(ne moje da se sbyrka) o4evidno e prozra4en i pre4upva - sledovatelno e styklo. tova e pyrvata asociaciq. No kogato e letqshta prozra4na topka v gora purvata asociaciq ne e styklo. Prosto zashtoto ne e estestveno i za tova ne stoi ubeditelno.
i posleden syvet - tam kydeto topkata otrazqva nebeto intenziteta na reflectiona trqbva da e MNOGO po-silen. Shte trqbva da simulirash HDRI. Mojesh da si napravish takova v MR. Kato pro4etesh PDF-a shte vidish, kak imenno ot reflectionite na nebeto koito bi trqbvalo da sa 4isto beli shte ti se polu4at specularite (specular v prirodata nqma, tova e fake v shading modelite) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|