Graphilla.com :: Преглед на тема - какъви монитори?

Graphilla.com Форуми

Въпроси/ОтговориВъпроси/Отговори
   ТърсенеТърсене   ПотребителиПотребители   Потребителски групиПотребителски групи   Регистрирайте сеРегистрирайте се   ПрофилПрофил   Влезте, за да видите съобщенията сиВлезте, за да видите съобщенията си   ВходВход 

какъви монитори?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки"
Предишната тема :: Следващата тема  
Автор Съобщение
pipi

Местожителство: на работа - предимно

МнениеПуснато на: Вто Мар 10, 2009 7:17 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

стига бе, толкова ли падна цената...аз за моя Nek 1990sxi дадох толкова, вярно преди две години
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
dalibg

МнениеПуснато на: Чет Апр 09, 2009 9:46 am    Заглавие: Отговорете с цитат

мерси на Valbo тук

... s2231w - "чудничък"
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
maiski

Местожителство: sofia

МнениеПуснато на: Чет Апр 09, 2009 4:04 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

bio , minimiro-прави бяхте слабичка видеокартата излезе...сега с ен9600гт ддр3 е като нова гадината... ^__^
Върнете се в началото
minimiro
Ксараджия

Местожителство: Varna

МнениеПуснато на: Чет Апр 09, 2009 7:52 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Да ти дам адрес къде да пращаш касата с бира? :-P

whitewater
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла Посетете сайта на потребителя
smart

МнениеПуснато на: Пон Май 18, 2009 10:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Скъпи съфорумци. След известно бродене за информация из разни форуми и ревю-та, реших да се допитам до вас за няколко монитора, над които се чудя. Тук разчитам на вашето мнение като на професионалисти и хора, чиято работа зависи от доброто изображение на екрана (и не само на екрана). Ще бъде "кънектнът" към лаптоп, а размера за мен има значение - ще бъде 24" обезателно! :)))) И аз знам, че ако искам да имам най-доброто трябва да се спра на NEC, EIZO i Lacie, но в момента нямам намерение да пръскам повече от 1000-1200 лв за монитор. Дори тези пари, които съм склонен да платя са повече от плануваните първоначално :)

За Какво ще го ползвам:
- Индустриален дизайн - Скициране и рендиране направо на Photoshop, обработване на скици итн. Ще бъде много важно да има хубав рисунък на линията и достоверни цветове. Също така и плътното черно е желателно.
- Обработка на снимки итн.
- CAD /тук не е от особено значение, но за shadings ще е важно/
- Принтиране. Тук е важно за бизнеса ми, понеже не искам цветовете които виждам на екрана да се оказват коренно различни от тези на разпечтката на принтера. Но от друга страна, не се занимавам с професионален предпечат, така че да е задължително да покрива почти 100% Adobe RGB итн..

След известно търсене се спрях на следните:

DELL

- DELL ULTRASHARP 2408WFP - около 1200-1300лв - този е малко над бюджета но има хубави характеристики. Изглежда доста сериозен монитор. Плюс това е с VA матрица.
Линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=147262

- DELL E248WFP - около 600-700лв - този е доста по-евтин и малко ме съмнява, че ще задоволява нуждите поради които го взимам. ТN - матрица. Линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=128238

- DELL G2410 - около 600-700лв - друго ниско-бюджетно изпълнение на DELL. Опасявам се, че ще е бозичка. линк: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=205476

DELL имат както хубави, така и доста бозави неща. Работил съм на DELL 24" закачен към Nvidia Quadro, но не помня кой модел беше точно, предполагам вече не е достъпен. Не знам от кой производител взимат екраните си обаче.

SAMSUNG:

Като цяло не знам какво е положението при SAMSUNG. Не знам на каква цена започват хубавите им монитори и кой точно е хубав от тях. Единствения Samsung, който що-горе ми хвана окото и е в бюджета е следния: SM2493HM, но и той е с TN матрица и в някои ревю-та казват също така, че яркостта не е толкова добре разпределена по целия екран. Този мога да го намеря за около 800 лв. линк: http://www.samsung.com/uk/consumer/detail/detail.do?group=itbusiness&type=monitors&subtype=lcd&model_cd=LS24KIEEFV/EDC

PHILIPS:

- Този тук ще да е доста добро решение и е с IPS матрица, въпреки че не съм много запален по дизайна и цвета: Philips 240PW9ES/05. Ще е около 1000лв. линк: http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_productid_240PW9ES_05_GB_CONSUMER/LCD-widescreen-monitor+240PW9ES-05

- Друго по-евтино решение на Philips е ето този, който е на чудесна цена, но не знам какво да очаквам от него. Струва към 600лв. Линк: http://www.consumer.philips.com/consumer/en/gb/consumer/cc/_productid_240SW9FS_05_GB_CONSUMER/LCD-widescreen-monitor+240SW9FS-05

- В България също така се предлага и този: http://pcstore.bg/monitors/Philips/24-inch_Philips_Monitor_240BW8EB
Май са объркали размера му в описанието. Не знам какво да очаквам от него обаче, иначе струва 626лв.

