Предишната тема :: Следващата тема |
Автор |
Съобщение |
Ying

|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2004 8:15 pm Заглавие: UV проблем |
|
|
Имам силно изнервящ проблем с UVW-тата и решението сигурно е пред очите ми, но не мога да го видя :(
Така, опитвам се да текстурирам тялото на модела си.
Процедурата е следната: Edit Mesh -> detach-вам разните части на тялото като отделни елементи на mesh-a -> UVW Map -> shot c Texporter (който ползвам за материала) -> слагам материала -> Unwrap UVW -> изключвам Edit Mesh.
С главата се получи без проблем (както и с предишния ми модел), обаче с тялото не става.
Преди да излключа Edit Mesh, всичко си е наред:
(знам, че на нищо не прилича, но shot-ът е от третия опит, когато вече ми беше омръзнал животът).
Edit Mesh goes off и:
Няма никой.
Не ще и т'ва е.
Какъв може да е проблемът?
Извинявам се, ако въпросът е тъп. Четох всякакви help-ове, почвах отначало..с две думи - направих каквото можах, преди да дотърча да питам тук. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pimeto
|
Пуснато на: Чет Яну 08, 2004 9:45 pm Заглавие: |
|
|
неразбирам защо имаш в modifer staka---uvw mapping и unwrap uvw
махни uvw mapping, не ти трябва мисля, после ръчно наслагваш вертексите по текстурата, това е безгрешен и лесен начин, а плугина които ползваш texporter не съм го ползвал незнам за кво ти е.
п.п. а и защо са ти edit mesh, след като имаш mesh за основа. тоест edit mesh ти е излишно, незнам какво си правил с него но слеи ги тия два пакета--editable mesh --- edit mesh в едно, тоест конвертираи го в меш, остави после отгоре само unwrap uvw, и си разджиткаи текстурата.
просто опитаи пък ако не те кефи си продължи този фаил.
успех |
|
Върнете се в началото |
|
 |
atmos

|
|
Върнете се в началото |
|
 |
Toshiro
|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2004 1:46 am Заглавие: |
|
|
Ying май за друго говори...
значи тоя метод и аз съм го пробвал и при мен беше същото - понякога се получава, друг път не. има един tutor в нета - когато следвам него обикновено става...обаче е на немски. ако не то е проблем езика, мога да го изровя. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ying

|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2004 11:38 am Заглавие: - |
|
|
Наспах се и ми просветна :)
Дори проверих, за да се убедя, че правилно ми е просветнало.
Правилно е :))
Така, след Edit Mesh, detach-ването и разместването на разните елементи, някъде да се загубили 4 лица. Оттам вече всичко се прецаква.
Toshiro, 99% сигурна съм, че и при теб това е причината да не се получи. Провери си броя на лицата на модела преди и след Edit Mesh-a (и аранжирането, де). Със сигурност някъде ти се губят 1-2 face-a :) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pimeto
|
Пуснато на: Пет Яну 09, 2004 3:59 pm Заглавие: |
|
|
ying ти жена ли си ??? извиняваи за директния въпрос ама ми стана чудно данеби да си допуснал правописна грешка |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ying

|
Пуснато на: Съб Яну 10, 2004 1:36 pm Заглавие: - |
|
|
pimeto, аз рядко допускам правописни грешки ;) |
|
Върнете се в началото |
|
 |
gniy
|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2004 12:09 am Заглавие: |
|
|
pimeto, a ima li znachenie dali e jena ili myj? Ili spored teb celta na foruma e da se znae koj e jena i koj myj za da se znae na kogo da se obyrne poweche wnimanie w podbiraneto na komplimentite i sladkite dumi! |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pimeto
|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2004 2:18 am Заглавие: |
|
|
gniy написа: | pimeto, a ima li znachenie dali e jena ili myj? Ili spored teb celta na foruma e da se znae koj e jena i koj myj za da se znae na kogo da se obyrne poweche wnimanie w podbiraneto na komplimentite i sladkite dumi! | добре искам само да ти кажа, че това твоито беше излишна агресия, нямах никакви лощи помисли, просто много се кефя на жени които могат да мърдат мишката на компа. а да не говорим, че не познавам жена която да джитка 3д. затова се учудих и зарадвах.
бтв искам да питам въпросната дама, ти прочете ли какво ти написах, мнезнам мисля си,че част от проблема ти е изпозването на, editable mesh, и отгоре edit mesh, след като си едитвала меша наново трябва да ги слееш двата modifera за да няма аномалии, тогава наславаш координатите за текстурите.
и си мисля, че ти е излишно UVW mapping, при положение, че имаш и използваш Unwrap UVW |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Toshiro
|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2004 4:49 am Заглавие: |
|
|
pimeto - нищо случайно няма :)
идеята е, че се добвая един edit mesh към stack-a, след което, в рамките на този edit mesh, можеш да си разглобиш модела както ти харесва, да подредиш частите и да ги map-неш, добвая се и unwrap uvw(за да се запазят координатите) и след това се изключва или изтрива edit mesha. в резултат модела пак си е цял и UV-то му е подредено .
това е хитър начин за "развиване" на low-poly, но съм чувал , че в по-новите версии на МАХ(5 и 6) имало и по хитри.
аз се чудех къде и как се "губят" тея faces?? |
|
Върнете се в началото |
|
 |
Ying

|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2004 12:53 pm Заглавие: - |
|
|
Toshiro, и аз това се чудя. Може да са изтрити по невнимание или кой знае...
gniy, напълно си прав. |
|
Върнете се в началото |
|
 |
pimeto
|
Пуснато на: Нед Яну 11, 2004 3:53 pm Заглавие: |
|
|
toshiro да ти кажа не съм го пробвал това с текстурите по този начин. обикновенно слагам само един, unwrap uvw, и си нагласям текстурата ръчно и както ми е наи удобно, мился, че така е наи добрия начин наи сигурния |
|
Върнете се в началото |
|
 |
|