ACER - имат много примамливи предложения като цени и характеристики, но всичките им екрани са с TN матрица, а нямам директно наблюдение върху тях.

ASUS - горе долу същата работа. Не ги знам и двата производителя коя фирма ползват за vendor на екраните си.

APPLE - Екраните, както и другите им продукти са бая надценени и не виждам смисъл да плащам само за това, че се каза Apple.

EIZO, Lacie, NEC - далеч над бюджета. Те предлагат добри 22" в рамките на бюджета ама не това е смисъла.

HP - Моя HP XW8600 workstation и този на колегата на работа дойдоха с HP LP2475w 24" екрани и мога да ви кажа, че са толкова не-калибрирани, че червеното и бялото могат да ви взривят очите, а не знам дали изобщо може това да се коригира при него. Самото екрана 2475 струва 850-900лв и за мен е немислимо да се дадат тези пари за такава боза...

Като човек, който не е толкова на "ТИ" с екраните и видовете екрани не знам до колко да я гледам тази TN матрица, знам че трябва да е IPS или VA. Със сигурност обаче ще направя разликата в работна среда ако седна на различните екрани, или ги сравня един до друг...но на момента нямам тази възможност да избирам.

Ще се радвам да ме посъветвате :) Благодаря на всички предварително!
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ValBo

Местожителство: София-Шумен

МнениеПуснато на: Пон Май 18, 2009 11:30 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Аман от итя монитори.
Мине не мине месец и пак се почне едно и също

Та кво се иска от монитор за графичен дизайн (как звучи само) или предпечет
Първо - ТN матрицата я забравете. Тя става за евтини секретарски компютри. Нито цвят има, нито преливки като хората.

две матрици вършат работа
IPS i VA във всякакви варианти.

Другото което трябва да видите на тези монитори е производителя.
Дел никога не правили собствени монитори. Моят 22" дел тръба си е чисто Сони от графичните серии.
На какво са сложили своя знак, аз не се наемам да гадая всеки път.
В момента във средният клас има два производителя - ЕИЗО и НЕК
Това са фирмите които правят сравнително евтини, но качествени монитори. Ласи и Барко също имат хубави серии, но при тях цените почват над 3000лв. Всички други монитори в този ценови клас (над 1000 до 2500 лв), са компромис .

Та Нек използват по добрата матрица IPS, но за съжаление я изкара от ниски клас където имаше два хубави монитора с нея.
При ЕИЗО все още се ползва PVA матрица, но с много добра електроника. Тук бат Тумби (върл фен на НЕК) , ще каже - Нема шарпен и ще е прав;-)
Bio

МнениеПуснато на: Пон Май 18, 2009 11:34 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

не взимай нищо което не е S-IPS!
уж S-PVA били "нелоши" и поради тва се набутах с някво HP 20" S-PVA
не съм доволен от хоризонталния му ъгъл на виждане. мръднеш 10 градуса у картината е 2х по-светла, fuck.

истината за мен е Brilliance-a. В студиото има 3 такива. 2 от старите и един от тези които си пуснал. Още един имам вкъщи. Мониторите са на 5 години и не са мръднали.
ValBo

МнениеПуснато на: Пон Май 18, 2009 11:36 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Понеже сега се позачетох в дългите писания...

Как я виждаш тая работа - хем 24", хем хубав, хем евтин?

Това звучи като нов мерцедес, на цената на 20 годишен и да го дават с руса маска вътре...

Накрая ще получиш нещо от Мачбокс...
smart

МнениеПуснато на: Пон Май 18, 2009 11:45 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Благодаря за бързите отзиви!

Да, май така ще направя. Нещо такова ще търся. Каква е разликата между VA и S-IPS?

Онзи DELL Който е най-отгоре е с такава и го дават да е много добре.

За Philips-a, току що прочетох в едни форуми, че HP-то за което говоря LP2475 е със същия екран като на Philips-а. Но както казах, предполагам че този може да се калибрира и да работи перфектно.

Valbo - :))))))) Така е! Но както казах, склонен съм да дам малко отгоре ако екрана си заслужава. Не е нужно да е най-скъпото...има чудесни решения и на по-достъпни цени.
Върнете се в началото
Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Bio

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 12:18 am    Заглавие: Отговорете с цитат

минимума е около 1000 лева. ся... който е гъзар да дава по 3000 за да не го е срам от другите гъзари. ма тва е друга бира. ;)
ValBo

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 12:59 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Монитор, за разлика от компютър, е инвестиция за няколко години
Еизо идва с 5 години гранция - естествено с доста подобности
Когато вземате качествен монитор давате повече пари, но пестите от очила, капки за очи, и излишни нерви от рода - що дадох тия пари за тоя боклук
Тия 200-300 лв дето ще ги спестите, много често ви излиза през г..а
Но всеки сам си решава
smart

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 1:17 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Досега съм се ръчкал из интернета да чета това-онова.

Оказа се, че са бая малко екраните с S-IPS. Въпросните Philips и HP са от тях.

http://www.pchardwarehelp.com/guides/s-ips-lcd-list.php

Интересна листа с производителите на такива.

Така като гледам, в диапазона, в който съм се ориентирал (а той е над 1000 явно) има само един избор - HP LP2475w. Но трявба да видя защо така са избочени цветовете на този на колегата ми :(. Аз ползвам Cintiq. Мисля да предпочета HP-то пред Philips-а понеже първото има и HDMI изход, който ще ми е важен за следващата машинка, с която ще заменям.

Видях и това също: http://accessories.euro.dell.com/sna/productdetail.aspx?c=uk&l=en&s=bsd&cs=ukbsdt1&sku=A2568239

Октрих HP-то за 1054лв от Стемо в София. Звучи добре!
Върнете се в началото
Zing

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 8:30 am    Заглавие: Отговорете с цитат

В повечето случаи както казват на един друг форум виновно е "Зад апаратно устройство" тук при нас е "Пред мониторно устройство" :)
Върнете се в началото
smart

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 10:19 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Zing написа:
В повечето случаи както казват на един друг форум виновно е "Зад апаратно устройство" тук при нас е "Пред мониторно устройство" :)

Забавно изказване, ама какво общо има в случая ;))))))
Върнете се в началото
mucho

Местожителство: София

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 11:53 am    Заглавие: Отговорете с цитат

Както и преди съм казвал панелите не са единствено, а още по-малко са достатъчно условие за добър монитор. Сиреч това, че си зимаш S-IPS (S-PVA също е в играта) вграден от Dell, LG и т.н. все още нищо не значи. И пунежи ма мързи ще се самоцитирам:

Цитат:
прави ми впечатление от вече безброооойните теми и дискусии на тема "монитор за нашите цели", че на много хора им убягва най- най-съществения момент, а именно управляващата електроника и firmware-a на монитора (технологията на панела я изключвам, защото там като, че ли вече на повечето хора им стана ясно кои са) ...

... аз като чедо кърмено 9 години с електронното мляко на МЕИ и преди тва техникум, винаги съм обръщал внимание най-вече на това нещо, защото както стана ясно от линковете на Jonata много от производителите вграждат едни и същи панели (в повечето случаи на Самсунг) - от къде тогаз ще дойде разликата?! ...

... специално при Еизо идва от системи като тези http://www.eizo.com/products/graphics/cg241w/features.asp - понеже S-PVA като технология (и въобще LCD) има проблем с еднородността на цветовете и яркостта по цялата площ на екрана, хитрите джапенци са решили по изкуствен начин да компенсират това - и резултатите за онези които са се сблъсквали с такива монитори са налице ...

Върнете се в началото
Bio

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 1:03 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Единствено не отчитате фактора, добър монитор .. за кого?
Ако ще се бачка печатен дизайн 1000 лв на монитор не върши работа.
Обаче един HP, Dell, Phillips в този ценови клас е идеален за web, 3d и анимация. всички пари над тези са за екстри и характеристики които няма да бъдат оценени от определени хора.

А TN-film е също екстра... да си държиш мейловете и interneta на втори монитор
smart

МнениеПуснато на: Вто Май 19, 2009 2:12 pm    Заглавие: Отговорете с цитат

Всичко е ясно до тук :) Но както казах, моментния бюджет не е разчетен за монитори в най-горен клас. По-нататък :)

Някой ползвал ли е HP-то LP2745w, и има ли някой с наблюдение от работата на този екран. В Стемо го има на доста прилична цена - 1050лв.

За калибрирането. Ако ми се падне такъв чукундур като на колегата, с каква програма мога да го калибрирам?
Върнете се в началото
Покажи мнения от преди:   
Създайте нова тема   Напишете отговор    Graphilla.com Форуми -> ГРПХЛЛА за "всеки" Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Идете на:  
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети